17 Ocak'04
Sayı: 2004 (16)


  Kızıl Bayrak'tan
  ABD ile gizli yeni ihanet anlaşmaları...
  İMF programı iptal edilsin!
  Kölelik yasası meclise geliyor...
  Tüpraş peşkeş çekildi, işçiler satıldı...
  Asalaklar üretenleri suçluyor...
  30'a yakın insan donarak öldü...
  Yeni asgari ücret işçi sınıfıyla alay etmektir!
  Gençlik mücadelesini sürdürmekte kararlı!..
  İzmir Batı Makina Kalıp'ta sendikasızlaştırma saldırısına yanıt!
  Gençlik sözünü Kızılay'da söyleyecek!
  Üniversitelerde "cadı avı"!
  Düzen partilerinin yerel seçim hazırlığı...
  Yerel yönetimler ve yerel seçimlere yaklaşım!
  Sendikalaşma mücadelesi ve devrimci sınıf çizgisi
  Kuzey Kıbrıs hükümeti Ankara'da kuruldu...
  Ekim'in Ocak 2004 tarihli sayısı çıktı...
  Devletin değişmeyen gelenekleri
  İki haftada üç Amerikan helikopteri düşrüldü...
  Çözüm yolunu Filistin direnişi aşacak!
  Siyonist vahşete isyan devam ediyor!
  Yüzbini aşkın insan Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'i coşkuyla andı..
  Karl ve Rosa'nın anısına sahip çıkmak!..
  Bültenlerden...
  Keşmir'de Amerikan "barış"ı
  Özgür ve eşit bir dünya imkansız değil!
  AB hayranı Ferhat Tunç'a açık mektup...
  Bir çuval İncirlik...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Yüzbini aşkın insan Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i coşkuyla andı...

Gelecek her yerde sosyalizme aittir!

Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht 13 Ocak 2004’de Berlin’de, Almanya’nın doğusundan ve batısından gelen onbinlerce işçi, emekçi, genç, devrimci ve sosyalistin katıldığı bir yürüyüş ve anıt mezar ziyaretiyle bir kez daha anıldılar. Yürüyüşe onbeş bin civarında, anıt mezar ziyaretine ise yüzbin kişi katıldı.

Özellikle anıt mezar ziyaretine katılanların ezici çoğunluğunu Doğu Almanya’dan gelen yaşlı kuşak oluşturuyordu. Belli bir heyecan ve ruhla buraya geldikleri her tepkilerinden yansıyordu. Savundukları sosyalizm anlayışı tartışılabilir, fakat herşeye rağmen yaşanmış sosyalizm onlara çok şey kazandırmıştı. Bugün yaşadıklarıyla, sosyalizmin kapitalizme kıyaslanamaz üstünlüğünü çok daha iyi görüyorlar. Dolayısıyla anmaya katılımları, herşeyden önce Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht şahsında sosyalizme bağlılığın ifadesidir.

Her yıl gerçekleşen bu yürüyüş ve anma Almanya’nın denilebilir ki tek politik etkinliğidir. Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht, Alman proletaryasının ve sosyalizmin iki seçkin önderidirler. Onlar, ilk emperyalist savaş olan 1. Dünya Savaşı’na karşı çıktıkları ve bu savaşa devrimle karşılık verme ve sosyalizmi kurma çağrısı yaptıkları için, savaş suçlusu Alman burjuvazisi tarafından, 15 Ocak 1919 yılında alçakça katledilmişlerdir. Dolayısıyla bu etkinliğe katılanlar açıkça sosyalizmden yana bir taraf olarak katılmaktadırlar. Yürüyüş ve anmayı anlamlı hale getiren de budur.

Yürüyüşe yerli ve Türkiyeli parti ve örgütlerin geçen yıla göre daha hazırlıklı geldikleri gözleniyordu. Bu katılıma da yansımıştı.

Bu yıl ki anma, işçi ve emekçilerin iktisadi, sosyal, siyasal tüm kazanımlarının kapsamlı bir saldırıyla yokedilmek istendiği bir dönemde gerçekleştirildi. Bu, sınıf mücadelelerinin gelişip giderek sertleşeceği, Rosa’nın deyimiyle, burjuvaziyle kıyasıya bir kavganın cereyan edeceği bir döneme girildiği anlamına geliyor. Öte yandan günümüzde emperyalist saldırganlık ve savaşın cereyan ettiği, yeniden halkların kıyımdan geçirildiği biliniyor. Kısacası, yeniden bir bunalımlar, savaşlar ve devrimler dönemine girilmiştir. Bu nedenle önümüzdeki dönem, devrimci tartışma ve arayışların yoğunlaşacağı, devrimci eylem isteğinin giderek artacağı, yeni bir kuşak üzerinden yeni devrimci parti ve örgütlerin ortaya çıkacağı, kısacası her yerde devrimden ve sosyalizmden daha çok sözedileceği bir dönem olacakt. Deyim yerindeyse “gelecekte her yer sosyalizme ait olacaktır!” Nitekim, anma öncesi çeşitli ilerici ve devrimci güçler tarafından düzenlenen konferanslarda, yürüyüşte taşınan pankart, döviz ve bildirilerde, atılan sloganlarda, yani tüm ajitasyonda dile getirilenler de bunu düşündürmektedir.

*

Partimizin yurtdışı örgütü olarak, hem dünyanın bugünkü tarihsel, toplumsal ve siyasal koşulları, hem de sosyalizmin bu iki seçkin önderinin özgün kişilikleri ve kavgalarının güncel anlamı konusunda sahip olduğumuz açıklıklardan hareketle, bu yılki anmaya daha iyi bir hazırlıkla katılma kararı aldık.

Bu çerçevede, esas olanın geçmiş tarihsel devrimci birikimi tam sahiplenme, onu cepheden savunma ve en önemlisi de bu paha biçilmez mirası bugünün ve yarının devrimci kuşaklarına kavratma olduğundan hareketle, anma öncesinde içe ve dışa yönelik eğitsel çalışmalar yaptık. Kimi yerlerde içe dönük eğitim toplantıları, Berlin’de ise dışa dönük bir konferans gerçekleştirdik.

Bu yılki yürüyüşe daha örgütlü katıldık. Yaklaşık 90 kişiden oluşan kortejimiz görselliği ve coşkusuyla dikkat çekiyordu. Yürüyüş boyunca Almanca olarak hazırlanan, “Gelecek her yerde sosyalizme aittir!” başlıklı ve TKİP-Yurtdışı Örgütü imzalı bildirimizi dağıttık, sık sık devrimci enternasyonal marşlar söyledik. Yürüyüşte ayrıca Almanca hazırlanan ve sosyal saldırılara karşı mücadele çağrısı yapan BİR-KAR imzalı bültenler dağıtıldı.

Berlin’in Frankfurter Tor meydanında başlayan yürüyüş Rosa ve Karl Liebknecht’in bulunduğu anıt mezarlığın ziyaretiyle sona erdi.

TKİP Yurtdışı Örgütü



ABD’nin Küba’yı dışlama politikası geri tepiyor

Latin Amerika ülkeleri zirvesinde ABD başkanı Bush’un Küba’daki rejimi “diktatörlük” olarak niteleyip dışlama politikasının giderek geri teptiği görüldü. 33 Latin Amerika hükümet temsilcisinin katıldığı toplantının esas konusu yoksulluk sorunu oldu. Bölge insanlarının %44’ü yoksulluk içinde yaşıyor. ABD tarafından bu ülkelere dayatılan serbest pazar ekonomisi büyük tepkilere yol açıyor.

Arjantin hükümet başkanı Nestor Krichner “ben Peronistim” diyor ve “anti-Amerikancı” tutumlarını doğal olarak niteliyor. Bu eğilim Latin Amerika ülkeleri yönetimleri içinde giderek yaygınlaşıyor. Arjantin, Brezilya, Venezuella ve Peru bir ortak pazar kurma fikrini hayata geçirmeye çalışıyor.

ABD’nin Latin Amerika sorumlusu Roger Noriega Arjantin’in Küba’ya karşı izlediği dış politikadan rahatsız olduklarını açıkça belirtiyor. Arjantin, BM’nin “Küba’da insan haklarının zedelenmesiyle ilgili” kararına katılmayarak, Küba’ya destek sunmuştu.

Sorun sadece Arjantin de değil. Hugo Chavez de ABD ve İMF’ye karşı Fidel Kastro’nun politik tutumuyla hareket ediyor. Chavez ABD tarafından bölgedeki gerilla hareketlerine destek vermekle suçlanıyor ve iktidardan düşürme çalışmaları aralıksız sürdürülüyor.

Bölgedeki halklar hükümetlerine, Küba ve Venezuella gibi davranmaları, ABD’ye karşı mesafeli durmaları konusunda baskı yapıyorlar. Meksika devlet başkanı Fox bu nedenle, acil bir ekonomik ve politik dönüşümün bölgede zorunlu olduğunu belirterek, milyonlarca yoksulu yatıştırmanın kolay olmayacağının altını çiziyor.