08 EKİM 2005 Sayı: 2005/40 (40)

  Kızıl Bayrak'tan
  AB hayallerinin çöküşü ve AB'ye hizmette buluşanlar
  AB ile müzakere süreci başladı.
  Gençlik geleceğine sahip çıkıyor
  Meclis yeni saldırılar için işbaşı yaptı
  "Sosyal Güvenlik Reformu" uygulanmadan iflas etti
Erdemir'de yağma savaşının galibi OYAK
Özelleştirme gelirleri sermayenin derdine derman olabilir mi?
  Özelleştirme saldırısında yeni hamleler
  Devlet terörü her yerde
  Tarımda yıkım ve emekçi köylülük
  Milliyetçilikler kıskacında sendikacılık ve sınıf mücadelesinde "D"İSK / Y. Akkaya
  Demokrasi mücadelesi ve Kürt sorunu/3 (Orta sayfa)
  Fransa'da onbinlerce emekçi grevde
  Kapitalist düzende parçalanmış insan cesetleri de "para eder"!

  İran yine hedef tahtasında!

  Suriye yine hedefte!
  Kürdistan sorunu, çözüm dinamikleri ve handikapları/2
  Büyükçekmece İşçi Kurultayı hazırlık çalışmalarından
  Emekçi Kadın Buluşması gerçekleşti.
  Emekçi Kadın Buluşması; Taleplerimizi kazanmanın yolu mücadeden geçiyor!
  Bültenlerden / Kamu Emekçileri Bülteni
  Savaşsız bir dünya sosyalizmle gelecek!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İstanbul'da basın açıklaması:

Üniversitelerimizi çetelere ve tüccarlara teslim etmeyeceğiz!

Üniversitelerimizin sermayeye peşkeş çekildiği, özelleştirilmesi ve ticarileştirilmesi adımlarının hızlı bir biçimde atıldığı bir dönemde, Ekim Gençliği olarak “Üniversitelerimizi çetelere ve tüccarlara teslim etmeyeceğiz!” şiarı ile bir kampanya başlattık. Zira bu saldırı dalgası ile kolkola giden faşist terör ve soruşturmalar gençlik hareketini sindirmek ve hedeflenen dönüşümleri gerçekleştirmek için sermaye devletinin yıllardır kullandığı, son dönemde de tırmandırdığı yöntemlerin başında geliyor.

Bu kampanya çerçevesinde 2 Ekim Pazar günü Galatasaray Postanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdik. Eylem “Üniversitelerimizi çetelere ve tüccarlara teslim etmeyeceğiz EKİM GENÇLİĞİ” imzalı pankartımızın açılması ile başladı. Basın açıklamasında şunlar söylendi:

“Üniversitelerin açılışı ile beraber Ekim Gençliği olarak YÖK'e, soruşturmalara, ticari eğitime ve faşist saldırganlığa karşı, bizler üniversitelerin gerçek sahipleri olarak buradan tüm kamuoyuna bir kez daha haykırıyoruz:

* Üniversitelerimizin sermayenin arka bahçesi haline gelmesine izin vermeyeceğiz.

* Üniversitelerimizin kapılarının işçi ve emekçi çocuklarına kapatılmasına, paralı birer işletme haline gelmesine izin vermeyeceğiz.

* Anti bilimsel ve gerici eğitim sistemini hiçbir koşulda ve hiçbir dönemde kabul etmeyecek ve buna karşı mücadele edeceğiz.

* Üniversite gençliğinin soruşturma saldırıları ile akademik baskı ile susturulmasına izin vermeyeceğiz.

* Satırları ile üniversite gençliğine saldıran faşist terör çetelerine üniversitelerimizin sahipsiz olmadığını göstermeye devam edeceğiz.

* Üniversite gençliğinin her demokratik tepkisinin karşısınına çıkan YÖK ve onun düzenini yok edene kadar mücadelemize yılmadan devam edeceğiz.

* Üniversitemizi çetelere ve tüccarlara teslim etmeyeceğiz.”

“Üniversitelerdeki sermaye işgaline, YÖK ve onun arkasındaki sermaye düzenine karşı çıkan, eşit, parasız, bilimsel ve anadilde eğitim ve özerk demokratik bir üniversite özlemi olan herkesi mücadelemize destek olmaya ve omuz vermeye çağırıyoruz” denildikten sonra “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “YÖK-polis-medya, bu abluka dağıtılacak!”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”. “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!” sloganları ile eylem son buldu.

İstanbul Ekim Gençliği

------------------------------------------------------------------------------------------

Adana'da kampanya eylemi:

YÖK'e, ticari eğitime, faşist saldırganlığa karşı üniversitelerimizi savunacağız!

Üniversitelerin açılmasıyla beraber merkezi olarak yürüteceğimiz “Üniversitelerimizi çetelere ve tüccarlara teslim etmeyeceğiz!” şiarlı kampanyamızın çalışmalarına, Çukurova Üniversitesi Ekim Gençliği olarak 1 Ekim günü İnönü Parkı'nda yaptığımız basın açıklaması ile başladık. Alınteri ve Partizan'ın da destek verdiği basın açıklamasında, “YÖK'e, ticari eğitime, faşist saldırılara karşı üniversitemizi savunacağız/Ekim Gençliği” pankartı ile kampanya afişlerimizden yaptığımız dövizlerimizi açtık. Basın metninde şunlara değindik:

“Okullarımızı işletme, bizleri müşteri, eğitimi de alınıp satılabilen bir meta haline getirmek için uğraşan YÖK düzeninin temsilcileri bizlere paran varsa oku diyorlar. Üniversiteyi bitirdiğimizde ise bizleri diplomalı işsizlik, sözleşmeli memurluk bekliyor. Geçen yıl üniversitelerde yaşanan faşist saldırılar bu yıl da birçok üniversitede bizleri baskı altına alma, yıldırma ve sindirme araçlarından birisi olacak. Sistem tarafından estirilen şoven histeri dalgası toplumun bir çatışma ortamına sürüklenmek istendiğini gösteriyor. Toplumdaki muhalif kesimleri sindirmeye çalışan sistem bu yöntemle özelleştirmelerini ve saldırı yasalarını herhangi bir karşı duruş olmadan uyguluyor. Bu saldırılar karşısında biz bugüne kadar geri adım atmadık, bundan sonra da atmayacağız. Üniversitelerimizin ticarileştirilmesine izin vermeyeceğiz. Üniversitelerimize yönelen faşist çeteler karşısında yılmayacağız ve üniversitelerimizi onlara bırakmayacağız. Tüccarlara ve çetelere karşı üniversitelerimizi savunacağız.”

Eylemde sık sık “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” vb. sloganları haykırdık.

Ekim Gençliği/Çukurova Üniversitesi

-----------------------------------------------------------------------------------------

İzmir Ekim Gençliği'nden basın açıklaması:

Üniversitelerimizi ticari eğitime ve faşist saldırılara karşı savunacağız!

İzmir Ekim Gençliği olarak 1 Ekim günü “Üniversitelerimizi çetelere ve tüccarlara teslim etmeyeceğiz!” kampanyası çerçevesinde Bornova Metro önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdik. 20 kişinin katıldığı basın açıklamasında üniversitelerimizi faşist saldırılara ve ticari eğitime karşı savunacağımızı ifade ettik ve gençliği mücadeleye çağırdık. “Üniversitelerimizi çetelere ve tüccarlara teslim etmeyelim!” pankartının açıldığı eylemde “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Sermaye defol, üniversiteler bizimdir!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizim!” sloganları atıldı.

Kampanya çerçevesinde önümüze iki haftalık bir program koyduk. Merkezi materyallerin kullanımının yanısıra fakültelerin önlerine açacağımız tepki sandıklarıyla öğrencilerin düşüncelerini alacağız. Aydınlatma çalışmasının bir parçası olarak anket çalışması yapacağız. İki hafta sürdüreceğimiz bu çalışmaların sonunda Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünde bir dayanışma etkinliği gerçekleştireceğiz. Etkinlik sırasında yapılan anketlerin sonucu açıklanacak ve tepki kutularına atılan yazılar etkinliğe katılan öğrencilerle paylaşılacak.

Bu kampanya ile faşist saldırılara ve ticari eğitime karşı birleşik bir mücadele hattı örmenin önününü açmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz dönem yaşanan linç girişimleri, faşist saldırılar, üniversite önlerinde solcu öğrencilerin bıçaklanması gibi olaylar göstermektedir ki, gençlik birleşik bir mücadeleye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktadır.

İzmir Ekim Gençliği