5 Aralık 2008 Sayı: KB 2008/01(48)

  Kızıl Bayrak'tan
   Krizin faturasını kapitalistlere ödetmek mücadelesi daha sarsıcı eylemlerle
devam etmelidir!
  Sermayenin akıl hocaları: Türk-İş ve
Hak-İş
Krize karşı mücadelede
liberal-reformist engeli
Sıhhiye’yi dolduran 50 bini aşkın işçi ve emekçi faturayı ödemeyi reddetti!

Gebze Sendikalar Birliği’nden miting…

Uyuşmazlık sürüyor, metal işçileri yürüyor…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  29 Kasım eyleminin gösterdikleri...
İşçi ve emekçilerin tepkisi harekete geçirilmeli, mücadelesi ortaklaştırılmalıdır!
  BMİS Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci ile metal TİS’leri üzerine konuştuk...
  Esenyurt İşçi Platformu Girişimi çalışmalarından...
  Ekim Devrimi 91. yılında İstanbul’da selamlandı...
  Gençlikten...
  Emekçi kadınlarla krize karşı mücadele üzerine konuştuk...
  6 Kasım’ın ışığında...
  Diyet öyküleri / 3
Yarına dair…
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Uyuşmazlık sürüyor, metal işçileri yürüyor…

“MESS dayatmalarına hayır!”

Metal işkolunda örgütlü sendikaların uyuşmazlık zaptını tuttuğu Metal Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın her hafta Cuma sabahları servislerden inerek fabrikalara yürüme eylemleri devam ediyor. Eylemler 7. haftasına girmiş bulunuyor.

ABB’nin Kartal ve Dudullu’daki fabrikalarında, Avrupa yakasında MESS kapsamında yer alan Paksan işyerinde, Gebze’de ise çeşitli fabrikalarda 28 Kasım sabahı Cuma eylemlerine devam edildi.

Paksan işçileri MESS dayatmalarına karşı yürüdü!

İstanbul Avrupa Yakası’nda Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube’de örgütlü Paksan Makine Parça İmalat fabrikasında çalışan yaklaşık 45 işçi sabah saatlerinde gerçekleştirdikleri yürüyüşlerine sloganlarla başladılar. Dörtyol mevkiinden fabrikalarına doğru yürüyüşleri sırasında “MESS dayatmalarına hayır!” ve “Denkleştirmeye, esnekliğe hayır! / DİSK Birleşik Metal-İş” pankartlarıyla gelen işçiler “İşçiler elele, genel greve!” sloganıyla diğer fabrikaların işçilerine seslendiler.

İşçilerin yürüyüşleri sırasında Küçükçekmece İşçi Platformu, “Metal sözleşmelerinde son sözü grev meydanlarında söyleyelim!” yazılı pankartı ile işçileri selamladı. Yürüyüşün ardından işçileri bilgilendirme içeriği taşıyan bir açıklama yapan sendika temsilcisi, sürecin giderek kısaldığını, olası bir grev için işçilerin hazırlanmaları gerektiğini söyledi.

ABB işçilerinden 7. hafta yürüyüşü

Sabah saat 07.30’da Dudullu Organize Sanayi Bölgesi yönetim binası önündeki alanda servislerinden inen ABB işçileri, tüm servislerin gelmesiyle beraber dörtlü kortej oluşturarak yürüyüşe geçtiler. “Direne direne kazanacağız!”, “ABB işçisi direnişin simgesi!”, “MESS MESS şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Geliyor, geliyor genel grev geliyor!”, “Krizin faturası patronlara!” sloganlarıyla işyerlerine doğru yürüyen işçilere birçok araç kornalarıyla destek verirken, bazı işyerlerinden işçiler de camlara çıkarak alkışladılar. İşyeri önüne gelindiğinde, ABB İşyeri Temsilcisi işçilere seslenerek, uyuşmazlık sürecinin önümüzdeki günlerde dolacağını ve bununla birlikte grev sürecinin başlayacağını belirtti. İşçilerin grev kararlılığını atılan sloganlarla tekrar dile getirdiği eyleme OSİM-DER, EMEP ve UİD-DER de destek verdi.

Sendikanın MESS kapsamı dışındaki işyerlerinin de eylemlere katılacağını açıklamasına rağmen OSB’de Birleşik Metal’in örgütlü olduğu tek fabrika olan MAG’tan eyleme katılım olmadı.

İzmir’de metal işçileri yürüdü!

28 Kasım’da saat 15.30’da Üçyol Metro Durağı’nda bir araya gelen yüzlerce BMİS üyesi işçi coşkulu bir eylemle Konak’taki Çalışma Bölge Müdürlüğü’ne yürüdü.

“DİSK / Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şubesi”, “Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz! / BMİS”, “MESS dayatmalarına hayır!” yazılı üç ayrı pankartla yürüyen işçiler müdürlük önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Eyleme Delphi Dizel, Lisi-FTB, Totamak, Şenkayalar, Polkima, ZF Lemförder ve Tariş Bakım fabrikalarından vardiya çıkışında katılım sağlayan işçiler yol boyunca coşkulu sloganlar attılar.

Basın açıklamasını okuyan Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, ABD’den başlayarak tüm dünyaya yayılan krizin kapitalizmin krizi olduğunu, krizin faturasının işten çıkatmalar, esneklik dayatmaları ve ücret kesintileri ile emekçilere ödetilmeye çalışıldığını ifade etti, MESS’le yürütülen TİS sürecine değindi.

Konuşma, krizin bedelini krizin gerçek sahiplerine ödetmeye çağıran sözlerle son buldu:

“Yüzbinin üzerinde işçinin işten çıkarıldığı, onbinlercesinin ücretsiz izin yoluyla gelirsiz bırakıldığı, fabrika önü direnişlerin, yürüyüşlerin yaygınlaştığı, fabrikaların işgal edildiği, gelecek umudunu kaybeden işçilerin kendilerini işten çıkaran işverenleri yaralamaya başladığı bir ülkede ayrımsız tüm emekçileri kendilerine yönelik bu saldırı dalgasına karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz. Bu sürecin Türkiye’nin emekçilerine değil krizin gerçek sahibi olan bir avuç sermaye sahibine ödetilmesi gerekmektedir.”

Eylemde “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “İşçi-memur elele genel greve!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-İzmir


“Metal İşçileri Bülteni” eyleme-direnişe çağırıyor!

MESS’le metal işkolunda örgütlü üç sendikanın ayları bulan TİS görüşmeleri sürecinin başından itibaren sürece etkin müdahaleyi önüne koyan BDSP’li Metal İşçileri, Ankara, Bursa, İzmir, İstanbul, Manisa, Kocaeli gibi metal fabrikalarının yoğun olarak yer aldığı şehirlerde metal işçilerine “Metal İşçileri Bülteni”yle seslendiler.

Metal Grup TİS’lerinde süreç daha da kızışırken “Metal İşçileri Bülteni”nin 3. sayısı çıkmış bulunuyor.

“Krizi biz yaratmadık, faturasını da ödemeyeceğiz... MESS’e ve krize karşı eylem-direniş zamanı!” ana başlığıyla çıkan bülten metal işçilerini krizin faturasını ödememeye çağırırken, aynı zamanda sendikal ihanet girişimlerine karşı bir kez daha uyarıyor. Metal işçileri grev ve direniş komiteleri altında mücadeleye çağrılıyor.

Bültenin kapak yazısında yer alan mücadele çağrısına, ilerleyen sayfalarda çeşitli fabrikalardan Türk Metal ve Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye metal işçileri yanıt veriyorlar. Yine bu bölümde Birleşik Metal-İş Sendikası’nın işyerlerinde yürüttüğü hazırlık çalışmalarının haberleri yeralıyor. Bülten sayfaları İzmir, Bursa, İstanbul’dan gelen işçi yazılarıyla devam ediyor. Alkom işçilerinin kaleme aldığı “Alkom işçileri olarak yüzbin metal işçisinin yanındayız!” başlıklı yazı, MESS kapsamında yer almayan bir işyerinin ortak mücadele çağrısına verdiği yanıt açısından anlamlı bir yerde duruyor.

8 sayfa çıkan bültenin 6. sayfası BMİS üyesi metal işçilerinin gerçekleştirdiği eylem haber ve fotoğraflarına yer verirken, 7. sayfa ise Almanya’daki TİS sürecini ihanetle sonuçlandıran IG Metal’e dönük tepkilere ayrılmış. Metal işçilerinin BDSP’li Metal İşçileri ile iletişim kurmasını kolaylaştıracak olan iletişim adres ve telefonları verilmiş.

BDSP’li Metal İşçileri bültenin arka kapağında yer verdikleri yazıyla metal işçilerine ortak mücadele çağrısı yapıyorlar. 29 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirilen mitinge katılan Birleşik Metal-İş üyesi metal işçilerine bülteninin dağıtımını yapan BDSP’li Metal İşçileri, önümüzdeki günlerde çalışma yürüttükleri alanlarda bültenin yeni sayısını metal işçileriyle buluşturacaklar.