5 Aralık 2008 Sayı: KB 2008/01(48)

  Kızıl Bayrak'tan
   Krizin faturasını kapitalistlere ödetmek mücadelesi daha sarsıcı eylemlerle
devam etmelidir!
  Sermayenin akıl hocaları: Türk-İş ve
Hak-İş
Krize karşı mücadelede
liberal-reformist engeli
Sıhhiye’yi dolduran 50 bini aşkın işçi ve emekçi faturayı ödemeyi reddetti!

Gebze Sendikalar Birliği’nden miting…

Uyuşmazlık sürüyor, metal işçileri yürüyor…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  29 Kasım eyleminin gösterdikleri...
İşçi ve emekçilerin tepkisi harekete geçirilmeli, mücadelesi ortaklaştırılmalıdır!
  BMİS Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci ile metal TİS’leri üzerine konuştuk...
  Esenyurt İşçi Platformu Girişimi çalışmalarından...
  Ekim Devrimi 91. yılında İstanbul’da selamlandı...
  Gençlikten...
  Emekçi kadınlarla krize karşı mücadele üzerine konuştuk...
  6 Kasım’ın ışığında...
  Diyet öyküleri / 3
Yarına dair…
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

ÜNSA’da bülten dağıtımı...

OSB İMES İşçileri Bülteni’nin son sayısını Samandıra’da bulunan ÜNSA çuval fabrikasındaki işçilere ulaştırmak için 2 Aralık sabahı fabrika kapısına gittik. Başlangıçta sakin bir şekilde süren dağıtıma işçilerin ilgisi oldukça iyiydi. Fakat kısa bir süre sonra fabrika yönetimi bültenimizde yer alan kriz ve işten atmalarla ilgili yazımızdan rahatsız olmuş ki, fabrika kapısına gelerek güvenliklerle birlikte dağıtımımızı engellemeye çalıştı. Jandarmayı çağırırım tehditlerinin sökmediğini görünce, bu sefer de işçilere bültenleri almayın diyerek baskı yapmaya başladı. Bu baskıları yaptığımız ajitasyon konuşmalarıyla bertaraf ettik. Bunun üzerine bülteni alan işçilerin elinden bültenleri toplamaya başladılar. Bu olay üzerine gerginlik iyice arttı. Bültenleri toplayan güvenliğin elinden tekrar aldık ve dağıtıma devam ettik.

Dağıtımımız bittikten sonra, fabrika bahçesindeki kantinin önünde bekleyen işçilerin bulunduğu tarafa yönelerek burada kısa bir ajitasyon konuşması yaptık. ÜNSA’da da keyfi işten atmaların yaşandığını, işçilerin örgütlü olarak hareket ettiklerinde patronun keyfi uygulamalarına karşı neler yapabileceklerini bildiklerini anlattık. Tam da bu nedenle dağıtımımızı engellemeye çalıştıklarını vurguladık.

Ne ÜNSA patronu ne de diğer asalakların baskısı işçileri bilinçlendirmeye ve örgütlemeye yönelik faaliyetlerimizi engelleyebilecek!

OSİM-DER’den işçiler


Kırşehir’de 25 Kasım etkinliği

Kırşehir’de Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü çerçevesinde gerçekleştirilen etkinliklerin son bölümü 27 Kasım günü Kültür Sitesi’nde gerçekleştirildi. Salonda, kadına yönelik şiddet görüntülerin yer aldığı birçok fotoğraf sergilendi.

“Tek başına” adlı filmin gösterimine geçilmeden önce Kırşehir Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Necla Başaran bir konuşma yaparak şunları söyledi: “Tıpkı dünyada olduğu gibi ülkemizde de nüfusun yarısını oluşturan biz kadınlar, nüfusun diğer yarısının, iktidar, işveren, devlet, amir, polis, asker, baba, eş şiddetine maruz kalıyoruz. Fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik, kültürel, hukuksal ve militarist şiddetin mağduru oluyor, ölüyor, öldürülüyoruz. ‘Namus’ adına, ‘töre’ adına ya hunharca gözler önünde katlediliyoruz ya da intihara zorlanıyoruz. Gözaltına alınıyor, gözaltında tacize, tecavüze ve şiddete maruz kalıyoruz...”

Etkinliğe yaklaşık 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kırşehir


Lodos’la açıklanamayan batış!

Şiddetli rüzgar ve Lodos’un etkisiyle 21 Kasım 2008 günü taşıyıcı dubaları su alan Karaköy Vapur İskelesi’nin çökmesine ilişkin olarak Makina Mühendisleri Odası’nda 27 Kasım günü basın toplantısı gerçekleştirildi.

Gemi Mühendisleri Odası Genel Başkanı R. Tansel Timur, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu adına Tores Dinçöz ve KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Hasan Bektaş’ın yer aldığı basın toplantısında iskelenin çökme nedenlerine dair elde edilen bilgiler açıklandı.

Açıklamada, dubaların su almakta olduğu ve bunun “risk” oluşturduğu uyarısının, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İDO yetkililerine yaklaşık bir yıl önce yazılı olarak yapıldığı hatırlatılarak, uyarılara dikkat edilmemesi sorumsuzluk olarak nitelendirildi.

Olay sonucunda can kaybı yaşanmamasının “risk”i ortadan kaldırmadığı, iskelenin su alarak batmasının “şiddetli Lodos” la açıklanmasının insan aklıyla alay etmek anlamına geleceği, bu anlayışın bilimi yok saydığı söylendi.

Basın açıklaması, Karaköy Vapur İskelesi’nin yenilenmesi için zaman yitirmeksizin bilimsel ve teknik esaslara uygun bir çalışma başlatması önerisiyle son buldu. Açıklamada İDO’ya kalite ödülü verilmesi de eleştirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

TAYAD: “Uygulatacak olan biziz!”

TAYAD’lı Ailelerin, 45/1 sayılı genelgenin uygulanması için Ankara’da bir hafta boyunca yaptıkları görüşmelerin sonuçları 3 Aralık günü gerçekleştirilen açıklamayla kamuoyuna sunuldu.

“Hapishanelerde tecrit ve işkence sürüyor! Sohbet hakkı uygulansın! / TAYAD’lı Aileler” ozalitinin açıldığı toplantıda, basın açıklamasını TAYAD Başkanı Behiç Aşçı gerçekleştirdi.

Aşçı, 17-21 Kasım tarihleri arasında TAYAD’lı Aileler adına TBMM’deki bazı milletvekili kurum ve kuruluşlarla görüştüklerini ifade etti, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nde yapılan görüşmeye kendisinin alınmadığını belirtti.

Genelgenin uygulanmaması ile ilgili sorulara, “Yeterli yer yok, yeterli elaman yok, inşallah 2009 yılında uygulatacağız” bahanelerinin öne sürüldüğünü ifade eden Aşçı’nın açıklaması şu sözlerle sona erdi: “Her şey ortadadır: Adalet Bakanlığı bu hakkı uygulamak istemiyor. Ama unuttukları bir şey var; bu hakkı onlar bize bahşetmedi. Biz 7 yıl süren, 122 ölüm bedeli kazandık. Nasıl ki biz kazandık isek uygulatacak olan da biziz.”

Behiç Aşçı’nın ardından tutsak ailesi Ahmet Kulaksız, Melek Akgün ve Fahrettin Keskin yaptıkları görüşmelerle ilgili bilgi verdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Dünya Kadınlar Konferansı’na hazırlık…

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde 22 Kasım günü, 2011 yılında Venezuella’da yapılacak olan Dünya Kadınlar Konferansı’na hazırlık toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya çeşitli uluslardan 15 kadın katıldı.

Tanışma bölümünün ardından 4-6 Ekim 2008’de Almanya’nın Düsseldorf şehrinde gerçekleştirilen Politik Kadın Konferansı’nda çekilen resimler gösterilerek konferansın özeti sunuldu. Konferansta Dünya Kadınlar Konferansı’na hazırlık yapabilmek için bir komite seçildiği ve her ülkede de komite oluşturulması kararı alındığı söylendi. Geçtiğimiz günlerde İtalya’da ilk toplantının gerçekleştiği bilgisi verildi.

Hollanda’da da böyle bir komitenin oluşturulması için Bir-Kar ve Rode Morgen olarak inisiyatif aldık ve kadınları biraraya getirdik. Bir-Kar, Rode Morgen (Kızıl Şafak), İran Komünist İşçi Partisi’nin kadın kolu, Hollanda İşçi Partisi (PvDA), Yeni Kadın, sendikalalar vb. örgütlerde yeralan kadınlar konferans sürecine katılacaklar.

İlk toplantıda Venezuella’daki gelişmelerden bahsedildi. Her kıtadan iki temsilcinin katıldığı bir hazırlık komitesinin kurulduğu ve konferansa katılımı belirleyebilmek için bazı prensip kararları aldığı anlatıldı. Bu prensiplerin Hollandaca’ya çevrilmesi ve bir sonraki toplantıda tartışılması kararlaştırıldı. Hollanda’da nasıl bir çalışma yürüteceğimiz, konferansın politik içeriği, hazırlık kapsamında web sitesi açma vb. önümüzdeki toplantıda tartışılacak.

Bir-Kar Hollanda Kadın Komisyonu