5 Aralık 2008 Sayı: KB 2008/01(48)

  Kızıl Bayrak'tan
   Krizin faturasını kapitalistlere ödetmek mücadelesi daha sarsıcı eylemlerle
devam etmelidir!
  Sermayenin akıl hocaları: Türk-İş ve
Hak-İş
Krize karşı mücadelede
liberal-reformist engeli
Sıhhiye’yi dolduran 50 bini aşkın işçi ve emekçi faturayı ödemeyi reddetti!

Gebze Sendikalar Birliği’nden miting…

Uyuşmazlık sürüyor, metal işçileri yürüyor…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  29 Kasım eyleminin gösterdikleri...
İşçi ve emekçilerin tepkisi harekete geçirilmeli, mücadelesi ortaklaştırılmalıdır!
  BMİS Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci ile metal TİS’leri üzerine konuştuk...
  Esenyurt İşçi Platformu Girişimi çalışmalarından...
  Ekim Devrimi 91. yılında İstanbul’da selamlandı...
  Gençlikten...
  Emekçi kadınlarla krize karşı mücadele üzerine konuştuk...
  6 Kasım’ın ışığında...
  Diyet öyküleri / 3
Yarına dair…
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

Asil Çelik’te grev kararı!

Bursa Orhaneli’nde kurulu bulunan ve Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın örgütlü olduğu Asil Çelik’te 8 Ağustos’ta başlayan toplusözleşme görüşmeleri 19 Eylül’de uyuşmazlıkla sonuçlandı. İşverenin parasal konularda verdiği teklifin sendika tarafından kabul edilmemesiyle uyuşmazlık zaptı tutuldu ve grev süreci başladı.

Bundan 4 yıl önce de Asil Çelik patronunun benzer tutumu nedeniyle 15 gün greve çıkılmıştı.

Grev kararı ile ilgili olarak BMİS Bursa Şubesi’nin yaptığı açıklamada şunlar söylendi:

Sendikamız Birleşik Metal İş, bugün itibariyle grev ilanını Asil Çelik fabrikasına asmıştır. Asil Çelik işçisinin tek isteği ailelerinin geçimini sağlayacak bir ücret ve işgüvencesidir. Çok zor ve ağır koşullarda ölümle burun buruna gelme pahasına, gece gündüz çalışıp evlerine ekmek götürmeye çalışan Asil Çelik işçileri, şimdi bunun karşılığını almak için mücadele veriyorlar. Bugünden sonra da bu haklı mücadelesini daha kararlı verecektir. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmamalıdır.

Asil Çelik’i Türkiye’nin en büyük 100 firması arasına taşıdılar. Sadece bir yıl içinde 133. sıradan 101. sıraya yükselen bir işyerinden bahsedilirken, işçilerden fedakârlık beklemek istismarcılıktır, art niyetli davranmaktır.”

Asil Çelik işçileri talepleri ile tüm işçi sınıfı ve emekçi halk adına grev ilanını asmıştır. Uygulamaktan da kaçınmayacaktır.”

Kızıl Bayrak / Bursa


Tezcan Galvaniz’de direniş!

Kocaeli’nin Arslanbey İlçesi’nde kurulu bulunan Tezcan Galvaniz’de kriz bahanesiyle yaşanan işçi atma saldırısına karşı başlayan direniş iki haftayı geride bırakmış bulunuyor.

Yaptıkları birçok eylemle sendika haklarına sahip çıkan Tezcan işçileri 30 Kasım günü krize karşı eş ve çocuklarıyla eylem yaptılar. Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şubesi’nin çoğunluk yetkisinin bulunduğu işyerindeki sendika üyeleri, İzmit Merkez Bankası önünden başlayarak İnsan Hakları Anıtı önüne yürüdüler ve daha güçlü eylemler gerçekleştireceklerini duyurdular.

Eylemde konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Hami Baltacı, işten atılan üyelerinin işe dönüşleri sağlanana kadar mücadele edeceklerini ifade etti.

Tezcan şaşırma, sabrımızı taşırma!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Babalar işsiz çocuklar aç!”, “Krizin faturası patronlara!” sloganlarının atıldığı eyleme Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu işyerlerinden işçiler de destek verdiler. Tezcan Galvaniz patronu iki hafta önce kriz bahanesiyle 38 işçinin iş akdini feshederek kapı önüne koymuştu.


Rotopak’ta TİS kazanımı

Rotopak’ta aylardır devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri arabulucu sürecinde anlaşmayla sonuçlandı. Basın-İş Sendikası İstanbul Şubesi’nin örgütlü olduğu işyerinde 340 sendika üyesini kapsayan TİS’te Rotopak patronu geri adım attı.

Sözleşme görüşmelerinin ilk oturumlarında bir önceki toplu sözleşme döneminde kazanılan hakları geri çekme dayatmasında bulunan Rotopak patronu bu dayatmasından vazgeçti.

Basın-İş Sendikası ile Rotopak patronu arasında sağlanan anlaşmaya göre, ücretlere %7,3 oranında artış sağlanırken, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylık dilimlerde enflasyon oranında artış olacak. Rotopak işçileri yine aynı TİS sonucuna göre yıl sonunda Rotopak’ın yüzde 6’lık kar payını alacaklar. Sosyal yardımlarda ise geçmiş toplu sözleşmeye göre yüzde 19 oranında artış sağlandı.

TİS sonucunu gazetemize değerlendiren Basın-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Levent Dinçer, işten çıkarmaların, ücretsiz izin uygulamalarının sıkça yaşandığı bir kriz döneminde imzaladıkları sözleşmeyle Rotopak işçilerinin kazanılmış haklarından taviz vermediklerini, sözleşmeyi Rotopak işçilerinin onayıyla imzaladıklarını ifade etti.

Basın-İş Sendikası İstanbul Şubesi’nin Rotopak’ta imzaladığı II. Dönem Toplu İş Sözleşmesi 31 Haziran 2010 tarihine kadar geçerli olacak.

 Kızıl Bayrak / İstanbul


IBM’de sendikal haklara saygı istiyoruz!”

Tez-Koop-İş Sendikası’yla beraber yürüttükleri sendikal örgütlenme mücadelesi nedeniyle işten atmaların yaşandığı IBM Türk’te mücadele sürüyor. Tez-Koop-İş Sendikası’nın IBM’deki işyeri temsilcileri Nedim Akay, Elvan Demircioğlu ve Berk Alev, işten atılmalarının ardından sendikaları ve çeşitli örgütlerle birlikte her hafta Çarşamba günü İstanbul Levent’teki IBM önünde eylem yapma kararı aldılar.

Tez-Koop-İş Sendikası’nın “IBM’de sendikal haklara saygı istiyoruz!” eyleminin ilki 3 Aralık günü Levent’teki Yapı Kredi Plazaları önünde gerçekleştirildi.

TMMOB İKK, EMO, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Merkezi’nin desteğiyle gerçekleştirilen eylemde okunan basın açıklamasında, IBM çalışanlarının sendikal örgütlenme mücadelesinin geçmişi özetlendi. Atılan sendika temsilcilerinin işe geri alınmaları istendi, IBM’e Tez-Koop-İş Sendikası’yla toplusözleşme imzalama çağrısında bulunuldu.

“Yaşasın IBM direnişimiz!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Güvenli gelecek güvenli iş!” sloganlarının atıldığı eylemde, metal işçilerinin TİS sürecine dönük de dayanışma çağrısında bulunuldu.

 Kızıl Bayrak / İstanbul


Philips kapatılamaz!”

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan ve Birleşik Metal-İş Sendikası’nın 40 yıla yakın süredir toplusözleşme imzaladığı Philips Fabrikası’nın 31 Aralık 2008 tarihinde kapatılacağı açıklandı.150 işçinin çalıştığı fabrikanın kapanması Philips işçilerinin işsiz kalması anlamına geliyor.

Şimdiye kadar GSB’deki fabrikaları ve Philips’in İstanbul Dudullu’daki genel merkezi önünde eylemler yapan 150 Philips işçisi “Philips kapatılamaz!” diyerek sendikaları Birleşik Metal-İş ile kamuoyuna yayılması planlanan bir kampanya başlattılar.

Philips Group Yönetim Kurulu üyelerine protestoların iletileceği, Philips işçileriyle dayanışma mesajlarının verileceği mektup kampanyasıyla fabrikanın kapatılması kararının geri çekilmesi isteniyor.


Edirne’de HSGGP eylemi!

Edirne Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu bileşenleri 1 Aralık günü Tahmis Meydanı’nda sağlıkta dönüşüm ve etkileri konulu bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, sağlıkta yapılan dönüşümlerle dar gelirlilerin sağlık hizmetinden yararlanamayacağına vurgu yapıldı. Hastanelerin işletme, sağlık çalışanlarının köle, hastaların da müşteri haline geldiği belirtildi.

Eylemde sık sık “Sağlıkta tasarruf ölüm getirir!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları gür bir şekilde atıldı. Eyleme yaklaşık 40 kişi katıldı.

Eyleme HSGGP bileşenleri olan Edirne Tabip Odası, Edirne Diş Hekimleri Odası, Edirne Eczacılar Odası, DİSK’in yanısıra diğer sendika, siyasi partiler ve öğrenci gençlik de destek verdi.

 Ekim Gençliği / Edirne


Pazartesi eylemleri sürüyor!

TÜMTİS’de örgütlendikleri için işten atılan Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı sarı otobüs şoförleri eylemlerine kararlılıkla devam ediyorlar. 1 Aralık günü Orhangazi Parkı’nda toplanan işçilere seslenen TÜMTİS Bursa Şube Başkanı Ahmet Güllü ve Şube Sekreteri Özdemir Aslan, haklarını alıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini belirttiler. Yapılan açıklamalarda işçi düşmanı AKP iktidarından önümüzdeki yerel seçimlerde hesap sorulacağı ifade edildi.

Eyleme bazı sendika temsilcilerinin yanısıra Yenişehir ilçesinde bulunan Şişecam fabrikasındaki Kristal-İş üyesi işçiler de destek verdi. Eylemde “Sendika hakkımız engellenemez!”, “Zafer direnen şoförlerin olacak!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Adana sağlık emekçilerinden eylem

Mecliste görüşülmeye başlanacak olan Kamu Hastaneleri Birlikleri Yasası ile ilgili olarak SES Adana Şubesi, Adana Tabip Odası ve Dev Sağlık-İş tarafından 27 Kasım günü Adana Devlet Hastanesi’nde bir eylem gerçekleştirildi.

Basın metninde, yasanın sağlığın bir meta haline getirilerek pazarlanmasının yolunu açtığı belirtilerek, hastanelerin işletme ve çalışanların köle olmasına izin verilmeyeceği vurgulandı.

AKP hükümetinin sağlıkta yıkım programındaki son vuruşlara hazırlandığının ifade edildiği açıklamada, kamu hastanelerinin devlet bütçesi ünitesi olmaktan çıkarılarak birer sağlık işletmesine dönüştürülmesi, daha sonraki aşamada ise mülkiyeti ile birlikte özel sektöre aktarılması yani özelleştirilmesinin amaçlandığı vurgulandı. Yasanın mahiyetine ve nasıl uygulanacağına dair bilgiler verildikten sonra Sağlık Bakanlığı’na yasanın doğuracağı sıkıntılara dair sorular yöneltildi. Açıklama, tasarının derhal geri çekilmesi talebi ile son buldu.

Kızıl Bayrak / Adana


Ambar işçileri eylemde!

Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi’nde örgütlü DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası ekonomik krize karşı 28 Kasım sabahı 1 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Islıklar ve alkışlarla AKP hükümetini ve işten çıkarmaları protesto eden işçilere Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu seslendi: “Büyük şirketler ve fabrikalar batma noktasına geldi. Krize karşı tedbir almayan AKP’yi uyarıyoruz. Çalışanların emeğine göz dikmeyin” diyen Nakliyat-İş Başkanı krizin faturasını ödemeyeceklerini söyledi.

AKP işçiye hesap verecek!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganlarını atan ambar işçileri sendika başkanının konuşmasını sık sık sloganlarla kestiler. Eylemde son dönem gelen fahiş zamlar da protesto edildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Direnen işçilere uluslararası destek

Çeşitli sanayi bölgelerinde sendikal örgütlenme mücadeleleri nedeniyle işten atma saldırılarıyla karşı karşıya olan Türk-İş’e bağlı Deri-İş ve TEKSİF Sendikaları’na uluslararası destek geldi.

27 Kasım günü İstanbul Gümüşsuyu’ndaki Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği’nde basın toplantısı düzenleyen örgütler işten atmalara karşı direnen işçilerle dayanışma sözü verdiler. TEKSİF Denizli Şubesi’nin işten atmalara karşı direnişte olduğu Menderes Tekstil ile Deri-İş Sendikası’nın Düzce ve Sefaköy’deki direnişlerinden işçilerin katıldığı açıklamada Uluslararası Tekstil, Hazır Giyim ve Deri İşçileri Federasyonu (ITGLWF) Genel Sekreteri Neil Kearney, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat ve Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi yer aldı.

Basın açıklamasının ardından Nazmi Irgat söz alarak, tekstil sektörünün 2.5 milyon çalışanıyla en yüksek üretimin ve istihdamın başında geldiğini ifade etti. Ardından konuşan ITGLWF Genel Sekreteri Neil Kearney, işçilerin örgütlenme hakkının güvence altına alınması gerektiğini belirtti.

Basın toplantısı, Desa, Menderes ve BJ Tekstil işçilerinin, “Sendika hakkımız engellenemez!” sloganıyla sona erdi. Açıklamaya TÜMTİS İstanbul Şubesi de destek verdi.

 Kızıl Bayrak / İstanbul


OGÜ’de sağlıkçı eylemi

27 Kasım günü Osmangazi Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileri, döner sermaye oranlarının artırılması için hastane ana giriş kapısı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. SES ve Türk-Sağlık Sen üyelerinin ortaklaşa gerçekleştirdiği eylemde “Döner sermaye hakkımızı istiyoruz!” pankartı açıldı.

Hastanelerde bir süredir döner sermayenin adil dağıtılması talebiyle eylemler yapıldığını hatırlatan sağlık emekçileri, fakülte yönetiminin taleplerini karşılamaması için hiçbir neden olmadığını, taleplerin bir an önce kabul etmesi gerektiğini söylediler. Sendika, siyasi parti ve kurumların da destek verdiği açıklamada, “Direne direne kazanacağız!”, “Hakkımızı istiyoruz!” sloganları atıldı. Açıklamaya yaklaşık 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir

 

Dostel işçilerinden eylem

Gebze Organize Bölgesi’nde kurulu Dostel Makine’de 20 sendika üyesinin işten çıkarılmasına tepki gösteren işçiler iki saat süren bir eylem yaptılar.

İşçiler 28 Kasım günü 08.00-16.00 vardiyasının ardından fabrikayı terketmediler. Dostel patronu 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçilerin üretim yapmadığını söyleyerek fabrikaya noter çağırdı. Sendika yöneticileri ve temsilcileri üretimin devam ettiğini belirterek bekleyişlerini sürdürdüler. Bekleyiş sırasında “Dostel işçisi ekmeğinin bekçisi!”, “Kriz bahane sermaye şahane!”, “Atılan işçiler geri alınsın!”, “Gemileri yaktık, geri dönüş yok!“ sloganlarını atan işçiler sonuna kadar direneceklerini söylediler.

Eylem, Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer’in fabrikaya gelmesiyle son buldu. Eylemin sona erdiğini, fabrika önünde bekleyen işçilerin Gebze’ye kadar yürüyerek döneceğini belirten şube başkanına BMİS üyeleri tepki gösterdiler.


Yapı-Yol Sen’den basın açıklaması

Yapı-Yol Sen 27 Kasım günü Ankara’da bir saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Saat 11.00’de iş bırakan emekçiler, saat 12.30’da Bayındırlık ve İskan Bakanlığı önünde buluşarak burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Yapı-Yol Sen Genel Başkanı tarafından okunan basın açıklamasında şunlar söylendi: “İşyerlerimizde kadro ve sendika farkı gözetmeksizin tüm emekçileri ortak talepler etrafında mücadeleye çağırıyoruz. Sermaye tarafından kışkırtılan farklı ücret ve istihdam politikalarına karşı eşit ücret, kadrolu istihdam gibi eşit hakları ancak birlikte mücadele ederek kazanabiliriz.”

KESK Genel Sekreteri Emrali Şimşek’in konuşmasının ardından söz alan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün krizin bedelini ödememek için tüm işçi ve emekçileri 29 Kasım’da Sıhhiye Meydanı’na çağırdı. Eylem “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / Ankara


Çolakoğlu’nda ücretsiz izin!

Türk Metal’in örgütlü olduğu Çolakoğlu Metalurji A.Ş.’de hadde tesisinin yıkılıp yerine yenisinin yapılacağı gerekçesiyle 130 işçinin işine son verildi.

Gebze-Dilovası’nda kurulu bulunan Çolakoğlu’nun Genel Müdürü, 30 işçinin emeklilikleri geldikleri için kendi istekleriyle işten ayrıldıklarını savundu. Bazı kaynaklara göre, yeni tesisinin yapılması sürecinde 100 işçiye 500’er YTL ödeme yapılacak ve bu paranın tesisi yapıldıktan sonra geri alınıp alınmayacağına Çolakoğlu yönetimi karar verecek.


Bu oyunu bozacağız”

Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası, binlerce uçak bakım lisanslı teknisyen ve yüzlerce mühendisin çalıştığı Ortadoğu’nun en büyük ve nitelikli uçak bakım merkezi THY Teknik A.Ş.’nin “metal işkolunda” olduğu gerekçesiyle, Hava-İş Sendikası’na karşı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na işkolu itirazında bulundu.

Hava-İş Sendikası’nın karşı karşıya kaldığı bu tavır, önümüzdeki dönem TİS görüşmelerin sert mücadelelere sahne olacağının işaretlerini veriyor.

Hava-İş Sendikası, Teknik A.Ş.’deki gelişmelerle ilgili 3 Aralık günü bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin tarafından yapılan açıklamada şunlar söylendi: “Teknik AŞ 2006 Mayıs ayında THY’den bölünerek ayrıldığında, THY Teknik işverenliği yine o tarihlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bizzat resmi başvuruda bulunmuş ve Bakanlık gerekli incelemeyi yaparak işyerinin havacılık işkolunda olduğunu tesbit etmiş ve 31.08.2006 tarih ve 26275 sayılı resmi gazetede yayınlanarak kesinleşmişti. Bu karara hiçbir sendikada itirazda bulunmamıştı. Yani THY Teknik A.Ş’nin hangi işkolunda olduğunun tespiti işlemi hukuken bitmiştir.”

Hava-İş Sendikası bu girişimi işveren açısından çalışanlarına yönelik saygısızca bir oyun olarak değerlendirirken, Çelik-İş Sendikası’nın da bu oyunun figüranı olduğunu söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

İstanbul’da metal işçileri toplandı…

“Direne direne kazanacağız!”

Birleşik Metal-İş Sendikası “Metal İşçisinin Gerçeği” başlıklı bölge toplantılarını sürdürüyor.

2 Aralık günü, Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu ve MESS kapsamında yer alan işyerlerinden işçiler, BMİS Genel Merkezi Kemal Türkler Toplantı Salonu’nda biraraya geldiler. MESS kapsamındaki fabrikalardan (ABB, Aksan, Lombardini -Anadolu Motor- ve ISUZU) toplantıya katılan metal işçilerine Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu seslendi.

Konuşmasına dünya genelinde ortaya çıkan iktisadi krizin nedenleri ve bu krizin metal TİS’lerine olan etkisi konusuyla başlayan Serdaroğlu, kriz dönemlerinin sınıflar arası mücadelenin keskinleştiği dönemler olduğunu söyledi. MESS’le yürüttükleri TİS sürecinin krizle birarada yürümesi nedeniyle daha fazla çaba sarfetmeleri gerektiğini vurgulayarak, bir yıl öncesinden hazırlıklarına başladıkları TİS sürecinde metal işçilerinin birliğini önemli ölçüde sağladıklarını ifade etti.

MESS’le yürütülen görüşmelerde 46 maddede uyuşmazlık zaptı tuttukları bilgisini veren Serdaroğlu, arabulucu sürecinde devam eden görüşmelerde bayramdan sonra grev kararlarının alınmaya başlanacağını söyledi. Yaptıkları eylemlerle üyelerini güvenli hale getirmek istediklerini, metal işçilerini sürece hazırlıklı hale getirme hedefinde olduklarını dile getirdi.

Serdaroğlu’nun konuşması sırasında salondan birkaç kere “Direne direne kazanacağız!”, “Sadaka değil hakkımızı isteriz!” sloganları atılırken BMİS üyelerinden bazıları konuşmaya müdahale etti. Konuşmak için söz alan bir metal işçisi şunları söyleyerek Serdaroğlu’na tepki gösterdi: “Yaklaşık bir saattir sizi dinliyoruz. Bilmediğiniz bazı şeyler var. Şu anda bütün fabrikalarda yeni girmiş işçi arkadaşlar olsun 3-5 senelik işçi arkadaşlar olsun sendikaya güven kalmamış. Bugün bir DİSK neden böyle bir noktada olsun! Şu anda patlamak üzereler. Diyelim ki greve çıkarıyorsunuz bizi. Adam 700 YTL maaş alıyor, 400 YTL kira veriyor. Bu adam nasıl greve çıkacak?”

Mesai eylemlerinin geriye çekilmesine dönük eleştiriler de yapılırken, Serdaroğlu önümüzdeki günlerde bu sorunların tartışılacağı ek toplantılar yapılmasını önerdi ve güven ilişkilerinin zedelenmemesi gerektiğini ifade etti. Bundan sonra da salondan eleştiriler devam ederken, yapılan eylemlerin etkisiz ve zayıf kalması temel eleştiri konusu oldu. Atılan geri adımlarda, temsilcilerin topu yöneticilere, yöneticilerin ise temsilcilere attığı ifade edildi. “Sadece siz konuşacaksanız bizi buraya çağırmasaydınız! Biz buraya konuşmaya geldik!” diyen işçilerin konuşmaları salondaki diğer işçilerin önemli bir bölümünden de destek aldı.

Son olarak söz alan bir işçi kapitalizme karşı daha güçlü bir mücadelenin örgütlenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca sendikayı eleştiren arkadaşlarına da seslenen bu işçi, sendika yöneticilerinin greve çıkmaktan endişe duyan işçileri ikna etmek için mücadele edilmediği durumlarda metal işçilerinin karşı karşıya kalacağı çok daha ağır sonuçları anlatması gerektiğini söyledi.

Toplantıda açığa çıkan tepkinin önemli bir bölümü mevcut mücadele pratiğinin daha ileriye taşınması ihtiyacının ürünüydü. Düzenlenen eylemlerle işçiler süreç içerisine dahil edilmeye çalışılsa da bunun yeterli olmadığı, temsilcilerin ve mevcut komitelerin tabandaki hoşnutsuzluğu bir mücadele iradesine çevirme konusundaki yetersizliği bir kez daha görüldü.

Dar bir kesimden gelen tepkiler ise mücadeleyi ileriye taşımaktan ziyade mevcut yönetimi köşeye sıkıştırmak ve mücadeleyi baltalamak amacı taşıyordu. Bu tepkilerin önemli bir bölümünün Isuzu’dan gelmiş olması dikkat çekti. Bu durum, yıllardır burada işçiler ile sendikanın kenetlenmesi konusunda yaşanan sıkıntıları ve eski 1 No’lu Şube Başkanı Ali Rıza İkisivri’nin sendika içi hesaplar uğruna Isuzu işçilerini nasıl kullandığını akıllara getirdi.

Mevcut tepkiyi MESS’e yönelterek daha güçlü mücadelelere girilmesi ve burada merkez yönetiminin daha güçlü bir irade ile açığa çıkması gerektiğini bir kez daha gösteren toplantı, tartışmaların ardından Serdaroğlu’nun birlik çağrısı ile sona erdi.

Toplantının ardından Metal İşçileri Bülteni’nin dağıtımını gerçekleştiren BDSP’li Metal İşçileri, Birleşik Metal üyesi metal işçilerini daha güçlü mücadele için süreç içerisinde daha aktif rol almaya çağırdı.

Kızıl Bayrak / İstanbul