25 Ocak 2008 Sayı: SİKB 2008/04

  Kızıl Bayrak'tan
   İşçi sınıfı ve emekçiler fatura ödeyen değil, ödeten olmalı!
  Sermaye devlet, Kürt emekçilerini düzene bağlamak için AKP’nin arkasında seferber oldu…
Kontrgerilla’nın Kızıl Elmacı kanadına “Ergenekon” operasyonu...
Yüzde 47’lik islami faşizm
Yüksel Akkaya
SSGSS karşıtı yürüyüş coşkuyla tamamlandı!
Türk-İş ve Kamu-Sen hükümetle anlaştı... 
  Türban tartışmaları ya da el kadar bezle yapılan yelken yarışı
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Genç-Sen Genel Kurulu ve sonrasına dair bir çerçeve...
  Atılım ve SGD gölge dövüşü yaparak gerçeklerin üzerini örtemez!
  Gençlik hareketinden...
  Tersanelerde iş kazaları...
  Küba seçimleri ve demokrasi...
  Venezüella’da süreç, sınıf çatışmalarını sertleştirecek yönde ilerliyor!
  İsrail barışa değil savaşa hazırlanıyor!
  ABD ile batılı müttefiklerinin küstahlığına karşı Rusya’dan yeni hamleler…
  Milliyetçilik üzerine birkaç söz
M. Can Yüce
  Ankara’da “Manifesto’nun 160. yılında marksizmin güncelliği” sempozyumu...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

SSGSS karşıtı yürüyüş coşkuyla tamamlandı!

Herkese sağlık ve güvenli gelecek!

“Kar, boran, fırtına işte geldik Ankara!” 

SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı İstanbul’dan başlayan yürüyüş 17 Ocak günü Ankara’da sona erdi. Saat: 11.00’de Kurtuluş Parkı’nda biraraya gelen Ankara kitlesi, Kolej kavşağında toplanarak dövizler ve sloganlarla yürüyüş kolunu bekledi. Bu sırada sermaye devletinin kolluk güçleri Kolej kavşağını çevik kuvvet ve panzerle çembere aldı. Şehir dışından gelen yürüyüş kolu coşkuyla karşılandı.

Yürüyüş kolu “Dikkat! Emekliliğimiz ve sağlığımız tehlikede! Herkese sağlık ve güvenli gelecek için Ankara’ya yürüyoruz” şiarlı TEB, TÜRMOB, BASK, KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve TDHB imzalı pankart ve dövizlerle birlikte saat: 13:00’de Kolej kavşağında Ankara kitlesiyle buluştu. Daha sonra burada toplanan kitle yürüyüş güzergahı olan Ziya Gökalp üzerine kurulan barikat önüne kadar yürüdü.

Meclise yürümek isteyen yaklaşık 1200 kişilik kitlenin önüne polis yığınak yaparak yürüyüşü engellemek istedi. Meclise yürüme kararlılığı soğuk havaya karşın uzun süre coşkulu sloganlarla ifade edildi.

Bekleyiş sırasında eylem komitesi sağlık ve emeklilik hakkının gaspına karşı konuşmalar yaparak, SSGSS Yasa Tasarısı’nı protesto etti. Eylemde sıklıkla “Kar, boran, fırtına işte geldik Ankara!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Sağlık haktır, satılamaz!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”,  “AKP sağlığa zararlıdır!”, “Emekçiye değil, çetelere barikat!”, “Genel grev, genel direniş!” sloganları atıldı.

Uzun bekleyişin ardından panzerlerden oluşan barikatlara kitle yüklendi. Ardından barikat açılarak yürüyüş başladı. Pankart arkasında CHP ve DTP milletvekilleri ile kurum temsilcileri kolkola yürüdüler. Ziya Gökalp Caddesi üzerinde DİSK, TTB, TMMOB, KESK adına açıklama yapıldı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bu yasa emekli olmama yasası. Bu yasa 58 yaşı 65 yaşa çıkararak özellikle bu ülkede bu yaş grubuna emekli olarak yaşamayı mümkün kılmayacak bir yasa. Biz 70 milyonun kalbi olarak yürüyoruz. Gençlerimiz, kadınlarımız için, torunlarımız için yürüyoruz. Tarih gelecekle ilgili yazılır. Geçmişle ilgili yazılmaz. Bu ülkenin demokratik kurumları bu yasanın geçmesine izin vermemeli… 9000 iş gününü, sağlık hakkının gaspını ve emeklilik yaşının yükseltilmesini içeren yasa tasarısı geçerse Yunanistan’da olduğu gibi genel grev çağrısı yapacağız. AKP iktidarı halka meydan okuyor. Biz de meydan okuyoruz. Hodri meydan diyoruz.”

Çelebi ayrıca meclisteki partilerin milletvekillerine yasa tasarısını onaylamama çağrısı yaptı. Daha kitlesel ve güçlü bir karşı koyuş için ayrı ayrı yapılan eylemliliklerin değil ortak bir mücadelenin örülmesine vurgu yapılarak TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’e de birlikte hareket etme çağrısı yaptı.

TTB Merkez Konsey Başkanı Gencay Gürsoy ise konuşmasında şunları söyledi:

“Yalan yanlış hesaplar üzerinden inşa edilen yasalarla ilgili olarak düşüncelerimizi ifade etmeye çalıştık. Görüşlerimizi iktidara ifade etmeye çalıştık. Dikkate alınmadık. Tepkilerimizi kamuoyuyla paylaşmaya başladık. Kitleyi harekete geçirmeye başladık. Karşımızda panzerleri gördük. Halkın çalışanların temsilcilerine karşı önümüze panzerleri diziyorlar. Bu yasa çalışanların menfaatine değildir. Kara deliği kapatmak için çıkardıkları yasa kara deliği daha da büyütecek. Kara deliği kapatmak mümkün olmayacak. IMF-DB’nin kasaları dolacak… Artık eylem zamanıdır. Artık bu yasa tasarısını durdurmak için kitlesel kararlılığa ihtiyaç var.  Aynı eylemlerde buluşmak ve bir arada mücadele etmek zorundayız.”

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ise üç gündür yürüdüklerini, bu yürüyüşün AKP’ye karşı, emperyalizme karşı olduğunu vurguladı. Soğancı, “Şimdi mücadeleyi büyütme ve yürekleri birleştirme zamanıdır” diyerek kitlelere çağrı yaptı.

KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Taşdemir ise, geçtiğimiz dönem bu yasa tasarısına karşı verilen mücadelenin sonucu olarak yasa tasarısının Anayasa Mahkemesi’nden döndüğünü ifade ederek kararlıkla mücadele etme beyanında bulundu. AKP’nin kardeşliğe, emekçiye, barışa düşman olduğunu ifade etti ve genel grev çağrısı yaptı.

Tüm konuşmacılar meclise yürüyüşün engellenmesini protesto ederek yasa tasarısına karşı mücadelenin süreceğini ifade ettiler.

Eylem yürüyüş kolunun eylem alanına ulaşmasıyla birlikte coşkulu bir atmosferde geçti.

BDSP, Alınteri, ESP, TKP, Haber-Sen eyleme dövizlerle katılırken, Türkiye Gazeteciler Sendikası “Yıpranma hakkımız gaspedilemez!” pankartı ve katledilen gazetecilerin fotoğraflarıyla katıldı.

Ön sürecindeki tüm eksikliklerine rağmen, SSGSS Yasa Tasarısı’na ilişkin Ankara’da anlamlı bir tepki ortaya konuldu.

Kızıl Bayrak/Ankara


Tuzla Platformu’ndan eylem... 

“Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek Tuzla Platformu”nun çalışmaları sürüyor. 17 Ocak’ta saat 17.30 da Tuzla Devlet Hastanesi önünden AKP Tuzla ilçe binası önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdik.

Eylem, platform bileşenlerinin toplanmasıyla Tuzla Devlet Hastanesi’nin önünde başladı. “GSS yıkımdır, geçit vermiyeceğiz!” pankartının açıldığı eylemde GSS’ye karşı konuşmalar yapıldı. “GSS yıkımdır izin vermeyeceğiz!”, “Sağlık haktır, gaspedilemez!”, “Savaşa değil, eğitime bütçe!”, “AKP yasanı al başına çal!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!” sloganlarını gür ve coşkulu bir şekilde haykırdık.

AKP binası önüne gelindiğinde burada platform adına bir konuşma gerçekleştirildi. AKP hükümetinin işçileri ve emekçileri açlığa, yoksulluğa mahkum ettiği, emeğiyle geçinen insanların tek güvencesi olan sağlık hakkının elinden alındığı, şimdi çıkartacakları yasa ile saldırılarını daha da arsızlaştırdıkları ifade edildi. GSS yasasının getireceği yıkımın anlatıldığı konuşmada bu yasaya karşı eylem ve etkinliklerin devam edeceği vurgulandı.

Tersane İşçileri Birliği Derneği’nin de katıldığı eyleme yaklaşık 30 kişi katıldı.

Tersane İşçileri Birliği Derneği


“SSGSS sağlık hakkımızı gaspediyor”

Küçükçekmece İşçi Platformu olarak, “sağlık hakkının” gaspına karşı mücadele etmek ve işçi ve emekçileri bu mücadeleye katmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Semtimizdeki duraklara, direklere “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Patformu”nun bildirilerini yapıştırarak yasanın ne türden haklarımızı gaspetmek için hazırladığını anlatmaya çalışıyoruz. Ayrıca bildirileri işçi arkadaşlara ve semtimizdeki derneklere bırakarak yaygın bir şekilde dağıtımını yapıyoruz.

20 Ocak günü gerçekleştirmeyi planladığmız panel için kimi dernek ve kahvelere duyuru yaparak bildiriler dağıttık.

20 Ocak günü gerçekleşen panelde sağlık çalışanı bir arkadaşımız yasanın işçi ve emekçiler için neler getirdiğini ve hangi hakların gaspedileceğini anlattı. Özellikle “katılım payı” adı altında alınacak paranın arkasından dönen oyunları ve “halka sağlık hizmeti” adı altında sağlık alanının tam bir pazara dönüştürülerek yeni rant kapısının açıldığını ifade etti. Son yıllarda bu yasanın zemininin döşendiğini ve hastanelerin yavaş yavaş özel sektöre doğru kaydırıldığını belirtti. Aile hekimliği uygulaması ile koruyucu sağlık hizmetleri veren sağlık ocaklarının kapatılmasının amaçlandığını vurguladı.

İşçi ve emekçilerin hak gaspları konusunda bilgilendirilmeleri gerektiği vurgulandı, çeşitli platformlar, işçi dernekleri ve kurumlarıyla ortak hareket etme çağrısı yapıldı. Sokaklarda, alanlarda bu yasaya dur demek gerektiği ifade edildi. 40 kişinin katıldığı etkinlik katılımcıların alkışlarıyla sona erdi.

Küçükçekmece İşçi Platformu


İMES’te GSS karşıtı açıklama

SSGSS’ye karşı merkezi olarak oluşturulan platformun yerel çalışmaları kapsamında, 22 Ocak günü İMES A Kapısı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirildi. İşe giriş saatinde işçileri sosyal yıkım yasasına karşı mücadeleye çağıran ajitasyon konuşmaları ve bildiri dağıtımı yapıldı.

Eylemi BDSP, EMEP, Alınteri, OSİM-DER örgütledi. Basın açıklamasına 20 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ümraniye