20 Haziran 2008 Sayı: SİKB 2008/25

  Kızıl Bayrak'tan
  TÜSİAD yeni bir “sivil inisiyatif” oluşturma peşinde…
   Düzen siyasetinde kriz sürerken yeni arayışlar…
Rejim krizi sürüyor...
15-16 Haziran’ın 38. yıldönümünde tersane işçileri anıldı...
İşçi ve emekçi hareketinden...
Başarılı bir KESK Genel Kurulu için geçmişle ve uzlaşmacı mücadele anlayışıyla hesaplaşalım…
  SSGSS sürecinin dersleri ve deneyimleri...
Sosyal yıkım saldırılarına karşı birleşik ve militan mücadeleyi yükseltelim!
  Türban tartışmaları sürüyor...
  15-16 Haziran eylem ve etkinliklerinden…
  Küçükçekmece metal işçileri TİS sürecine hazırlanıyor...
  Che 80. doğum gününde burjuvaziye
hala korku salıyor!
  Futbol endüstrisinin muhalif sesi:
Çarşı, kendine karşı!
  İktidar çekişmesinde yeni bir aşama!
M. Can Yüce
  Almanya’da öğrenciler ayakta!
  Bir-Kar’ın kampanya
çalışmalarından…
  1848 Haziran Paris barikatları ve Paris’in umutsuz devrimi...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

15-16 Haziran’ın 38. yıldönümünde tersane işçileri anıldı...

TİB-DER: “15-16 Haziran mücadelemize ışık tutuyor!”

Tuzla tersaneler havzasında kölece çalışma koşullarına, iş cinayetlerine karşı mücadelesini sürdüren Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER), 9 Aralık 2007 tarihinde gerçekleştirdiği 2. Tersane İşçileri Kurultayı kararlarını yaşama geçiriyor. Bir sonraki kurultayın “grev” gündemli toplanmasını karar altına alan Tersane İşçileri Birliği, kurultayın bir diğer kararı olan “15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin yıldönümünde tersanelerde iş cinayetine kurban giden işçileri anma etkinliği” yapma kararını 15-16 Haziran’ın 38. yıldönümünde hayata geçirdi.

Tersane işçileri uzun soluklu bir ön çalışmanın ardından 15 Haziran günü başarılı bir etkinlikle yitirdikleri tersane işçisi sınıf kardeşlerini andılar, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’ni selamladılar. TİB-DER üyesi tersane işçileri 15 Haziran akşamı Kartal Pembe Köşk Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe gelenek olduğu üzere pankart açarak sloganlarla geldiler.

“Tersaneler cehennem işçiler köle kalmayacak / TİB-DER” pankartı ve mücadele taleplerinin yer aldığı dövizlerle gelen işçiler “Katil GİSBİR hesap verecek!”, “Artık ölmek istemiyoruz!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganlarını coşkuyla attılar. Salona yürüyüşle gelen işçiler katılımcılar tarafından alkışlarla karşılandılar.

Kitlenin salonu doldurmasıyla başlayan etkinlik, tersanelerde yaşamını yitiren işçiler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Sunuculuğunu Av. Zeycan Balcı Şimşek’in yaptığı gece, tersane işçilerinin attığı sloganlarla sürdü.

Sonbaharda ‘grev’ kurultayına…

Gecenin açılış konuşmasını yapan TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu 2. Tersane İşçileri Kurultayı’nda karar altına aldıkları 15-16 Haziran etkinliğini hayata geçirdiklerini söyledi. Yine aynı kurultayda karar altına alınan “grev gündemli kurultay örgütleme” hedefini sonbahara doğru gerçekleştireceklerini duyurdu. Konuşması sık sık direniş sloganlarıyla kesilen TİB-DER Başkanı, tersaneler havzasında hak gasplarının sürdüğünü ifade etti.

Havzada; iş cinayetlerine, ücret gasplarına karşı yürütülen mücadelede daha güçlü birlikteliklere ihtiyaç olduğu vurgusu yapan Nihadioğlu, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin 38. yıldönümünde mücadeleye rehber olduğunu belirtti. Tersane İşçileri Birliği’nin 3.’sünü gerçekleştireceği kurultayın önemine değinerek konuşmasını noktaladı.

Ekrem Bektaş aramızda!

Etkinlik, 14 Haziran 2005 tarihinde iş cinayetine kurban giden Ekrem Bektaş’ın annesinin (Emine Anne) yaptığı konuşma ile devam etti. Emine Anne iş cinayetlerine karşı önlemlerin alınmadığını söyleyerek “millet ölmesin, gençler ölmesin, analar ağlamasın!” dedi ve etkinliğe katılan herkese teşekkür etti. Emine Bektaş’ın etkileyici konuşması sırasında salonda “Ekrem Bektaş aramızda!” sloganı yankılandı.

TİB-DER’in tersaneler havzasındaki mücadele sürecinin de anlatıldığı gecede derneğin havza içinde ve dışında gerçekleştirdiği eylemlerden oluşan sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterim işçiler tarafından ilgiyle izlendi.

Gerçek çözüm tabana dayanan bir mücadelede!

Etkinlik programı BDSP temsilcisinin kürsüden yaptığı konuşmayla devam etti. Tersane işçilerinin yürüttüğü uzun soluklu mücadelenin takipçisi ve destekçisi olduklarını söyleyen BDSP temsilcisi, tersanelerde yaşanan iş cinayetlerinin sözün bittiği yere geldiğini ifade ederek işçilerin tabandan doğru gerçekleştireceği örgütlülüge dayalı bir sürecin havzadaki mücadelenin önünü açacağının altını çizdi.

Bilgesu Erenus, Mehmet Esatoğlu ve Funda İslam’ın birlikte hazırladıkları “Payidar Tersanede” isimli gösterim ise etkinliğe katılanlar tarafından ilgiyle izlendi. Kapitalist sistem içerisinde tek başına kurtuluşun olanaksızlığını anlatan gösterim ayakta alkışlandı.

TİB-DER’in gecesine İzmir’den gelerek konuk olan Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu’nun sergilediği “Umut Kimde?” oyunu ilgiyle izlendi. Oyun sırasında salondan “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganı yükseldi.

Etkinliğe mesajlar…

Geceye; BİR-KAR, Ekim Gençliği, İstanbul Liseli Gençlik Platformu, ÇAM-DER, OSİM-DER, Küçükçekmece İşçi Platformu, Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi Kadın Komisyonu, KÖZ Gazetesi mesaj gönderirken etkinliğe Yapı Yol Sen İstanbul Şube, BES 3 No’lu, Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 3 No’lu Bölge Başkanı Veysel Demir, UİD-DER, Kurtuluş Sosyalist Dergi, Partizan, DHP de katıldılar.

Geceye ayrıca tersane işçilerine verdiği eğitim seminerleriyle mücadele sıcaklığını paylaşan Yazar Volkan Yaraşır da dayanışma mesajı gönderdi. Tersane işçilerinin mücadelesine destek verdiğini belirtti.

ÇHD İstanbul Şubesi adına Av. Bülent Şimşek kürsüden yaptığı konuşma ile geceyi selamladı.

Kartal Folklör Derneği Halk Oyunları Grubu da etkinliğe katılarak kitleyi halaya kaldırdı. Hasan Ali Sezer ve Grubu ve Samet Günel sahne aldılar.

“Ne geçmiş tükendi ne de yarınlar… 15-16 Haziran ruhuyla tersanelerde grev ateşini yakmaya!”, “GİS-BİR bizi kavgaya davet etti. Davetleri kabulümüzdür!”, “Artık ölmek istemiyoruz!”, “Patronlar sarayda işçiler mezarda!” pankartlarının asılı olduğu etkinlik salonunda tersane işçilerinin mücadele taleplerinin yazılı olduğu pankartlar da yer aldı.

350 kişinin katıldığı etkinlikte baştan sona mücadele coşkusu korundu. Program, tersane işçileri tarafından ilgiyle izlendi.

Konuşmalar boyunca sloganlar hiç susmadı. Etkinliğin kapanış konuşmasını yapan TİB-DER Başkanı 16 Haziran günü gerçekleştirilecek olan eyleme çağrı yaptı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Tersanelerde 16 Haziran eylemi…

Tersanelerde yaşanan iş cinayetlerine ve kuralsız çalışmaya karşı Limter-İş Sendikası 16 Haziran günü greve çıkma çağrısında bulunmuştu. Yapılan çağrı duyarlı, ilerici, devrimci kamuoyu tarafından da desteklenmişti. Havzada çalışma yürüten sınıf devrimcileri ise sözkonusu eylemin ‘grev’ olmaktan uzak olduğunu, ancak havzanın temel bir gücü olarak, tersane işçilerinin sorunlarını gündeme alan ve dayanışma amacını taşıyan bir eyleme katılacaklarını ifade etmişlerdi.

Eylem sabah 7.00 sıralarında Limter-İş Sendikası önünde toplanan 200 kişilik grubun Tuzla Gemi önüne doğru yolu keserek yürümesi ile başladı. Yürüyüşe geçen kitle Tuzla Gemi önünde sendikalar, reformist partiler, devrimci güçler ve üniversite öğrencileri gibi eyleme destek vermek için orada bulunan gruplar ile birleşti. Sayısı 700’ü bulan kitle saat 7.50’de Tuzla Gemi önünü trafiğe kapattı.

Ağırlığını tersane dışından desteğe gelen güçlerin oluşturduğu grupta işçi katılımının azlığı dikkat çekti.

Dargrupçu zihniyet iş başında!

Sabahın erken saatlerinden itibaren pankartı ile birlikte alanda bulunan Tersane İşçi Kurulu ise Limter-İş Sendikasının dargrupçu-dükkancı zihniyetinden nasibini aldı. İşçi Kurulu’na pankartını kapattırmak için müdahale eden Limter-İş’lilerin tutumu yer yer saldırıya varan bir tarza dönüştü. Kısa süreli arbedenin ardından pankart kapatılmadı ve gerginlik kısmen sona erdi.

Eyleme destek arttı

Saat 8.45’te DİSK’e bağlı sendikalar kortej oluşturarak Tuzla Gemi önüne geldiler. En önde açılan DİSK pankartının ardında DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve diğer BMİS yöneticileri yer aldılar. Ardından Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, Genç-Sen ve Nakliyat İş de pankartlarıyla kortejde yer aldılar. DİSK sendikalarının ardından ise Yurtsever Cephe İşçi Birliği ve Tersane İşçileri Birliği Derneği yürüdü.

TİB-DER eyleme “Gemileri yaktık geri dönüş yok!” pankartı ve “Sınıfa karşı sınıf savaşı!”, “Tersane işçisi köle değildir!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Taşeronluk sistemi kaldırılsın!”, “Artık yeter, ölmek istemiyoruz!” dövizleri ile katıldı.

Saat 9.15’te Tuzla Gemi önüne gelen ses aracından konuşmalar yapılmaya başlandı. Limter-İş yöneticileri buradan yaptıkları duyuru ile Limter-İş dışındaki tüm pankartların kapatılması çağrısı yaptılar ve bunun sendikanın kararı olduğunu ifade ettiler. Kürsüden yapılan pankart kapatma çağrıları bire bir sözlü olarak da devam etti. Limter-İş yöneticileri Tersane İşçileri Birliği’nin yanına gelerek TİB-DER pankartının kapatılmasını istedi. TİB-DER ise pankartın kapatılmayacağını belirtti. Kısa süren gerginliğin ardından tartışma sona erdi. TİB-DER pankartı kapatmamakta kararlı olduğunu belirtti. Tersane İşçi Kurulu da pankartını kapatmayacağını açıkladı. Limter-İş yöneticileri Proleter Devrimci Duruş imzalı dövizleri de kapattırmaya çalıştılar ancak PDD okurları da dövizleri kapatmayı reddettiler.

Eyleme KESK İstanbul Şubeler Platformu, TÜRK-İŞ İstanbul Şubeler Platformu sendikalarının yöneticileri, Deri İş Sendikası ve DESA işçileri, Nakliyat İş Sendikası ve Arçelik işçileri, ESP, DİP Girişimi, İşçi Gazetesi, HKM, Halkevleri, DHP, Partizan, BDSP, Alınteri alanda yerlerini aldılar. “Sosyalizmde ısrar, insanlıkta ısrardır” pankartıyla eyleme katılan DTP İstanbul İl örgütü, coşkusu ile dikkat çekti. TÜMTİS’te örgütlendikleri için işten atılan Ünilever işçileri de yaklaşık 100 kişilik kortejleriyle ve coşkulu sloganları ile eyleme desteğe geldiler. Yine TAREM tarafından geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen “Dünya Genç İşçi Buluşması 2008 / Türkiye”ye yurtdışından katılan çeşitli güçler tersane işçilerinin mücadelesine destek için eyleme katılanlar arasındaydı.

Eylem için toplanan kitlenin sayısı 2000’e ulaştı. Tuzla Gemi önünde davul zurna eşliğinde halaylar çekildi.

Saat 11.45’te DİSK Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Cem Dinç söz alarak kitleye seslendi. Dinç konuşmasında yaşanan iş cinayetlerine değindi. Bugün bir grev gerçekleştirdiklerini iddia eden Dinç, bu “grev” için haftalar öncesinden hazırlıklara başladıklarını belirtti. “Grevi” baltalamak için patronların türlü önlemler aldığına da değinen Dinç, işçilerin atılmak ile tehdit edildiğini vurguladı.

Cem Dinç’in ardından DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi söz aldı. Konuşmasında 27 Şubat’ta ortaya konulan taleplerin gerçekleştirilmediğini ifade eden Çelebi ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını ve bu mücadelenin peşini bırakmayacaklarını vurguladı.

Konuşmalar ile beraber eylem yavaş yavaş dağılmaya başladı. Tersane İşçileri Birliği Derneği de sloganlarla alandan ayrıldı. TİB-DER Tuzla Gemi’nin önünden dernek binasına kadar sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi.

Tuzla Gemi önündeki bekleyiş Venezüella, Şili, Arjantin ve Brezilya’dan gelen konkların konuşmalarıyla devam etti. Konuşmaların ardından ise konserlere geçildi.

Sendikaların, kitle örgütlerinin, siyasi partilerin ve ilerici kamuoyunun katıldığı işçisiz “grev”, saat 15.00 sıralarında Kanber Saygılı’nın yaptığı konuşmanın ardından son buldu.

Kızıl Bayrak / Tuzla

 

Tersanelerle dayanışma eylemlerinden…


İzmir…

KESK Şubeler Platformu ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu 16 Haziran günü Konak eski Sümerbank önünde bir basın açıklaması yaparak 15-16 Haziran İşçi Direnişi’ni ve tersane işçilerinin mücadelesini selamladı.

Saat 12:00’den itibaren toplanmaya başlayan kitle 12:30’da sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Kısa bir yürüyüşün ardından basın metninin okunmasına geçildi. Basın metnini KESK dönem sözcüsü Ramis Sağlam okudu. Açıklamasına 15-16 Haziran Direnişi’ni önceleyen dönemi anlatarak başlayan Sağlam, direnişin tarihteki öneminden bahsetti.

Sağlam tersanelerde yaşanan insanlık dışı koşulları da değerlendirdi. Açıklamada YÖRSAN, TEGA ve DESA gibi pek çok direniş selamlandı, tüm bu direnişlerle dayanışma çağrısı yapıldı.

Sağlam’ın ardından DİSK adına BMİS İzmir Şubesi Başkanı Ali Çeltek ve TMMOB Başkanı birer konuşma yaptılar.

Eylemde “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Her yer Tuzla, her yer direniş!”, “Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Tersane işçisi yalnız değildir!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşçi memur el ele-genel greve!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

KESK Şubeler Platformu ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun ortak düzenlediği eyleme DİSK ve Türk-İş’e bağlı sendikaların yanı sıra reformist partiler ve devrimci güçler de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İzmir

Adana…

Tersanelerde yaşanan iş cinayetlerine karşı 16 Haziran günü bir eylem gerçekleştirildi.

DİSK Genel İş Sendikası önünde toplanan kitle “Tuzla tersanelerinde işçi ölümlerinin sorumlusu AKP’dir, 15-16 Haziran işçi direnişini unutmayacağız!” ve “DİSK Çukurova Bölge Şube” pankartları açarak ve yolun bir kısmını kapatarak sloganlarla İnönü Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. İnönü Parkı’na gelindiğinde hazırlanan basın metnini DİSK Çukurova Bölge Şube Temsilcisi Kemal Aslan okudu.

Açıklamada 38 yıl önce DİSK’i ve bağımsız sendikaları yok etmek isteyenlerin bugün de çalışanları açlığa ve örgütsüzlüğe mahkum etmeye çalıştığı söylendi. IMF ve DB politikaları sonucunda sosyal güvenlik ve sağlık hakkının ortadan kaldırıldığı ve emekçilerin açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edildiği vurgulandı. Açıklamada Tuzla’daki çalışma koşulları teşhir edildi.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylem basın metninin okunmasının ardından atılan sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Adana


Bursa…

15-16 Haziran direnişinin 38. yıldönümünde Bursa’da tersane işçileriyle dayanışma eylemi gerçekleştirildi.

Saat 17.45’te AVP tiyatro önünde yapılması planlanan eylem kolluk güçlerinin engeli nedeniyle gecikmeli başladı. Geçtiğimiz günlerde AVP tiyatro önünde ve Heykel civarında basın açıklaması vb. eylem yapmak valilik tarafından yasaklanmıştı. Polis bu yasağı gerekçe göstererek yapılacak eyleme saldıracağını bildirdi. Bunun üzerine konuyu tartışan sendika başkanları, devrimci-ilerici güçlerin baskısıyla da yasak olan AVP tiyatro önünde yasağı protesto amaçlı 15 dakikalık bir oturma eylemi ve ardından yürüyüşle başka bir yerde basın açıklaması yapma kararı aldı. Polisle pazarlığa başlayan sendikacılar bir anda geri adım atıp oturma eylemini iptal ettiler ve slogansız bir şekilde Orhangazi Parkı’na doğru yürüneceğini söylediler. Sendika başkanlarının açık ihanetine karşı kitle alkış ve sloganlarla olayı protesto etmeye başladı. Bunun üzerine polis ve kitle arasında gerginlik yaşandı. Polisin saldırgan tavrına rağmen kitle sloganlar ve alkışlar eşliğinde yürüdü.

Orhangazi Parkı’nda yapılan basın açıklamasını DİSK Bölge Temsilcisi BMİS Şube Başkanı Ayhan Ekinci yaptı.

Açıklamada “Tersane işçisi yalnız değildir!”, ”Katil GİSBİR/devlet/sermaye hesap verecek!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Her yer Tuzla, her yer direniş!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Artık ölmek istemiyoruz!” sloganları atıldı.

Eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa