20 Haziran 2008 Sayı: SİKB 2008/25

  Kızıl Bayrak'tan
  TÜSİAD yeni bir “sivil inisiyatif” oluşturma peşinde…
   Düzen siyasetinde kriz sürerken yeni arayışlar…
Rejim krizi sürüyor...
15-16 Haziran’ın 38. yıldönümünde tersane işçileri anıldı...
İşçi ve emekçi hareketinden...
Başarılı bir KESK Genel Kurulu için geçmişle ve uzlaşmacı mücadele anlayışıyla hesaplaşalım…
  SSGSS sürecinin dersleri ve deneyimleri...
Sosyal yıkım saldırılarına karşı birleşik ve militan mücadeleyi yükseltelim!
  Türban tartışmaları sürüyor...
  15-16 Haziran eylem ve etkinliklerinden…
  Küçükçekmece metal işçileri TİS sürecine hazırlanıyor...
  Che 80. doğum gününde burjuvaziye
hala korku salıyor!
  Futbol endüstrisinin muhalif sesi:
Çarşı, kendine karşı!
  İktidar çekişmesinde yeni bir aşama!
M. Can Yüce
  Almanya’da öğrenciler ayakta!
  Bir-Kar’ın kampanya
çalışmalarından…
  1848 Haziran Paris barikatları ve Paris’in umutsuz devrimi...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Genç İşçi buluşması sona erdi…

Kadınlar bir adım öne...

Balıkesir Gönen’deki Birleşik Metal-İş Sendikası Kemal Türkler Eğitim ve Dinlenme Tesisleri’nde gerçekleşen ‘Dünya Genç İşçi Buluşması 2008/ Türkiye’ kampının 6. günü

‘Çalışma hayatında ve sendikal alanda kadın’ başlıklı panelle başladı.

Petrol-İş Sendikası Kadın Dergisi Editörü Necla Akgökçe’nin yönettiği panele Mersin Tarsus yolu üzerinde kurulu bulunan ve 742 günlük grev deneyimi sonrasında fabrikalarına TİS imzalayarak dönen SCT Turbo Filtre işçisi Ümmühan Doğan ve Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi Mali Sekreteri Adalet Kul katıldı.

Adalet Kul, çalışma hakkının anayasal bir hak olduğunu söyledi. Esnek çalışma, part-time ve evde çalışmanın kadın istihdamını arttırdığı düşüncesine karşı çıkarak kadınların ucuz işgücü olarak görüldüğünü vurguladı. Kadın sorununun toplumsallığına dikkat çekti.

Ümmühan Doğan ise grev süreçlerine dair anlatımlarda bulunarak işyerlerinde yaşadıkları sorunları sıraladı. Zaferle sonuçlanan grev sürecinde kadın işçilerin mücadelede daha fazla rol oynadığının özel olarak üzerinde durdu.

Yapılan konuşmalarda kadınların sendikalarda daha fazla rol alması vurgusu ön plana çıktı.

Yine forum kısmında söz alan Petrol-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül de kadınların yaşadığı sorunların sadece erkeklerden değil erkek egemen ideolojiden kaynaklandığını söyledi.


Mesleki eğitim...

6. gün programının öğleden sonraki bölümünde Eğitim-Sen Ankara 3 No’lu şube ve Mesleki Eğitim komisyonu üyesi Fevzi Yılmaz, genç işçilere mesleki eğitim konusunda bilgilendirmede bulundu.

Çalışma güvenliğinin ortadan kaldırıldığı ve insanın makine olarak görüldüğü koşullarda iş kazaları gerçekleştiğini belirten Yılmaz en fazla iş kazasının olduğu birimin makine işkolu olduğunu söyledi, Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümleri örnekledi.

 

İşçi sınıfı ve siyaset...

“Dünya Genç İşçi Buluşması 2008 / Türkiye” kampının 13 Haziran günü gerçekleşen 7. gün programında “İşçi sınıfı, sendikalar ve siyaset” başlığı tartışıldı. Panelin kolaylaştırıcılığını T. Harb-İş Eğitim Uzmanı Oğuz Topak yaptı.

Petrol-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Araştırma Görevlisi Denizcan Kutlu’nun konuşmacı olarak katıldığı panelde işçi sınıfı ve siyaset ilişkisi üzerinden sendikaların ‘siyaset yapması’ gerektiği görüşünde ortaklaşıldı.

Panelde söz alan Doğangül ve Göktaş; ‘İşçi sınıfı ve sendikaları siyaset yapamaz!” anlayışına karşı çıkarak sendikaların sınıf siyaseti yapması gerektiğinin altını çizdi. Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş ise patronlar ve sarı sendikacılık anlayışla uzlaşmanın mümkün olmadığını belirterek sendikal anlayışın devletten ve sermayeden bağımsız olmaması halinde bu anlayışın hizmet edeceği yerin belli olduğunu vurguladı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Araştırma Görevlisi Denizcan Kutlu ise iş yasasında gerçekleştirilen değişikliklere ve sendika-siyaset ilişkisine dair görüşlerini bildirdi. Panel, soru cevap bölümüyle sona erdi.


Buluşmanın son günü...

Kampın son günü etkinlikleri kapsamında ‘İşçi sınıfı, savaş ve barış’ konulu panel gerçekleştirildi. Petrol-İş Sendikası Bandırma Şubesi Üyesi İşyeri Temsilcisi Yıldırım Dinçer’in yürütücülüğünde gerçekleştirilen panele Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Ayhan Bilgen, Avrupa Barış Meclisi Sözcüsü ve Rosa Luxemburg Vakfı Basın Sözcüsü Murat Çakır ve Petrol-İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı Recep Gökdeniz katıldılar. ‘Kürt sorununun demokratik çözümü’ ekseninde yapılan konuşmalarda Barış Meclisi’nin Kürt sorununa bakışı çerçevesinde öneriler sunuldu.


Kampın genel görünümü...

Kampın son gününe gelindiğinde 200-250 civarında seyreden katılım oldukça düştü. Kampta gerçekleştirilen işçi anketlerindeki yaş ortalaması kampa daha çok genç işçilerin katılım sağladığını gösterir nitelikteydi. Kampa katılım sağlayan sendikalar arasından en disiplinli olanı Petrol-İş üyesi genç işçilerdi. Kampta, 35 yaş üzeri üyelerin katılımı dikkat çekse de genel olarak genç işçi katılımından söz edilebilir. Organizasyon Komitesi’nde yer alan Hava-İş, Sine-Sen ve Dev Sağlık-İş Sendikaları ise kampa hemen hemen katılım sağlamadılar. Kamp programında yer alan etkinlikler asgari bir başarıyla gerçekleşse de kısmen yaşanan aksamalar kendini hissettirdi.


 

Ankara’da 2 Temmuz’a doğru...

Ankara’da PSAKD’nin çağrısı ile başlayan toplantıların daha henüz başında katliam ortağı sermaye partisi CHP’nin platforma çağırılması, dahası bunun tartışma konusu dahi edilemeyeceğinin buyurulması ile birlikte 2 Temmuz anma etkinliklerinde bir ayrışma süreci ortaya çıktı. Planlı devlet katliamlarından biri olan Madımak Katliamının 15. yıldönümünde bu gerçekliğin üstünü örtmeye dönük yaklaşıma karşı devrimci politik bir tutumda ortaklaşan BDSP, Alınteri, DHD, ESP, Partizan bu süreci birlikte örgütleme kararı aldı. Devrimci kurumların ortak etkinlik programı ise şu şekilde belirlendi:

1 Temmuz Salı günü Saat: 18.30’da Mamak’ta fiili meşru miting gerçekleştirilecek ve ardından Tuzluçayır meydanında bir anma etkinliği yapılacak. Buluşma yeri: Tek mezar Hacı Bektaşi-ı Veli Parkı

2 Temmuz Çarşamba günü saat 11.00’de 2 Temmuz şehitlerinin Karşıyaka Mezarlığı’nda bulunan mezarları başında bir anma etkinliği gerçekleştirilecek.

Bu süreçte sermaye devletinin işçilere ve emekçilere ve halklara düşman katliamcı kimliğini, bunun dayandığı sınıf gerçekliğini vurgulayacak, düzeninin tüm kurumlarının katliamlardaki gerçek yüzlerini teşhir edeceğiz.

BDSP / Ankara


Gökkuşağı 100. sayısında…

Petrol-İş Sendikası’nın sendikal alanda az görülen çocuklara yönelik yayın çalışmalarında “Gökkuşağı Çocuk Dergisi” 100. sayısını geride bıraktı. 8 yıldır yayın hayatını sürdüren dergi Petrol-İş Sendikası’ndan talep edenlere ücretsiz dağıtılıyor.

8 yıl önce yayın hayatına başlayan ve Türkiye’nin dört bir yanından isteyen her çocuğa ücretsiz olarak gönderilen Gökkuşağı Çocuk Dergisi aylık olarak yayınlanıyor.

6-12 yaş arasındaki çocuklara hitaben yayınlanan dergi anne veya babasının örgütlü olduğu Petrol-İş Sendikası’nı tanımasını da sağlıyor.

Derginin 100. sayısı “Selam Olsun Emeğin Çocuklarına” kapak başlığıyla yayınlandı. Dergi aynı zamanda Petrol-İş üyelerinin çocuklarının üretimlerine açık bir dergi olarak yayın çizgisini de koruyor. Dergide; çocuklardan gelen şiir, resim ve mektuplara da yer veriliyor.


ÖDP’den su eylemi...

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Kızılırmak suyunun Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre verilmesine karşı çıktı. 17 Haziran günü Büyükşehir Belediye binası önünde biraraya gelen ÖDP üyeleri Belediye Başkanı Melih Gökçek’i protesto ettiler.

Eylem sırasında “Gökçek sağlığa zararlıdır” yazılı su bidonları da taşıyan ÖDP’liler kimyasal maddelerin şehir suyundan arındırılmasını talep ettiler. Suyun meta olarak görülmesine karşı çıktılar.

Nalcı ve Seropyan’a beraat!

Agos gazetesi sahibi Sarkis Seropyan ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aris Nalcı’nın, “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla yargılandıkları davanın karar duruşması 18 Haziran günü Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

9 Kasım 2007 tarihinde Agos gazetesinde yayınlanan “akıllı tahta” başlıklı yazının içeriğine ilişkin 5187 sayılı basın yasasının 19/2 maddesine muhalefet ettikleri ve aynı yazı ile TCK’nın 288 maddesinde tarif edilen “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla Sarkis Seropyan ve Aris Nalcı hakkında kamu davası açılmıştı.

18 Haziran’da görülen davanın karar duruşmasında, mahkeme heyeti yazının tamamı itibarı ile amaç açısından yargılamayı etkilemeye yönelik olamayacağından, her iki sanığın müsnet suçlardan ayrı ayrı beraatine karar verdi.

Sanık suçlamasıyla yargılanan Agos gazetesi sahibi Sarkis Seropyan, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aris Nalcı ve avukatları duruşmaya katılmadılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

İTO-İVHO: “KKKA kader değil!”

İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası 12 Haziran günü İstanbul Tabip Odası’nda, kırım kongo kanamalı ateşi hastalığına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın toplantısına, İstanbul Tabib Odası Başkanı Prof. Dr. A. Özdemir Aktan, İstanbul Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan katıldı. İstanbul Veteriner Hekimleri Odası Bilimsel Danışma Kurulu üyeleri, Dç. Dr. Zati Vatansever ve Prof. Dr. Ayşen Gaygılı ise konuk olarak katıldılar.

Basın toplantısı başlamadan önce Özdemir Aktan kısa bir konuşma yaptı. Her yıl bu dönemlerde kırım kongo kanamalı ateşi hastalığının ortaya çıktığını ve buna karşı henüz tedavi yöntemi olmadığını, insanların %5-7’sinin bu hastalıktan öldüğünü söyledi. Sağlık kuruluşlarında veteriner hekimlerin de çalışması gerektiğini belirtti. Ancak, Sağlık Bakanlığı’nın buna izin vermediğini ifade etti.

Aktan’ın konuşmasının ardından basın metnini bileşenler adına Prof. Dr. Murat Aslan okudu. Aslan KKKA hastalığından ölmenin bu ülke insanının kaderi olmadığını ve alınan önlemlerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Aslan hem kene istilası, hem de kenelerce insanlara bulaştırılan hastalıkların kontrol altına alınabilmesi için acil, orta ve uzun vadeli önlemleri sıraladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

“Devrimci basına yönelik saldırıları kınıyoruz!”

Merhaba sevgili dostlar,

Özellikle son bir yıldan fazladır sosyalist, yurtsever ve devrimci basına yönelik yoğun bir baskı ve yıldırma politikası var. Gerçekleri dürüstçe halka anlatıklarından dolayı kimi gazete ve dergiler süresiz olarak kapatıldı. Kimi gazeteler yoğun para cezalarına çarptırıldı. Bazı gazete ve dergilere aylarca yayın durdurma cezası verildi. Büroları polis eşliğinde basıldı. Çalışanları gözaltına alındı. Birçok malzeme ve eşyaya el konuldu vb.

Bu baskının kimlerden geldiğini, kimler tarafından organize edildiğini herkes biliyor. Onlar hala en yüksek kademe ve mevkilerde yerlerini koruyorlar. En son Devrmici Demokrasi gazetesi, Halk Gerçeği ve Sosyalist Barikat dergisinin kapatılması bu baskılara eklendi.

Biz Bolu F tipi hapishanesinde bulunan MKP dava tutsakları olarak Devrimci Demokrasi gazetesine verilen bir ay yayın durdurma cezası ile Halk Gerçeği ve Sosyalist Barikat dergilerine verilen cezaları kınıyoruz. Gelecek güzel aydınlık yarınlarımızı karartmaya çalışanlara hep birlikte izin vermeyelim.

Sevgiyle, dostlukla ve umutla kalın...

Mehdi Boz, Ali Baba Arı

F Tipi Hapishanesi-Bolu