20 Haziran 2008 Sayı: SİKB 2008/25

  Kızıl Bayrak'tan
  TÜSİAD yeni bir “sivil inisiyatif” oluşturma peşinde…
   Düzen siyasetinde kriz sürerken yeni arayışlar…
Rejim krizi sürüyor...
15-16 Haziran’ın 38. yıldönümünde tersane işçileri anıldı...
İşçi ve emekçi hareketinden...
Başarılı bir KESK Genel Kurulu için geçmişle ve uzlaşmacı mücadele anlayışıyla hesaplaşalım…
  SSGSS sürecinin dersleri ve deneyimleri...
Sosyal yıkım saldırılarına karşı birleşik ve militan mücadeleyi yükseltelim!
  Türban tartışmaları sürüyor...
  15-16 Haziran eylem ve etkinliklerinden…
  Küçükçekmece metal işçileri TİS sürecine hazırlanıyor...
  Che 80. doğum gününde burjuvaziye
hala korku salıyor!
  Futbol endüstrisinin muhalif sesi:
Çarşı, kendine karşı!
  İktidar çekişmesinde yeni bir aşama!
M. Can Yüce
  Almanya’da öğrenciler ayakta!
  Bir-Kar’ın kampanya
çalışmalarından…
  1848 Haziran Paris barikatları ve Paris’in umutsuz devrimi...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

15-16 Haziran eylem ve etkinliklerinden…

15- 16 Haziran’ın yıldönümünde TEGA grevi selamlandı!

7 Şubat’tan bu yana grevde bulunan TEGA işçilerinin sesi bu kez 15-16 Haziran işçi direnişinin yıldönümünde Sincan OSB’ye duyuruldu. DİSK Ankara Bölge Temsilciliği’nin çağrısı ile yapılan eylem 16 Haziran günü Sincan OSB kapısı önünde saat 12.00’de kitlenin toplanmasıyla başladı.

Saat 12.30’da yürüyüşe geçen kitle OSB içerisinde sloganlarla direnişin sesini haykırdı. DİSK, “Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz!”, “Grev hakkımız engellenemez!/TEGA işçileri-Birleşik Metal İşçileri Sendikası” pankartlarıyla ve dövizlerle yürüdü. KESK Ankara Şubeler Platformu eyleme pankartıyla katıldı. Sınıf devrimcileri “15-16 Haziran direnişinin ışığında örgütleneceğiz, Kazanacağız!” pankartı ve “TEGA işçisi yalnız değildir!”, “15-16 Haziran direnişi yolumuzu aydınlatıyor!” şiarlı dövizleriyle eyleme katıldılar. Eyleme TÜMTİS üyesi işçiler ve şube yöneticileri, Petrol-İş Ankara Şubesi yönetimi de katıldı. Eyleme ayrıca Alınteri, ESP, EMEP, Yurtsever Cephe de katılarak destek verdi.

Sincan OSB kapısı önünde başlayan yürüyüşte “TEGA işçisi yalnız değildir!”, “Sincan’a sendika TEGA ile gelecek!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz!” sloganları sıklıkla atıldı.

TEGA fabrikası önüne gelindiğinde burada ‘Bu iş yerinde grev var’ pankartı önünde toplanan kitleye BMİS adına Seyfettin Gülengül seslendi, TEGA’da grevin tüm zorluklara rağmen sürdüğünü ve direnmeye devam edeceklerini ifade etti. Basın açıklamasını DİSK/Genel İş Genel Sekreteri Kani Beko okudu.

Eyleme 250 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


Topkapı İşçi Derneği’nde etkinlik...

Topkapı İşçi Derneği 14 Haziran günü gerçekleştirdiği etkinlikle 15-16 Haziran Direnişi’nin 38. yıldönümünü kutladı.

Yaygın bir afiş çalışmasıyla duyurusu yapılan etkinlik, saygı duruşu ve açılış konuşmasıyla başladı. Açılış konuşmasında 15-16 Haziran Direnişi’nin işçi sınıfı tarihindeki tuttuğu özel yer anlatıldı. İşçi sınıfının bugün yeni 15-16 Haziranlar’a ihtiyaç duyduğu ifade edildi.

Açılış konuşmasının ardından direnişi anlatan ve günü kazanmaya çağıran bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Beğeniyle izlenen belgeselin ardından söyleşiye geçildi. Bu bölümde çok sayıda işçi konuşarak “15-16 Haziran’dan öğrenmek” teması üzerinden düşüncelerini paylaştılar.

Etkinlik şiir ve müzikle sona erdi. Etkinliğe 40 işçi katıldı.

Topkapı İşçi Derneği’nden işçiler


“Yeni 15-16 Haziranlar’ı yaratacağız!”

Sefaköy’de 15 Haziran günü bir işçi toplantısı gerçekleştirdik.

Toplantıda 15-16 Haziran direnişinin günümüzde halen aşılamadığı, yeni 15-16 Haziranlar’ın yeniden yaratılması gerektiği vurgulandı. 15-16 Haziran direnişinin dosta düşmana sınıfın gücünü gösterdiği ifade edildi. O dönemin en büyük eksikliğinin direnişe yol gösterebilecek öncünün, bir sınıf partisinin olmayışı olduğu vurgulandı.

Daha sonra söz alanlar, bugün yeni 15-16 Haziranlar’ı yaratmanın ihtiyacına vurgu yaptılar.

Toplantıya 25 kişi katıldı.

Küçükçekmece İşçi Platformu


GOP’ta 15-16 Haziran selamlandı!

GOP İşçi Platformu 15 Haziran’da GOP Meydanı‘nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 15-16 Haziran Direnişi’ni selamladı. Tersane işçileriyle dayanışma çağrısında bulundu.

Saat 16:00’da Gaziosmanpaşa Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında yeni 15-16 Haziranlar yaratılması ve sermaye sınıfının karşısına işçi sınıfının örgütlü gücüyle çıkılması gerektiği vurgulandı. Eylemde “15-16 Haziran ruhuyla örgütlü mücadeleye!” pankartı taşındı. Açıklamada tersanelerdeki iş cinayetlerine değinildi, tersane işçilerinin talepleri sıralandı.

Çevredeki işçi ve emekçilerin ilgi gösterdiği basın açıklamasında “İşçilerin birligi sermayeyi yenecek!”, “Tersane işçisi yalnız değildir!”, “Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz!” sloganları atıldı.

Basın metninin okunmasının ardından platformun hazırladığı “İşçiyim, tersane işçisini destekliyorum!” yazılı kokartların dağıtımı yapıldı. Çevrede biriken yüze yakın emekçi ilgi göstererek kokartları taktı.

Kızıl Bayrak / GOP


ÇAM-DER’de 15-16 Haziran etkinliği

15 Haziran akşamı saat 19:30’da derneğimizde “15-16 Haziran yol göstermeye devan ediyor!” şiarı ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Etkinlik saat 19:30’da açılış konuşması ile başladı. Saygı duruşunun ardından “Geçmişi aşarak geleceği kazanacağız!” filmi gösterildi ve oldukça beğenildi. Sunumda ise 15-16 Haziran süreci, öncesi ve sonrası ile birlikte ele alındı. Bıraktığı dersler ve deneyimler vurgulandı. Büyük direnişin günümüzde sınıf mücadelesine nasıl yol göstermesi gerektiği anlatıldı.

Sunumun ardından gündemdeki saldırılar ve örülmesi gereken mücadele üzerine tartışmalar gerçekleştirildi. Etkinliğe katılan arkadaşların çoğunluğunun tekstil sektöründe çalışan işçiler olmasından kaynaklı tekstil sektöründeki sorunlara karşı neler yapılabileceği özel bir gündem olarak tartışıldı.

Etkinlik, katılanlar açısından olumlu bir izlenim bıraktı. Etkinliklerimize ilk defa katılan arkadaşlar da tartışmalara rahatlıkla katılarak düşüncelerini ifade ettiler. Etkinliğe 35 kişi katıldı.

ÇAM-DER çalışanları


Eskişehir’de 15-16 Haziran direnişi coşkuyla selamlandı!

Şanlı 15-16 Haziran direnişi Eskişehir’de de coşkuyla anıldı. DİSK’in örgütlemiş olduğu eylem 15 Haziran günü Kızılay İş Merkezi’nin önünden Hamam Yolu’na yürüyüşle başladı.

“15-16 Haziran’ı yaratan eller, Tuzla’daki iş cinayetlerine son verecek!” şiarlı pankartın arkasında 300’ü aşkın kişi yürüdü. Yürüyüş esnasında sık sık ajitasyon konuşmaları yapıldı ve sloganlar atıldı.

Yürüyüşün ardından Hamam Yolu’nda basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasının ardından çekilen halaylarla eylem sona erdi. Eyleme BDSP, KESK, EMEP, ÖDP, DPG, TKP, Genç-Sen, Mücadele Birliği, Halkevi ve EHP destek verdi.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Kayseri’de 15-16 Haziran paneli...

Kayseri İşçi Kurultayı hazırlık çalışmaları sürüyor. Basın açıklaması, yaygın bildiri dağıtımı, anket çalışmaları, işçi toplantıları biçiminde süren etkinlikler, 15 Haziran günü Kayseri İşçi Kültür Evi’nde düzenlenen 15-16 Haziran işçi direnişinin 38. yıldönümü için panelle devam etti.

Panelde işçi sınıfının sömürüye karşı verdiği mücadelede, 15-16 Haziran direnişinin birleşen işçilerin kendi güçlerini kavramaları bakımından önemli bir dönemeç olduğu işaret edildi.

Panelde, 15-16 Haziran direnişinin işçi sınıfının gücünün boyutlarını göstermesine rağmen solun geniş kesimleri nezdinde, devrimin öncü ve temel gücünün ancak işçi sınıfı olabileceği ve sınıfın devrimci siyasal bir temelde örgütlenmesi gerektiği sonucunun çıkartılmasına ve genel kabul görmesine vesile olamadığı belirtildi.

20 kişinin katıldığı, birçok kişinin söz alarak konuştuğu panelde TÜMTİS Kayseri temsilcisi Yaşar Alicanoğlu’nun konuşması da ilgiyle dinlendi. Kayseri İşçi Kurultayı’nın pratik sorunlarının çözümüne dönük tartışmanın ardından panel sona erdi.

Kızıl Bayrak / Kayseri

 

Sivas’ta 15–16 Haziran etkinliği...

15 Haziran günü “İşçi sınıfının tarihsel devrimci misyonu ve sınıf devrimciliği” konulu bir söyleşi ve “işçi sınıfı hareketi” üzerine bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Etkinlik, Eğitim-Sen toplantı salonunda devrim davası uğrunda ölümsüzleşenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Kısa bir açılış konuşmasından sonra sinevizyon gösterimi yapıldı.

Etkinlik, bir işçi yoldaşımızın, işçi sınıfının devrimci kimliği üzerine yaptığı değerlendirmenin ardından söyleşi ile devam etti. Etkinlik, katılım açısından zayıflık taşısa bile içerik açısından güçlü geçti.

Ayrıca Sivas’ta 15-16 Haziran üzerine yapılmış tek etkinlik olması ve uzun yıllardan bu yana yapılmış ilk etkinlik olmasından dolayı oldukça anlamlıydı.

Etkinliğe 30 kişi katıldı.

Sivas Ekim Gençliği