19 Eylül 2008 Sayı: SİKB 2008/38

  Kızıl Bayrak'tan
   Soluğu kesilen kapitalizm
   İşbirlikçi sermaye devletinin iyimser vaazları sahtedir!
Mehmetçik medyayı toplayan ordu sefere mi hazırlanıyor?
Kürt halkına ve diline özgürlük!

Kadıköy Belediyesi’nde grev!

İşçi ve emekçi hareketinden…
  Direnişteki UNO işçileriyle konuştuk...
  12 Eylül protestolarından…
  12 Eylül askeri faşist darbesi ülke çapında protesto edildi...
  Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu’nun
6. Toplantısı’nda buluşalım!
  Bir deney üzerine gözlemler…
  Pakistan: Emperyalist savaşın yeni cephesi!
  Bolivya ile Venezüella’da ABD destekli darbe hazırlıkları…
  Dünyadan…
  Yeni dönem mücadele gündemleri ve komünist gençliğin görevleri...
  Anti-faşist mücadelenin sorunları ve faşizme karşı mücadele
  Sol liberalizm: İllüzyon tüccarları ve kolera günleri / 3
Volkan Yaraşır
  Küçük-burjuva dükkancı zihniyet festivallerde de iş başında!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan…

Güney Afrika’da işçi eylemi…

Güney Afrika’nın en büyük maden işçileri sendikası olan Ulusal Maden İşçileri Sendikası, 16 Eylül günü yaptığı açıklamada, 17 Eylül günü öğleden sonra 17 bin üyesinin Anglo Platinum’a (Angloplat) ait en büyük maden ocağında yürüyüş yapacağını duyurdu. Yürüyüş, sosyal çalışma planını protesto etmek için düzenlendi ve işçilerin mesaisi bittikten sonra eylemin başlayacağı ilan edildi.

Ulusal Maden İşçileri Sendikası şube yetkilisi, yürüyüşün Güney Afrika’nın Kuzey Batı eyaletinde bulunan Angloplat’a ait Rustenburg maden ocağında yapılacağını, bunun sessiz bir yürüyüş olacağını ve üretimin etkilenmeyeceğini belirtti.


Vietnam’da tekstil işçileri grevde…

Vietnam’da Valley View tekstil işletmesinde çalışan 1.400 işçi 11 Eylül’den beri grevde. İşçiler benzin ve yiyecek maddelerine getirilen zamları protesto ediyorlar. Ho-Chi-Minh şehrinde de Daewoong an J. Young tekstil fabrikasında çalışan 400 işçi daha fazla ücret talebiyle greve gitti. İşçiler aylık 56 dolar ücret alıyorlar.


Vacuumschmelze’da süresiz grev…

Almanya’da Hanau kentinde Vacuumschmelze işçilerinin 11 Eylül’de işverenin işyeri sözleşmesinden çekildiğini açıklaması üzerine başlattığı süresiz grev devam ediyor.

İşçiler bu durumun 13 bin işçinin daha düşük ücret alması ve iş koşullarının daha da ağırlaşması anlamına geleceğini söyleyerek greve gittiler. İşveren grevin yasadışı olduğunu iddia ederek Hanau mahkemesine başvurdu. Ancak mahkeme başvuruyu reddetti.


BASF Ciba’yı satın alıyor…

Dünyanın en büyük kimya devi BASF İsviçre kimya tekeli, Ciba’yı 3,8 milyar Euro’ya satın almayı planlıyor. BASF böylece kendisine ait özel kimya bölümünü kapatmayı planlıyor. Sadece 13 bin Ciba işçisi değil 95 bin BASF işçisi de işyerlerini kaybedeceklerinden endişe duyuyor.


Hewlett-Packard 25 bin işyerini kapatıyor…

Dünyanın en büyük bilgisayar üreticisi Hewlett-Packard çalışan sayısını yüzde 7,5 oranında düşüreceğini açıkladı. Böylece yarısı Amerika’da olmak üzere 25 bin işyeri kapanacak. Hewlett-Packard bu sayede yılda 1,8 milyar dolar kar etmeyi amaçlıyor. 


Pakistan’da ulaşım grevi...

Pakistan’ın Rawalpindi şehrinde toplu taşıma şoförleri, özellikle işe gidenlere ve öğrencilere zorluk çıkaran yeni trafik polislerinin davranışlarını protesto etmek için 13 Eylül sabahı 4 saat iş bıraktılar. Sabah 7.00’den 11.00’e kadar süren greve tüm şoförler katıldı.

Toplu taşıma araçlarının yolcu almak ve bırakmak için duraklarda birkaç saniye durmasına bile izin verilmediği ve şoförlere para cezası kesildiği belirtildi. Bunun üzerine işçiler grev kararı aldılar. Yapılan görüşmeler sonucunda trafik yetkilileri sorunun çözüleceğini ve bir dakikayı aşmamak üzere araçların yolcu almak için merkezi duraklarda durabileceğini açıkladı.


Sri Lanka’da demiryolu grevi...

Sri Lanka’da demiryolu işçileri 14 Eylül gece yarısından itibaren 24 saatlik greve başladılar. Sendika sekreteri, işçilerin ücretlerinin arttırılması, avans verilmesi vb. gibi birçok konuda sıkıntı yaşadıklarını, yetkililerle görüşülmesine rağmen yıllardır bu konularda bir şey yapılmadığını, bu yüzden grev kararı aldıklarını belirtti.

Grevden tren servislerinin etkileneceği ve yolcuların çeşitli zorluklarla karşılaşacağı ifade edildi. Sendika sekreteri, ortaya çıkacak sorunların farkında olduklarını fakat greve çıkmak dışında bir yol kalmadığını söyledi. Demiryolu servisine bağlı çalışan makinistler, teknisyenler ve sinyalden sorumlu çalışanların greve katılıyorlar.


“Yardım” dağıtımı katliama dönüştü!

Endonezya’nın Pasauran kasabasında otomobil galerisi sahibi bir kişi Ramazan dolayısıyla zekât dağıtacağını duyurdu. Lüks evinin önüne yaklaşık 5 bin kişi akın etti. Evin girişine kurulan barikatların önünde 40 bin Rupi’lik (4.8 YTL) zekatı almak için toplanan kitle arasında kargaşa çıkması üzerine 23 kişi öldü ve 6 kişi ağır yaralandı. Ayaklar altında ezilen ve havasız kalarak ölenlerin çoğunun kadın olduğu açıklandı.

Endonezya devletinin kolluk güçleri, sefalete ve yoksulluğa mahkum edilen emekçilerin ölümü ile ilgili hiç bir şey yapmazken, “yardım dağıtan” otomobil galerisi sahibi, başına bir şey gelmesin diye koruma altına aldı.

 

Köln’de ırkçı kongre karşıtı çalışmalar...

Nazi mirasçısı “Pro Köln” adlı oluşumun çağrısıyla, 19-21 Eylül tarihleri arasında, Köln’de ırkçı- faşist bir kongre yapılması planlanıyor. “İslama karşı kongre” adı altında örgütlenen kongreye Fransa’dan Le Pen gibi ünlü faşistlerin de katılacağı bildiriliyor.

Irkçı-faşist kongreyi engellemeye dönük çalışma ve gösterileri organize etmek amaçlı çeşitli platformlar kurulmuş bulunuyor. Alman Sendikalar Birliği’nden (DGB) yerli ve göçmen anti-faşist ve devrimci-demokratik kurumlara kadar geniş bir yelpazeye yayılan bu platformların her biri, kendi cephesinden belli bir çaba ortaya koyuyor. Çeşitli çevreler tarafından afişleme, bilgilendirme standları, konserler, toplantılar, lokal mitingler, basın açıklamaları vb. gerçekleştiriyor. Bu çabalar şimdiden asgari bir duyarlılık yaratmış durumda. 20 Eylül günü büyük bir protesto gösterisi yapılacak. Bu gösteriye Almanya’ya komşu ülkelerden gelecek anti-faşistlerle birlikte 40 bin kişinin katılması bekleniyor.

Türkiyeli devrimci-demokratik kurumlar da kendi cephelerinden bu hazırlık sürecine katılıyor. Türkiyeli gruplar çeşitli yerli platformların içerisinde yer aldıkları gibi, DEKÖP-A olarak da ortak faaliyetler planlamış bulunuyor. Bu çerçevede 11 Eylül günü Köln’ün Kalk semtinde ortak bildiri dağıtımı gerçekleştirildi.

BİR-KAR’dan anti-faşist faaliyet...

Bu ortak çalışmaların yanı sıra, Bir-Kar olarak bağımsız çalışmamızı da yürütüyoruz. Ön hazırlık için bir afiş, bildiri ve eyleme çağrı niteliği taşıyan “Bir-Kar Gençliği” imzalı küçük bir el ilanı hazırlamış bulunuyoruz.

İlk bildiri dağıtımını 12 Eylül günü, faşist gösterinin de gerekçesi yapılan, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) ait caminin önünde Cuma namazı çıkışında gerçekleştirdik. Bir-Kar imzalı ”Irkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı ayağa kalk, karşı koy, barikat ol!” başlıklı bildirilerimizi dağıttık. Çalışmalarımız, afişleme, bildiri dağıtımı ve eyleme katılım sağlamaya dönük çabalarla devam edecek.

Öte yandan her iki taraf da eylem planını açıklamış bulunuyor.

Pro Köln, 19 Eylül günü yapacağı basın açıklamasının ardından, yabancıların yoğun yaşadığı semtlere geziler düzenlemek istiyor. Tümüyle provokatif nitelikli bu gezilerin ardından, 20 Eylül günü Heumarkt denen meydanda adı geçen kongreyi gerçekleştirecekler. Bu insanlık düşmanı faaliyetlerini, 21 Eylül günü Leverkusen’de yapacakları bir toplantı ile sonlandıracaklar.

Yerlisi ve göçmeni ile anti-faşistler ilk gösteriyi, 19 Eylül akşamı Dom kilisesi önünde yapacaklar. Bin civarında eylemcinin beklendiği buradaki gösteri, ırkçıların basın açıklamasını engellemeyi amaçlıyor. Asıl büyük gösteri ise 20 Eylül günü gerçekleştirilecek.

Bir-Kar / Köln