26 Eylül 2008 Sayı: SİKB 2008/39

  Kızıl Bayrak'tan
   Uluslararası finans krizi ve Türkiye
   Krizin faturasını ödememek için
mücadeleyi yükseltelim!
Çeteleşen rejimin tek alternatifi sosyalizmdir!
Metal TİS’leri...

Kartal’da metal işçileri geleceğini tartıştı...

BMİS “ortak mücadele” çağrısıyla neyi hedefliyor!
  Kot taşlama mı, işçi mezarlığı mı?
  Ulucanlar Direnişi 9. yılında!
  GOP İşçi Platformu’nun kampanya değerlendirmesi...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu 6. Toplantısı Sonuç Bildirgesi…
  Gönüllü kulluk
Yüksel Akkaya
  Köln’de onbinlerce kişi ırkçı-faşistlere
geçit vermedi!
  Dünyadan…
  PKK 10. Kongresi üzerine kısa notlar
M. Can Yüce
  Emekçi kadın örgütlü mücadele içinde özgürleşecek!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kartal’da metal işçileri geleceğini tartıştı...

“Sendikal ihaneti aşalım, MESS’i ezelim!”

BDSP’li Metal İşçileri İstanbul’un sanayi havzalarında TİS sürecine dönük yürütülen çalışmanın bir parçası olarak Kartal yerelinde de metal işçilerine sesleniyorlar. Bu çerçevede 21 Eylül günü Kartal İşçi Kültür Evi’nde “Metal İşçileri Geleceğini Tartışıyor” başlıklı bir panel gerçekleştirdiler. Örgütlü-örgütsüz çeşitli metal fabrikalarından ağırlıklı olarak genç işçilerin katıldığı panelde, Birleşik Metal-İş Sendikası TİS uzmanı İrfan Kaygısız, BDSP’li Metal İşçileri Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası üyesi bir metal işçisi konuşmacı olarak yer aldı.

50’yi aşkın işçinin katıldığı panelde, metal TİS’lerinin sınıf mücadelesindeki yeri ve önemi, TİS sürecinin ilerleyişi, metal TİS sürecine etkin bir müdahalenin yol ve yöntemleri, kriz söylemi ve metal TİS’leri, metal sektörünün tablosu, geçmiş TİS süreçlerinin deneyimleri başlıkları ekseninde tartışma yürütüldü.

Panelde ilk olarak söz alan BMİS TİS uzmanı İrfan Kaygısız, konuşmasına metal TİS’lerinin önemini vurgulayarak başladı. TİS sürecine “kentli işçi profilinin” yaygın olduğu bir tabloyla girdiklerini belirterek, bu dönemki TİS’lerde daha disiplinli bir işçi kitlesi olduğu tespitini yaptı. Metal işkolunda artan istihdama ve düşük ücretli genç işçi kesimine dikkat çekerek, sektördeki ücret makasının her geçen gün açıldığını söyledi.

TİS sürecine ve metal söktörünün durumuna ilişkin gözlemlerini aktaran Kaygısız, sektördeki üretim artışına işaret etti. TİS politikasının genç işçiler üzerinden şekillenmesi gerektiğini vurguladı. BMİS’in de TİS taslağında genç işçilerin ücretlerinin yükseltilmesi, eski işçilerin ise iş güvencelerinin sağlanması için çabaladıklarını dile getirdi.

MESS’le gerçekleştirilen görüşmelerin seyrini ve yapılan görüşmeleri değerlendiren Kaygısız, BMİS’in bu dönemde yüzde artı seyyanen zam yöntemiyle, ortalama ücret için %22 maaş artışı, düşük ücretliler için %52 ücret artışı ve sosyal pakette de %41-% 45 oranında zam talep ettiklerinin altını çizdi. TİS maddeleri arasında yer alan esneklik maddelerinin henüz ciddi bir tartışmaya konu edilmediğini, MESS’in 10 Ekim’de BMİS’le yapacağı görüşmede ücrete ve esnek çalışmaya dair teklifini sunacağını belirtti.

İlgiyle dinlenen konuşmanın bir diğer başlığı “Kriz söylemleri ve TİS süreci” idi. MESS’in kriz söylemi altında TİS’i ve buna bağlı olarak metal işçilerini baskı altına almaya çalıştığını, son haftalarda özellikle Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda yaşanan işçi çıkarmaların bunun en somut örneği olduğunu belirtti.

Geçici işçilerin işten çıkarılma eğilimine değinerek, patronların kriz söylemlerinin metal işçisinin sorunu olmadığını, bu söyleme karşı “Krizi yaratan biz değiliz. Biz çekmeyeceğiz!” demelerini önerdi. Ücretsiz izinler ve esnekliğe karşı durma gerekliliğine işaret etti.

Konuşmasının son bölümünde ise, TİS sürecinde metal işçilerinin ortak talepler uğruna mücadeleye atılması gerektiğini ve mücadelenin gerçek yürüyeceği alanın TİS masası değil sokakta verilecek mücadele olduğunu vurguladı.

Panelin ikinci konuşmacısı ise Türk Metal üyesi bir işçiydi. Konuşmasına kendi işyerinde yaşadığı sorunları aktararak başlayan metal işçisi, metal sektöründe yaşanan üretim artışını kendi işyerlerinden gözlemleriyle ifade etti. Türk Metal’in işbirlikçi-ihanetçi yapısına dikkat çekerek, sendika yöneticilerinin ve işyeri temsilcilerinin kendileriyle TİS sürecine dair hiçbir şey paylaşmadıklarını belirtti. Ford’a üretim yapan bir işyerinde çalıştığını belirten Türk Metal üyesi, esnek çalışmanın birçok işyerinde bilinmediğini dile getirdi. TİS sürecinde yaşanabilecek bir sendikal ihanete karşı söz ve karar hakkının tabandaki işçilere ve TİS sürecinde oluşturulacak işyeri komiteleri ve bölgesel TİS komitelerine verilmesi gerektiğinin altını çizdi. ‘98 yılında Türk Metal’de yaşanan istifalara ve BMİS’in bu süreci göğüsleyememiş olmasına değinerek, TİS sürecinin sendika yöneticilerinin insafına bırakılmayacağını vurguladı.

Panelin son konuşmacısı ise BDSP’li Metal İşçileri temsilcisiydi. Konuşmasına dünya ve Türkiye’deki gelir adaletsizliğini istatistiki verilerle açıklayarak başlayan temsilci, kapitalizmin içinden geçtiğimiz süreçte kalbinin teklemeye başladığını, ancak bu krizin faturasını işçi sınıfının ödemeyeceğini söyledi.

Metal TİS’lerinde MESS’le masaya oturan sendikaların mücadelede tuttuğu yeri değerlendiren metal işçileri temsilcisi, faşist Türk Metal çetesinin ihanetçi kimliğinin açık olduğunu belirtirken, mücadeleci ve demokratik olarak bilinen Birleşik Metal-İş Sendikası’nın ise son 10 yıllık süreçte kendi tabanından kopuk hareket ettiğini ifade etti.

Metal sektöründe artan istihdama ve genç işçi profiline dikkat çeken temsilci, TİS süreçlerinin işçilerle birlikte işletilmesinin önemine değindi. Fabrikalarda kurulacak TİS komiteleri aracılığıyla metal patronlarının karşısına dikilme ihtiyacına vurgu yaptı. Bölgesel TİS komitelerini tüm metal işçilerinin buluşacağı alanlar olarak tanımlayarak, BMİS’in bu dönemki TİS sürecinin işleyişinin olumlu yanlarına işaret etti, bağımsız taban örgütlenmelerinin en yakıcı ihtiyaç olduğunu tekrarladı. BMİS tabanının esnek çalışma konusunda yeterli bir bilinç açıklığına sahip olmadığına, MESS karşısında rutin bir seyir izleyen mücadele sürecinden çıkıp daha etkili ve sonuç alıcı eylem tarzlarını hayata geçirmenin gerekliliğine işaret etti.

Konuşmanın ardından panele katılan işçiler sorularını yönettiler. Örgütsüz metal fabrikalarından işçiler, TİS sürecinde kendilerinin nasıl konumlanması gerektiğini sorarken, bunun dışındaki katılımcılar ise BMİS’in TİS sürecine dönük hazırlıklarının yeterli olup olmadığı (eğitim sorunu, gelişmeleri tabanla paylaşma, esneklik konusunda bilinçlerin açık olup olmadığı, örgütlülüğün gelişmesi ve BMİS’in ifade ettiği ortak mücadelenin nasıl gerçekleştirileceği) sorularını yönelttiler.

Soru cevap bölümünde İrfan Kaygısız esnekliğin ne anlam ifade ettiğini geniş bir biçimde açarken, sert bir mücadele yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Metal işçisinin önderlik beklediğini söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Kartal’da TİS çalışması…

Anadolu Yakası’ndan BDSP’li metal işçileri olarak TİS sürecine etkin bir müdahale çabası içindeyiz. Geçtiğimiz hafta devreye soktuğumuz toplusözleşme ile ilgili bildirimizi dağıtmaya devam ediyoruz. Özellikle Türk Metal ve Birleşik Metal’in örgütlü olduğu yerlerde dağıttığımız bildirimiz açık bir ilgiye konu olmaktadır. Kartal’da BMİS ve Türk Metal’in örgütlü olduğu yerlerde yapılan dağıtımlarda çeşitli tepkilerle karşılandık.

Bunlardan biri Türk Metal’de örgütlü SİEMENS fabrikasına yaptığımız dağıtımda gerçekleşti. Dağıtımı engellemek için geç kalan işyeri temsilcisi, polis ve işyeri yöneticileri, bu kez provokatif davranışlar sergileyerek sorun çıkarmaya çalıştılar. “Bu bildirileri niye dağıtıyorsunuz, bunların parasını nereden alıyorsunuz” vb. sorularla gerginlik çıkarmaya çalıştılar. Kendilerine verdiğimiz tokat gibi yanıtların ardından sessizce çekip gittiler.

BMİS’in örgütlü olduğu bir fabrikada da bildirilerimiz ilgiyle karşılandı. Daha önce dağıtım için izin vermeyen ve sürekli sorun yaratan bu işyerinde fabrikanın içine girilerek dağıtım yapıldı. BMİS üyeleri bizzat kendileri gelerek, başka arkadaşlarına da vermek üzere bildiriler aldılar. “Metal işçileri toplu iş sözleşmene sahip çık! / Sen sustukça ihanet konuşacak!” yazılı ozalitleri fabrika karşılarına astık.

Kartal’dan BDSP’li metal işçileri