26 Aralık 2008 Sayı: KB 2008/50
(EG ÖS 229)

  Kızıl Bayrak'tan
   2008: Dünyada ve Türkiye’de bir dönem kapanırken...
  2008 yılı rejimin Kürt sorunundaki çözümsüzlüğünü bir kez daha ortaya koydu…
DİSK’in krize karşı “Emek cephesinin sesi”ni büyütme, mücadeleyi yükseltme çağrısı üzerine…
TİB-DER’den iş cinayetleri protestosu…

Yemekhane işçileriyle dayanışma gecesi…

Kot işçileriyle
dayanışma büyüyor!
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Kriz ve devrimci mücadelenin sorunları
  Kriz ve sınıf hareketi...
  Gençlik hareketinden…
  Gençliğin faaliyetlerinden…
  Kriz üzerine Emekçi Kadın Komisyonları sözcüsü ile konuştuk...
  19 Aralık katliamı ülke genelinde lanetlendi!
  Fransa’da gençlik “reform paketi”ni protesto etti
  “Özür diliyorum” kampanyası üzerine...
M. Can Yüce
  Eral Eren anmalarından…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençliğin faaliyetlerinden…

YTÜ çalışmalarından...

“Geçit Yok” kampanyası başlığı altında yürüttüğümüz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Düzenli açtığımız Ekim Gençliği masası ile dergi satışlarını sürdürüyoruz. Çeşitli gündemler üzerinden hazırladığımız materyalleri kullanarak öğrencilere seslenmeye devam ediyoruz.

Erdal Eren’in ölüm yıldönümü vesilesiyle faşist askeri cunta tarafından idam edilmesini ve 12 Eylül faşizmini YTÜ gündemine taşıdık. Katil devleti teşhir eden ozalitleri yaygın bir biçimde kullandık. 19 Aralık cezaevi katliamını da hazırladığımız ozalitlerle teşhir ettik.

Yunanistan’da polis cinayetine, işsizliğe, yoksullaşmaya ve geleceksizliğe karşı militan eylemleri selamladık. Yunanistan halkının polis cinayeti ile patlayan öfkesinin meşru olduğunu ifade eden duvar gazelerini kullandık ve resim sergisi oluşturduk.

Ulaşım hakkımız engellenemez!

YTÜ’de kampüsler arası ve kampüs içi sefer yapan servislere zam yapılması ve servislerin ücretlendirilmesi üzerinden başlayan çalışma Davutpaşa ve Beşiktaş kampüslerinde devam ediyor. Bildiri dağıtımı gerçekleştiriyor, ücretsiz ve nitelikli ulaşım talebi ile imza topluyoruz.

18 Aralık günü Davutpaşa kampüsünde gerçekleştirdiğimiz yürüyüş ile yapılan zammı protesto ettik. Sabah 8.40’da giriş kapısından başlayan yürüyüş yol kesilerek Fen Edebiyat Fakültesi’ne kadar sürdü. Öncesinde kapı girişinde bildiri dağıtımları ile öğrencileri eyleme çağırdık. Alkışlarla başlayan yürüyüşte, “Müşteri değil öğrenciyiz!”, “Ücretsiz ulaşım istiyoruz!”, “Ulaşım hakkımız engellenemez!”, “Güvenliğe değil ulaşıma bütçe!” vb. sloganlar atıldı. Fen-Edebiyat Fakültesi’nin önünde yapılan konuşma ile yürüyüş sonlandırıldı.

YTÜ Ekim Gençliği


İstanbul Üniversitesi faaliyetlerinden…

İstanbul Üniversitesi’nde faaliyetler farklı başlıklar altında yürütülüyor. 

İstanbul Üniversitesi öğrencileri olarak krizin öğrenciler üzerindeki etkisi üzerinden bir çalışma yürüttük. Geçen hafta gerçekleştirdiğimiz forumun afişlerini yaygın şekilde kullandık, el ilanlarını öğrencilerle krizi tartışarak dağıttık. Çalışma kısa süreye sıkışmasına rağmen anlamlı sonuçlar elde edildi. Özellikle öğrencilerin burslarının kesilmesi, ev kiraları (barınma sorunu) ve sağlık sorunu üzerinden birçok öğrencinin şikayeti vardı. Krizle ilgili bu hafta da bir panel gerçekleştireceğiz.

Öğrenci Kültür Merkezi kulüplerin düzenleyeceği İnsan Hakları Haftasıyla ilgili paneller nedeniyle kapatıldı. Rektörün bu tutumunu eleştiren, ÖKM’de faaliyetlerin engellenemeyeceğini, her koşul altında etkinliklerin yapılacağını anlatan bildiri dağıtımı gerçekleştirdik.

Fen-Edebiyat Fakültesi, Merkez Kampüs ve İktisat Ek Bina’da dağıttığımız bildiriler ilgiyle karşılandı. Ayrıca okula Nazım Hikmet, Ruhi Su, vb. devrimci sanatçıların resmini asarak ÖKM’nin kapatılamayacağını ilan ettik. Rektör adaylarının ÖKM üzerindeki düşüncelerini dile getiren afişleri de bunlarla birlikte kullandık.

Kot İşçileri Birliği tarafından 26 Aralık günü gerçekleştirilecek olan etkinliğin duyurusunu okulumuzda da yaptık. Çıkarılan afişleri her fakültede kullandık. Diğer yandan davetiyeleri kullanarak silikozis hastası işçilerin tedavisi için bağış topladık.

19 Aralık günü Yunanistan konsolosluğu önünde yaptığımız basın açıklamasının öncesinde okulumuzda afişlerle duyurusunu yaptık. “Engin Çeber’den Alexandros’a, devlet katletmeye devam ediyor! Yunanistan’daki isyan ve direnişi selamlıyoruz!” şiarlı çağrı afişlerini Yabancı Diller Bölümü, Fen-Edebiyat Fakültesi ve Merkez kampüste kullandık.

İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği


İTÜ’de faaliyetlerden…

Geçtiğimiz hafta boyunca İTÜ Maçka ve Maslak kampüslerinde sermaye devletinin katliamcı yüzünü teşhir ettik. Hafta boyunca okulun farklı yerlerine Erdal Eren ve Alex’in kartondan yapılmış resimlerini astık. Kartonun bir tarafında yaşanan katliam kendi ağzından, diğer taraftan bizlerin dilinden anlatılıyordu. Ayrıca “Katleden devlettir” başlıklı panomuzda sermaye düzeninin kanla beslendiğini ve sömürü üzerinden kendini varettiğini anlattık. Maraş-Çorum-Sivas-Gazi’yi, Deniz-Mahir-İbo-Erdal Eren’i, 19 Aralık’ı, Alex’i işledik.

Erdal Eren’in katledilişini ve sergilediği devrimci kimliği ve Yunanistan’da gerçekleşen katliamın ardından başlayan isyanı anlatan bildirimizi dağıttık. 18 Aralık günü Maçka’da, 19 Aralık katliamının yıldönümü vesilesiyle belgesel gösterimi ve katliamların nedenleri üzerinden bir etkinlik gerçekleştirdik.

“Geçit yok!” kampanyası kapsamında 27 Aralık günü gerçekleştireceğimiz etkinliğin duyurusunu yaygın bir şekilde İTÜ öğrencilerine taşıyoruz.

Son dönemde yaşanan iş cinayetlerini de yaygın bir şekilde teşhir ediyoruz. Geçtiğimiz hafta içerisinde üç tersane işçisi daha yaşamını kaybetti. Hafta başından itibaren hazırladığımız panolarla tersanelerde yaşanan iş cinayetlerini gündemleştirdik. Kriz gerekçesiyle 10 bine yakın tersane işçisinin işten çıkarıldığını, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almayan patronlar için krizin yeni bir gerekçe olduğunu anlatan duvar gazetesini kantin ve yemekhaneye astık. Tersanelerde ölen her işçi için temsilen bir gemi yaptık ve numaralandırdık. Gemileri koridora, kantine, yemekhaneye ve sınıfların içine astık.

Koridora ve yemekhaneye astığımız duvar gazetelerinde silikozis hastalığı nedeniyle geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren kot taşlama işçisi Adem İncili’yi ve kot taşlama işçilerinin karşı karşıya kaldığı sömürüyü anlattık. Kot İşçileri Birliği’nin yaptığı açıklamaya yer verdik.

İTÜ Ekim Gençliği


DEÜ’de çalışmalardan…

Geçit Yok!” kampanyamızın son günlerine yaklaşırken çalışmalarımızı hızlandırmış bulunuyoruz. Hem kampanya kapsamında hem de Yunanistan’daki direnişi selamlamak için 25 Aralık günü gerçekleştireceğimiz basın açıklamamızın çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyoruz. “Düzene karşı ayağa kalkan Yunanistan gençliği ve emekçilerinin yanındayız!” şiarlı afişlerimizi üniversite civarındaki direkler, otobüs durakları, kafeler ile birlikte Dokuz Çeşmeler, Tınaztepe yerleşkeleri ve Eğitim Fakültesi içerisine yoğun olarak kullanıyoruz.

Ayrıca Dokuz Çeşmeler içerisindeki merkezi panolarda “Sınıfın, Devrimin ve Sosyalizmin sesi Kızıl Bayrak okudunuz mu?” ve “Ekim Gençliği dergisinin yeni sayısı çıktı!” yazılamalarının olduğu dövizlerimizi kullandık. Ayrıca militan dergi satışları gerçekleştiriyoruz.

27 Aralık günü gerçekleştirilecek olan 19 Aralık katliamının anması için de, devletin katliamcı yüzünü teşhir eden afişler ile de anmaya güçlü bir katılım sağlamayı planlıyoruz.

DEÜ / Ekim Gençliği


MSGSÜ’de faaliyetler…

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde sürdürdüğümüz “Geçit yok!” kampanyası faaliyeti yaygın afiş kullanımıyla devam etti. Ayrıca Mimarlık Fakültesi kantininde masa açarak Ekim Gençliği ve Kızıl Bayrak satışı gerçekleştirdik ve elden Ekim Gençliği satışı yaptık.

Hafta boyuca Erdal Eren, Uğur Kaymaz, Seher Şahin ve Alexandros cinayetlerini anlatan “Katleden devlettir!” şiarlı insan figürü şeklinde kesilmiş kartonlara yazılan yazılardan oluşan materyalleri kullandık.

MSGSÜ Mimarlık Fakültesi kantininde açtığımız Genç-Sen masasında asistan öğrencilerin işten çıkarılmasını teşhir ederek, İstanbul Üniversitesi önünde yapılacak olan basın açıklamasının çağrısını yaptık. “Uyarıyoruz!” şiarlı ve asistan öğrencilerin işe geri alınması talepli afişleri de yaygın bir şekilde kullandık.

MSGSÜ Ekim Gençliği


Kamp-Üs bu sene de kampüslerde!

Kamp-Üs dergisinin 5. sayının dağıtımını yaygın bir şekilde gerçekleştirdik. Eğitim alanında yapılan saldırılar ve dünyadaki gelişmelerin yer aldığı dergiyi birçok öğrenciye ulaştırdık.

Derginin 5. sayısının çıktığını ilan eden ve birçok gündeme yer veren bir duvar gazetesi hazırladık. Mekez Kampüs yemekhanesine ve Edebiyat Fakültesi kantinine yaptığımız duvar gazeteleri birçok öğrencinin ilgisini çekti.

19 Aralık günü Merkez Kampüs yemekhanesinde masa açarak dergimizi dağıttık.Dergiye ve gündemlere dair birçok tartışma gerçekleştirdik.

Edebiyat Fakültesi’nde ve İktisat Ek Bina’da da derginin elden dağıtımını yaptık.

Kamp-Üs Dergisi Çalışanları