9 Ocak 2009 Sayı: SİKB 2009/01

  Kızıl Bayrak'tan
  Siyonist vahşet, dinci ikiyüzlülük ve
devrimci sorumluluk
  Hiçbir güç direnen halklara diz çöktüremez!
Siyonist cellatlar bir kez daha işbaşında!..
Kriz karşıtı eylem ve etkinlikler…
2008 yılı eylem ve direnişlerle geçti!
İşçi ve emekçi hareketinden…
  Emperyalist-siyonist vahşete karşı öfke beş kıtaya yayıldı…
  İnkarcı rejimin Kürtçe televizyon manevrası
  Ünsa’da yeniden işgal
ve gözaltı!
  BDSP ve OSİM-DER’den direniş ziyaretleri!
  Sinter Metal direnişinin başarısı için!..
  2. Ümraniye İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi sözcüsü ile konuştuk...
  Faşist devlet 2008’de cinayetlerine
ara vermedi!
  Gençlik hareketinden…
  Ekim Gençliği’nin “Geçit Yok!” kampanyası sona erdi…
  Siyonist saldırganlık dünyanın dört bir yanında lanetlendi!
  Gazze’de işgal ve vahşet… - M. Can Yüce
  Gazze’ye varamamış
bir babanın kızına
vasiyeti - Yüksel Akkaya
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ülkenin dört bir yanında siyonist katliam lanetleniyor…

“Siyonizm yenilecek, direnen Filistin halkı kazanacak!”

İki bin işçi krize ve Filistin’deki katliama karşı yürüdü!

Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu’nun çağrısıyla 7 Ocak günü gerçekleşen eylemle siyonist vahşet protesto edildi ve krizin faturasının ödenmeyeceği dile getirildi.

Kitlenin Beyoğlu Tünel’de saat 12.00’de toplanmasının ardından“Krizin yükünü reddediyoruz!İsrail vahşetini lanetliyoruz/Türk-İş” pankartı arkasında Türk-İş’e bağlı sendikalar yer aldı. HSGGP bileşenleri de kendi pankart ve flamalarıyla eylemde yerlerini aldılar.

Kitlenin önü Fransız Konsolosluğu önüne gelmeden kolluk güçleri tarafından panzer ve çevik kuvvetle kesildi. Kitle kolluk güçlerinin tutumuna, “Emekçiye değil, İsrail’e barikat!” sloganıyla tepkisini gösterdi. Yapılan görüşmeler sonrasında polis barikatı açmak zorunda kaldı.

Kitlenin Taksim Tramvay durağına gelmesinin ardından ilk olarak Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu adına Osman Öztürk bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından İstanbul Türk İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak tarafından basın açıklaması okundu.

2 bin kişinin katıldığı eylemde, İsrail’in Gazze katliamının protestosu ön plana çıktı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


“Ses ver dünya duysun, İsrail dursun!”

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TÜRMOB, TÜDEF, Türk Eczacıları Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu ve Türkiye Barolar Birliği, 7 Ocak günü Taksim Hill Otel’de düzenledikleri basın toplantısı ile Filistin’e ilişkin eylem planlarını açıkladılar. Filistin’de yaşanan katliama karşı Türkiye genelinde “Filistin için katliam duruncaya kadar ses ver, dünya duysun! Ses ver İsrail dursun!” şiarıyla eyleme çağrı yaptılar.

Taleplerin de sıralandığı açıklamanın ardından, katliam duruncaya kadar hergün saat 18.00’de 3 dakika süreyle bağırarak, korna, siren, düdük çalarak, Filistin için ses verme çağrısı yapıldı.

Toplantının sonunda, 9 Ocak günü saat 18.00’de yapılacak olan eylemin, İstanbul’da Taksim’de, Ankara’da ise Kızılay’da gerçekleşeceği bilgisi verildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Eskişehir’de Filistin’e destek yürüyüşü!

Eskişehir’de 6 Ocak günü Filistin halkıyla dayanışmak ve İsrail’in saldırılarını lanetlemek amacıyla DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin örgütlediği bir eylem gerçekleştirildi.

Yürüyüşün ardından Adalar Migros önünde yapılan açıklamada, “Yıllardır Ortadoğu halklarına hayatı cehenneme çeviren savaş mantığına son verilmelidir. Bu nedenle İsrail’i gerçekleştirdiği katliamdan dolayı kınıyoruz ve saldırılardan vazgeçmeye çağırıyoruz.” denildi. Eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


İşçiler Filistin için yürüyor!

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Bölge Başkanlığı 1 No’lu Şube üyesi Kartal ve Kadıköy Belediyesi işçileri “Filistin halkıyla dayanışma” yürüyüşü gerçekleştirecek.

8 Ocak Perşembe günü saat 12.00’de Kartal Belediyesi önünde toplanıp Kartal Meydanı’na doğru yürüyecek olan belediye işçileri, saat 12.30’da basın açıklaması gerçekleştirecekler. Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube’de örgütlü olan Kadıköy Belediyesi işçileri ise, 9 Ocak Cuma günü Kadıköy’de gerçekleştirecekleri yürüyüşle siyonist katliamı lanetleyecekler.


HSGGP: “Filistin’de vahşet insanlık suçudur!”

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu (HSGGP) 4 Ocak günü binlerce kişinin katılımıyla Taksim Tramvay durağı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde “Filistin’deki vahşet insanlık suçudur! İsrail’le tüm anlaşmalar iptal edisin!” pankartı açıldı.

Eylemde yapılan açıklamada İsrail’in sürdürdüğü katliamların emperyalizmin Ortadoğu’ya dönük planlarının bir parçası olduğu belirtildi. Basın açıklaması, siyonist İsrail ile yapılan tüm anlaşmaların iptal edilmesi başta olmak üzere taleplerin sıralanmasıyla son buldu.

Basın açıklamasının sona ermesinin ardından dağılan kitle Tünel’e kadar fiili yürüyüş gerçekleştirdi. Tünel’de de İsrail saldırısında yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Burada yapılan konuşmalarda İsrail saldırıları lanetlenerek mücadelenin büyütülmesi gerektiği söylendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Devrimci-ilerici kurumlardan protesto!

BDSP, DHF, Partizan, HKM, DTP, EMEP, SDP, ESP, EHP, SODAP, Kaldıraç, Halkevleri, Alınteri, FHDD, Devrimci Hareket ve Köz siyonist İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği katliamı protesto etmek için 30 Aralık günü İsrail Konsolosluğu önüne flama ve dövizlerle yürüyüş gerçekleştirdi. Konsolosluk önünde yapılan basın açıklamasında emperyalizme ve siyonizme karşı birleşik mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. 200 kişinin katıldığı eylemde ABD ve İsrail bayrakları yakıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


ÇHD: “Anlaşmalar feshedilsin!”

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi 6 Ocak günü İsrail Konsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı. Kolluk güçlerinin kurduğu barikatın önünde basın açıklamasını gerçekleştiren ÇHD üyeleri, “Katliamcı İsrail Gazze’den defol /ÇHD İstanbul Şubesi” pankartı açtılar, dövizler taşıdılar. Açıklamada toprakları işgal edilmiş Filistin halkı için her türlü direnişin doğal ve meşru bir hak olduğu vurgulandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Avukatlar işgale karşı yürüdü

İstanbul Barosu 6 Ocak günü Filistin’deki katliam ile ilgili eylem gerçekleştirdi. İstanbul Baro Başkanı Av. Muhammer Aydın’ın yaptığı açıklama İsrail’e yapılan “saldırıyı durdurma” çağrısıyla son buldu. İstanbul Barosu yönetici ve üyelerinden oluşan 600’ü aşkın hukukçu basın açıklamasının ardından Taksim Anıtı’na kadar sloganlarla yürüyerek burada Filistin’de yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Ankara’da BM önünde eylem

Filistin Halkıyla Dayanışma Komitesi 5 Ocak günü BM binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama emperyalist hegemonya savaşının ve işgalinin durdurulması, savaş suçlularının yargılanması ve cezalandırılması, İsrail ile yapılan ekonomik, askeri ve siyasal tüm anlaşmaların derhal iptal edilmesi taleplerinin sıralanmasıyla son buldu. Eylemde DTP Milletvekili Akın Birdal konuşma yaptı, Barış Meclisi adına da bir açıklama yapıldı.

BM binası önünde yapılan açıklamaların ardından bina duvarına “Katliama sessiz kalan suç ortağıdır!” pankartı asıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


İzmir’de İsrail saldırısı lanetlendi!

5 Ocak günü İzmir Birlikte Başarabiliriz Platformu (İBBP), KESK Şubeler Platformu ve DİSK Birleşik Metal-İş üyeleri gerçekleştirdikleri eylemle İsrail siyonizmini lanetlediler ve Filistin ile dayanışma içinde olduklarını belirttiler.

Konak Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen kitlenin önü bir süre sonra polis tarafından kesildi. Coşkulu sloganlar eşliğinde devam eden yürüyüşün ardından kitlenin önü Konak Meydanı’nda yeniden kesildi. Barikatın sebebi İsraili protesto etmek için Meydan’da toplanan dinci gruptu. Barikatın kaldırılmasının ardından iki grup yanyana gelmiş oldu.

Meydana girilmesinin ardından eylem bileşenleri oturma eylemi gerçekleştirdi ve ardından basın açıklaması gerçekleştirildi. Eylem sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İzmir


Emekliler: “Gazze’de vurulan dünya halklarıdır!”

3 Ocak günü “Gazze’de vurulan dünya haklarıdır! Katil İsrail hesap verecek / DİSK Emekli-Sen İstanbul Şubeleri” pankartını açarak Taksim Tramvay Durağı’nda toplanan Emekli-Sen üyeleri emperyalistlerle işbirliği içinde olan AKP Hükümeti’ni de uyardılar. Filistin için dökülen yaşların timsah gözyaşları olduğunu belirttiler.


Kartal’da İsrail protestosu!

“Krize Karşı Kartal Emek ve Demokrasi Platformu” 1 Ocak günü Kartal Meydanı’nda gerçekleştirdiği eylemle, İsrail’in Gazze katliamını lanetledi. Konuya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. 300 kişinin katıldığı eylemde BDSP’liler de dövizleriyle yer aldılar.


GOP’ta Filistin’le dayanışma

Gaziosmanpaşa Emek Platformu’nun 3 Ocak günü düzenlediği eylem Bağlarbaşı Caddesi’nde başladı. Yaklaşık 100 kişilik kitlenin GOP Meydan’a gerçekleştirdiği yürüyüş meydanda yapılan basın açıklamasıyla son buldu. Açıklamada Filistin halkına dönük saldırılar kınanarak işçi ve emekçiler emperyalizm ve siyonizme karşı mücadeleye çağrıldı.


Küçükçekmece: “Direnen Filistin’in yanındayız!”

Küçükçekmece’deki ilerici ve devrimci kurumlar 29 Aralık akşamı Küçükçekmece Belediyesi önünde ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. BDSP, Birleşik İşçi Derneği, EMEP, ESP, SHP, Sefaköy Halkevi ve TKP’nin katıldığı açıklamada yaklaşık 150 kişi yeraldı.


FHDD: Katliamcı İsrail’e geçit yok!

Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği 28 Aralık günü Taksim Tramvay Durağı’nda bir oturma eylemi gerçekleştirdi. “Geçemeyeceksiniz-No Passaran / FHDD” pankartının açıldığı eylem şu sözlerle sona erdi:“Enternasyonel hareketin bu topraklardaki bir kolu olarak Filistin özgürleşinceye kadar, sürgündeki mülteciler geri dönene kadar, tutsaklar özgürlüğüne kavuşuncaya kadar, katillerden hesap soruluncaya kadar mücadelemize devam edeceğimizi belirtiyoruz.”


Sağlıkçılardan İsrail protestosu

Sağlık örgütleri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını 30 Aralık günü Haydarpaşa Numune Hastanesi bahçesinde gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla protesto etti. “Vahşeti kınıyoruz!” pankartının açıldığı eylemde katliamı anlatan fotoğraflar da taşındı. Gençay Gürsoy’un konuşmasının ardından yapılan basın açıklamasında, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin oluşturdukları toplama kamplarında soykırıma maruz kalanların torunlarının bugün Gazze’de soykırım yaptıkları söylendi.


SES katliamı protesto etti!

SES Aksaray Şubesi, siyonist İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği katliamı protesto etmek için 31 Aralık günü Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde bir eylem gerçekleştirdi. “SES Aksaray Şube” pankartı ve dövizlerin açıldığı eylemde katliama sessiz kalmama çağrısı yapıldı.


 MBP: Filistin direnişi selamlandı

Mücadele Birliği Platformu, 4 Ocak günü Galatasaray Lisesi önünde yaptığı eylemle siyonist İsrail’in Filistin halkını katletmesini protesto etti. Galatasaray’da yapılan açıklamanın sonrasında İstiklal Caddesi’nde yürüyüş gerçekleştirildi.


ÖBKM: “Her yer Gazze!”

Önder Babat Kültür Merkezi, siyonist İsrail’in kıyıma giriştiği Filistin halkıyla dayanışmak amacıyla 4 Ocak günü bir eylem gerçekleştirdi. Galatasaray Lisesi’ne kadar yüründü, Filistin halkıyla dayanışma çağrıları yapıldı. Yapılan açıklamanın ardından sanatçı Serhad Raşa bir şarkı seslendirdi. Hakan Yeşilyurt ve Hasan Sağlam da, Filistin halkının yanında olduklarını belirten birer konuşma yaptılar.


İHD’den İsrail protestosu!

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi 29 Aralık günü İsrail Başkonsolosluğu önünde bir eylem gerçekleştirdi. Yapılan basın açıklamasında, “Türkiye, İsrail’le arasında bulunan askeri ve ekonomik her türlü anlaşmayı iptal etmeli, diplomatik ilişkileri askıya almalı ve acilen Filistin’e insani yardımda bulunmalıdır” denildi.


Halk Cephesi’nden Filistin’e destek

Halk Cephesi, İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarını Taksim Tramvay Durağı’nda 29 Aralık günü gerçekleştirdiği basın açıklaması ile protesto etti. Gazze’de kuşatma altında direnen Gazze halkını selamladı.


Küresel-BAK’tan İsrail protestosu

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını 30 Aralık günü Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması ve ardından Odakule’ye yaptığı yürüyüş ile protesto etti. Açıklamada, yıllardır ambargo yüzünden ekmeksiz, susuz, ışıksız ve ilaçsız bırakılan Gazze halkının, dünyanın gözü önünde adeta bir soykırıma uğratıldığı belirtildi.


OSB’li işçiler Filistin halkının yanında

OSB-İMES İşçileri Derneği 30 Aralık günü yaptığı yazılı açıklama ile direnen Filistin halkıyla dayanışmanın ertelenemez bir görev olduğunu ifade etti. “OSB-İMES İşçileri Derneği olarak Filistin halkının bu haklı mücadelesinde onların yanında olduğumuzu ilan ediyoruz. Bu katliama verilecek tek gerçek yanıt ‘İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği!’ şiarı olacaktır” denildi.


İsrail Ankara’da lanetlendi

İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği katliam 30 Aralık günü BDSP, DHF, ESP, Partizan, Köz, Tüm-İGD ve 78’liler Derneği tarafından lanetlendi. Saat 18.00’de Yüksel Caddesi’nde bir basın açıklaması yapıldı. Bu katliamda Türkiye Cumhuriyeti’nin de en az ABD kadar sorumlu olduğu hatırlatıldı. Eyleme birçok demokratik kurum destekçi olarak katıldı.

Ankara’da sendika, oda ve ilerici muhalif kurumların oluşturduğu “Filistin Halkıyla Dayanışma Komitesi” ise ilk eylemini 30 Aralık günü gerçekleştirdi. Saat 16.00’da Yüksel Caddesi’nde buluşan kitle burada iki saatlik bir oturma eylemi yaptı. Ardından saat 18.00’de YKM önüne yürünerek burada bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Komite ikinci eylemini ise 31 Aralık günü gerçekleştirdi. Saat 12.30’da Yüksel Caddesi’nde buluşularak buradan yürüyüşle ABD Büyükelçiliği’ne gidildi. Burada okunan metinde Filistin’deki direniş selamlandı.

Komite bileşenleri, 31 Aralık akşam saatlerinde Yüksel Caddesi’nden Sakarya Caddesi’ne kadar yürüdü. Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması okundu.

“Filistin Halkı ile Dayanışma Komitesi” 3 Ocak günü ise KESK Genel Merkezi önünde toplanarak en önde Filistin bayrağı ve arkasında “Siyonizm yenilecek, Filistin halkı kazanacak!” pankartını açarak İsrail Büyükelçiliği’ne yürüyüş gerçekleştirdi. Yapılan açıklamanın ardından Sami Evren de bir konuşma yaptı.

Kızıl Bayrak / Ankara


İzmir’den Filistin’e destek

KESK İzmir Şubeler Platformu 31 Aralık günü Kemeraltı girişinde Filistin ile dayanışma eylemi yaptı. “Filistin ağlamasın!” pankartının açıldığı eylemde İsrail vahşetini gösteren resimler ve dövizler taşındı. Saygı duruşunun ardından yapılan basın açıklamasında İsrail siyonizminin vahşetine değinildi ve AKP hükümetinin timsah gözyaşları döktüğüne vurgu yapıldı. Türkiye-İsrail Dostluk Grubu’nun dağıtılması istendi.


“Yaşasın halkların kardeşliği!”

29 Aralık günü İzmir Birlikte Başaracağız Platfomu Basmane’den Konak Meydanı’na kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Konak Meydanı’nda oturma eylemi yapıldı. Yapılan açıklamada, İsrail’in Filistin’e karşı son 20 yılın en kanlı saldırısını gerçekleştirdiği vurgulandı. Filistinlilerin katledilmesinde başbakan ve AKP’nin suça ortak olduğu söylendi. Eyleme 300 kişi katıldı.


BAK: Filistin’e özgürlük!

BAK, 2 Ocak günü Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde Filistin ile dayanışmak için yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde “Katil İsrail Ortadoğu’dan defol! / Özgür-Der” ve “Orantısızca şerefsizsin katil İsrail!” pankartları açıldı. Vahşetin son noktasına gelindiğinin vurgulandığı açıklamada hükümete İsrail ile askeri anlaşmaları iptal etme çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Adana’da İsrail protestosu

Adana’da 27 Aralık günü biraraya gelen sol güçler, 5 Ocak Meydanı’nda “Ortadoğu’daki katliamlara son! Filistin halkı yalnız değildir/İnsan Hakları Derneği” pankartı arkasında toplanarak İnönü Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin İnönü Parkı’na gelmesinin ardından basın açıklaması okundu, 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. Eyleme yaklaşık 250 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


Bursa’da Filistin’le dayanışma

Bursa Halk Meclisi İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını 29 Aralık günü yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti. 5 Ocak akşamı ise Osmangazi Metro İstasyonu önünde biraraya gelen kurumlar İsrail’in Filistin’de yürüttüğü kirli savaşı protesto etti. Kent Meydanı’na kadar yürüyen yaklaşık 200 kişi burada katliamı lanetleyen bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak / Bursa


Edirne’de İsrail protestosu

İsrail’in Filistin halkı üzerinde estirdiği terör 31 Aralık günü Edirne’de gerçekleştirilen yürüyüşle lanetlendi. Tahmis Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında emperyalistlerin Ortadoğu’ya dönük planlarını İsrail üzerinden hayata geçirmek istediklerine dikkat çekildi, Özgür Filistin talebi haykırıldı. Açıklamaya yaklaşık 100 kişi katıldı.

Edirne PTT önünde 6 Ocak günü gerçekleştirilen basın açıklamasını KESK, DİSK, Türk TMMOB ve Edirne Tabip Odası örgütledi. Açıklamada İsrail’in yaşattığı vahşet ve ABD’nin bu duruma seyirci kalarak desteklemesi teşhir edildi. 60 kişinin katıldığı eyleme demokratik kitle örgütleri ve gençlik alanında çalışma yürüten güçler de katıldılar.

Kızıl Bayrak / Edirne


Eskişehir’de İsrail protestosu

İsrail’in Filistin halkına dönük saldırıları 30 Aralık günü Eskişehir’de gerçekleştirilen eylemle lanetlendi. Adalar Migros önünde yapılan basın açıklamasında “Filistin’deki katliamı durduralım!” ve “Filistin halkı yalnız değildir” yazılı iki pankart ile çeşitli dillerde “barış” yazan dövizler taşındı. Basın açıklamasında İsrail’in Filistin üzerinde uyguladığı saldırılar teşhir edildi. Eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Manisa’da katliam protestosu

31 Aralık günü Manolya Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde “Filistin halkı yalnız değildir” pankartı açıldı. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylemin örgütleyicileri arasında MİB-DER’in yanı sıra KESK (Eğitim-Sen, Tarım Orkam-Sen, SES), Manisa Tabip Odası, Genç-Sen, Emekli-Sen, SGD, SAHHAD, ÖDP, EMEP, TKP, SHP ve HBAVK de yeraldı.


Samsun’da İsrail karşıtı eylem

4 Ocak günü Samsun ‘78’liler Derneği ve Samsun Barış Girişimi İsrail’in günlerdir sürdürdüğü katliamı lanetlemek için basın açıklaması yaptı. Eyleme Genç-Sen’li öğrenciler de destek verdi. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı basın açıklaması alkışlar ve sloganlar eşliğinde sona erdi.

Ekim Gençliği / Samsun