9 Ocak 2009 Sayı: SİKB 2009/01

  Kızıl Bayrak'tan
  Siyonist vahşet, dinci ikiyüzlülük ve
devrimci sorumluluk
  Hiçbir güç direnen halklara diz çöktüremez!
Siyonist cellatlar bir kez daha işbaşında!..
Kriz karşıtı eylem ve etkinlikler…
2008 yılı eylem ve direnişlerle geçti!
İşçi ve emekçi hareketinden…
  Emperyalist-siyonist vahşete karşı öfke beş kıtaya yayıldı…
  İnkarcı rejimin Kürtçe televizyon manevrası
  Ünsa’da yeniden işgal
ve gözaltı!
  BDSP ve OSİM-DER’den direniş ziyaretleri!
  Sinter Metal direnişinin başarısı için!..
  2. Ümraniye İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi sözcüsü ile konuştuk...
  Faşist devlet 2008’de cinayetlerine
ara vermedi!
  Gençlik hareketinden…
  Ekim Gençliği’nin “Geçit Yok!” kampanyası sona erdi…
  Siyonist saldırganlık dünyanın dört bir yanında lanetlendi!
  Gazze’de işgal ve vahşet… - M. Can Yüce
  Gazze’ye varamamış
bir babanın kızına
vasiyeti - Yüksel Akkaya
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ekim Gençliği’nin “Geçit Yok!” kampanyası sona erdi…

“Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” etkinliği gerçekleştirildi!

Etkinliğimiz 27 Aralık günü Alman Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Program, devrim ve sosyalizm mücadelesinde yitirdiklerimiz için saygı duruşuyla başladı. Ardından İstanbul Üniversitesi Psikoloji Oyuncuları’nın sergilediği kısa bir oyun sergilendi.

“Geçit Yok!” isimli sinevizyon gösteriminin ardından “Kapitalizmin krizi, sosyalizm ve gençlik mücadelesi” başlıklı panele geçildi.

İlk olarak Ekim Gençliği adına yapılan konuşmada kampanyamızın kapsamı ve yürütülen çalışmalar anlatıldı. Saldırılara karşı gerçek çözümün adresinin sosyalizm olduğu vurgulandı.

İlk sözü alan Volkan Yaraşır, yaşanan krizin kapitalizmin krizi olduğunu vurguladı. Dünyanın nasıl bir fabrikaya dönüşmüş olduğunu anlattı, Ortadoğu’daki gelişmelere değindi.

Bilginin metalaşması ve beyin işgücünün satılmasıyla birlikte gençliğin potansiyel proleter olduğunu söyleyen Yaraşır, sözlerini, Sinterler’e, Brisalar’a giderek yüreklerimizin işçi sınıfıyla birlikte atması ve işçi sınıfının yıkıcı gücünü eylem alanlarında görme çağrısıyla bitirdi.

Kapitalizm olduğu sürece krizlerin kaçınılmaz olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Haluk Gerger, kapitalizmin kriz dönemlerinde aynı zamanda saldırganlaştığına dikkat çekti. Böylesi bir dönemin kazanımlarının da bedellerinin de olabileceği bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu sistemin her türlü saldırısına hazır olmak, yaşanan güncel gelişmeler üzerinden hayal kırıklığı yaşamak yerine neden örgütlü olmak ve mücadelenin içinde olmak gerektiğini anlatarak konuşmasını bitirdi.

Kurtar Tanyılmaz ise konuşmasına piyasa süreçlerinin rekabetin giderek şiddetlenmesi anlamına geldiğini, bunun eğitime de yansımasıyla birlikte ilkokul sıralarından itibaren rekabetçi insanların yetiştirildiğini anlatarak başladı. Üniversitelerde yansımasının ise öğrencilerin müşterileşmesi, üniversite sermaye işbirliği, öğrencilerin hayatın çırakları konumuna getirilmesi vb. şekillerde ortaya çıktığını söyledi. İşçilerle öğrencilerin yan yana, omuz omuza, mücadelenin birlikte yürütülmesi gerektiği vurgusu ile konuşmasını bitirdi.

Panelin soru-cevap bölümünde canlı tartışmalar yaşandı. Etkinliğin ilk bölümüne 70’i aşkın kişi katıldı.

İkinci bölümde İÜ Psikoloji Oyuncuları’nın hazırladığı savaş sonrası insan psikolojisi, faili meçhul cinayetler ve kadın-erkek ilişkisi üzerinden üç kısa oyun sergilendi. Ardından Grup Keops ezgileriyle bizimleydi. Etkinliğin ön sürecinden beri büyük bir emek harcayan Keops, Ermenice ve Türkçe parçalarını bizlerle paylaştı.

İstanbul Ekim Gençliği

 


Ekim Gençliği’nin kampanya faaliyetlerinden…

Ankara’da “kriz” tartışıldı

Ankara Ekim Gençliği olarak yürüttüğümüz “Geçit Yok” kampanyası çerçevesinde 27 Aralık günü krizi ve krizin gençlik üzerinde yarattığı işsizlik ve geleceksizlik sorununu ele aldığımız bir etkinlik gerçekleştirdik. Etkinlikte “Krizin nedenleri ve krize yönelik devrimci müdahale” ve “Kriz ve gençlik” konularını ele alan iki ayrı sunum yapıldı.

İlk sunumda ABD’de patlayan krizin ekonomik yanına kısaca değinilerek krizin Türkiye’ye olan yansımalarına vurgu yapıldı. Böyle bir dönemde yapılması gerekenin kapitalistlere yöntem sunmak değil, sosyalizm yolunu göstermek olduğu belirtildi.

İkinci sunumda ise krizin uzun vaadede gençliğe olan etkisi ve işsizlik tehlikesine işaret edildi. Kapitalizme karşı mücadelenin gerekliliği üzerinde duruldu.

Sunumların ardından “Ne yapmalı?” sorusu üzerine ortak bir tartışma yürütüldü. Yapılan tartışmada sonuç olarak, “her üniversite kendi özgün sorunlarına karşı, bunun da ötesinde tüm üniversitelileri ilgilendiren eğitimin ticarileştirilmesine karşı etkili faaliyetler yürütebilmeli ve bu faaliyetler gençlik içerisinden düzene karşı bir cephe yaratabilme perspektifiyle örülmelidir” denildi. Bu süreçte krizin tek alternatifinin sosyalizm olduğunu her türlü araçla anlatmak gerektiğinin önemi bir kez daha vurgulandı. Artan işçi direnişlerine destek verme, dayanışmayı büyütme çağrısı yapıldı.

 Ankara Ekim Gençliği

 

Bursa’da gençlik forumu

Yaklaşık bir buçuk aydır sürdürdüğümüz “Geçit Yok!” başlıklı kampanyamız 27 Aralık günü düzenlediğimiz forumla sona erdi. Forumun tartışma konuları “Siyasal gündem ve gençlik”, “Neo-liberal saldırılar ve ticarileşen eğitim”, “Sorunlar ve çözüm yolları” olmak üzere üç başlık üzerinden belirlenmişti.

Kısa bir müzik dinletisiyle başlayan etkinlik programı siyasal gündem üzerinden gelen önerilerle belirlendi.

Birinci başlıkta, Kürt sorunu, kriz ve Ergenekon üzerine oldukça canlı tartışmalar yürütüldü.

İlk tartışma Kürt sorunu üzerine yaşandı. Rejimin Kürt halkını yok saydığı, Kürt halkının imha ve inkar edildiği dile getirildi.

Tarihi krizler ve bunalımlar tarihi olan kapitalizmin sorun üretmeye devam edeceği söylendi. Gençliğin içinde bulunduğu geleceksizlik ortamında geleceğin işçisi olduğu söylenerek düzenin saldırılarına karşı örgütlü olmanın gerekliliğine işaret edildi.

Forum, “Ergenekon” gündemli tartışmalarla devam etti.

Forumun ikinci oturumunda ise ticarileşen eğitim üzerine anlamlı tartışmalar yapıldı.

Oldukça verimli geçen tartışmaların sonucunda Uludağ Üniversitesi’nin özgün sorunlarının işlendiği bir yerel yayın organı çıkarma kararı alındı ve forum sona erdi.

Bursa Ekim Gençliği


İzmir’de Ekim Gençliği’nden açıklama…

İzmir’de yaklaşık olarak 1,5 aydır faaliyetlerini yürüttüğümüz merkezi “Geçit Yok!” kampanyamızı 25 Aralık günü Dokuz Eylül Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz basın açıklaması ile sonlandırdık. Hem kampanya kapsamında planlanan hem de Yunanistan gençliğinin ve emekçilerinin isyanını selamlayan basın açıklamamızın ön çalışmalarını güçlü bir tarza örgütledik. Hafta başından itibaren Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nde “Düzene karşı ayağa kalkan Yunanistan gençliği ve emekçilerinin yanındayız” şiarlı afişlerimizi yaygın olarak kullandık.

Eylem günü ise her iki üniversite bileşenleri, DEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu önündeki kafede toplanmaya başladı. Ajitasyon konuşmalarıyla ve alkışlarla giriş kapısına doğru yöneldik. “Yunanistan gençliği düzene karşı ayağa kalktı / Kapitalizm işsizlik ve geleceksizliktir / Bu düzenin tek alternatifi sosyalizmdir” yazılı pankartımızın arkasında dövizlerimizi açarak yerimizi aldık. Ardından “İsyan haktır, kavganız kavgamızdır” başlıklı basın metninin okunmasına geçildi.

Metinde kapitalizmin yarattığı krizin faturasının dünya ölçeğinde, işçilere, emekçilere ve gençlere ödettirilmeye çalışıldığına ve buna karşı yükseltilen mücadeleye değinildi. Emperyalist-kapitalist sistemin aslında büyük bir açmazda olduğu, artık işçi, emekçi ve gençlerin bu düzeni daha fazla sorguladığı ve başka bir dünya özlemi içerisinde oldukları vurgulandı.

İzmir Ekim Gençliği


Gençliğin Filistin’le dayanışma eylemleri ve faaliyetlerinden...

“Filistin halkı yalnız değildir!”

İÜ: Katil İsrail Filistin’den defol!”

30 Aralık günü İstanbul Üniversitesi öğrencileri İsrail’in Filistin’e yaptığı saldırıyı protesto etmek amacıyla Beyazıt Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Katliamlar son bulsun! / Filistin halkı yalnız değildir!” pankartının açıldığı eylemde “Katil İsrail Filistin’den defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” , “Filistin halkı yalnız değildir!” dövizleri taşındı. Basın metninin okunmasından önce kısa bir konuşma yapıldı ve bir dakikalık alkışlı protesto eylemi gerçekleştirildi.

Şiirlerin okunmasının ardından basın açıklaması sona erdi.

İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği


EÜ: “Filistin halkı yalnız değildir!”

İsrail’in Gazze’ye yönelik gerçekleştirdiği katliam 30 Aralık günü Ege Üniversitesi öğrencileri tarafından lanetlendi. Yabancı Diller Fakültesi Hazırlık binası önünde toplanan öğrenciler buradan “İsrail Gazze’yi, Türkiye Kandili vuruyor. Yaşasın halkların kardeşliği!/Ege Üniversitesi öğrencileri” pankartı açarak kampüs içinde yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından okunan basın açıklamasında Gazze’de yaşanan vahşi katliam anlatılarak bütün silah anlaşmalarının iptal edilmesi istendi.

150 kişiye yakın katılımın olduğu eylem Edebiyat Fakültesinin önünde sonlandı. Eylem Ekim Gençliği, SGD, SDG, DGH, Emek Gençliği, İzmir Gençlik Muhalefeti, Yurtsever Gençlik tarafından örgütlendi.

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği


ODTÜ’den Filistin’e destek

30 Aralık Salı akşamı saat 16.00’da Fizik önünde buluşan ODTÜ öğrencileri siyonist saldırıyı protesto ettiler.

Fizik önünde toplanan öğrenciler önce yemekhane önüne yürüdüler. Ardından Rektörlük kavşağından Ana giriş kapısına bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yaklaşık birbuçuk kilometrelik yürüyüş, kar yağışı ve ayaza rağmen 200 ODTÜ öğrencisinin katılımı ve coşkusuyla gerçekleşti. Kapıda çevik kuvvettin bulunması, “Polis defol üniversiteler bizimdir” sloganı ile protesto edildi. Basın açıklamasında, yıllardır süren direnişe destek verilmesi gerektiği, Türk egemenlerinin de ABD ve İsrail’in yanında suça ortak olduğundan ve dayanışmanın ve direnişin büyütülmesi gerektiğinden bahsedildi. Filistinli bir öğrenci de konuşarak siyonizmin saldırılarına direnişle karşı koymanın öneminden bahsetti.

Ardından İsrail ve ABD bayrakları yakılarak katliam lanetlendi, direniş selamlandı. Türk burjuvazisinin İsrail ile yaptığı silah antlaşmalarına karşı çıkılarak, ASELSAN tarafından yapılan silah vb. ihale ve antlaşmalarını protesto etmek için ASELSAN afişleri yakıldı.

Eylemin ardından Kızılay’a ortak eyleme destek verilmeye gidildi. Kızılay’da otobüsten inildikten sonra YKM önüne kadar yol kapatılarak yüründü. Atılan sloganlar etraftaki emekçiler tarafından yer yer alkışlarla desteklendi.

ODTÜ Ekim Gençliği


Bursa’da İsrail protestosu

Siyonist saldırıyı protesto etmek için 2 Ocak günü Ekim Gençliği, DGH, SGD, SDG, Genç Kurtuluş, Geleceğimizi İstiyoruz, ÖDP ve Öğrenci Kolektifi’nin örgütleyicisi olduğu bir yürüyüş gerçekleştirildi. Kızılay Kan Merkezi önünde toplanan kitle “Filistin’de, Türkiye’de, Yunanistan’da direnen halklar kazanacak!/Anti-Emperyalist Gençler” pankartı ve Filistin bayrağı açarak yürüyüşe geçti.

Polis barikat kurarak yürüyüşe engel olmak istedi. Öğrenciler buna, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Polis defol bu sokaklar bizimdir!” sloganlarıyla karşılık verdi. Daha sonra kortej oluşturarak yürüyüşe başlandı. Yürüyüş Bursa Büyükşehir Belediye önünde son buldu. Polisin provokatif tavrı basın açıklaması sırasında da sürdü. Filistin halkıyla dayanışma çağrısı ile son bulan açıklama metni Filistinli bir kişi tarafından Arapça olarak da okundu.

150 kişinin katıldığı açıklama slogan ve marşlarla son buldu.

Bursa Ekim Gençliği


ÇÜ’de İsrail protestosu

İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği ve hala devam eden katliama karşı 6 Ocak günü Çukurova Üniversitesi’nde Yurtsever Demokratik Gençlik’in örgütlediği bir eylem gerçekleştirildi. Öğlen yemekhane önünde başlayan eylemde “Komkujiyera edi bese! Yaşasın Filistin ve Kürt halkının onurlu direnişi!” pankartı açıldı. Yemekhane önünde okunan basın metninin ardından R1 çimliklerine doğru sloganlarla yürüyüşe geçildi. “Katil İsrail Filistin’den defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Edi bese!”, “Berxwedan jiyane!”, “Ortadoğu faşizme mezar olacak!”, “Savaş bitecek barış gelecek!” sloganlarının atıldığı eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.

Ekim Gençliği, Genç Kurtuluş, SGD ve ÇÖDER’in de içinde olduğu birçok kurum eyleme destek verdi.

Çukurova Üniversitesi Ekim Gençliği


İÜ: “Filistin halkı yalnız değildir!”

Siyonist katliamı teşhir etmek için 29 Aralık günü İstanbul Üniversitesi’nde çeşitli araçlarla öğrencilere seslendik. İlk olarak Yabancı Diller Bölümü’nde “Direnen Filistin halkı kazanacak!” başlıklı duvar gazetemizi astık. Saldırının resimlerinin yer aldığı gazete birçok öğrenci tarafından ilgiyle incelendi. Ardından Edebiyat Fakültesi’nde aynı gazeteyi kullandık. “Direnen Filistin kazanacak!” başlıklı bildirilerimizi Edebiyat Fakültesi ve Merkez Kampüs’te dağıttık. Dağıtım sırasında tartışmalar yaptık. Birçok öğrencinin bildirilere ilgisi yoğundu.

İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği


Ege Filistinli kardeşlerinin yanında!

Siyonist İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği katliamlara tepki her geçen gün çığ gibi büyürken, öğrenci gençlik de çeşitli yerellerde gerçekleştirdiği basın açıklamaları ve eylemlerle toplumsal muhalefet içindeki yerini almış bulunuyor.

EÜ’de önce 30 Aralık’ta Filistin halkıyla dayanışma eylemi gerçekleştirilmişti.

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği olarak bu siyonist vahşeti teşhir etmek üzere çıkardığımız “Katliamı lanetliyor, direnişi selamlıyoruz! Halkların kurtuluşu sosyalizmde!” afişlerimizi bu hafta kullanmaya başladık. Hazırlık binası, edebiyat, fen ve ziraat fakültesi, öğrenci çarşısına kullandığımız afişler oldukça dikkat çekti.

Ayrıca üniversite öğrencileri olarak E-cafe önünde Filistin’de intifadayı anlatan bir belgesel gösterildi. Filistin’de tanka ve mermiye karşı “taş generaller”in direnişini anlatan filmin teması “geçemeyeceksiniz” idi.

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği


DEÜ: “Halkların kurtuluşu sosyalizmde!”

Katliamcı kimliğini bir kez daha gözler önüne seren siyonist İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısının ardı arkası kesilmiyor. Üniversitelerden yükselttiğimiz sesle İsrail’in bu katliamcı yüzünü teşhir ediyor, Filistin’deki direnişi ise selamlıyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi Çeşmeler Yerleşkesi’nde “Katliamı lanetliyor, direnişi selamlıyoruz! Halkların kurtuluşu sosyalizmde!/Ekim Gençliği” imzalı afişlerimizi kullanıyoruz.

Ayrıca önümüzdeki günlerde gerçekleştirmeyi planladığımız “Emperyalist Savaş Karşıtı Öğrenci Platformu” çalışmamız ile faaliyetimizi yoğunlaştırmayı hedefliyoruz.

DEÜ / Ekim Gençliği