9 Ocak 2009 Sayı: SİKB 2009/01

  Kızıl Bayrak'tan
  Siyonist vahşet, dinci ikiyüzlülük ve
devrimci sorumluluk
  Hiçbir güç direnen halklara diz çöktüremez!
Siyonist cellatlar bir kez daha işbaşında!..
Kriz karşıtı eylem ve etkinlikler…
2008 yılı eylem ve direnişlerle geçti!
İşçi ve emekçi hareketinden…
  Emperyalist-siyonist vahşete karşı öfke beş kıtaya yayıldı…
  İnkarcı rejimin Kürtçe televizyon manevrası
  Ünsa’da yeniden işgal
ve gözaltı!
  BDSP ve OSİM-DER’den direniş ziyaretleri!
  Sinter Metal direnişinin başarısı için!..
  2. Ümraniye İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi sözcüsü ile konuştuk...
  Faşist devlet 2008’de cinayetlerine
ara vermedi!
  Gençlik hareketinden…
  Ekim Gençliği’nin “Geçit Yok!” kampanyası sona erdi…
  Siyonist saldırganlık dünyanın dört bir yanında lanetlendi!
  Gazze’de işgal ve vahşet… - M. Can Yüce
  Gazze’ye varamamış
bir babanın kızına
vasiyeti - Yüksel Akkaya
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de “Kriz ve tekstil işçileri” paneli

Tekstil işçileri olarak çalışma yürüttüğümüz Buca bölgesindeki Begos, MTK ve Gıda Çarşısı’nda özellikle krizle birlikte ücretsiz izinler, işten atmalar, düşük ücret dayatmaları oldukça yoğun bir şekilde gündeme gelmeye başladı. Hemen her gün yeni bir gelişme ile yüz yüze kaldık.

Tüm bu yaşananlar sonucunda Tekstil İşçileri Bülteni çalışanları olarak bunları gündemimize aldık. Her hafta tekstil işçileri olarak toplantılar yaptık. Bu toplantılar sonucunda, “Krizin faturasını kapitalistler ödesin” şiarının güçlendirilmesi ve çalışma yürüttüğümüz bölgedeki işçilerde bu çalışmanın bir tarafı yapmak üzere toplantılar, imza kampanyası ve panel gerçekleştirme kararı aldık.

İlk olarak, çıkardığımız imza föylerini fabrikalara ulaştırdık ve Buca’da merkezi bir noktada imza masası açarak panelin duyurusunu yaptık. Panel öncesindeki hafta ise paneli güçlendirmek üzerinden faaliyetler yürüttük. Bu çalışmaların sonucunda 4 Ocak günü “Kriz ve Tekstil İşçileri” başlıklı panel gerçekleştirdik.

Panel öncesinde salona “Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz!”, “Krizin faturası kapitalistlere!” pankartlarının yanısıra acil mücadele taleplerimizin yazılı olduğu ozalitlerimizi astık.

Panel, Tekstil İşçileri Bülteni çalışanı bir arkadaşımızın açılış konuşması ile başladı. Panelde ilk sözü ÇHD üyesi bir avukat söz aldı. İşten atmalar, ücretsiz izinler, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı, fazla mesailer üzerine hukuksal bilgilendirme ve mücadele yöntemleri üzerinde duran ÇHD üyesi, sadece hukuksal mücadele vermenin yeterli olmayacağını, asıl olanın işçilerin fiili meşru mücadeleleri ile haklarını kazanmak olduğunu vurguladı.

Ardından Tekstil İşçileri Bülteni adına bir sunum gerçekleştirildi. Bülten çalışmasının nasıl başladığı ve geliştiği üzerine yapılan konuşmanın ardından krizin dünyada ve ülkemizdeki etkilerinin yanısıra özel olarak tekstil sektörüne yansımaları üzerinde duruldu.

Çalışma yürüttüğümüz bölgedeki tekstil fabrikalarında krizin yarattığı sorunlar örneklendi. Krizin faturasını ödememenin yolunun fiili-meşru mücadeleden geçtiği, bunun örneklerinin ise Sinter, Ünsa gibi fabrikalarda yaşanan süreçler olduğu belirtildi. Krizin faturasını ödememek için taban örgütleri oluşturarak mücadele etmenin önemine değinildi. Konuşma, mücadeleyi ortaklaştırma ve büyütme çağrısı ile sona erdi.

Soru cevap bölümünde canlı tartışmaların yaşandığı panel bir hafta sonra Buca Forbes girişinde krizle ve MTK tekstilciler çarşısında yaşanan saldırı ile ilgili yapılacak basın açıklamasına ve aynı gün yapılacak tekstil işçileri toplantısına katılım çağrısı ile sonlandırıldı.

Panele 40 kişi katıldı.

MTK, Gıda Çarşısı ve Begos’tan Tekstil İşçileri

 

Esenyurt’ta iş sağlığı ve güvenliği semineri

Esenyurt Tekstil İşçileri Komisyonu olarak 28 Aralık günü “İş Sağlığı ve Güvenliği” konulu bir seminer düzenledik. Ön çalışmasında seminere davet eden bildirilerimizi işçilerin servislere bindikleri duraklarda dağıttık.

Seminerde fabrikalarda ve atölyelerde işçilerin sağlıksız ortamlarda çalıştırıldığı ve bu nedenle binlerce işçinin meslek hastalıklarına yakalandığı vurgulandı.

Seminerimize Kot İşçileri Birliği’nden arkadaşlar da katılarak deneyimlerini paylaştılar. Patronların kâr hırsları için gerekli önlemleri almadıklarını, işçileri ölüme sürüklediklerini ifade ettiler. Kendilerinin de bunu bizzat yaşadığını ve buna karşı örgütlü bir mücadele edilmesi gerektiğini vurguladılar.

Esenyurt Tekstil İşçileri Komisyonu adına yapılan konuşmada, kapitalist sistemin insanlığı yıkıma sürüklediği, işçilere yaşamı dar ettiği, buna karşı insanca bir yaşam mücadelesinin verilmesi gerektiği ifade edildi. Canlı tartışmaların olduğu seminere 40 kişi katıldı.

Esenyurt İşçi Platformu Tekstil İşçileri Komisyonu

 

Kartal’da kriz etkinliği

“İşten atmalara, zamlara, ücretsiz izinlere, güvencesiz ve esnek çalışmaya karşı bıçak kemikte” başlıklı etkinliğimizi 28 Aralık günü gerçekleştirdik.

Etkinlik salonuna “İşgal, grev, direniş! Krizin faturasını kapitalistlere ödetelim / BDSP” ve “Desa’da, Unilever’de, Novamed’de, Yörsan’da işçiler kazandı” yazan ozalitleri astık.

Hasan Hüseyin’in “Bıçak Kemikte” adlı şiiriyle açılan etkinliğimizde ilk olarak kısa bir sinevizyon gösterimi sunuldu. Ardından Kartal İşçi Kültür Evi’nin şiir topluluğu sahneye çıktı. Sonra sıra bir haftadır yoğun bir emekle çocuklar tarafından hazırlanan tiyatro gösterimine geldi. Tiyatro oyunundan sonra çocuklar, 5 yıl önce akciğer kanseri sonucu yaşamını yitiren bir işçinin yazmış olduğu “Çırak Osman’ın Türküsü” adlı şiiri sundular.

Etkinliğin ikinci bölümünde, yaşanan kriz, yansımaları ve bu saldırılar karşısındaki mücadele yöntemlerinin tartışılacağı söyleşi başladı. Bir yoldaşımız krizin sonucunda 2,5 milyon kişinin işsiz kaldığını anlattı ve işçilerin bu süreçte gerçekleştirdiği eylem ve direnişlerden bahsetti. Söyleşide söz alan işçiler de artık savunma safhasından çıkılması gerektiğini, işçilerin ancak kendi fabrikasında sorun yaşandığında tepki verdiğini belirttiler. İşten atma saldırılarına karşı işgale geçmeyenlerin sorunu çözme şansının olmadığı vurgulandı.

Sendikalı ve sendikasız işçilerin durumları da farklı başlıklar altında tartışıldı. Etkinlik “İşçi sınıfı örgütlüyse her şey demektir, değilse hiçbir şey”  denilerek, taban örgütlülüklerine ve eylemli hatta mücadele çağrısıyla sona erdi.

Kartal BDSP


Buca’da kriz karşıtı faaliyet…

Krizi gündemleştirmek ve krizin faturasını ödememe çağrısını işçi ve emekçilere taşımak amacıyla, “İşten atmalar yasaklansın”, “İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret!”, “Zamlar geri çekilsin!” taleplerinin yer aldığı “Krizin faturasını kapitalistler ödesin!” başlıklı bir imza kampanyası başlattık.

28 Aralık günü öğlen saatlerinde Şirinyer Tansaş önünde masa açtık. Ajitasyon konuşmaları eşliğinde panelin duyurusunu yapmak amacıyla çıkardığımız el ilanlarını dağıttık. Gün boyu krizin sonuçlarıyla ilgili sohbetler gerçekleştirdik. Yaklaşık bir buçuk saat sürdürdüğümüz faaliyetimizde 200 kadar imza topladık.

İzmir Tekstil İşçileri Bülteni


Kartal’da devrimci faaliyet…

BDSP imzalı, işçi ve emekçilere mücadele çağrısı yapan bildirilerimizin bir kısmını Kartal merkezinde ajitasyon konuşmaları eşliğinde dağıtırken, binlercesini de dört ayrı emekçi semtinde işçi ve emekçilere ulaştırdık. Son süreçteki işten çıkarmaları, zamları teşhir eden afişlerimizle de fabrika çevrelerini, Kartal merkezini, Karlıktepe Mahallesi’ni donattık.

Sermayenin, devrimcilere dönük saldırılarını arttırdığı şu süreçte, ardı ardına kapatmalarla karşı karşıya bırakılan Kızıl Bayrak gazetesinin daha yaygın ve daha etkin kullanımı için bölgemizde de dağıtımlarımızı yaygınlaştırmış bulunuyoruz. Emekçi semtlerinin kimi yerlerinde ön tarama anketleriyle, kimi yerlerinde de doğrudan Kızıl Bayrak satışlarıyla işçi ve emekçilerin gazetesinin yaygın kullanımını hedeflemiş bulunuyoruz.

Kartal BDSP


Manisa’da imza kampanyası sona erdi...

Manisa İşçi Birliği Derneği olarak “Krizin faturasını patronlar ödesin” şiarıyla düzenlediğimiz imza kampanyası sona erdi. 4 Ocak günü işçilerle birlikte yaptığımız değerlendirme toplantısında kampanyanın yeterli olgunluğa ulaştığına karar vererek kampanyayı sonlandırdık. 25 Aralık tarihinden itibaren topladığımız 1650 imzayı meclise gönderdik.

Manisa İşçi Birliği çalışanları

“Kriz, sınıf hareketi ve devrimci alternatif” paneli...

Kapitalist krizin sonuçlarının işçi sınıfı ve emekçileri yıkıma götürdüğü süreçte, farklı illerde sınıf hareketinin tablosunu masaya yatıran, sürece devrimci müdahalenin olanaklarını işçi ve emekçilerle tartışmaya açan BDSP, 11 Ocak günü Ankara’da gerçekleştireceği panelin hazırlıklarını sürdürüyor.

11 Ocak 2009 Pazar günü Ankara’da TAK-SAV’da gerçekleştirilecek olan “Kriz, sınıf hareketi ve devrimci alternatif” başlıklı panele Tez-Koop-İş Sendikası Genel Eğitim Danışmanı Volkan Yaraşır, Prof. Dr. Yüksel Akkaya’nın yanısıra krizin etkilerinin en fazla görüldüğü çalışma alanlarından biri olan Tuzla tersanelerinden Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) Başkanı Zeynel Nihadioğlu konuşmacı olarak katılacaklar.

Kriz ve emperyalist işgalle beraber içerisine girilen yeni dönemin değerlendirileceği, kriz sürecinde alınması gereken devrimci tutumun tartışılacağı panele ev sahipliği yapacak olan BDSP adına da bir konuşmacı yer alacak.