9 Ocak 2009 Sayı: SİKB 2009/01

  Kızıl Bayrak'tan
  Siyonist vahşet, dinci ikiyüzlülük ve
devrimci sorumluluk
  Hiçbir güç direnen halklara diz çöktüremez!
Siyonist cellatlar bir kez daha işbaşında!..
Kriz karşıtı eylem ve etkinlikler…
2008 yılı eylem ve direnişlerle geçti!
İşçi ve emekçi hareketinden…
  Emperyalist-siyonist vahşete karşı öfke beş kıtaya yayıldı…
  İnkarcı rejimin Kürtçe televizyon manevrası
  Ünsa’da yeniden işgal
ve gözaltı!
  BDSP ve OSİM-DER’den direniş ziyaretleri!
  Sinter Metal direnişinin başarısı için!..
  2. Ümraniye İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi sözcüsü ile konuştuk...
  Faşist devlet 2008’de cinayetlerine
ara vermedi!
  Gençlik hareketinden…
  Ekim Gençliği’nin “Geçit Yok!” kampanyası sona erdi…
  Siyonist saldırganlık dünyanın dört bir yanında lanetlendi!
  Gazze’de işgal ve vahşet… - M. Can Yüce
  Gazze’ye varamamış
bir babanın kızına
vasiyeti - Yüksel Akkaya
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençlik hareketinden…

“Faşizme geçit vermeyeceğiz!”

30 Aralık günü Anadolu Üniversitesi’nde yapılan basın açıklamasıyla faşist saldırılar lanetlendi. Eylemde, yemekhane önünde “Rektörlük-Özel Güvenlik-Polis-Faşist İşbirliğine Son! Faşist saldırılara geçit vermeyeceğiz!” yazılı Üniversite Öğrencileri imzalı pankart açıldı.

Basın açıklamasında, faşist çetelerin rektörlük, polis ve özel güvenlikle işbirliği içerisinde olduğu ve saldırıların belirli bir hedefe, devrimci, demokrat, yurtsever öğrencilere yöneldiği vurgulandı. Eskişehir’de de geçtiğimiz hafta faşistlerin bir arkadaşımıza Kürt olduğu için saldırdığı belirtildi.

Ekim Gençliği, DGH, DÖB, ODAK/Genç Direnişçi, SDG, EHP Gençliği ve ÖGD’nin örgütlediği basın açıklamasına DPG, SGD ve TKP’li öğrenciler de katılarak destek verdi.

Ekim Gençliği / Eskişehir


EÜ’de krize karşı eylem

25 Aralık günü öğle arası Ege Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi önünde öğrenci ve direnişte olan 1 No’lu yemekhane işçilerinden oluşan yaklaşık 200 kişi krize karşı yürüyüş ve eylem gerçekleştirdi. Öğrenci Kolektifleri, YC Öğrenci Birliği, Genç-Sen, DGH’ın örgütleyicileri olduğu eylemde “Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz/ Üniversitelilerin talepleri var!” pankartı açıldı.

Saat 14.00 sularında tekrar rektörlüğe yürüyen öğrenci ve işçiler, rektör yardımcısı ile görüşerek yemekhanedeki süreci anlattılar, işçilerin ücretleri ve iş güvencesi ile ilgili taleplerini ilettiler. Ardından saat 17.00 sularında işçilerin Kasım ayı alacakları ödenmeye başlandı. Teker teker Mediko’ya çağırılan işçilere ücretleri teslim edildi.

  Ege Üniversitesi Ekim Gençliği


Öğrenciler açlık grevinde!

SSGSS yasasının yürürlüğe girmesiyle işlerine son verilen ve bir aylık maaşları da ödenmeyen üniversiteli asistan öğrenciler 25 Aralık günü Beyazıt’ta bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi öğrencileri işten çıkarılan öğrencilerin geri alınması ve bir buçuk aylık alacaklarının ödenmesi talebiyle açlık grevine başladılar.

29 Aralık günü Çapa Tıp Fakültesi kantini önünde bir araya gelen öğrenciler, “İşten atılan öğrenciler açlık grevinde! / Genç-Sen” pankartı ve dövizlerini açarak hastane bahçesinde sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdiler. Yapılan basın açıklamasında, ödenmemiş maaşların ödenmesi, işe geri dönebilmek için gerekli düzenlemelerin yapılması, belediyelerin burs vermesi için gerekli çalışmaların başlatılması talepleri dile getirildi.

Açıklamanın ardından İTO Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Solakoğlu bir konuşma yaptı. Ardından DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel söz aldı. Çapa temizlik işçileri adına da öğrencilerin yanlarında olacaklarını belirten bir konuşma yapıldı.

Eyleme 200’e yakın öğrencinin yanı sıra SES üyeleri de destek verdi. Basın açıklamasının ardından öğrenciler halaylarla açlık grevine başladı.

Açlık grevinin 5. gününde görüştüğümüz Çapa Tıp Fakültesi öğrencileri imza toplayarak, bildiri dağıtarak, kantinde ve okul içerisinde ajitasyon konuşmaları yaparak eylemlerine devam ediyorlar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Genç-Sen’den burs eylemi

Genç-Sen, “Burslarımızı geri istiyoruz!” şiarıyla başlattığı kampanya kapsamında 26 Aralık günü Beyazıt Meydanı’ndan İstanbul Büyükşehir Belediyesi önüne yürüdü. Genç-Senliler’in önü Edebiyat Fakültesi’ne giderken polis tarafından kesildi fakat öğrencilerin kararlılığı ile barikat açıldı.

Belediye önüne yürüyen öğrenciler burada yine polis barikatıyla karşılaştılar. Genç-Sen üyeleri, belediye ile görüşmeden buradan gitmeyeceklerini söylediler ve üç kişilik bir heyetle görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada Bakanlık’ın yaptığının soygun olduğu belirtildi, belediyenin de soyguna ortak olduğu dile getirildi. Genç-Sen üyeleri, bunun bir uyarı eylemi olduğunu, Hüseyin Çelik’in bu sorunu çözmek zorunda olduğunu söylediler. Eyleme yaklaşık 150 öğrenci katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Kocaeli’de baskınlar

23 Aralık günü Kocaeli Üniversitesi’nde okuyan Yurtsever Öğrenciler’e yönelik ev ve yurt baskınları gerçekleştirilmiş, öğrenciler gözaltına alınmışlardı. Bu olaylarla eş zamanlı olarak Köseköy Meslek Yüksek Okulu’nda okuyan bir yurtsever öğrenci, Kürt kimliğinden kaynaklı faşist bir güruhun saldırısına uğramıştı.

Yurtsever Öğrenciler’e karşı estirilen bu faşist terör 26 Aralık’ta gerçekleştirilen basın açıklamasıyla protesto edildi. Kocaeli Üniversitesi Öğrencileri adına okunan basın açıklamasında gerçekleştirilen saldırılar anlatıldı. Basın açıklamasına 50 kişi katıldı.

Ekim Gençliği / Kocaeli


İTÜ’de soruşturma terörü!

İTÜ’de yaklaşık iki hafta süren ÖGB, sivil polis ve çevik kuvvet baskısının ardından, İTÜ öğrencileri afiş asma ve masa açmayı fiili ve meşru bir mücadele vererek kazandılar. Ancak rektörlük İTÜ’deki yaklaşık 20 ilerici, demokrat, devrimci öğrenci hakkında, bu yasağa uymama, kamu malına zarar verme (açılan masaları kırma), eğitim ve öğretimi engelleme gerekçesiyle soruşturma açtı.

Kültür-sanat kulüpleri ise soruşturma, afiş ve masa açma yasağına karşı yaptıkları faaliyetlerle anlamlı bir cevap verdiler. 23-29 Aralık tarihleri arasında “Şiddete ve baskıya karşı sanat şenliği” başlığıyla kulüpler tarafından bir çalışma yürütüldü.

İTÜ öğrencileri 30 Aralık günü yaklaşık 100 kişilik bir eylem yaptı. Eylemde 75. Yıl Öğrenci Yemekhanesi’nin önünden rektörlük binasına yürüyüş gerçekleştirildi. Daha sonra öğrenci kulüpleri 31 Aralık günü, bu yasağa karşı topladığı imzaları rektörlüğe iletti ve rektörlükle bir görüşme yaptı.

Rektörlükle yapılan görüşme esnasında İTÜ’de atılması gereken belli sayıda öğrencinin olduğu ve soruşturmalarda bu öğrencilere cezalar verileceğinin söylenmesi, yönetiminin ilerici, devrimci, demokrat öğrencilerin üniversitede faaliyet yapmasından ne kadar korktuğunun göstergesidir.

İTÜ Ekim Gençliği


ÖKM yasakları sürüyor

İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi’nde Felsefe ve Edebiyat Kulübü’nün düzenleyeceği “Polis devletinde kadın olmak” başlıklı panel ÖKM yönetimi tarafından yasaklandı. Bu, dönem boyunca yasaklanan 5. panel oldu.

Geçmiştekilerin aksine hiçbir gerekçe sunulmadan yasaklanan panel, polis baskısı altında ÖKM önünde gerçekleştirildi. İlk olarak tüm ÖKM Kulüpleri adına basın açıklaması okundu. Açıklamada polis devletinde ve erkek egemen sistemde kadın olmanın zorluklarına, günümüzde sıkça yaşanan namus cinayetlerine değinildi. Ardından panele katılamayan Eren Keskin’in mesajı okundu.

150 kişinin katıldığı, Yutsever Demokratik Gençlik Meclisi Kadın Komitesi temsilcisinin ve Sebahat Tuncel’in söz aldığı panel halaylarla son buldu.

İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği


Serkan Eroğlu İzmir’de anıldı

Bundan 11 yıl önce polis tarafından katledilen devrimci öğrenci Ali Serkan Eroğlu, 26 Aralık günü Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirilen eylemle anıldı.

“Yeni Serkan’lar ölmesin! Polis-idare işbirliğine son!” şiarlarının yeraldığı pankart açılıp yürüyüşe geçildi. Edebiyat Fakültesi önünde yapılan anma tüm devrim şehitleri ve polis terörüyle katledilen insanlar için yapılan saygı duruşuyla devam etti.

Basın açıklamasının okunmasının ardından Ali Serkan Eroğlu’nu, artan polis terörünü ve Yunanistan’da yaşananları konu alan konuşmalar yapıldı. Şiir dinletisinin ardından Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu’nun oynadığı “Umut Kimde” adlı oyun sahnelendi. Tiyatronun ardından anma sona erdi.

Yürüyüş sırasında atılan sloganların yanı sıra Ciao Bella ve Gündoğdu marşları söylendi. Ekim Gençliği, DGH, SGD, SDG, Emek Gençliği, Öğrenci Kolektifleri, İzmir Öğrenci Muhalefeti, ÖGD, Kaldıraç ve YDG tarafından düzenlenen anmaya yaklaşık 150 kişi katıldı.

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği


YTÜ’de ulusalcı faşist çetelere geçit yok!

YTÜ’de İP, TGB çetesinin yönlendirmesi ile hareket eden “Öğrenci Temsilcilikleri-Öğrenci Konseyi” 30 Aralık günü “Özür dilemiyoruz çünkü...” başlıklı bir panel gerçekleştirdi.

YTÜ’lü devrimci, demokrat, yurtsever öğrenciler olarak bu panele ve YTÜ Öğrenci Konseyi’ne karşı çalışma yürüttük. YTÜ Öğrenci Konseyi’ni yaptığımız konuşmalarla teşhir ettik.

Aynı zamanda panelin konusu dahilinde “Özür diliyorum” kampanyasının neye tekabül ettiğine, özür dilemeyen ulusalcı, faşist grubun kimler olduğuna değindik. Bu içerikteki duvar gazetelerini yoğun bir biçimde kullanarak, ajitasyon konuşmaları eşliğinde bildiri dağıtımları gerçekleştik. Panelin başlama saati olan 16.00’da gerçekleştireceğimiz basın açıklamasının çağrısını yaptık.

Tonoz kantinde yapılan konuşma ile başlayan yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirildi. Eylemde “Türk, Kürt, Ermeni, yaşasın halkların kardeşliği!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Söz, yetki, karar istiyoruz!” sloganları atıldı.

YTÜ Ekim Gençliği


Trabzon’da Genç-Sen paneli

Trabzon Genç-Sen olarak 28 Aralık günü, yaklaşık iki haftalık bir ön çalışma ile hazırlandığımız panelimizi İnsan Hakları Derneği Trabzon Şubesi’nde gerçekleştirdik.

Panelin birinci bölümünde “Türkiye ve dünyadaki gençlik hareketleri, FKF süreci, dünyada öğrenci gençlik sendikalarının durumu” başlıklı bir sunum gerçekleştirildi. Daha sonra “Nasıl bir sendika?” başlıklı sunum yapıldı.

Panelin 2. bölümünde “Ticari eğitim, işsizlik ve geleceksizlik, gerici-militarist eğitim sistemi” sunumları gerçekleştirildi.

Tartışmalardan yola çıkılarak, Genç-Sen’in ezberci eğitim sistemi ve bütünleme sınavları-ders geçme sistemine karşı bir kampanya örgütlemesine karar verildi. Bu dönemin sonunda kampanya kapsamında bir şenlik düzenleme kararı alındı.

Trabzon Ekim Gençliği


Kapınızı yıktık sıra düzeninizde!

Yaklaşık iki senedir Tuzluçayır Lisesi’nde sözde öğrencilerin “güvenliğini sağlamak” için sürekli kapatılan okul kapısı 26 Aralık günü öğle arasında okuldan dışarı çıkmak isteyen öğrenciler tarafından kırıldı.

Baskıyla yol alamayacağını bilen okul yönetimi ticari zekâsını kullanarak 5 TL karşılığında okuldan çıkış için kartlar satmaya başladı. 5 TL’yi veren öğrenciler okula istedikleri gibi girip çıkabilmeye başladı. Uzun zamandır yaşanan sorun, öğrencilerin kendi özgürlüklerine yöneltilen baskılara karşı kapıyı kırması ile sonuçlandı. Okul yönetimine, kameralarla, kapılarla, güvenliklerle kendilerini teslim alamayacaklarını göstermiş oldular.

Tuzluçayır Lisesi’nden Liselilerin Sesi okurları


Lise öğrencilerinden eylem

2 Ocak günü Hatice Bayraktar Lisesi okul yönetiminin estirdiği terörü protesto etmek ve okuldan atılan arkadaşımızın yalnız olmadığını haykırmak için ÖB (Öğrenci Birliği) ve İLGP (İstanbul Liseli Gençlik Platformu) olarak birlikte bir basın açıklaması örgütledik.

Saat 15.00’te okul çıkışında arkadaşlarımız okuldan sloganlarla çıkıp diğer liselerden desteğe gelenlerle ve yine destek için orda bulunan Eğitim-Sen’li Sosyalist Kamu Emekçileri’yle buluştular.

“Hak aramak suç değildir! Eğitim haktır engellenemez! / Hatice Bayraktar Lisesi Öğrencileri ve Aileleri” ozalitini açtığımız eylemde sloganları duyan pekçok öğrenci de eyleme katıldı. Eylem sırasında yol trafiğe kapatıldı.

Basın metnini okuldan atılan arkadaşımızın annesi okudu. Eğitimin ticarileştiğine ve liselilerin doğal olarak eğitim haklarını savunduğuna değinilen açıklamada, keyfi uygulamalarla öğrencilerin sindirilmeye çalışıldığı vurgulandı. Hatice Bayraktar Lisesi öğretmenlerinin eyleme destek vermemiş olması da eleştirildi.

“Eğitim haktır engellenemez!”, “Müşteri değil öğrenciyiz!”, “Soruşturmalara hayır!” sloganlarının atıldığı eyleme öğrencilerin de ilgisi yoğun oldu.

Kartal İLGP

Mopak EML’de Erdal Eren anıldı!

Bir süredir yaptığımız toplantılar sonucunda 6 Ocak günü İzmir’de Mopak Endüstri Meslek Lisesi’nde Erdal Eren anması gerçekleştirdik. Öğle arasında okuldaki sınıflardan birinde gerçekleştirdiğimiz etkinlik devrim ve sosyalizm şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı. Etkinlikte geçmişten bugüne devrimci değerlerle gençliğin gelecek sorununu birarada işledik.

Programda, ‘68 devrimci hareketiyle birlikte Erdal Eren’in mücadelesini anlatan belgesel gösterimi yapıldı. İlgiyle izlenen belgeselin ardından bir arkadaşımız Erdal Eren’in savunmasını okudu.

Daha sonra İzmir Liseli Gençlik Platformu adına bir konuşma yapıldı. Liselerde yaşanan sorunlara, paralı eğitime, özellikle staj sömürüsüne değinildi. Devrimci mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. Erdal Eren’in uğruna ölümü göze aldığı davayı büyütebilmenin yolunun gençliğin örgütlü mücadelesinden geçtiği ifade edildi. Liselerdeki saldırılara karşı mücadeleden başka bir seçeneğin olmadığı, kazanılacak savaşsız ve sömürüsüz bir dünya olduğu vurgulandı. Yunanistan ve Fransa’daki liseli mücadelesine değinildi, okul işgalleri anlatıldı. Eylem ve etkinliklerin süreceği vurgusuyla etkinlik sonlandırıldı. 40 liselinin katıldığı etkinliğin sonunda Liselilerin Sesi’nin satışı gerçekleştirildi.

MOPAK EML’den İLGP’liler