6 Mart 2009
Sayı: SİKB 2009/09

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci baharı yaratmak için
devrimci güçlere düşen görevler
  Dinci gericilik saldırının dozunu arttırıyor!
Devrimci seçim çalışmamızın
bazı sorunları
CHP’den işsizliğe çözüm önerileri...
8 Kart etkinliklerinden
İşçi ve emekçi hareketinden…
  BDSP’nin seçim gündemli faaliyeti büro açılışları ile sürüyor...
  Kapitalist sistem ve ulaşım sorunu…
  Direnen Makyal-Erka işçileri açlık grevine başladı…
  Posta emekçilerinin Ankara yürüyüşü…
  Gençlik hareketinden…
  Çeber davasında deliller yok ediliyor!
  Pakistan’da şeriat tehdidi...
  Kapitalizmin küresel krizinin dalgaları yayılıyor…
  Bir kez daha seçimler üzerine / II
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Direnen Makyal-Erka işçileri açlık grevine başladı…

“Ücret haktır, gaspedilemez!”

Adana İncirlik Üssü’nde Amerikan askerleri için yapılması planlanan 102 villanın inşaatında çalışan Makyal-Erka işçileri, aylardır alamadıkları ücretleri için yürüttükleri mücadeleyi açlık grevi eylemine dönüştürdüler.

Ocak ayı içerisinde toplu olarak ücretsiz izne gönderilen 260 işçi Şubat ayı içinde de hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkartılmışlardı.

Hakları için değişik eylem biçimlerini hayata geçirme kararı alan Makyal-Erka işçileri, 3 Mart günü DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Adana Şube binasında açlık grevine başladılar.

Direnişleri Adana’daki ilerici ve devrimci kamuoyunun da gündemine giren Makyal-Erka işçileri, 2 Mart günü öğlen saatlerinde İnönü Parkı’nda gerçekleştirdikleri basın açıklamasının ardından Erka taşeronunun binasının önüne yürüdüler.

3 Mart günü ise Genel-İş Sendikası’nda toplanan işçiler, açlık grevinin başladığını ilan ettiler.

İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Ahmet Peyken, yaşadıkları süreci özetledi, bunun karşısında haklarını aradıklarında tehdit edildiklerini ve direnişe geçtiklerini anlattı. İşçilerin sonuna dek direneceğini söyleyen Peyken, tüm emek örgütlerini ve Adana halkını yanlarında görmek istediklerini belirtti.

Süper lüks villaların yapımında çalışan 250’yi aşkın işçinin bir kısmı Amerikalılar’dan işi alan Makyal-Erka ortaklığındaki şirketlerden biri olan Erka’dan “Bima” adlı taşeron firmaya geçirildiler. 2008 yılının Ağustos ayından bu yana asgari geçim indirimlerini alamayan işçiler arasında 4 ve 5 ayı bulan alacakları olan işçiler var. Aylardır milyarları bulan borç yükü altına sokulan işçiler son olarak taşeron firma tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkartıldılar.

İşçiler, geçtiğimiz hafta içinde eylemli bir süreç geçirdiler. 27 Şubat günü Yüreğir İŞKUR önünde basın açıklaması gerçekleştiren Makyal-Erka işçileri yaşadıkları sorunları anlattılar. Basın açıklamasının ardından, eyleme destek veren kurumlarla birlikte Erdal Kamışlı’nın sahibi olduğu Erka firmasının önüne bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüşte, “Ücret haktır, gaspedilemez!/Makyal-Erka işçileri” pankartı açıldı.

Erka patronunun koruma polisinin başvurduğu provokasyon girişiminin boşa düşürülmesinin ardından, dört Makyal-Erka işçisi, işçilerin avukatı ve SİDER temsilcisi Erka patronu ile görüştüler. Ancak bu görüşmeden bir sonuç alınamadı.

İşçiler, bir taraftan yasal süreci işletirken öte yandan kazanmanın yolunun fiili-meşru mücadeleden geçtiğinin bilinciyle açlık grevi eylemine başlamış bulunuyorlar.

Kızıl Bayrak / Adana

Hakları için açlık grevine başlayan Makyal-Erka işçileri ile direniş üzerine konuştuk…

“Sonuna kadar direneceğiz!”

- Direniş hakkındaki düşüncelerinizi kısaca anlatır mısınız?

Akif Aksoy: İki çocuk babasıyım ama çocuklarıma süt bile alamıyorum, borçlarımı ödeyemiyorum. Hepimiz mağdur durumdayız. Dört aydır maaş alamıyoruz. Bunun yanında çocuk paralarımız da içeride kaldı. Bu sorunun en kısa sürede çözülmesini istiyoruz. Yoksa bu direniş sürecek ve bunun sorumluları da Tuseg, Makyal-Erka ve Bima şirketleri olacak.

Cevat Akdemir: Durumumuz ortada. Emeğimizin peşindeyiz aslında. Sadece ücretlerimiz değil aynı zamanda çocuklarımızın da geleceği çalınıyor. Yani bizler aynı zamanda çocuklarımız için de direniyoruz. Çocuklarımın ihtiyaçları var ve ben bu ihtiyaçları karşılayamıyorum. Buradaki işçilerin bakmakla yükümlü oldukları insanları da sayarsanız bine yakın kişi mağdur olmuş durumda. Ve bu yaşananların söylendiği gibi krizle bir alakası da yok.

Şimdilik yaşamımızı sürdürebiliyoruz. Ama nereye kadar gidecek bilemiyorum. Haklarımızın verilmesini istiyoruz. Çocuklarımızın geleceği için bunu istiyoruz. Sonuna kadar da direnişimizi sürdüreceğiz. Çünkü bu savaş ücret savaşı değil onur savaşıdır. Kimsenin alınterimi gaspetmesine izin vermeyeceğim.

Serdar Demir: Firmaların kendi aralarındaki anlaşmazlıklar yüzünden buradayız. Haklarımızı alamadık. Ev kiramızı, bakkala borcumuzu, faturalarımızı ödeyemiyoruz. Bizler firmaların arasındaki sorunun çözümünü ve haklarımızın verilmesini istiyoruz.

Ahmet Peyken: Dört aydan beri maaşlarımızı alamıyoruz. Yedi aylık çocuk paramız da içeride. Aşırı derecede mağdur olduk. Oğlum üniversite öğrencisi ve ben oğlumun yurt parasını dahi ödeyemiyorum. Onun dışında iki çocuğum daha okuyor.

Çocuklarımın geleceği için, haklarımızı korumak için, insanca yaşamak için 27 Şubat’ta başlattığımız direnişi, muhatap bile bulamadığımız için açlık grevine dönüştürdük. Gerekirse ölüm orucuna kadar gideceğiz. Kazanana kadar direneceğiz.

İlyas Temuçin: 4 aylık alacaklarımız var. Kiramı, faturalarımı ödeyemiyorum. Ekmeği bile fırından borca alıyorum. İnsan içine çıkacak yüzüm kalmadı atık. Bu yüzden mücadeleye baş koyduk. Sonuna kadar direneceğiz.

Hasan Yılmaz: Sorunlar ortada. Burada 260 arkadaş bugünden itibaren açlık grevinde. Bizi bu duruma getirenler utanç duymalılar. Onlar sıcak yataklarında yatarlarken bizler burada direnişteyiz. Biz direnişimizle gurur duyuyoruz. Bir an önce mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Yoksa sonuna kadar direneceğiz.

Deniz Hasanoğlu (Sİ-DER Temsilcisi): Makyal-Erka işçileri aylardır ücretlerini alamıyorlar. Ocak ayından bu yana da ücretsiz izinde olan işçiler Şubat ayında işten çıkarıldılar. Ücret alacakları ve tazminatları için bir araya gelen işçiler Sİ-DER ile birlikte direnişe geçtiler. Ben de açlık grevinde işçi arkadaşlarımın yanında yerimi aldım. Bütün haklar alınana kadar açlık grevimiz sürecek. Kazanımımız tüm işçi sınıfı ve emekçilerin kazanımı olacak.

Kızıl Bayrak / Adana