19 Haziran 2009
Sayı: SİKB 2009/23

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzen içi dalaşma faşist baskı ve terörün hızını kesmedi…
  Düzen içi çatışma yeniden alevleniyor…
İlker Başbuğ’un Kürt sorununa ilişkin son açıklamaları…
Kurultayımız asalak tekstil patronlarına karşı mücadele kürsüsü olacak!
15-16 Haziran eylem-etkinliklerinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Sömürü ve zulüm düzenini yenmek için;
birleşik, militan, kitlesel direniş!
Bursa’da direniş, grevler ve BMİS...
  Entes güncesi...
  Kamu TİS’lerinde işçinin öfkesi sokağa taştı...
  Pendik Askeri Tersanesi’nde direniş ateşi....
  Gençlik eylem ve etkinliklerinden...
  Sermaye devleti korkuyor,
korktukça saldırganlaşıyor!
  Sermayenin yeni vurgunu: Vergi indirimleri
  Gerici Molla rejiminin açmazları derinleşiyor…
  Eski ABD’li asker Ebu Garib’teki
işkenceyi savundu!.
  Almanya’da ülke genelinde eğitim boykotu...
  Kapitalizm ölüm saçmaya devam ediyor!
  Kadına yönelik ayrımcılık ve şiddet toplumsal yaşamın her alanında...
  İktidar çekişmesi büyüyor… .
  Direnişteyiz Platformu Forumu’nda yapılan tartışmalar üzerine düşünceler... .
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Almanya’da ülke genelinde eğitim boykotu...

Öğrenciler boykotta, direnişte, işgalde!

Almanya’da okullarda ve üniversitelerde öğrenciler daha iyi eğitim koşulları ve eğitimde fırsat eşitliği için boykot eylemlerine başladı.

Aylardır hazırlıkları devam eden “Boykot Haftası” 19 Haziran Cuma gününe kadar sürecek.

Almanya’daki elemeci eğitim sistemi, öğretmenlerin eksik-az ve yetersiz olması, sınıfların kalabalık olması, okullardaki olanakların sürekli sınırlanması, ders planlarının bilimsel eğitim yerine tekellerin talepleri doğrultusunda hazırlanması, ders baskısının artması gibi nedenler öğrencileri harekete geçiren nedenler oldu.

Öğrenciler sorunlarına sembolik banka soygunları, yol işgalleri gibi değişik eylemlerle dikkat çekmek istiyorlar. Okulların ve üniversitelerin önünde çadır kentler, alternatif dersler, tiyatro gösterileri ve müzik dinletileri düzenliyorlar.

Boykota Almanya genelinde irili ufaklı 230 örgüt destek veriyor.

Öğrenci örgütleri günler öncesinden okullarda ve üniversitelerde toplantılar ve benzeri etkinliklerle boykotun daha güçlü geçmesi için yoğun bir ön hazırlık süreci gerçekleştirirken ailelerin, işçi ve emekçilerin desteğini almak için de yaygın bir kampanya sürdürdüler.

Bazı kentlerde boykotlar 15 Haziran’dan önce başladı.

Kiel’de öğrenciler sınavlar nedeniyle 9 Haziran Salı günü boykota çıktılar. Değişik liselerden ve Christian-Albrechts Üniversitesi’nden üç bine yakın öğrenci belediye binasının önünde toplanarak yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında öğrencilerin içinde palyaço kostümleriyle katılan bir sanat grubuna polis saldırdı. Öğrencilerle yaşanan arbede sonucunda öğrencilere biber gazı kullanan polis 5 öğrenciyi geçici olarak tutukladı.

Halle’de Martin-Luther-Üniversitesi’nde (MLU) öğrenciler bir hafta önce Salı günü boykota çıktılar, üniversitenin önüne çadırlar kurdular. Öğrencilerin eleştirdikleri konuların başında amfilerde oturacak yerin kalmaması, maddi sorunların süreklilik kazanması, yeterli sayıda eğitimci olmayışı geliyor. Bu sorunlar dururken bir de yeniden “personel denkleştirilmesi” adı altında eğitimcilerin işten çıkartılmak istenmesi üniversitede öfkenin büyümesine neden oldu. Öğrenciler her gün saat 20.00’den itibaren forum düzenliyorlar.

Berlin Hür Üniversitesi’nde (FU) okuyan 50 bin öğrenciye Pazartesi günü üniversite rektörü Prof. Dr. Dieter Lenzen’den bir mail geldi. Rektörün eğitimdeki yapısal eksikliklere dikkat çekerek, yeterli finans kaynağı sorunlarını gündeme getiren öğrenci inisiyatifini övdüğü mailde öğrencilere ve üniversite çalışanlarına 17 Haziran günü yapılacak gösteriye katılabilmeleri için “gösteri izni” verildiğini de bildirdi.

15 Haziran günü başlayan eylemler kapsamında Berlin, Hamburg, Heidelberg, Bochum ve Wuppertal kentlerinde bulunan üniversitelerde ders ve konferans salonları işgal edildi.

Eylemler yayılıyor!

Almanya’da eğitim boykotu 16 Haziran günü de sürdü.

Münih’teki bir lise “Okul hasta yapıyor!“ sloganı ile sabahın erken saatlerinde öğrenciler tarafından karantinaya alındı. Öğrenciler koruma kıyafetleri ile eğitimde reform taleplerini içeren bildiri dağıttılar, paralı eğitim uygulamalarının son bulmasını ve yeni Bachelor-und Master uygulamasında reform talep ettiler.

Mainz’deki öğrenciler kampüsün ana girişinde barikat kurarak yüksekokullara girişin zorlaştığını sembolize eden bir eylem gerçekleştirdiler.

Hamburg’ta pedagoji fakültesinde öğrenciler boykota giderken, Berlin’de Otto-Suhr-Enstütüsü politik bilimler bölümü öğrencilerinin işgali sürüyor. Yine Berlin’deki Alice-Salomon Yüksek Okulu’nda sosyal pedagoji öğrencilerinin işgali devam ederken öğrenciler, neoliberalizm ve sağlık gibi konuların tartışıldığı alternatif seminerler düzenliyorlar.

Berlin Hür Üniversitesi’nde (FU) 1300 öğrencinin katıldığı genel bir toplantı gerçekleşti. Öğrenciler daha fazla öğrenim yeri için daha fazla para ayrılmasını istediler ve bazı enstitülerin birleştirilmesini protesto ettiler. Tüm Bachelor mezunlarının master eğitimine kabul edilmesi talebini yükselttiler. Saat 13.30’da FU Başkanlığı 200 öğrenci tarafından işgal edildi. Toplantıyı yarıda kesen öğrenciler dayanışma için işgal edilen binanın önünde toplandılar. FU başkan yardımcısının işgalciler hakkında suç duyurusunda bulunmasından sonra polis 17:30’dan itibaren öğrencilerin binayı boşaltması için harekete geçti.

Berlin’de görkemli öğrenci eylemi!

Berlinde eğitim alanındaki sorunları protesto etmek için 17 Haziran’da yapılan yürüyüşe yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Almanya genelinde yapılan yürüyüşlere ise 200 binin üzerinde bir katılım gerçekleşti.

Alexanderplatz’daki mitingde öncelikle öğrenci temsilcileri söz alarak sorunlarını dile getirdiler. Eğitimin insani bir hak olduğunu, paralı hale getirilemeyeceğini, devlet kasalarındaki paraların eğitim dışında her yere harcandığını, başta batık bankalar olmak üzere, silahlanmaya ve savaşlara tonla bütçenin ayrıldığı belirtildi.

Üniversitedeki öğretim görevlilerinin sınırlı sayılarda olmasından kaynaklanan sorunlara değinildi. Bachelor ve Master seçeneğinden kaynaklanan eşitsizliklerin ortadan kaldırılması gerektiği söylendi.

Eğitim sendikası temsilcisinin yaptığı konuşmada ise öğrencilerin yaptığı eylemin haklılığı vurgulanarak iyi bir eğitimin gelecekte iyi bir iş demek olduğunu, eğitimsiz kalındığında daha rahat işsiz kalınacağı ve buna karşı mücadele edilmesi gerekildiği vurguladı.

Yapılan tüm konuşmalar, eğitim alanında yaşanan bu sorunlar karşısında mücadele çağrısıyla bitirildi. Kitle tarafından bu çağrılar her defasında çoşkuyla alkışlanarak karşılandı.

Başlangıç mitinginden 1 saat sonra, saat 12.00’de yürüyüş başladı. Berlin’in en turistik ve işlek olan semtlerinde yaklaşık 2 saat süren yürüyüş Humbold Üniversitesinin önünde yapılan mitingle saat 15.00’te sonlandırıldı.

BİR-KAR Gençliği yapılan bu eylemde yer aldı. Almanca olarak “Eğitim meta değildir, herkese parasız eğitim hakkı’’ broşürü yaygınca dağıtıldı.

Eylemlerde öğrencilerin yanısıra öğretim görevlileri de yer aldı.

Öğrenciler ne için boykota çıkıyor?

Katı ders planı ve programları, rekabet ve baskı yerine özgür öğrenim ve yaşam. Serbest ve parasız eğitim.

- Eğitim kamu görevidir. Sermaye ve işletmelerin, maddi ve içerik olarak eğitimin içeriğine ve şekline müdahalesi, eğitim personelinin işe alınmasında etkili olması kabullenilemez!

- Bütün eğitim alanlarında eğitim demokratikleştirilmeli ve özyönetimler güçlendirilmeli.

(Öğrencilerin ileri sürdükleri üç ana talebin yanı sıra veliler de kendi taleplerini belirlediler)

- Tamgün okulların temel okul biçimi olması ve öğrencilerin yaratıcılığına dayanan sanatsal, sportif vb. dersler geliştirilmeli ve yaygınlaştırılmalı.

- Çok sistemli elemeci eğitim sistemine son verilmeli! - Sınıflar 20 öğrenciyle sınırlandırılmalı.

- Öğretmen ihtiyacı üzerinden yüzde 120 personel istihdamı.

- Öğretmenlerin sürekli pedagojik geliştirilmesi için düzenli kurslar.

- Her okulda serbest zaman pedagogları, sosyal danışmanlar ve okul psikologları görevlendirilmeli.

- Her öğrenciye okulda ücretsiz ve sağlıklı öğlen yemeği.

- Yeterli sayıda kalifiye meslek eğitim ve çıraklık yerleri. Meslek eğitimi ardından meslekte iş güvencesi.

- Üniversiteye giriş sınırlamalarına son!

BİR-KAR Gençliği / Berlin