26 Haziran 2009
Sayı: SİKB 2009/24

  Kızıl Bayrak'tan
  İran’daki siyasal durum üzerine...
  Irak’taki işgalci güçler Türkiye üzerinden geri çekilmeye hazırlanıyor...
Konya Üssü savaş aygıtı NATO uçaklarına açıldı…
Mafyalaşan tekstil sektörü,
sektöre dönüşen mafya çeteleri…
Eli kanlı bir haraminin portresi:
Sabri Sami Yılmaz
  Sabra saldırısı ve sonrası üzerine avukatlarla kouştuk...
  “TİS yoksa grev” örgütlenmelidir!
Sabra saldırısı lanetleniyor...
  Entes direniş güncesi...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Sivas katliamının hesabını sormak için
birleşik, kitlesel devrimci mücadeleyi yükseltelim!
  Emine Arslan ile kazanımla sonuçlanan DESA direnişi üzerine konuştuk...
  İTO Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen’le Sağlıkta Dönüşüm Programı ve “Tam Gün” Yasa Tasarısı üzerine konuştuk...
  Almanya'da yüz binlerce öğrenci eğitim hakkı için alanlardaydı!
  İran’da halk hareketi sınırlarını zorluyor!
  İsrail, Filistin halkına barış adına kölelik dayatıyor!
  İran halkı ve devrimci partileri
‘79 deneyinden öğrenecektir!
  Kapitalist-emperyalist sistemin
kısa bir suç dosyası...
  Yargı gereğini yaptı! Uğur’un katilleri beraat etti…
  Bir burjuva liberalinin
saçmalamaları üzerine...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kapitalist-emperyalist sistemin
kısa bir suç dosyası...

Haber ajanslarına üstüste düşen haberler, kapitalist-emperyalist dünyanın suçlarını gözler önüne seriyor. Ne ki; bu haberler mümkün oldukça kısa ve göze batmayacak bir şekilde veriliyor. Sosyalist ve devrimci basınımız da arka planını yeterince irdelemeyince haberler akıllarda kalmıyor. Yitip gidiyorlar... Oysa bu haberlerin alt alta yazılması bile kapitalist dünyanın suçlarını ve kapitalizmin ne demek olduğunu gözler önüne sermeye yetiyor.

Dünyada 1.02 milyar aç insan var

Kapitalizmin yoksulluk ve açlık demek olduğunu Birleşmiş Milletler’in açıkladığı raporda somut olarak görüyoruz. Raporda, global ekonomik krizin dünyada aç insanların sayısını rekor seviye olan 1.02 milyara çıkarttığı söyleniyor. Bu, dünyada her altı kişiden birinin aç olduğu anlamına geliyor. Geçen yıl bu rakam 915 milyondu.

53 milyon çocuk tehlikeli işlerde çalıştırılıyor...
Bunların 20 milyonu 12 yaşın altında...

Haberlerle devam ediyoruz. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 12 Haziran Çocuk Emeğine Karşı Dünya Günü için hazırladığı rapor, ekonomik krizin en çok kız çocuklarını tehdit ettiğini vurguluyor. Raporda, “Son on yılda çocuk emeğinin kullanılmasında azalma var. Ama krizle birlikte aileler daha derin bir yoksulluğa itildikçe, yeniden artış görülebilir” diyor.

ILO rakamlarına göre, dünyada çalıştırılan çocuk sayısı 2000’lerin başında 245 milyonken şimdi, 218 milyona düşmüş. Bunların 100 milyonu kız çocuğu. 53 milyonu tehlikeli işlerde çalıştırılıyor. 20 milyon ise 12 yaşın altında.

Birleşmiş Milletler (BM) istatistiklerine göre birçok ülkede 100 erkek çocuğa karşılık yalnızca 80 kız çocuğu ilköğretim öğrenimi görüyor. Dünyada hâlâ ilkokula gönderilmeyen 55 milyon çocuğun yüzde 55’i kız çocukları.

Kapitalist-emperyalist dünyada açlık 1 milyarı aşmış, çeyrek milyardan fazla çocuk okula gitmek yerine, emeğini bir hiç karşılığında kapitalist pazara çıkarmış. Kayıtlara geçmeyenleri bir yana bırakırsak bile bunların 20 milyonu 12 yaşın altında. İstanbul vb. şehirlerin sokaklarında hergün karşılaştığımız çocuk işçiler bu rakamlara dahil değildir. Ve yine ilkokula gönderilmeyen çocuk sayısı 55 milyon. Kayıt dışıçalışan çocuklar bu rakamlara dahil değil...

2008 yılı sonunda 42 milyon insan zorla,
yaşadıkları yerlerden çıkarıldılar...

“Dünyada 2008 yılı sonunda 42 milyon insan zorunlu olarak yer değiştirmek durumunda kalmıştır. Bunun 15,2 milyonu mülteci, 827,000’i sığınmacı ve 26 milyonu ülkesi içinde yerinden edilmiş kişi konumundadır.

2008 yılı verilerine göre Afgan ve Iraklı mülteciler dünya çapında BMMYK’nın ilgi alanındaki mültecilerin yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Sayıları 2.8 milyonu bulan Afgan mülteciler 69 farklı sığınma ülkesinde yerleşiktir ve en kalabalık gruptur. Iraklılar ise ikinci en büyük grup olup 1.9 milyon civarındadır. Mülteci ve sığınmacıların yüzde 44’ü ise 18 yaş altındaki sığınmacı ve mülteci çocuklardır...”

Emperyalist-kapitalist devletlerin askeri harcamalarında
yeni rekor 1 trilyon 464 milyar!

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü Sipri’ye göre geçen yıl dünyada askeri harcamalar %4 artarak 1 trilyon 464 milyar dolara ulaştı.

Son 10 yıldaki harcama artışlarının %58’inden ise ABD sorumlu tutuluyor.

Dört ana başlıkta topladığımız haberler kapitalist dünyanın,vitrin arkasını yansıtmaktadır. “Dünyada 1.02 milyar aç insan var”, “53 milyon çocuk tehlikeli işlerde çalıştırılıyor. Bunların 20 milyonu 12 yaşın altında”, “2008 yılı sonunda 42 milyon insan zorla, yaşadıkları yerlerinden çıkarıldılar”, “Emperyalist-kapitalist devletlerin askeri harcamalarında yeni rekor:1 trilyon 464 milyar”...

Tüm bunlar çok şey anlatıyor. Kapitalist dünyanın suç dosyası yalnız bunlardan ibaret değildir. Tek başına bu rakamlar bile, kapitalizmin insan ve doğayı önemsemediğini ortaya koymaya yetiyor. Kapitalizmin temel yasasının azami kar olduğu gerçeği, birkez daha olgularla doğrulanıyor.

Bu tablodan çıkan bir tek sonuç var; kapitalizm artık insanlık ve doğa için bir yüktür ve yıkım aracına dönüşmüştür. Savaş endüstrisinden beslenen kapitalizm her gün daha fazla militarist karaktere bürünerek, insanlık ve doğanın geleceğini tehdit ediyor. İnsanlık ve doğa, yüzyıl önce Polonyalı komünist R. Lüksemburg’un söylediği yol ayrımına çok daha fazla yaklaşmıştır: Ya barbarlık, ya sosyalizm!

 

Berlin’de 15-16 Haziran pikniği...

Berlin İşçi ve Gençlik Kültür Merkezi olarak, her yıl 15-16 Haziran Direnişi’nin yıl dönümünde bir piknik gerçekleştiriyoruz. Bu yılki pikniğimizi 21 Haziran 2009 tarihinde yaptık.

Pikniğimizin amacı Türkiye işçi sınıfı tarihinde çok özel ve önemli bir yer tutan, belleklerden silinmeyen 15-16 Haziran Direnişi’ni anmak, günümüzdeki sosyal-siyasal gelişmelere işaret etmek, çevremizle olan bağlarımızı daha da güçlendirmekti .

Bu amaç çerçevesinde piknik ön hazırlıklarına başladık. Öncelikle pikniğimize çağrı niteliği taşıyan bir el ilanı çıkardık. Piknik çağrılarımızı iki hafta önce gerçekleştirdiğimiz nitelikli ve başarılı Nazım Hikmet anmasında tüm dostlarımıza ulaştırdık. Bunun yanısıra kendimize yakın gördüğümüz arkadaşlarımıza ulaşma çabası içerisine girdik.

Etkinlik günü ise çağırdığımız insanların etkinliğimizden memnun ayrılmaları için hazırlıklarımızı tamamlamıştık. Yemek ve içeceklerin yanısıra müzik ve halaylar için teknik altyapı, çeşitli yarışmalar ve sportif aktiviteler için her türlü hazırlığımızı yapmıştık.

200’ü aşkın bir katılımın olduğu etkinliğimiz tam bir şenlik havasında ve başarıyla gerçekleşti. Bir arkadaşımızın yaptığı kısa bir konuşmanın ardından halaylar çekildi ve değişik yarışmalarla geç saate kadar pikniğimiz devam etti.

Berlin İşçi ve Gençlik Kültür Merkezi