31 Temmuz 2009
Sayı: SİKB 2009/29

  Kızıl Bayrak'tan
  Kürt sorununda “Amerikan Çözüm Planı” devrede
  Kürt halkına yönelik baskılar, cinayet ve katliamlar sürüyor..!
  “Güney Kürdistan seçimleri ve ötesi
Adli Tıp Kurumu, sermaye devletinin
has bir kurumudur!
Entes direnişi günlüğünden…
Alpagut işçisi mücadele geleneğini sürdürüyor...

  Metal İşçileri Kurultayı hazırlık çalışmalarından.

  Kent AŞ’de direnişe devam!
  Mamak 6. Kültür Sanat Festivali’nde buluşalım!
  AKP Hükümeti, Emre Aköz’ün ağzından Alevilere kin kusuyor...
  Eğitim haktır, satılamaz!
  Gençlik eylemlerinden...
  İstanbul Sanayi Odası raporu aynasına yansıyanlar...
  Devrimci sınıf çalışmalarından...
  “Barack Obamalı hayaller” çöküyor…
  Dünyada işçi ve emekçi eylemlerinden...
  “Arka bahçe”deki devrim 50. yılında!
  Güler Zere serbest bırakılsın!
  Kürdistan hapishanelerinden
zulüm manzaraları
.
  Güney Kürdistan seçimleri
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençlik eylemlerinden...

Öğrenciler har(a)ç zammına karşı sokaklarda!

Üniversite harçlarına yapılan zam 24 Temmuz günü İstanbul’da çeşitli eylemlerle protesto edildi.

Genç-Sen: “Pes etmeyeceğiz, pes ettireceğiz”

Genç-Sen, saat 19.00’da yaptığı oturma eylemiyle İstiklal Caddesi’ni trafiğe kapattı.

Mis Sokak’ta bir araya gelen Genç-Senliler, yürüyüş yapan Gençlik Muhalefeti’ne polisin barikat kurması üzerine desteğe gittiler. Barikatın açılmasının ardından Genç-Sen Ziraat Bankası’na yürüyüp oturma eylemini başlattı.

“Pes etmeyeceğiz, pes ettireceğiz / Genç-Sen”, “Haraçlara zam yaptırmayacağız / Genç-Sen” pankartlarının açıldığı oturma eylemi bir saati aşkın sürdü. Eylem boyunca ajitasyon konuşmaları yapıldı. Konuşmalarda yapılan harç zamları, eğitimin ticarileştirilmesi, krizin faturasının öğrencilere ödetilmek istendiği belirtildi. Mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

Eylemi izleyenler arasından veliler konuşmalar yaparak, öğrencilerin mücadelesini destekledilerini söylediler.

Oturma eyleminin sonunda basın açıklaması okundu. Genç-Sen’liler, “Daha önce de dile getirdiğimiz gibi biz öğrenciler bağırıyoruz! Sesimizi duyan var mı? ‘Yükseköğretim elbette paralı olacak, herkesin üniversiteye gitmesine gerek yok’ diyen YÖK başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın bu sesi duymasına imkan yok. O yüzden size bağırıyoruz harcını ödeyemeyen ama hala sesini çıkaramamış üniversiteli arkadaşım bu zammı hep beraber durduralım. ÖSS yerleştirme sonuçlarını bekleyen arkadaşlarımız size sesleniyoruz. Hep beraber yürüyelim. Size sesleniyoruz, annelerimiz ve babalarımız bu mücadelede sizler de bize omuz verin.” sözlerinin ardından sokaklarda olmaya devam edeceklerini söylediler.

Gençlik Muhalefeti: “AKP’ye ödeyecek har(a)cımız yok!”

Galatasaray Meydanı’nda buluşan Gençlik Muhalefeti, “AKP’ye verecek har(a)cımız yok/ Gençlik Muhalefeti” pankartını açarak sloganlarla tramvay durağına yürüdü.

Yürüyüş Mis Sokak’a vardığında polis barikatıyla karşılaştı. Mis Sokak’ta eylem için toplanan Genç-Senliler, “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganıyla barikata Gençlik Muhalefeti’ne desteğe geldi. Bir süre sonra polis barikatı kaldırdı.

Tramvay durağına gelindiğinde gerçekleştirilen açıklamada, yapılan zamların AKP ve YÖK adaletsizliğinin ve eşitsizliğinin göstergesi olduğu, öğrencilerin anayasal haklarına darbe vurulduğu vurgulandı.

TÜM-İGD’den mücadele sözü

TÜM-İGD, Taksim tramvay durağında 19.30’da bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Harç zamları geri alınsın!” pankartının açıldığı eylemde, YÖK’ün bin bir güçlükle üniversiteye gelebilmiş emekçi çocuklarına “paran kadar okuyabilirsin” mantığını dayatmaya devam ettiğini ve üniversiteye bin bir zorluklarla giren emekçi çocuklarını kapı dışarı etmek için tüm fırsatları kullanldığı ifade edildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


YÖK Çalıştayı’nda gözaltı!

YÖK’ün 25 Temmuz günü The Marmara Otel’de yaptığı ve Milli Eğitim Bakanlığı temsilcilerinin, rektörler ve profesörlerin yer aldığı çalıştay Genç Sen, Gençlik Muhalefeti ve Öğrenci Kolektifleri tarafından protesto edildi.

Sabah saat 09.30’dan itibaren The Marmara Oteli önünde toplanan öğrenciler, YÖK çalıştayına katılanları sloganlarla karşıladı.

Öğrenciler, üniversitelerle ilgili yapılan ve öğrencilerin de geleceğini etkileyecek bir toplantıda kendilerinin olmamasının anti-demokratik olduğunu ve üniversite harçlarına yapılan zamları protesto ettiklerini ifade etti.

300 kişilik öğrenci grubunun protestoya devam etmeleri ve sayılarının gittikçe artması üzerine YÖK temsilcileri birkaç temsilcinin toplantıyı izleyebileceğini söyledi. Bunun üzerine Genç-Sen, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri’nden oluşan 3 kişilik heyet toplantıya girdi.

Toplantı sürerken dışarıda bekleyen Öğrenci Kolektifleri üyesi öğrenciler toplantıya katılmak istediklerini belirterek barikata yüklendi. 11 kişi gözaltına alındı.

Toplantıya giren temsilcilerin, arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki göstererek protesto etmeleri üzerine temsilciler, ağızları kapatılarak personel kapısından çıkartılıp gözaltına alınmak istendi. Ancak, o arka kapıda bulunan Genç-Sen üyelerinin protestosu üzerine temsilciler serbest bırakıldı.

Genç-Sen’liler, gözaltında bulunan arkadaşlarının serbest bırakılması talebi ile tekrar otelin önünde toplandı. Gözaltı olayına ilişkin bilgi verildikten sonra gözaltında bulunanlarla dayanışma çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Genç-Sen’lilere polis barikatı...

27 Temmuz günü İstanbul’da KadıköyAltıyol’da toplanan Genç Sen’liler buradan Kadıköy İskelesi’ne yürümek isteyince polis engeliyle karşılaştılar.

Öğrenci velileri ve DİSK’e bağlı sendikaların da destek verdiği eylemde kitlenin Altıyol’dan Kadıköy İskelesi’ne yürümesine izin verilmedi.

Sloganlarla süren bekleyişin ardından barikatın açılmasıyla Kadıköy İskelesi’ne yüründü ve burada basın açıklaması gerçekleştirildi.


Ankara’da har(a)ç protestosu

Üniversite öğrencileri, harç zamlarına karşı 25 Temmuz günü Ankara’da bir eylem gerçekleştirdi. Eylem için Yüksel Caddesi’nde buluşuldu, buradan Meşrutiyet Caddesi üzerinden bir yürüyüşle Sakarya Caddesi’ne gidildi.

Yürüyüşte “Har(A)ç Zamları Geri Çekilsin / Üniversite Öğrencileri” pankartı taşındı.

Sakarya Caddesi’ne gelindiğinde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, eğitimin piyasalaştırılması ve üniversite kapılarının emekçi çocuklarına kapatılması eleştirildi. Açıklamada devletin çalışanlara %3,5-4 zam yaparken harçlara %500’e varan zamlar yapmasına da değinildi. Açıklama şu sözlerle devam etti: “Biz bu paraları ödeyemeyeceğimizi ilan ediyoruz. Harcını ödeyemeyecek olan yanıma gelsin, ben öderim!’ diyen YÖK başkanına da sesleniyoruz. Ülkedeki bütün emekçi çocuklarının harçlarını, bizim harçlarımızı ödeyiversin bir zahmet.”

Basın açıklamasının ardından grup MBI kısa bir müzik dinletisi sundu ve eylem coşkulu bir şekilde sonlandı. Eyleme 350 kişi katıldı.


Eskişehir Genç-Sen rektörle görüştü...

YÖK Başkanı’nın üniversite harçlarına yapılan zammın rektörler tarafından talep edildiğini söylemesi üzerine Eskişehir Genç-Sen Osmangazi Üniversitesi Rektörü ile görüşmek için randevu aldı. Rektörün 23 Temmuz günü Genç Sen’le görüşmeyi kabul etmesi üzerine Osmangazi Üniversitesi’nde bu görüşmeyi öğrencilere duyurmak ve zamların teşhirini yapmak için çalışmalara başlandı.

22 Temmuz günü, üniversitede yapılacak eyleme çağrı yapmak için Adalar Migros önünden Adalar yürüyüş yolunun sonuna kadar yürüyen Genç-Sen’liler slogan ve alkışlar eşliğinde tekrar Migros önüne geldi. Burada konuşmalar yapıldı.

23 Temmuz günü Osmangazi Üniversitesi Meşelik Kampüsü Nokta Kafe önünde bir araya gelen Genç-Sen üyesi öğrenciler buradan rektörlüğe yürüdü.

Genç-Sen temsilcilerinin harçlara yapılacak zamların geri çekilmesi hatta bu yıl harç alınmaması talebi rektörlüğe iletildi.

Görüşmenin ardından öğrenciler OGU giriş kapısına kadar sloganlarla yürüdü.

Osmangazi Üniversitesi Ekim Gençliği


Eskişehir’de oturma eylemi...

28 Temmuz günü 20.30’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde buluşan Genç-Sen üyeleri burada alkış ve sloganlarla bekleyerek çevredekilere harç zammıyla ilgili konuşmalar yaptılar.

Çevrede bulunan birçok kişinin korteje katıldığının ve alkışlarla destek sunduğunun gözlemlendiği yürüyüş Adalar Harabe Kafe önüne kadar sürdü. Sonrasında burada basın açıklaması gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Çukurova Üniversitesi’nde har(a)ç protestosu

Çukurova Üniversitesi öğrencileri 23 Temmuz günü hazırladıkları tiyatro oyunuyla yapılan harç zammına karşı tepkilerini dile getirdi.

YÖK’ün öğrencileri müşteri olarak gören, “paran yoksa okuyamazsın” zihniyetini açığa çıkaran oyun önce öğle arasında yemekhane içinde oynandı. Buradan toplu bir biçimde amfi kantin, Son Durak Kafe ve oradan da son olarak Karadeniz Kafe’ye geçilerek aynı oyun buralarda da sergilendi. İlgiyle izlenen oyunlar sırasında Çukurova Üniversitesi Tiyatro Kolu’ndan bir öğrenci kendilerinin de böyle bir oyun oynamak istediklerini ve bizimle beraber hareket etmek istediklerini söyledi.

Oyun, toplantı çağrısı yapılarak son buldu. Oyun sonrasında geniş katılımlı bir toplantı alındı.

Çukurova Üniversitesi Ekim Gençliği


Uludağ’da har(a)ç zamlarına karşı yürüyüş

Uludağ Üniversitesi’nde 28 Temmuz günü har(a)ç zamlarıyla ilgili bir eylem yapıldı. Sabah saat 8.00’de Kent Meydanı önünde buluşularak gerçekleştirilen açıklamada YÖK’ün yaptığı zamların oranlarına dikkat çekildi. Açıklamada MMO ve Emekli-Sen temsilcileri de yer aldı.

Ardından yaklaşık 15 kişi, üzerinde “Har(a)ç zamları geri çekilsin ve YÖK’e hayır” yazan tişörtlerle Kent Meydanı’ndan üniversitenin Görükle yerleşkesine doğru yürüyerek yola çıktı. Polisin engelleme çabaları boşa düşürüldü. Polis, yaklaşık 20 km’lik yol boyunca birkaç ekiple “eskortluk” yaptı.

3.5 saat süren yürüyüşün ardından üniversiteye gelindiğinde tıp fakültesi poliklinikleri önünde yürüyüşle gelen öğrenciler karşılandı. Burada açılan “Har(a)ç zamları geri çekilsin / Uludağ Üniversitesi Öğrencileri” pankartının ardında buluşan kitle Mediko önüne doğru sloganlarla yürüyüşe geçti.

Mediko önüne gelindiğinde ÖGB’lerle yaşanan kısa bir gerginliğin ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Ekonomik ve siyasi krizin derinleştiği, emekçilerin sefalet koşullarına sürüklendiği, yoksullaşmanın günbegün çok daha geniş kitleleri sarmaladığı koşullarda, birbiri peşi sıra yapılan zamlara YÖK de bir katkı sunarak harçlara %8’den başlayan ve %500’lere varan oranlarda zamlar yapmak istemektedir. Önerilen bu harç zamları eğitimin ticarileştirilmesinin, özel okulların yaygınlaştırılmasının, mevcut eğitim sisteminin hızla özel sektöre devredilmesinin ve yoksul emekçi çocuklarının eğitim haklarının ellerinden alınmasının bir önadımıdır. Kendi çocuklarını yurt dışında özel kolejlerde okutanlar, bu zamlarla devlet üniversitelerinde dahi zar zor okuyan bizlere paran yoksa okuyamazsın demektedirler. Bu zamların dışında bir de üniversitelere tanınan %20’lik zam hakkı biz öğrencileri ve ailelerini ekonomik olarak iyice köşeye sıkıştırmaktadır.”

Açıklamanın ardından hem Ankara ve İstanbul gibi yerlerde zam protestolarına yapılan saldırıları hem de basın açıklamasından önce yaşanan gerginliği protesto etmek için beş dakikalık bir oturma eylemi yapıldı.

Oturma eyleminin ardından YÖK’e iletilmek üzere hazırlanan imza föyleri dağıtıldı ve bunların haftaya Salı günü teslim edileceğinin duyurulmasıyla eylem sona erdi.

Eylemi Ekim Gençliği, DGH, SGD, Dev-Genç, Genç Dayanışma, DSİP ve Emek Gençliği örgütledi.

Ekim Gençliği Bursa


Öğrenciler harçlara karşı buluştu

27 Temmuz günü Beşiktaş Meydanı’nda toplanan üniversite öğrencileri, harçlara yapılan zamları protesto etti.

www.harczamlari.org internet sitesi üzerinden de eylemlerine çağrı yapan öğrenciler, basın açıklamasının ardından, liseli ve üniversiteli öğrencilerin katıldığı bir forum gerçekleştirdi. Foruma çevrede toplanan gençler ve emekçiler de ilgi gösterdi.

Eylemin ardından öğrenciler eyleme katılanları ve destek olanları Abbas Ağa Parkı’nda gerçekleştirecekleri açık toplantıya davet ettiler. Parkta gerçekleştirilen açık toplantıda öğrenciler okullar açılana dek neler yapabileceklerini tartıştılar. Bu süre içinde kamuoyu yaratmaya devam edeceklerini ve sürece dahil olabilecek unsurlar ile ilişkiye geçeceklerine karar verdiler.

Öğrenciler ayrıca www.harczamlari.org internet sitesi üzerinden harçlara karşı imza kampanyası başlattılar.

İstanbul Ekim Gençliği


Öğrenci Kolektifleri’nden harç protestoları

Öğrenci Kolektifleri, harçlara yapılan zammı protesto etmek için 23 Temmuz günü İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Bolu, Adana, Mersin, Eskişehir ve İzmir’de çeşitli eylemler düzenledi. Birçok ilde “Nöbet eylemi” gerçekleştirdi.

Öğrenci Kolektifleri’nin, Ankara Yüksel Caddesi’nde her Perşembe günü gerçekleştirmeyi düşündükleri harçlara karşı nöbet eylemi sabaha kadar şarkı ve türküler eşliğinde sürdü. Öğrenciler “öğrenci kürsüsü” kurarak taleplerini dillendirdi. Harç zammına karşı imza topladı.

İstanbul‘da Galatasaray Lisesi önünde sabahlama eylemi gerçekleştirildi. Yere serilen “Harç zamlarını yemeyeceğiz AKP’yi durduracağız” pankartının yer aldığı eylemde eyleme destek verenlerden imza toplandı.

İzmir‘de Öğrenci Kolektifleri Konak YKM önünden İzmir Büyükşehir Belediyesi önüne yürüyerek burada basın açıklaması gerçekleştirdi. “Harçlara Hayır Eğitim Haktır” yazılı pankartı belediye binasına asan 3 öğrenciyi polis gözaltına aldı. Bir saat sonra öğrenciler serbest bırakıldı.

Aynı gün içinde bilgilendirme çadırlarını belediye binası önünde açmak isteyen öğrencilere çevik kuvvet ekipleri biber gazı ve coplarla saldırdı. 12 öğrenciyi gözaltına aldı.

 

 


Öğrenciler açlık sınırında!

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu öğrenci üyeleri tarafından 2008-2009 öğretim yılında İzmir’de üniversite öğrencileri arasında yapılan anket, YÖK’ün %5 ile %500 arasındaki harç zamlarının gündemde olduğu bir dönemde üniversitelilerin yaşam koşullarının gerçek boyutunu ortaya çıkardı.

Anket İzmir’de; Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün mühendislik mimarlık fakültelerinde ve Yaşar Üniversitesi’nin endüstri mühendisliği bölümünde okuyan 1667 üniversite öğrencisine uygulandı.

Öğrenciler barınma ve beslenme sorunuyla boğuşuyor

Anket kapsamında barınma, beslenme, ulaşım, sosyal kültürel etkinlikler, kente bakış, meslek odalarıyla ilişkiler, merkezi ve yerel yönetimlerden beklentileri konularına ilişkin soruları yanıtlayan öğrencilerin barınma ve beslenme sorunlarıyla mücadele ettiği, kiradan ve temel giderlerinden kalan parayla beslenmeye çalıştıkları ortaya çıktı.

Ankete katılan öğrencilerin yarısından fazlasının (%59) hiçbir sosyal etkinlik, spor veya kulüp çalışmasına katılmadığı, yalnızca % 10’unun çok az oranda sinema ve tiyatro gibi kültürel etkinlikleri izleyebildiği ortaya çıktı.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi’nin anket sonuçlarına ilişkin yaptığı bilgilendirmeye göre ortaya çıkan sonuçlar şöyle maddeleştirilebilir:

- Öğrencilerin %36’sı kendi ailelerinin yanında kalıyor, %64’ünü ise başka illerden okul kazanarak kente gelen öğrenciler oluşturuyor.

- Kent dışından gelen öğrencilerin %65’i öğrenci evinde barınıyor, % 18’i ise devlet yurtlarından yararlanıyor. %7’si yarı özel devlet yurtlarında, %10’u ise özel yurtlarda kalıyor.

- Öğrenci evinde kalanların %40’ı 1-2 kişilik; % 57’si ise 3-4 kişilik evlerde barınıyor. Bu öğrencilerin % 37’si aylık kira olarak 300- 499 TL; %49’u ise 500-699 TL ödüyor.

- Öğrencilerin % 62’si günde üç öğün yemek yiyemiyor ve % 72’si dengeli beslenemiyor.

- Öğrenci evinde kalan öğrencilerin % 30’u beslenmek için haftada 30-49 TL ayırabilirken, % 10’u 30 TL’den az, % 34’ü ise 50-69 TL arasında bir bütçeyle beslenmeye çalışıyor.

- Devlet yurdunda kalan öğrencilerin % 35’i haftada 30-49 TL ile beslenmeye çalışırken, % 14’ü beslenmesine haftada 30 TL’den az bütçe ayırabiliyor. % 30’u ise yemek ihtiyacı için haftada 50-69 TL harcayabiliyor.

- Öğrenci evinde kalanların yalnızca % 26‘sı, yurtta kalan öğrencilerin ise yalnızca %21’i beslenme ihtiyacı için haftada 70 TL’den fazla harcayabiliyor.

Tüm bu sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde ise İzmir’de öğrencilerin ortalama %75’inin, yani her 4 öğrenciden 3’ünün beslenebilmek için günde 3 TL ile en fazla 10 TL arasında harcama yapabildiği sonucu ortaya çıktı.

Bu sonuçlar, İzmir‘de öğrencilerin dörtte üçünün açlık sınırında yaşadığı anlamına geliyor.

TMMOB İzmir İKK’nın açıklamasının son bölümünde ise %8 ile %500 arasında değişen harç zamlarının öğrencinin eğitim hakkını elinden aldığı ve müşteri haline getirildiği ifade edildi.


 

 

Taksim’de Ekim Gençliği satışı

24 Temmuz Cuma günü İstiklal Caddesi üzerinde ajitasyon konuşmaları eşliğinde Ekim Gençliği satışı gerçekleştirildi.

Yaklaşık bir saat süren satış sırasında YÖK’ün üniversite har(a)çlarına yaptığı %500’e varan zamları teşhir eden ajitasyon konuşmaları gerçekleştirildi.

Öğrenci gençlik yapılan har(a)ç zamlarına karşı mücadeleye çağırıldı. Ayrıca yaşanan kriz ve kapitalist sömürü sisteminin çarpıklıkları, eğitim sisteminin sorunları ajitasyon konuşmalarına konu edildi. Eşit, parasız, nitelikli eğitim talebi dillendirildi.

Ekim Gençliği / İstanbul