31 Temmuz 2009
Sayı: SİKB 2009/29

  Kızıl Bayrak'tan
  Kürt sorununda “Amerikan Çözüm Planı” devrede
  Kürt halkına yönelik baskılar, cinayet ve katliamlar sürüyor..!
  “Güney Kürdistan seçimleri ve ötesi
Adli Tıp Kurumu, sermaye devletinin
has bir kurumudur!
Entes direnişi günlüğünden…
Alpagut işçisi mücadele geleneğini sürdürüyor...

  Metal İşçileri Kurultayı hazırlık çalışmalarından.

  Kent AŞ’de direnişe devam!
  Mamak 6. Kültür Sanat Festivali’nde buluşalım!
  AKP Hükümeti, Emre Aköz’ün ağzından Alevilere kin kusuyor...
  Eğitim haktır, satılamaz!
  Gençlik eylemlerinden...
  İstanbul Sanayi Odası raporu aynasına yansıyanlar...
  Devrimci sınıf çalışmalarından...
  “Barack Obamalı hayaller” çöküyor…
  Dünyada işçi ve emekçi eylemlerinden...
  “Arka bahçe”deki devrim 50. yılında!
  Güler Zere serbest bırakılsın!
  Kürdistan hapishanelerinden
zulüm manzaraları
.
  Güney Kürdistan seçimleri
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyada işçi ve emekçi eylemlerinden...


Peru’da futbolcu grevi

Perulu futbolcular 25 Temmuz günü yaptıkları grevle milli takım maçında oynamadılar.

Futbolcuları temsil eden sendikanın başkanı Fernando Revilla, “Peru Futbol Federasyonu’na (FPF) talep ettiğimiz reformların hiçbiri yerine getirilmediği için oyuncuların istifasını bildiren bir belge sunduk” dedi.

Dilekçe, Peru ve yurtdışından 600’ün üzerinde futbolcu tarafından imzalandı.

FPF Başkanı Manuel Burga ise uzun vadede asıl kaybedenin futbolcular olacağını söyleyerek geri adım atmayacağının sinyalini verdi.


Çin’de 30 bin çelik işçisi polisle çatıştı

Çin’de yaklaşık 30 bin çelik işçisi polisle çatıştı, çıkan çatışmada fabrika yöneticisi hayatını kaybetti.

Çalıştıkları fabrikanın başka bir şirket ile birleştirileceğini öğrenen çelik işçileri 24 Temmuz Cuma günü kitlesel bir eylem yaparak bu durumu protesto etti.

Tonghua Demir ve Çelik Grubu’nda çalışan işçiler, Jianglog Çelik’in fabrikalarının yönetimini alma planlarına karşı eylem yaptı. Verilen bilgilere göre Beijing’te bulunan Jianlong geçen yıl Tonghua Çelik Fabrikası’nı geçici olarak yönetmiş, bu sırada işçiler ekonomik sıkıntılar yaşamıştı.

Cuma günü yapılan eylemde polis işçilere saldırarak yüzlerce işçinin yaralanmasına yol açtı. Jianlong Genel Müdürü Chen Guojun ise işçilerin saldırısı sonucunda hayatını kaybetti.

Çelik işçileri, fabrikadan emekli olan işçilere ayda 200 yuan (29 dolar) verilirken Genel Müdür Chen’in 3 milyon yuan (438,000 dolar) almasını protesto etti.

Beijing’teki bir dizi fabrika birleştirilerek Çin’in gittikçe büyüyen çelik endüstrisinde dünya ölçeğinde rekabet oluşturacak üreticiler yaratılması planlanıyor. Bu birleştirmeler sonucunda ise genellikle işten atılmalar yaşandı ve işçilere oldukça düşük kıdem tazminatı ödendi.


Londra’da posta çalışanları grevde!

Londra’da işten atmalara ve ücretlerin düşürülmesine karşı posta çalışanları 25 Temmuz gününden itibaren 3 gün süren grev gerçekleştirdi.

Komünikasyon İşçileri Sendikası (CWU) üyesi yaklaşık 12,000 işçiyi kapsayan grev kararı İngiliz Kraliyet posta servisi Royal Mail’in sendikayla görüşmeyi kabul etmemesi ve işten çıkarmalara ve ücretlere ilişkin daha önce yapılmış olan anlaşmaya uyulmaması üzerine alındı.

Royal Mail ise yapılan anlaşmayı sendikanın bozduğunu ve sendikanın şirketin modernizasyonuna engel olduğunu iddia etti.

CWU Londra temsilcisi Martin Walsh “Biz değişikliğe hazırız fakat yönetimin ya da hükümetin büyük bir kamu hizmetini çöpe atmasına ve satmasına izin vermeye hazır değiliz” dedi.

Walsh ayrıca sendikaya şirket tarafından “başını kuma göm” mantığıyla yaklaşılmasını da kınadı.

CWU, en son 10 Temmuz’da sona eren üç günlük bir grev daha yapmıştı.


Ssangyong polis kuşatmasında

Güney Kore’de de Ssangyong otomobil fabrikası, 21 Temmuz tarihinden bu yana 600 işçi tarafından işgal edilmiş durumda. İşgalin ilk gününden bu yana işveren ve hükümet pazarlığa açık bir tutum sergilemişti. Hafta başında durum değişti ve işçilere karşı zor kullanma yöntemine başvuruldu. 20 Temmuz Pazartesi gününden bu yana, başkent Seoul’ün 65 kilometre güneyindeki Pyeongtaek şehrinde bulunan ve otomobil üreten Ssangyong Motors fabrikası önüne 2800 polis yığıldı. Polis ayrıca, fabrika dışında yapılan Ssangyong işçileri ile dayanışma eylemlerini engellemek için çaba harcıyor.

Ssangyong Motors şubat ayında iflas ettiğini açıklamıştı. Bu açıklamayla birlikte toplam personelinin % 37’sini oluşturan 2646 işçiyi işten çıkaracağını da bildirmişti. 1670 işçi, kendi isteği ile işten ayrılmayı kabul ettiğini bildirdi. Geri kalan işçiler ise, işten çıkarılmaya karşı mücadele etmeye karar verdiler. İki aydır sürdürülen fabrika işgali, fabrikada üretimin 245,6 milyar Won (140 milyon Euro) değerinde azalmasına sebep oldu. Bu arada işgalin sonlandırılmasına dair bir mahkeme kararı çıktı ve şimdi bu karar şiddet yoluyla uygulanmaya çalışılıyor. Küçük(!) bir ayrıntı: Ssangyong Motors’un asıl mülk sahibi, sektörün en önde gelen firmalarından olan Çin şirketi, Shanghai Automotive Industry Corporation

Devlet, hafta başından bu yana fabrikaya saldırı için hazırlık yaptı. Salı günü öğleden sonra 400 polis, fabrikayı işgal eden işçilerin büyük bölümünün bulunduğu cilalama bölümünden sadece bir kaç metre uzaklıkta olan bir depoyu işgal etti. Polis aynı gün, fabrikanın içine yiyecek ulaşmasını da engelledi. Bir polis helikopteri ise, işçilerin üzerine havadan bol miktarda göz yaşartıcı gaz attı. Bu azgın saldırının “fabrikaya müdahale edecek polis birliğinin güvenliğini sağlamak amacı” üzerinden gerekçelendirildi. Saldırıya uğrayan işçiler ise kendilerini havalı silahlar, sapan ve yanan araba lastiklerini kullanarak savundular. Bu arada, cila bölümünde 33 bin litre kolay alev alan yanıcı madde olması bir felakete yol açabilirdi.

Devlet, fabrikayı işgal eden işçileri izole etmeye çalışıyor. 22 Temmuz Çarşamba günü KCTU (sol sendika konfederasyonu) tarafından örgütlenen ve fabrika önünde gerçekleşmesi planlanan dayanışma eylemine, eylemciler henüz Pyeongtaek şehri merkezindeyken polis saldırdı. Çıkan sokak çatışmalarında pek çok kişi yaralandı. 21 Temmuz Salı sabahı da, Progressive Alliance organizasyonunun Gyeonggi şehrindeki bürosu 50 polis tarafından basılmış ve büroda arama yapılmıştı. Polis bu organizasyonun, Ssangyong Motors işçileri arasında “kışkırtıcılık” yaptığını iddia ediyordu. Büroda yapılan aramada, polisin “delil” olarak el koyduğu 240 adet eşya ve belge arasında pek çok bilgisayar da bulunuyor.

Ssangyong Motors işçilerinin bağlı olduğu otomotiv sektörü sendikası ise dialog arayışını sürdürüyor. Bir sendika sözcüsü yaşanan olaylar ardından; “Biz barışçıl bir çözüm için çaba harcadık. Eğer fabrika yönetimi kısa süre içinde görüşmeye hazır ise, bu öneriyi kabul ederiz” dedi.

Salı günü Güney Kore Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı istatistik sonuçlarına göre, geçen yıllara göre bu yılın ilk yarısında grev sayısında önemli bir artış oldu. Bu yıl gerçekleşen 52 grev kısa süreli grevlerdi. Güney Kore’de sınıf mücadelesinin en güçlü olduğu yıl ise, gerçekleştirilen 337 grev ile 2004 yılı.

Ssangyong işçilerinin mücadelesinin ve gerici Lee Myung Bak hükümetinin politikalarına karşı artarak süren eylemlerin Güney Kore’de sınıf mücadelesinde bir dönüm noktası oluşturup oluşturmayacağını ise zaman içinde göreceğiz.


Güney Afrika’da grev sürüyor...

Güney Afrika’da on binlerce kamu çalışanının başlattığı grev 28 Temmuz günü ikinci gününe girdi. Kamu çalışanları %15 ücret artışı için gösteri düzenlediler.

Belediye işçileri sendikaları SAMWU ve IMATU yaptıkları açıklamada greve Çarşamba gününe kadar devam edeceklerini ifade ettiler. Johannesburg’da polis iyi yaşam koşulları için sokağa çıkan yaklaşık 200 göstericiye karşı plastik mermi kullandı. Ülkenin Güneydoğusu’ndaki Township Thokoz’da grevden ötürü kapalı olan belediye binasına yürüyen göstericiler ise, sosyal sistemin genişletilmesini talep ettiler.

Bu iki sendika, SAMWU ve IMATU 150 binin üzerinde kamu çalışanını temsil ediyor.