11 Aralık 2009
Sayı: SİKB 2009/47

  Kızıl Bayrak'tan
  Baskı ve teröre karşı birleşik mücadeleye.…
 Polis terörüne ve cinayetlerine son!...
Tayyip Erdoğan’la müritlerinin Washington ziyareti
Soruşturma, sürgün ve işten atma saldırısına karşı militan yanıt verilmelidir!.
“Şimdi grevi örgütleme zamanı!”
  TEKEL işçisi kapatma
saldırısına karşı direniyor!
  Sağlıkta yıkım devam ediyor!
  Entes direnişi sürüyor..
  Tersanelerde ölüm mesaisi.
  İşçi ve emekçi hareketinden.
  TKİP MK’nın Alaattin Karadağ yoldaşın katledilmesine ilişkin yeni açıklaması..
  Alaattin Karadağ’a
yoldaşlarından...
  Alaattin Karadağ
emekçilere anlatılıyor...
  Parti Gecesi’nde
yapılan konuşma
  Parti Gecesi’n
selamlayan mesajlardan..
  Dünyadan
  “Gücümüzü Devrimci Liseliler Birliği’nde birleştiriyoruz!”
  Erdal Eren yaşıyor,
liseli genç komünistler savaşıyor!.
  Gelişmelerin anlamı…
M. Can Yüce.
  TOKİ’nin uzanmadığı
yer kalmayacak!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yunanistan’da Aleksis unutulmadı

Atina’da geçen yıl polis kurşunuyla yaşamını yitiren Aleksis’i anma etkinliklerinde çıkan olaylarda, ülke genelinde 784 kişi gözaltına alındı, 136 kişi tutuklandı. 5 gösterici ve 26 polis ise gösterilerde yaralandı.

Yunanistan’da 6 Aralık 2008 tarihinde, 15 yaşındaki Aleksis Grigoropulos polis kurşunu ile hayatını kaybetmişti. Ülkede geçen yıl geniş çaplı protestolara neden olan olayın birinci yıldönümünde düzenlenen gösterilerde hedef yine devletti.

Atina, Selanik ve Girit Adası başta olmak üzere birçok kentte eylemler gerçekleşti.

Atina’daki eylemler, geçen yıl Grigoropulos’un polis kurşunu ile öldürüldüğü yerde yüzlerce kişinin toplanması ile başladı. Anma etkinlikleri esnasında kitlenin arasından çıkan bir grup Keratsini Belediyesi’ni saatlerce işgal etti.

Atina kent merkezinde öğle saatlerinde gerçekleştirilen gösterilerde parlamento binasının bulunduğu Sindagma Meydanı’nda yürüyüş yapmak isteyen gruba polis saldırdı. Eksarhia semtinde de düzenlenen gösteride polisle çatışmalar çıktı.

Atina Üniversitesi önünde toplanan gruba saldıran MAT polislerine (çevik kuvvet) ise kitle taş ve sopalarla yanıt verdi. Protestocular, Yunanistan Milli Kütüphanesi’nin çatısına çıkarak Yunan bayrağını gönderden indirdiler. Omonia Meydanı ve çevresi başta olmak üzere kent merkezinin ana yollarını da ulaşıma kapattılar.

7 Aralık Pazartesi günü eğitimciler, 24 saatlik bir grevle eylemlere destek verdiler. Kamu çalışanları ise aynı gün 3 saatlik bir iş durdurma eylemi ile Aleksis’i andılar.

400 kadar meslek okulu ve üniversite de eylemler boyunca öğrenciler tarafından işgal edildi.


 

Finlandiya’da grev

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’deki uluslararası havalimanında uçuşlar, 30 Kasım Pazartesi günü öğleden sonra başlayan grev nedeniyle iptal edildi.

Havalimanı çalışanlarının başlattığı grevin 1 Aralık Salı günü bitirilmesi planlanıyordu. Fakat yönetimle Hava Ulaşımı Sendikası üyesi işçiler arasında anlaşmaya varılamaması üzerine işçiler greve devam etme kararı aldı.

500 işçinin katıldığı grev nedeniyle 2 Aralık Çarşamba gününe kadar yaklaşık 55 uçuş iptal edildi. Yaklaşık 6 bin bavul ise yolculara ulaştırılamadı.

Grev, bagaj görevlilerinin özel bir şirkete devredilmesini protesto etmek için yapıldı. İşçiler bu durumun çalışma koşullarını daha da kötüleştireceğini söyledi.

Kasım ayının ortasında havayolunda bir grev daha yapılmış, grev sebebiyle 32 bin yolcunun yapacağı 400 uçuş iptal edilmişti.


 

“Berlusconi’ye hayır!” günü

İtalya’da internet üzerinden organize olan yüzbinlerce kişi, 5 Aralık günü sokaklardaydı. “No-B Day” (Berlusconi’ye Hayır Günü) çağrısıyla Roma’da protesto mitingi düzenledi.

Uzun süredir Berlusconi’ye karşı biriken İtalya kamuoyunun tepkisi bu miting ile kendini somutladı. Toplumun değişik kesimleri Berlusconi’ye farklı nedenlerle öfke besliyor. Evlilik dışı ilişkileri nedeniyle kadınlardan, basın özgürlüğüne dönük kısıtlamalar nedeniyle sanatçılardan büyük tepki alan Berlusconi’nin pek çok mafya yapılanmasıyla da ilişkisinin olduğu biliniyor. Ayrıca adı pek çok yolsuzluk olayıyla birlikte anılıyor.

Söz konusu mitingin kararı ise, bir grup aktivist tarafından Facebook, bloglar ve internet siteleri aracılığıyla haberleşerek alındı. Bu çerçevede 5 Aralık tarihi, “No Berlusconi Day” olarak ilan edildi.

Miting, mor giysili yüzbinlerce protestocunun yürüyüşüyle başladı. Nobel ödüllü sanatçı Dario Fo, müzisyen Moni Ovadia ve yazar Domenico Gallo gibi isimler San Giovanni Meydanı’nda kurulan sahneye çıkarak hükümeti eleştirdiler.

 


8. Uluslararası Tecrite Karşı Mücadele Sempozyumu 18-20 Aralık’ta

Uluslararası Tecritle Mücadele Platformu, 18-20 Aralık tarihlerinde, Londra’da, Uluslararası Tecrite Karşı Mücadele Sempozyumu etkinliklerinin sekizincisini gerçekleştirecek.

Sempozyumun Latin Amerika’dan OrtadoĞu’ya kadar geniş bir uluslararası katılımcı listesi bulunuyor.

Türkiye’den de katılımcıların bulunduğu sempozyumda “Ülkelere yönelik baskı ve tecrit politikaları” ve “Anti-Terör yasalarıyla siyasi muhalefetin sindirilme politikası ve siyasi tutsaklar” başlıklı paneller düzenlenecek. Sempozyumda “Siyasi tutsaklar ve anti-terör yasaları”, “Siyasi davalara ilişkin hukuki çalışmanın koordinasyonu” ve “ülkelere yönelik ambargo ve saldırganlık” başlıklarında üç çalışma grubu (workshop) etkinliği de olacak.

Sempozyum kapsamında düzenlecek Uluslararası Özgür Tutsak Gecesi Etkinliği’nde, Türkiye’deki 19-22 Aralık katliamında ve F Tipi hapishanelerine karşı yürütülen direnişte ölümsüzleşenler başta olmak üzere, tüm dünyada devrim şehitleri anılacak.

Etkinliğin Türkiye katılımcıları arasında ÇHD Genel Sekreteri Av. Selçuk Kozağaçlı, TAYAD’tan Ahmet Kulaksız, KESK’ten Meryem Özsöğüt, DİSK’ten Erol Ekici, Ferhat Gerçek, Gençlik Federasyonu ve Temel Haklar Federasyonu temsilcileri de bulunuyor.


Stuttgart-Sindelfingen Mercedes işçilerinden uyarı

Daimler, krizin faturasını işçilere çıkarıyor. Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Daimler, C serisi Mercedeslerin üretimini Stuttgart’tan Çin, Amerika ve Bremen’deki fabrikalarına kaydırmak istiyor.

Üretim maaliyetlerini düşürmek için gerçekleştirilmek istenen bu planlama karşısında Daimler Sindelfingen işçileri 1 Aralık Salı sabahı başlayan greve başladılar.

Spontane gelişen bu greve işçiler kendi inisiyatifleri ile başladılar. İşçiler grevlerini, gerçekleştirdikleri eylem ve mitinglerle besliyorlar. Mitinglerde işçiler krizin faturasını ödemeyeceklerini dillendirirken, şirket yönetimini ve hükümeti de hedef alıyorlar.

Mercedes işçileriyle toplantı

4 Aralık günü MLPD grevin daha ileriye taşınabilmesi için bir toplantı düzenledi. MLPD Merkez Komite Üyesi’nin konuşmasının ardından işçiler söz aldı. Bölgede farklı sektörlerde çalışan işçilerin de söz aldığı ve tecrübelerini paylaştığı toplantıda dayanışma çağrısı yapıldı.

BİR-KAR’ın, toplantıda yaptığı konuşmada grevlerin tarihsel önemi üzerinde duruldu. Grevin hedeflerinin net ve kararlı olması gerektiği ifade edildi. Toplantı işçilerin Enternasyonal marşını söylemeleriyle sona erdi. Toplantıya 100’ün üzerinde işçi katıldı.

BİR-KAR / Stuttgart