25 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/08

 Kızıl Bayrak'tan
Metal işçilerinin grevi
emeğin davası olmalı!
Biat-ihsan üzerine kurulu sendikacılık ve taşeronluğu bitirme yalanı!
“Ontex’te ihanete ve
sömürüye karşı direniş!
Ontex direnişini görmek istemeyen “emek” dostları üzerine
Ankara İşçi Kurultayı’na giderken
Kurultay hazırlıkları yoğunlaşıyor
Sömürüye ve kölelik dayatmalarına
karşı GREV var!..
Zafer direnen işçilerin olacak!
UPS işçisiyle direniş süreci ve
metal grevi üzerine konuştuk
Arap dünyasında halk ayaklanmaları sürüyor
Amerikancı despotik Bahreyn Krallığı’nın sonu yaklaşıyor.
Mısır’da yeni bir mücadele dönemi
Araştırmacı-yazar Volkan Yaraşır’la gündemdeki halk ayaklanmaları üzerine konuştuk
Dünyadan
Emekçi kadınları
örgütleme eferberliğine!.
Tecavüzü önlemek için yasaları değil düzeni değiştirmeli!
“Emekçi kadınlar
mücadele etmeli!.
Emekçi kadınlar 8 Mart’a yürüyor!
Gençliğin devrimci baharını kazanmak için ileri!
İnce ve Erpak serbest bırakıldı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kurultay hazırlıkları yoğunlaşıyor

Tuzla’da kurultay bülteni çıktı

Tuzla OSB Kurultay Hazırlık Komitesi, kurultay çalışmaları kapsamında kullanılan bültenin ilk sayısını çıkardı.

Yüzlerce fabrikanın olduğu ve binlerce işçinin çalıştığı organize sanayi bölgelerinin yer aldığı Tuzla’da, Mermerciler Organize Sanayi, Deri yan sanayi, Deri Organize Sanayi, Boya-Vernikçiler Organize Sanayi, Kimyacılar Organize Sanayi, Deri Endüstiriyel Sanayi bölgeleri bulunuyor. Bununla beraber Tepeören’de de irili ufaklı metal, petro kimya, deri ve plastik fabrikaları yer alıyor.

Binlerce işçi ve emekçinin kölelik koşullarında, sendikasız çalıştığı bölgede, işçilerin sorunlarını ve sendikal örgütlülüğü ele alacak kurultayın hazırlıkları sürüyor.

Bu kapsamda çıkan bültenin kapak yazısında “Haklarımız ve geleceğimiz için örgütlü mücadeleye, işyeri komitelerine, sendikalara!” başlıklı yazı yer alıyor. Bölgenin profilinin ele alındığı yazıda, belli başlı temel fabrikalarda yaşanan sorunlar işleniyor. Torba yasa ve son dönemde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan halk isyanları da farklı yazılarla ele alınıyor.

Tuzla’da çeşitli fabrikalarda direnişler örmüş ve şu an sendikalı olan fabrikaların temsilcileri ile kendi örgütlenme süreçlerini anlatan röportajlar da bültende yer alıyor. Bununla beraber bültende sınıfa mal olmuş ÇEL-MER işçilerinin mücadelelerini anlatan bir röportaj da kendine yer buluyor.

Diğer sayfalarda ise bölgede bulunan fabrikalardan işçi yazıları ve Sa-ba direnişi yer alıyor. Arka kapakta 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihçesi anlatılarak mücadele çağrısı yapılıyor.

Bülten, kurultay sürecine kadar kurultayın amaç ve hedeflerini anlatan farklı gündemlerle çıkmaya devam edecek.


Emin Teknik’e dağıtım

Yüzlerce işçinin çalıştığı ve yoğun sömürünün yaşandığı Emin Teknik fabrikasına bülten dağıtımı gerçekleştirildi. Bölgedeki temel metal fabrikalarından biri olan Emin Teknik’te ücretler oldukça düşük ve baskılar da yoğun.

Dağıtım sırasında ise farklı yöntemlerle bültenin işçilere ulaştırılmasına engel olunmaya çalışıldı. Dağıtıma müdahale edemeyen patron yalakaları servisleri içeri çekti. Normalde bu fabrikada çalışan çoğu işçi Aydınlı Mahallesi’nde oturtuklarından kaynaklı işe yürüyerek gidip geliyorlar. Bugüne kadar işçileri düşünmeyen patron, bültenin işçilere ulaşmasını önlemek için fabrikanın dibinde oturan işçileri bile evlerine servisle bırakmak zorunda kaldı. Buna rağmen az sayıda da olsa bülten işçilere ulaştırıldı.  


Ramzey’de işçi kıyımı

Ramzey’de BDSP’nin fabrika sorunlarını işleyen ve işçileri yaşadıkları sorunlara karşı işyeri komitelerine ve sendikalara çağıran bildiri dağıtımının ardından Ramzey patronu işçilerle bir toplantı yapmış ve terör estirmişti. Ardından fabrika sırlarını deşifre ettiği iddiasıyla iki işçiyi işten atmıştı. Ramzey patronu yaklaşık bir hafta sonra ise bir bölümünde çalışan bütün işçilerin işine son verdi.

Kölece çalışma koşullarının dayatıldığı Ramzey’de bildiri dağıtımının ardından gerçekleştirilen bu saldırı, Ramzey patronunun duyduğu korkuyu gözler önüne serdi. İşçilere yapılan çağrının yarattığı etkiyi bertaraf etmek isteyen patron işçilere korku salmak amacıyla işten çıkarmalara başvurdu. Daha önce Birleşik Metal üzerinden yaşanan sendikal örgütlenme deneyimi de Ramzey patronunun gerçekleştirdiği işçi kıyımı ile engellenmişti.


Ramzey’e bildiri ve bülten dağıtımı

İşten atma saldırısını konu alan dağıtımda ise hukuksal prosedür hakkında bilgi verildi. Fabrikaya özgü sorunları ve son süreçte yaşananları ele alan BDSP imzalı bildiriler ile Tuzla OSB KHK Bülteni, Tepeören’de merkezi bir noktada duran servislere dağıtıldı. Dağıtım sırasında kısa bir gerginlik yaşansa da materyaller işçilere ulaştırıldı.


Tuzla’da çalışmalar sürüyor...

“Torba yasa geri çekilsin!” talebi ve “Kuralsız ve güvencesiz çalışmaya hayır!” şiarıyla yürütülen imza kampanyası çerçevesinde 17 Şubat günü Aydınlı Mahallesi merkezinde imza masası açan KHK çalışanları işçi ve emekçileri mücadeleye çağırdılar. Sabah 07.00’de açılan masada emekçileri mücadeleye çağıran BDSP imzalı bildiriler işçilere ulaştırıldı. İşçilerle torba yasa ve son dönem artan saldırılar üzerine sohbetler gerçekleştirilen faaliyet sırasında AKP hükümeti ve yasaya onay veren düzen partileri teşhir edildi.

Yaklaşık bir buçuk saat süren faaliyet sırasında emekçilerden olumlu tepkiler alındı.

Ayrıca BDSP imzalı bildirilerden yaklaşık 1500 adeti bölgede yaşayan işçilere ve emekçilere ulaştırıldı. Dağıtım sırasında bazı emekçiler bildirileri almak için KHK çalışanlarının yanına geldi. KHK çalışanları mahallede oturan işçiler tarafından evlere davet edildi.

TİB-DER üyeleri İçmeler merkez köprünün her iki tarafına da ayrı ayrı masa açarak ajitasyon konuşmaları eşliğinde imza topladılar. İşçilerin ilgiyle karşıladığı stantta, sıcak sohbetler gerçekleştirildi.


 


Adana’da kampanya çalışmaları

Adana Sanayi İşçileri Derneği’nin “Haklarımız ve geleceğimiz için örgütlü mücadeleye!” şiarlı kampanya çerçevesinde yürüttügü imza kampanyası sürüyor.

Sabah servis güzergâhlarında işçilerden imza toplanmaya devam ediliyor. Son olarak Obalar Caddesi’nde sabah saatlerinde imza toplandı.

Radyo programında çalışmalar anlatıldı

18 Şubat’ta ise dernek çalışanlarının katıldığı, kampanya çalışmaları ile ilgili bir radyo programı gerçekleştirildi. Programda, dernek çalışmaları, sermayenin saldırıları, işçi kurultayı deneyimleri ve üçüncüsü gerçekleştirilecek işçi kurultayının çalışmaları anlatıldı.

19 Şubat günü de İnönü Parkı’nda imza standı açıldı. İşçi ve emekçilerle konuşularak imzalar toplandı. İlginin yoğun olduğu stanttan haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkma çağrısı yapıldı.

Adana SİDER’de işçi toplantısı

Adana Sanayi İşçileri Derneği’nin kampanya çerçevesinde sigortasız ve güvencesiz çalışmaya karşı başlattığı çalışmalar sürüyor. Bu çalışmanın bir parçası olarak Kurultay Hazırlık Komitesi’nin aldığı karar doğrultusunda 20 Şubat Pazar günü bir işçi toplantısı gerçekleştirildi.

Av. Mustafa Çinkılıç’ın katıldığı toplantıda sigortasız çalıştırılmaya ve çalışma yaşamında karşılaşılan diğer hak gasplarına karşı yapılması gerekenler tartışıldı. İlk olarak Kurultay Hazırlık Komitesi tarafından yürütülen çalışmalar anlatıldı, örgütlü mücadelenin önemi vurgulanarak kurultay çalışmalarına değinildi. İşçilerin sorularıyla süren söyleşiye metal, mobilya ve plastik sektörlerinden işçiler katıldı.

İmzalar gönderildi

Adana Sanayi İşçileri Derneği’nin “Sigortasız ve güvencesiz çalışmaya hayır!” şiarıyla yürüttüğü imza kampanyası sona erdi. Yaklaşık 3 bin imza toplayan SİDER çalışanları imzaları Merkez Postanesi’nden Çalışma Bakanlığı’na gönderdiler.

Postane önünde kısa bir açıklama yapan dernek çalışanları, “Haklarımız ve geleceğimiz için örgütlü mücadeleye!” şiarıyla sürdürülen kampanyanın bir ayağı olarak başlatılan sigortasız ve güvencesizliğe karşı yapılan çalışmaları anlattılar. Açıklamada çalışmaların devam edeceği belirtildi.

Bülten dağıtımı

Ayrıca 22 Şubat günü sabah saatlerinde Şakirpaşa Yeni Metal Sanayi girişinde Adana İşçi Bülteni’nin dağıtımı gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Adana