25 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/08

 Kızıl Bayrak'tan
Metal işçilerinin grevi
emeğin davası olmalı!
Biat-ihsan üzerine kurulu sendikacılık ve taşeronluğu bitirme yalanı!
“Ontex’te ihanete ve
sömürüye karşı direniş!
Ontex direnişini görmek istemeyen “emek” dostları üzerine
Ankara İşçi Kurultayı’na giderken
Kurultay hazırlıkları yoğunlaşıyor
Sömürüye ve kölelik dayatmalarına
karşı GREV var!..
Zafer direnen işçilerin olacak!
UPS işçisiyle direniş süreci ve
metal grevi üzerine konuştuk
Arap dünyasında halk ayaklanmaları sürüyor
Amerikancı despotik Bahreyn Krallığı’nın sonu yaklaşıyor.
Mısır’da yeni bir mücadele dönemi
Araştırmacı-yazar Volkan Yaraşır’la gündemdeki halk ayaklanmaları üzerine konuştuk
Dünyadan
Emekçi kadınları
örgütleme eferberliğine!.
Tecavüzü önlemek için yasaları değil düzeni değiştirmeli!
“Emekçi kadınlar
mücadele etmeli!.
Emekçi kadınlar 8 Mart’a yürüyor!
Gençliğin devrimci baharını kazanmak için ileri!
İnce ve Erpak serbest bırakıldı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sömürüye ve kölelik dayatmalarına karşı GREV var!

Haklarımız ve geleceğimiz için sınıf dayanışmasını yükseltelim!

Metal işkolunda çalışan 15 bin sınıf kardeşimiz grev yolunda. Çünkü onların sırtından saltanatlar kuran metal patronları “daha fazla sömürü, daha fazla kölelik” istiyor. İşte bu nedenle metal işçileri “artık yeter” dediler ve ellerini şaltere uzattılar. Eğer metal patronlarının örgütü MESS, taleplerini kabul etmezse iki ay içerisinde üretimi durduracak, grev halayına duracaklar!

Kölelik yasalarına karşı GREV var!

Metal işçileri sadece kendileri için değil, aynı zamanda hepimiz için direniyorlar. Çünkü MESS aynı zamanda AKP eliyle dayatılan torba yasanın ve diğer kölelik yasalarının da mimarıdır. Bunun için MESS sadece kölelik yasalarını çıkarttırmakla yetinmiyor, bir de bu yasaları toplu sözleşmeye sokmak istiyor.

Metal işçileri bunun için aynı zamanda bu kölelik yasalarının geçmemesi için grev diyor. Kölelik yasalarının geri çekilmesini talep ediyor, mücadelede öne çıkıyor. İşte bu nedenle Metal işçilerinin kazanması kölelik yasalarına vurulmuş bir darbe olacaktır.

Sendikal ihanet çetelerine karşı GREV var!

Metal işçilerinin grevi aynı zamanda sermaye ile işbirliği yaparak işçi sınıfını arkadan hançerleyen sendikal ihanet çetelerinin saltanatını da hedefliyor. Sermayenin 12 Eylül darbesiyle metal işçilerinin ve işçi sınıfının başına musallat ettiği Türk Metal çetesini dağıtmayı hedefliyor.

Eğer Türk Metal çetesi dağıtılırsa, sadece metal işçileri değil aynı zamanda tüm bir işçi sınıfı kazanacak. Çünkü metal işçisine vurulan bu pranga, gerçekte işçi sınıfına vurulmuştur. Çünkü metal işçileri işçi sınıfının en ileri bölüğüdür. Sermaye ve devleti, 12 Eylül darbesiyle metal işçilerini Türk Metal prangasına mahkum etmiştir. Grev bu prangayı parçalayacaktır.

Haklarımız ve geleceğimiz için GREV’e destek!

Grev MESS’in ve Türk Metal’in düzenini bozacaktır. Böylelikle milyonlarca işçi ve emekçi için bir çıkış yolu açacaktır. İşte MESS de bu bilinçle kendi sınıfı için greve engel olmaya çalışıyor. MESS üyesi patronlar özel toplantılar yapıyor, oyunlar çeviriyorlar. Yaptıkları gizli toplantılarda gerekirse greve çıkılacak fabrikaları harcamaktan söz ediyorlar.

Kardeşler, işte bunun için metal işçisinin davası emeğin davasıdır. Bu davaya ortak olmak boynumuzun borcudur.

Bunun için hangi sektörde çalışıyor olursak olalım, grevle dayanışma halinde olalım. Sanayi havzalarında, mahallelerde grevle dayanışma komiteleri, platformları kuralım. MESS’e ve sermayeye karşı tek yumruk olalım. Haklarımız ve geleceğimiz için hep birlikte GREV diyelim!

Metal İşçileri Birliği

 

 


MİB’den imza kampanyası

Metal İşçileri Birliği (MİB), grevci metal işçilerine yönelik sınıf dayanışmasını örgütlemek hedefiyle bir imza kampanyası başlattı.

Hakları ve gelecekleri için “GREV” diyen metal işçilerinin yanındayız!

Krizi fırsata çevirerek işçilerin haklarını çalan ve kölelik zincirlerini sıkan metal patronları ve onların vurucu örgütü MESS, daha fazlasını istiyor. Bu amaçla 2010-12 dönemini kapsayan grup toplu iş sözleşmesinde katmerli sefalet ve kölelik dayatmasında bulundu. İşbirlikçisi Türk Metal “Sendikası”nın da desteği ile 100 binin üzerinde metal işçisine bu dayatmalarını kabul ettiren MESS, şimdi aynı saldırı planını Birleşik Metal üyesi metal işçilerine kabul ettirme çabasında. 

Ancak Birleşik Metal üyesi metal işçileri MESS’in bu dayatmalarını kabul etmeyerek grev silahını kuşandı. 9 Şubat tarihi itibariyle alınan grev kararı, MESS’in dayatmalarında geri adım atmaması koşullarında önümüzdeki iki ay içinde uygulamaya sokulacak. Böylelikle 10 binin üzerinde metal işçisi greve çıkacak.

Grev silahını kuşanan metal işçileri, sadece kendileri için değil tüm işçi sınıfı için mücadele ediyorlar. Çünkü sermayenin vurucu gücü olan MESS ile onun işçi sınıfına musallat ettiği Türk Metal çetesinin ezilmesi, işçi sınıfını bir büyük engelden kurtarmak demektir.

Biz, aşağıda imzası bulunan kişi ve kurumlar olarak metal işçilerinin mücadelesini ve taleplerini sonuna kadar destekliyor, başarıya ulaşması için tüm gücümüzle yanlarında olacağımızı ilan ediyoruz.

İsim               Kurum-İşyeri               İmza



Paksan’da eylem

Metal işçilerinin grevi adım adım fabrikalardan içeri girerken Birleşik Metal üyesi işçiler cuma eylemlerine devam ediyor. Paksan’da cuma eylemlerine 18 Şubat günü de devam edildi. Eylemde konuşan Paksan Baştemsilcisi Rıfat Codura, grev sürecindeki temel taleplerinin ve grev kararlılığının ifade edildiği metni okudu.

Basın metninin okunmasının ardından, eyleme destek için gelen işten atılan ve direnişte olan Ontex işçileri adına bir işçi söz aldı. Direnişçi işçi, kendi süreçlerini anlattı. Toplu sözleşmelerine ve sendikal haklarına sahip çıktıkları için işten atıldıklarını ancak mücadeleye kapı önünde direnerek devam ettirdiklerini ifade etti. Metal işçilerinin yürüttükleri mücadeleyi desteklediklerini söyleyerek “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganıyla konuşmasını bitirdi.

Basın açıklaması Birleşik Metal-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Yılmaz Bayram’ın konuşmasıyla sona erdi. Bayram, konuşmasında “Biz bu yola her türlü bedeli ödemeye hazır olarak çıktık. MESS patronlarının baskısı bizi hiçbir şekilde yıldıramaz” dedi. Eylem alkış ve sloganlarla son buldu.

RSA’da yürüyüş

Gaziosmanpaşa Elmabahçesi’nde kurulu RSA fabrikasında çalışan işçiler 18 Şubat sabahı İmam Hatip Kavşağı’nda toplanarak coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüş güzergahı boyunca coşkulu sloganlarla çevredeki işçilere seslenildi. RSA‘nın önünden geçen işçiler burada gür bir şekilde grev kararlılıklarını ifade ettiler.

RSA İşyeri Baştemsilcisi Bayram Dilek fabrika önünde işçilere seslenerek grev süreci ile ilgili gelişmeleri aktardı. Grev komitesi eğitimine değinen Dilek, grevi kazanma kararlılığında olduklarını vurguladı. Konuşmasında “güreşte iki pehlivan karşı karşıya gelir ikisi de kazanma kararlılığı ile güreşirler. Bizler de birer pehlivanız ve kazanan pehlivan olacağız” sözleriyle kazanma karalılıklarını ifade etti.

Dilek’in konuşmasını fabrika binasının penceresinden izleyen RSA yöneticileri yürüyüşe destek için gelen Pancar Motor temsilcilerinin dışarı çıkarılması için güvenliğe talimat verdi. İşçilerin grev kararlılığından ve coşkusundan korkan RSA yöneticileri korkularını işçiler üzerinde baskı oluşturarak ve dayanışmayı engellemeye çalışarak gösterdi.

RSA işçilerinin sahiplenmesi ile Pancar Motor temsilcilerinin fabrika dışına çıkarılması engellendi Fabrika bahçesinde yapılan konuşmanın ardından coşkulu sloganlarla eylem sonlandırıldı.

Yürüyüşte ayrıca Kızıl Bayrak gazetesi işçilere ulaştırıldı. Birçok işçi kizilbayrak.net sitesini takip ettiklerini ifade ederek sitedeki bilgileri işçi arkadaşlarına aktardıklarını belirttiler.

Genç işçilerin yoğun olduğu RSA’da işçiler greve hazır olduklarını ifade ediyorlar. İşçileri greve çıkmak için daha fazla beklenilmemesi gerektiğini vurguluyorlar. Geçen her gün fabrikadaki stokların arttığını ifade eden genç işçiler bunun önüne geçmek için greve bir an önce çıkılması gerektiğini vurguluyorlar.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece - GOP