25 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/08

 Kızıl Bayrak'tan
Metal işçilerinin grevi
emeğin davası olmalı!
Biat-ihsan üzerine kurulu sendikacılık ve taşeronluğu bitirme yalanı!
“Ontex’te ihanete ve
sömürüye karşı direniş!
Ontex direnişini görmek istemeyen “emek” dostları üzerine
Ankara İşçi Kurultayı’na giderken
Kurultay hazırlıkları yoğunlaşıyor
Sömürüye ve kölelik dayatmalarına
karşı GREV var!..
Zafer direnen işçilerin olacak!
UPS işçisiyle direniş süreci ve
metal grevi üzerine konuştuk
Arap dünyasında halk ayaklanmaları sürüyor
Amerikancı despotik Bahreyn Krallığı’nın sonu yaklaşıyor.
Mısır’da yeni bir mücadele dönemi
Araştırmacı-yazar Volkan Yaraşır’la gündemdeki halk ayaklanmaları üzerine konuştuk
Dünyadan
Emekçi kadınları
örgütleme eferberliğine!.
Tecavüzü önlemek için yasaları değil düzeni değiştirmeli!
“Emekçi kadınlar
mücadele etmeli!.
Emekçi kadınlar 8 Mart’a yürüyor!
Gençliğin devrimci baharını kazanmak için ileri!
İnce ve Erpak serbest bırakıldı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan...

Yunanistan’da genel grev

Yunanistan’da hükümetin kemer sıkma politikaları adı altında devreye sokmaya çalıştığı yıkıma karşı direnen işçi ve emekçiler 23 Şubat günü genel grev dedi. Grev Yunanistan’da hayatı adeta felç etti. Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (GSEE) çağrısıyla 24 saatlik greve giden işçi ve emekçiler, bu iki sendikayla birlikte Mücadeleci İşçi Kolları Birliği’nin (PAME) düzenlediği gösteriler çerçevesinde alanlara çıktılar.

Son 13 ayda gerçekleşen 10. genel grev için iş durdurarak bir kez daha alanlara çıkan işçi ve emekçiler, ülke genelinde gösteriler düzenlediler.

Kamu ve işçi sendikalarıyla özel sektör çalışanlarının örgütlediği genel grev nedeniyle birçok devlet dairesinde hizmetler aksarken, yüzlerce okulda derslerin boş geçtiği ifade edildi. Hastanelerde yalnızca acil durumlar için personel ile güvenlik birimleri görev yaparken, ülke genelinde eczaneler kepenk indirdi.

Şehiriçi toplu taşıma araçlarının çalışmaması nedeniyle ulaşım büyük oranda dururken, liman ve sivil havayolu taşımacılığı işçilerinin de greve katılması sonucu deniz ve hava ulaşımı da ciddi biçimde aksadı.

Ülkede basın emekçilerinin de greve katılması sonucu televizyon ve radyo kanallarında haber bültenleri yayımlanmazken, haber ağırlıklı internet sitelerinin sayfalarını yenilemediği, haber ajanslarının ise yayınları durdurduğu ifade edildi.

Ülke çapında greve geniş katılım sağlanırken, düzenlenen gösterilerde devlet terörü de yaşandı.

Atina’da öğrencilerin de destek verdiği eylemde sayıları 35 bini bulan kitle parlamento binasına yürüyerek yıkım politikalarına tepkisini dile getirdi. Parlamento binası önüne eylemciler tarafından “Ölüyoruz” yazılı pano ve tabut bırakıldı.

Gösteriler sırasında eylemcilere polisin saldırması üzerine şiddetli çatışmalar yaşandı. Polis saldırısına molotof kokteylleriyle yanıt veren eylemciler, çevik kuvveti taş yağmuruna tuttular. Çok sayıda işçi ve emekçinin polisin gaz bombalarıyla gerçekleştirdiği saldırı sonucu yaralandığı belirtildi. Molotof kokteyllerinden birinin isabet etmesi sonucu motorsiklet aracı üzerinde bulunan bir polisin alev alarak yaralandığı da ifade edildi.

 

Amerika’da öfke günü

ABD’nin Wisconsin eyaletinde toplu sözleşme hakkını sınırlandıran yasa teklifi sendikalar tarafından protesto edildi. Ortadoğu ve Kuzey Afrika isyanlarından esinlenerek ‘öfke günü’ ilan edilen 18 Şubat günü 30 bin kişi valiliği kuşattı.

Wisconsin valisinin gündeme getirdiği sendikalaşma ve toplu sözleşme hakkını kısıtlayan bir yasa teklifine tepki gösteren sendikalar, valilik önünde ağırlığını öğretmenlerin oluşturduğu 30 bin Eyaletteki okulların neredeyse tamamı gösteriler nedeniyle kapalıydı. Eyalet binasını işgal eden kitle bütçe açıklarının kapatılması adına kamu harcamalarında kısıntı yapılmasını ve sendikal hakların tırpanlanmasını protesto etti.


Hollanda’da kitlesel eylem

17 Şubat günü Hollanda’nın Den Haag kentinde 10 binin üzerinde işçi ve emekçi düzenin “tasarruf” adı altında gerçekleştirdiği saldırı politikalarını protesto etti. 

FNV Abvakabo gibi kamu emekçileri sendikaları tarafından örgütlenen eylemde saldırı paketinin durdurulması için toplanan 35 bin imza teslim edildi. Sendikanın 8 bin civarında katılım beklediği eyleme ilgi oldukça yoğun olurken; vergi, savunma, toplu taşıma, gençlik çalışanları, doğa korucuları ve eğitim emekçilerinin ağırlıklı olarak katıldığı miting Malieveld Meydanı’nda yapıldı.

Mitingde tasarruf paketinin bir zorunluluk ve emekçilerin lehine bir düzenleme olduğu yalanına başvuran içişleri bakanına tepki büyüktü. Kendisinin de 25 yıl memurluk yaptığını, kamu emekçilerine ihtiyaç olduğunu fakat bütçenin sınırlı olduğunu söyleyen bakanın konuşması kitle tarafından yuhalandı.

Hükümetle sürüdürülen toplu görüşmeler kapsamında, hükümet sıfır zam dayatırken sendika ise yüzde 2 zam istiyor. Öte yandan özel eğitime muhtaç öğrenme ve davranış bozukluğu olan öğrencilere yapılan harcamaların önemli ölçüde budanması düşünülüyor.

Abvokabo memur sendikasının verilerine göre 2 milyon kamu emekçisinin bulunduğu Hollanda’da 110 bin işçi ve emekçi sokağa atılacak.

Kızıl Bayrak / Hollanda

 



Dresden’de faşizme karşı yürüyüş

Dresden’de 20 binin üzerinde işçi ve emekçi, yaşlı, genç “Faşizme geçit yok!”, “No pasaran!” diyerek 19 Şubat günü sokaklara çıktılar, barikatlar ördüler, polisle çatıştılar ve Avrupa’nın her yanından gelen ırkçı-faşistleri Dresden’de bir kez daha yürütmediler.

Dresden’de faşistler için 3 ayrı gösteriye izin verilirken buna karşın Alman Sendikalar Birliği DGB’nin protesto yürüyüşünü yasaklamıştı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Dresden sokaklarını dolduran anti-faşistler, polis provokasyonlarına ve saldırganlığına rağmen militanca direndiler, polisin kurduğu barikatları aşarak yolları işgal ettiler. Polis eylemlerde yoğun biber gazı kullandı ve coplarla saldırdı. -2 derecede gerçekleştirilen eylemlerde göstericilere su sıkarak azgınca saldırdı.

Eylemde 900 faşist istasyonda polis koruması altında bekletilirken bin kadar faşist ise polisin kurduğu çitin içinde barikatı yararak içeri giren anti-faşistlere saldırdı. Anti-faşistlerin yolları tutmalarından dolayı, başlama noktasına gidemeyen faşistler daha sonra trenle Leipzig kentine giderek yürüyüşlerini burada gerçekleştirmek istedi. Ama Leipzig garında da kendilerini çoğunluğu gençlerden oluşan anti-faşist gruplar karşıladı. Faşistler perondan bile çıkamadan polis tarafından yine trenlere bindirildi ve geldikleri yerlere geri gönderildi.

Geçtiğimiz hafta yine Dresden’de yürümek isteyen faşistleri protesto etmek için 17 bin kişinin katılımıyla insan zinciri oluşturulmuştu. 1300 kadar faşist ancak akşam saatlerinde ve yoğun bir polis koruması altında yürüyebilmişlerdi.

Irkçı-faşist ideoloji yaygınlaştırılmaya çalışılıyor

Bu örgütler İkinci Dünya Savaşı’nda Dresden’e yapılan saldırıda ölenleri sözde anmak için yıllardır Dresden’e gelerek burada gösteri yapıyorlar. Faşistler Avrupa’da gerçekleştirdikleri bu en büyük yürüyüşü gelenekselleştirmek istiyorlar.

Son yıllarda Avrupa’nın bir çok ülkesinde olduğu gibi Almanya’da da artan işsizlik ve yoksulluk gibi kapitalizmin yarattığı sorunlardan beslenen faşizm kitlelere empoze edilmeye çalışılıyor. Geçtiğimiz yıl içinde anti-faşistlere, sendikalı işçi ve gençlere karsı ırkçı-faşist saldırılarda artış gözlendi. Şubat 2010’daki faşist yürüyüş 12 bin anti-faşistin sokakları işgal etmesi sonucu engellenmişti. Bu faşistlerin aldığı büyük bir yenilgiydi. Ve anti-faşistler buradan aldıkları moral-motivasyonla 19 şubat 2011’deki yürüyüşe hazırlandılar ve bir kez daha faşistlerin Dresden’de yürümesini engellediler.

Kızıl Bayrak / Dresden



Bielefeld’de kahvaltı

Almanya’nın Bielefeld kentinde bölge çalışmasının bir aracı olan ve kitle ilişkilerini güçlendirmek amacıyla ayda bir düzenli olarak gerçekleştirilen kahvaltıların sonuncusu 20 Şubat günü yapıldı.

Oldukça sıcak ve samimi bir havada geçen kahvaltıda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne katılım ve İstanbul’da direnişte olan Ontex işçileriyle dayanışma çağrısı yapıldı. Ayrıca kahvaltıdan elde edilecek paranın Ontex işçilerine dayanışma amacıyla gönderileceği duyurusu yapıldı. Bu destek çağrımız olumlu karşılandı. Kahvaltıya 70 kişi katılım sağladı, Sıcak ve samimi bir havada geçen kahvaltıya katılanlar memnuniyetlerini dile getirdiler. Kahvaltıdan sonra beraber halaylar çekildi. Kızıl Bayrak standı açıldı ve gazete satışı yapıldı.