19 Ağustos 2011
Sayı: SİKB 2011/32

 Kızıl Bayrak'tan
İçeride dışarıda yeni bir savaş ve saldırganlık dönemi
“Kürt açılımı”ndan kirli savaşa…
İftar sofrasında savaş tamtamları!
Koşar adım Suriye batağına
Sömürgeciliğe sıkılan ilk kurşundan bugüne.. - S. Yalçınkaya
Krizin faturasını kapitalistler ödesin!
Güçbirliği, bölge toplantıları ve
bazı görevler
MİB MYK Ağustos ayı toplantısı sonuçları.
Baskılara karşı direniyorlar
Kubatoğlu direnişçisi Cafer Timtik’le direnişin 100 gününü konuştuk
Ümraniye İşçi Birliği kuruldu
Kriz derinleşirken
isyan her yerde!
İsrail’de emekçiler
alanları terketmiyor
Kriz derinleşiyor, silahlanma artıyor!
Kapitalizm açlık ve ölüm demektir!
Mücadeleyle dolu bir yaşam süren Mihri Belli aramızdan ayrıldı
17 Ağustos’u unutma, unutturma!
Rant ve soyguna devam
Mamak Kültür Sanat Festivali’nin ardından
Sacco ve Vanzetti’yi insanlığın vicdanında canlı tutmak için
İspanya’nın kızıl çiçeği: Lorca!
TÜİK’ten pembe tablo.
İçerden yanan ateş!
“Kürdistan açık bir toplu mezar gibi”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ümraniye İşçi Birliği kuruldu

Ümraniye’de 14 Ağustos Pazar günü bir araya gelen öncü işçiler, yapılan toplantı ve tartışmalar sonucunda Ümraniye İşçi Birliği’nin kurdular. Birliğin kurulması, ilk olarak Nisan ayında gerçekleşen 3. Ümraniye İşçi Kurultayı’nda önerilmişti.

Kurultayın ardından birlikteliklerini sürdüren işçiler, geçtiğimiz ay içinde bir piknik gerçekleştirmiş, burada yapılan toplantıda işçi sınıfına yönelik kapsamlı saldırılara cevap verebilmek için bölgede örgütlülüğü sağlamanın ve mücadele olanakları yaratmanın yollarını tartışmışlardı. Bu tartışmalar sonucunda, tekrar biraraya gelerek öncü işçilerin birliğini sağlayacak adımları atmaya karar vermişlerdi.

Toplantı öncesinde, “Kıdem tazminatının gaspına, sermayenin topyekün saldırılarına karşı ‘Birlik’ olmaya çağırıyoruz!” yazılı ozalitlerle ve davetiyelerle etkinlik çağrısı yapıldı.

OSİM-DER’de gerçekleşen toplantıya, farklı fabrika ve atölyelerde çalışan 25 işçi katıldı. 4 saat süren toplantı canlı tartışmalarla geçti.

Açılış konuşmasında, yeni bir krizin eşiğinde olan kapitalizmin ezilen halklara ve işçi sınıfına yönelik saldırıları anlatılarak, işçi sınıfının birliği ekseninde mücadele etmenin acil bir görev olduğu vurgulandı.

Toplantının tartışma bölümünde, kıdem tazminatının gaspedilmesi ile birlikte sınıfa yönelik kapsamlı saldırılar, bölgede yaşanan mücadele deneyimleri, sınıfın örgütlenmesi ve mücadelesi önündeki engeller üzerinde duruldu.

Toplantının ikinci kısmında ise, Ümraniye İşçi Birliği’nin acil bir ihtiyaç olduğu ifade edildi. Ümraniye İşçi Birliği’nin toplantıya katılan işçilerin iradesi ile kurulmasına, ayrıca birliğin kuruluş sebebini ve rolünü anlatan bir deklerasyonun hazırlanmasına karar verildi.

İşçilerin gönüllü katılımı ile, birliğin yürütme organı da seçildi. Yürütmenin haftalık toplantılarla bir araya gelmesi, verilen kararları hayata geçirmek için çalışması, birlik kararlarının ise yapılacak toplantılarda en geniş ve demokratik katılımla alınması kararlaştırıldı.

Ümraniye İşçi Birliği, önümüzdeki ay içinde birliğin tanıtımı için sürdüreceği yaygın çalışmanın yanısıra, bölge işçilerini sermayenin saldırıların karşı mücadeleye çağırmak için yaygın bir bilgilendirme çalışması da sürdürecek. Ayrıca 11 Eylül tarihinde, kıdem tazminatının gaspedilmesi, Ulusal İstihdam Stratejisi gibi saldırı planları hakkında işçi ve emekçileri bilgilendirmek ve mücadeleye çağırmak amacı ile bir işçi forumu gerçekleştirecek.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

 

 

Buca’da eğitim semineri

Tekstil İşçileri Bülteni, kıdem tazminatının gasbını da içeren saldırı dalgasına karşı yürüttüğü çalışmalar kapsamında 21 Ağustos Pazar günü bir eğitim semineri düzenleyecek.

Çalışmalar kapsamında öncelikle bilgilendirme faaliyetleri yürütülüyor. Bu amaçla 14 Ağustos Pazar günü Şirinyer Tansaş önünde BDSP imzalı bildirilerin dağıtımı gerçekleştirildi. Kıdem tazminatı ve diğer haklarımızın gaspına karşı genel grev çağrısı yapan bildiriler pazar çıkışında yaygın biçimde dağıtıldı.
Kıdem tazminatının gasp edilmek istendiğinden bahsedilen konuşmalar eşliğinde dağıtılan bildirilere işçi ve emekçiler oldukça ilgiliydiler. Dağıtım sırasında birçok kişi saldırıdan habersiz olduğunu belirtti. Bin kadar bildiri kısa sürede tükendi.

Yine çalışmalar kapsamında öncelikle öncü işçilerin saldırıya dair bilgi sahibi olması amacıyla Tekstil İşçileri Bülteni tarafından bir seminer düzenlenmesi kararlaştırıldı.

“Sermayenin yeni saldırıları ve kıdem tazminatını gaspı” başlıklı seminer 21 Ağustos Pazar günü 16.00’da Çağdaş Hukukçular Derneği’nde gerçekleştirilecek. Seminere konuşmacı olarak Av. İmdat Ataş ve Tekstil İşçileri Bülteni temsilcisi katılacak.

Seminerin tekstil işçilerine duyurulması amacıyla da hafta boyunca bir dizi faaliyet yürütüldü. İlk olarak Buca Organize 2. Bölgeye Tekstil İşçileri Bülteni’nin yeni sayısı ile birlikte seminerin davetiyeleri dağıtıldı. Öğlen saatlerinde ise aynı bölgede yemeğe çıkan işçilerle anket yapıldı ve işçiler seminere çağrıldı.

Seminerin çağrı ozalitleri de organize çıkışı ile birlikte Buca’nın merkezi noktalarında kullanıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

Mücadele çağrısı heryerde

İşçi sınıfının tarihsel kazanımlarının gasbedilmesinin gündemde olduğu şu günlerde sınıf devrimcileri de faaliyetlerini yaygın biçimde sürdürüyorlar.

 

İzmir’de yaygın faaliyet

BDSP’liler Çiğli ve Menemen’de gerçekleştirdikleri faaliyetlerle işçi ve emekçileri örgütlenmeye ve mücadele etmeye çağırdılar.

Çiğli İşçi Bülteni’nin yeni çıkan sayısını pek çok merkezde ve fabrikada dağıtıma konu eden sınıf devrimcileri, işe gidiş güzergahları olan Çiğli Merkez ve Soğukkuyu’da bültenleri işçi ve emekçilere ulaştırdılar. Çiğli Organize’de bulunan İzmir Senkromeç ve Roteks’e de dağıtım gerçekleştirdiler.

Senkromeç’te patron hazımsızlığı

Geçtiğimiz aylarda sendikal çalışma yürütülen ve ardından işten çıkarmaların gerçekleştiği Senkromeç’te bülten dağıtımı patron uşaklarının tepkisine neden oldu. “Arı kovanına çomak soktunuz” gibi sözler söylerek dağıtımın engellenmeye çalışılmasına karşın dağıtım gerçekleştirildi. İşçiler patronların kapıda durmasından kaynaklı sınırlı sayıda bülten almış olsa da servislerden olumlu tepkiler yansıdı.

Organizenin tek “çıraklık okulu” olan Polisac’ta da genç işçilere kıdem tazminatına sahip çıkma çağrısı yapılarak BDSP imzalı bildiriler dağıtıldı.

Aliağa’da bulunan demir-çelik fabrikalarında çalışan işçilerin servis noktası olan Menemen-Asarlık’ta da Demir-Çelik İşçileri Bülteni’nin dağıtımı gerçekleştirildi.

 

Genel grev çağrısı yükseliyor

BDSP bildirilerini Gaziosmanpaşa bölgesinde yaygın olarak dağıtan BDSP’liler işçilere mücadele çağrısı yaptılar.

Bereç Sanayi havzasında canlı ajitasyonlar eşliğinde bildiri dağıtımı gerçekleştiren BDSP çalışanları, Elma Bahçesi’nde kurulu bulunan RSA ve Ejot fabrikalarında çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçilere genel grev çağrısını ulaştırdılar.

 

BDSP’lilere polis saldırısı

Adana’da kıdem tazminatı bildirisi dağıtan BDSP’liler 11 Ağustos günü polis saldırısının hedefi oldu. Şakirpaşa sanayisi girişinde kıdem tazminatı bildirisini dağıtan BDSP’liler dağıtımı bitirmek üzereyken sivil polisler tarafından durduruldular.  Siviller GBT kontrolü yapan ve bildirinin toplatmasının olup olmadığına bakarken gelen resmi polisler BDSP’lilere sataştı. Bu aşamadan sonra polisle BDSP’liler arasında arbede yaşanırken, bir BDSP’li gözaltına alındı. Gözaltına alınan BDSP’linin gözüne polisin biber gazı sıktığı görüldü. Şakirpaşa Karakolu’na götürülen BDSP’li daha sonra serbest bırakıldı.

Sınıf devrimcileri, Marsa, Barkal, Saydam ve Obalara Adana İşçi Bülteni dağıtımı yaparak işçilere kıdem tazminatının gasbına karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. Ayrıca işçi güzergahı olan Barkal ve Marsa fabrikasına BDSP’nin genel grev çağrısı yapan bildirileri ulaştırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir – GOP - Adana