19 Ağustos 2011
Sayı: SİKB 2011/32

 Kızıl Bayrak'tan
İçeride dışarıda yeni bir savaş ve saldırganlık dönemi
“Kürt açılımı”ndan kirli savaşa…
İftar sofrasında savaş tamtamları!
Koşar adım Suriye batağına
Sömürgeciliğe sıkılan ilk kurşundan bugüne.. - S. Yalçınkaya
Krizin faturasını kapitalistler ödesin!
Güçbirliği, bölge toplantıları ve
bazı görevler
MİB MYK Ağustos ayı toplantısı sonuçları.
Baskılara karşı direniyorlar
Kubatoğlu direnişçisi Cafer Timtik’le direnişin 100 gününü konuştuk
Ümraniye İşçi Birliği kuruldu
Kriz derinleşirken
isyan her yerde!
İsrail’de emekçiler
alanları terketmiyor
Kriz derinleşiyor, silahlanma artıyor!
Kapitalizm açlık ve ölüm demektir!
Mücadeleyle dolu bir yaşam süren Mihri Belli aramızdan ayrıldı
17 Ağustos’u unutma, unutturma!
Rant ve soyguna devam
Mamak Kültür Sanat Festivali’nin ardından
Sacco ve Vanzetti’yi insanlığın vicdanında canlı tutmak için
İspanya’nın kızıl çiçeği: Lorca!
TÜİK’ten pembe tablo.
İçerden yanan ateş!
“Kürdistan açık bir toplu mezar gibi”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Rant ve soyguna devam

Rant düzeninin, binlerce insanın yaşamını yitirmesine yol açtığı 17 Ağustos depreminin 12’nci yıldönümünde soygun ve rant girişimleri de devam ediyor. Binlerce kişinin öldüğü alanlara kat izni veriliyor, fay hattı üzerindeki bölgeler tekrar imara açılıyor.

‘Ölüm ovası’ yine açıldı

Yalova’da, 1999 depreminde 2 bin 500 kişiye mezar olan ve ‘ölüm ovası’ olarak adlandırılan bölgeye yeniden çok katlı bina izni verildi. İl Genel Meclisi 4 Ağustos’ta Hacı Mehmet Ovası’na ‘yoğunluk artışı kararı’ aldı. Böylece bölgede inşa edilen binalara 4 kata kadar izin sağlanmış oldu.

Hacı Ömer Ovası’nın, tekrar orta yoğunluklu yapılaşmaya izin çıkması için Belediye Başkanlığı, 2006 yılında bir girişimde bulunmuştu. Ancak Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, bu isteği geri çevirmişti. Belediye’nin 3 kat isteğine, Afet İşleri Genel Müdürlüğü onay vermezken, Hacı Ömer Ovası’yla ilgili düzenleme bu yıl başında tekrar gündeme geldi.

Fay hattına imar

17 Ağustos depreminde yaklaşık 4 bin kişinin yaşamını yitirdiği Sakarya’nın Akyazı ile Erenler ilçelerinde fay koruma bantlarına inşaat yasağı daraltılarak ‘önlemli alan’ adı altında imara açıldı.
Depremin ardından yapılan incelemede, Afet İşleri Genel Müdürlüğü Akyazı ilçesinde, üzerinde iki lise, beş öğrenci yurdu, iki ilköğretim okulu ve bir anaokulu, öğretmenevi ve yüzlerce konut bulunan bölgede fay hattı tespit etti. Bu tespit sonrası 2 kilometre uzunluğundaki fay hattının sağ ve solunda 75’er metreden 150 metrelik alana imar yasağı getirdi. Ancak Akyazı Belediyesi geçen yıl “Halk istiyor” diyerek fay koruma bandını dönemin Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’na başvurarak küçülttürdü. Koruma bandının 20 metresi ‘uygun olmayan alan’, 130 metrelik kısmı ise “önlemli alan’ olarak plana işlenerek imara açıldı. Son bir yılda, üç mahallenin bulunduğu bölgede yeni inşaatlar yapıldı.

Bir mühendislik şirketi tarafından yapılan incelemede fay hattı olarak imara kapatılan 1650 metrelik alanın çöküntü alan olduğuna dikkat çekildi.

 

 

 

Dokuz Eylül’de at eti skandalı

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yemekhanelerinde birkaç ay önce personele, öğrencilere ve kreş çocuklarına at etinden döner servisi yapıldığı ortaya çıktı. Taşeronla sözleşmeyi iptal eden rektörlük, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

SES İzmir Şubesi Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla at eti skandalını protesto etti.

Şube Başkanı Dr. Veli Atanur, üniversite yemekhanelerinde içinde at eti bulunan dönerin servis edilmesinin, temel yaşam hakkı olan sağlıklı beslenme hakkının ayaklar altına alındığı gerçeğini ortaya koyduğunu belirtti. Beslenme hizmetlerinin taşeronlaştırılmasıyla, gıda ürünlerinin denetimsizliğinin acı sonuçlarının yaşandığını belirten Dr. Atanur, sistemi eleştirdi, hükümetin uygulamalarına tepki gösterdi.

Atanur, maliyet hesabı yapan taşeron şirketlere kamusal alanın açılmasıyla, düşük maliyetli, kalitesiz, denetim şansı olmayan gıdalarla sağlıklı beslenmenin risk altına alındığını kaydetti.

 

 

 

İşçilere ölüm dayatılıyor...

Öldürmek için her şeyi yaptılar

Adana Doğu Sanayi Sitesi’nde çalıştığı pres fabrikasına elini kaptıran Yunus Cagımnı adlı işçinin sol elinin 4 parmağı koptu. Kopan parmakları bir pet şişeye konulan işçi hastaneye kaldırıldı. Ancak kaldırıldığı Adana Devlet Hastanesi Cagımnı’yı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne sevk etti. Yaralı arkadaşlarını bu hastaneye götüren işçiler burada da mikro cerrahi uzmanı bulunmadığı yanıtını aldılar. Bunun üzerine uygun hastane arayan işçiler yaralı arkadaşlarını olumlu yanıt aldıkları Özel Yüreğir Başkent Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne götürdüler.

Olayın gerçekleşmesinin üzerinden 2 saat geçtikten sonra hastaneye getirilen yaralı işçi bu arada acı ve kan kaybından bayıldı. Hemen ameliyata alınan Cagımnı’nın kopan 4 parmağı yerine dikilmesinden dolayı işçi arkadaşları mutlu olurken, yaşadıkları durumdan dolayı tepkilerini de dile getirdiler.

 

Madende iş cinayeti

13 Ağustos günü TTK Zonguldak Üzülmez Müessesi 4’üncü ocak tavanında göçük meydana geldi. 29 yaşındaki Demirsoy, yerin yaklaşık 230 metre altında yaşanan göçüğün altında kaldı. Demirsoy’un yanındaki bir arkadaşı ise göçükten son anda kurtuldu.

Göçüğün hemen ardından Demirsoy’un iş arkadaşları arama çalışmaları başlattı. TTK arama kurtarma ekiplerinin de katıldığı göçük açma çalışmalarından yaklaşık 2.5 saat sonra Demirsoy’un cenazesine ulaşıldı.

Olay yerine gelen Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, ocakta iş güvenliği yönünden zaafiyet olduğunu vurgulayarak TTK yönetiminin vurdumduymazlığına dikkat çekti.

 

Boya fabrikasında 3 ölü

Antep’te 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir boya fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İşçilerin müdahale ettiği yangın kısa sürede büyüyerek tüm fabrikayı kapladı.

Bu sırada dumandan zehirlenen Sait Bayındır ve Mustafa Öztürkmen hastaneye kaldırıldı. Kendilerinden haber alınamayan Ali Mercan, Mehmet Öztürk ve Mehmet Kılıç isimli işçilerin ise cesetleri fabrikada bulundu.

 

Ankara’da fabrika yangını

Ankara’nın Kazan ilçesindeki bir tekstil fabrikasında çıkan yangında, 1 kadın işçi öldü, 6 işçi de yaralandı. Keresteciler Sanayi Sitesi 4. Cadde üzerinde bulunan Karadağ Tıbbi Tekstil Fabrikası’nın imalathanesinin döşeme bölümündeki kaynak makinesinde yangın çıktı. Yangın, süngerlerin tutuşmasıyla bir anda fabrikayı sararken, fabrikada çalışan işçiler polis ve itfaiyeye haber verdi. İtfaiye ekiplerinin müdahale ettiği yangın kontrol altına alındı.

Yangında fabrikada çalıştığı öğrenilen Aysel Doğan (38) yanarak hayatını kaybederken, dumandan etkilenen işçiler çevredeki hastanelere kaldırıldı.

 

İşçiler gazdan zehirlendi

Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nda (KARDEMİR A.Ş.) yaşanan kazada 24 işçi gazdan zehirlendi. 2 işçi da yaralandı.

Fabrikanın çelikhane bölümünde 16.00-00.00 vardiyasında çalışan 24 işçi, sızan kok gazından zehirlendi. İşçiler, Karabük Devlet Hastanesi ile Şirinevler Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.  işçi yakınları hastanelere akın etti.