1 Şubat 2013
Sayı: KB 2013/05

 Kızıl Bayrak'tan
Sınıfın devrimci baharına yürüyoruz!
“İmralı görüşmeleri” sürecinin aylık bilançosu
Sendika üye istatistikleri açıklandı, gasp tablosu netleşti
Katliamcı devlet geleneğine devam!
Irkçı-şoven saldırganlığa karşı
mücadeleye!
Avukatlar tehlikede!
Çalışma Bakanı kıdem tazminatı için tarih verdi
28 Ocak eyleminin gösterdikleri ve
devrimci sorumluluk
Karayolu işçileriyle
özelleştirme üzerine
Daiyang-SK Metal grevi üzerine
İşçilerin birliği, halkların kardeşliği için... Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı!
İşçi kurultayları hazırlık
çalışmalarından

Kadın sorunu üzerine konferanslardan.../2Tarihten günümüze kadın ezilmişliği ve kapitalizm - H. Fırat

Devrimci Kadın Kurultayı sözcüsü ile kurultay ve kadın sorunu üzerine konuştuk

Feminizme savrulanlar, devrim iddialarını yitirenlerdir... - S. Soysal

Kadın sorunu, KESK ve feminizm
Devrimci kadınlar
kurultaya hazırlanıyor
Suriye’de yıkıcı savaştan çıkış arayışları
Esenyurt’ta coşkulu
karne eylemi
“Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı” mecliste
Zincirlere dolanmış dev üzerine... - T. Kor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avukatlar tehlikede!

24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü dolayısıyla avukatlar eylemdeydi.

Çağlayan Adliyesi önünde gerçekleştirilen eylemde ilk sözü Çağdaş Hukukçular Derneği adına Av. Zeycan Balcı Şimşek aldı. Şimşek, geçen yıl avukatlar için en tehlikeli ülke olarak Türkiye devletinin seçildiğini, bu yılsa İspanya’nın ETA militanlarının avukatlarına yönelik tutuklama kararları nedeniyle seçildiğini belirtti. Ancak son yaşanan tutuklamalar nedeniyle İspanya ile birlikte Türkiye’nin de protesto edileceği ifade edildi.

Devletin Demokles’in kılıcı gibi hukuku cezalandırma sistemi olarak kullandığını ifade eden Şimşek, tutuklanan ÇHD İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay’ın Metris Hapishanesi’nden yazdığı mektubu okumak üzere Av. Süleyman Göktaş’ı çağırdı. Tanay’ın mektubunun okunmasının ardından ÇHD İstanbul Şube yöneticilerinden Av. Gülvin Aydın basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada İspanya’nın ardından Türkiye’nin de eylem listesine alınması şu sözlerle ifade edildi: “keyfi tutuklama terörü ile birlikte, Avrupa genelindeki protestoların gündemine Türkiye de eklenmiş oldu. Bu haliyle, daha 3 yıl önce ilan edilen bu protesto ve mücadele günü Türkiye’ye ikinci kez ithaf edilmiş oldu.”

Aydın, 24 Ocak tarihinin seçilmesine neden olan tarihsel olayları da aktararak “devrimci avukatlık pratiği bütün dünyada saldırı ile karşılanmaktadır” dedi.

Açıklamanın bitiminde servislere binilerek İspanya Başkonsolosluğu’na doğru yola çıkıldı. Levent’te yer alan konsolosluk önünde yeniden ozalitler açılarak İspanya’daki avukatlara yönelik saldırılar kınandı. Ardından Avrupa ülkelerinde Tehlikedeki Avukatlar Günü için hazırlanan ortak açıklamayı Savunmaya Özgürlük Platformu adına Esra Salmanlı okudu.

Adliye ve İspanya Başkonsolosluğu önündeki eylemlere HEY Tekstil direnişçileri “Devrimci avukatlar onurumuzdur!” ozalitiyle katıldılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

ÇHD’den tutuklu avukatlara ziyaret

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi üyeleri, Bakırköy Kadın Hapishanesi’nde tutuklu olan avukatları 30 Ocak günü ziyaret etti. Ziyaret öncesi hapishane önünde açıklama yapıldı.

Hapishane önünde biraraya gelen ÇHD üyesi avukatlar, “Devrimci avukatlar onurumuzdur!” ozaliti açtı. İlknur Alcan’ın okuduğu açıklama tutuklanan avukatlardan Naciye Demir, Şükriye Erden, Ebru Timtik, Barkın Timtik ve Betül Kozağaçlı’nın Bakırköy Kadın Hapishanesi’nde bulunduğunun hatırlatılmasıyla başladı.

Açıklamada avukatlar hakkında birçok şey söylendiği, medya eliyle karalama kampanyası yapıldığı vurgulandı, duvarların ardına kapatılmalarına rağmen onların itibarsızlaştırılamadığı, dostları ile savundukları işçiler, emekçiler, ezilen haklar ve devrimcilerin onları unutmadığı belirtilerek şunlar söylendi:

İşte bugün ‘ajan’ dedikleri, ‘vatan haini’ diye suçladıkları bu insanlardır. Tıpkı yıllar önce Nazım Hikmet’e ve bu ülkede bağımsızlık, özgürlük, insanca bir yaşam için mücadele eden nice güzel insan için söylendiği gibi, bugün de devrimci avukatlar ‘vatan haini’ ilan edilmek istenmektedir.”

Açıklama Nazım Hikmet’in “Vatan haini” şiirinin okunmasının ardından ÇHD’li avukatların bu “suçu” işlemeye devam edeceklerini belirtmesiyle son buldu. Avukatlar ziyaret için hapishaneye girdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

ÇHD’den Erdoğan’a yanıt

 

AKP şefi Erdoğan, yaptığı konuşmayla ÇHD’ye saldırmış ve polisin yalanlarını yeniden gündeme getirmişti. ÇHD yaptığı açıklamayla tehdit ve suçlamaları yanıtladı. ÇHD adına yapılan açıklamada Erdoğan’ın yalan ve iftiralarına değinilerek “11 kapılı bir yerde, gecenin yarısında toplantı halindeyken, sahte kimlik ve belge yakarken” yakalanma yalanının kamuoyunu yanıltmak için söylendiği belirtildi.

ÇHD’nin açıklamasında Bekir Bozdağ’ın ardından Tayyip Erdoğan’ın da yaptığı açıklamayla hukuk dışı arama, gözaltı ve tutuklama terörüne sahip çıktığı, operasyonun arkasında AKP iktidarının olduğu ifade edilerek savunma yapacak avukatların dahi ulaşamadığı bilgilerle açıklama yapılması eleştirildi. ÇHD açıklamasında bu konuda şunlar ifade edildi: “Keza Türk Ceza Kanunu’nun 288. maddesinde, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek de hapis cezasını gerektiren bir suç olarak düzenlenmiştir. Hal böyleyken, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın anayasa ve yasaları hiçe sayarak, derneğimize yönelik bu operasyon hakkında, tamamen yalanlardan oluşan bir açıklama yaparak, siyasi iktidar nezdinde hakkımızda hüküm verildiğini kamuoyuna, dolayısıyla soruşturma makamlarına açıklaması, soruşturma ve yargı makamlarına telkin ve hatta talimat niteliği taşımaktadır. Bu da, AKP’nin ileri demokrasisinin (!) ya da faşizminin geldiği boyutu göstermesi bakımından dikkat çekicidir.

Devrimci avukatlık geleneğine saldırıldığı ifade edilen açıklama şu ifadelerle bitirildi: “Çağdaş Hukukçular Derneği, 1974 yılından bu yana kesintisiz olarak toplumsal muhalefetin odağı olmuştur ve olmaya devam edecektir. ÇHD, tutuklu meslektaşlarımızın onurlu duruşundan devraldığı bayrağı yükseltmeye bugün daha da kararlıdır.”

 

 

 

 

Tutuklu avukatlar için itiraz

 

ÇHD’li avukatların tutsaklığının 7. günü olan 28 Ocak günü Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirip avukatların tutukluluğuna itirazda bulundular.

Avukatlar adına açıklamayı gözaltına alınıp serbest bırakılan ÇHD’li avukat Efkan Bolaç okudu.

Bolaç, ÇHD’ye ve meslektaşlarının bürolarına yapılan baskınları anlatarak “meslektaşlarımız hiçbir delil olmaksızın sahte belgeler eşliğinde keyfi ve hukuksuz bir biçimde tutuklanmışlardır” dedi.

Derneklerine ve meslektaşlarına yapılan bu saldırının toplumsal muhalefeti diri tutan tüm kesimlere yapılmış topyekün bir saldırı olduğunu söyleyen Bolaç, saldırının siyasi iktidara karşı mücadele eden tüm kesimlere gözdağı verilerek toplumu hizaya çekme operasyonu olduğunu belirtti.

Bolaç, “Ne var ki bu operasyon başarısızlığa uğramış, bu saldırılar barolar, sendikalar, demokratik kitle örgütleri, partiler, işçiler, öğrenciler, devrimciler bir olup oyunu boşa çıkarmışlardır” dedi.

Eylem, Dr. Av. Fikret İlkiz, Dr. Av. Duygun Yarsuvat, Dr. Av. Hasan Fehmi Demir, Dr. Av. Murat Çelik ve Dr. Av. Köksal Bayraktar’ın hazırlamış olduğu itiraz dilekçesini savcılığa sunmak için avukatların toplu şekilde adliyeye girmesiyle sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul