1 Şubat 2013
Sayı: KB 2013/05

 Kızıl Bayrak'tan
Sınıfın devrimci baharına yürüyoruz!
“İmralı görüşmeleri” sürecinin aylık bilançosu
Sendika üye istatistikleri açıklandı, gasp tablosu netleşti
Katliamcı devlet geleneğine devam!
Irkçı-şoven saldırganlığa karşı
mücadeleye!
Avukatlar tehlikede!
Çalışma Bakanı kıdem tazminatı için tarih verdi
28 Ocak eyleminin gösterdikleri ve
devrimci sorumluluk
Karayolu işçileriyle
özelleştirme üzerine
Daiyang-SK Metal grevi üzerine
İşçilerin birliği, halkların kardeşliği için... Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı!
İşçi kurultayları hazırlık
çalışmalarından

Kadın sorunu üzerine konferanslardan.../2Tarihten günümüze kadın ezilmişliği ve kapitalizm - H. Fırat

Devrimci Kadın Kurultayı sözcüsü ile kurultay ve kadın sorunu üzerine konuştuk

Feminizme savrulanlar, devrim iddialarını yitirenlerdir... - S. Soysal

Kadın sorunu, KESK ve feminizm
Devrimci kadınlar
kurultaya hazırlanıyor
Suriye’de yıkıcı savaştan çıkış arayışları
Esenyurt’ta coşkulu
karne eylemi
“Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı” mecliste
Zincirlere dolanmış dev üzerine... - T. Kor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devrimci kadınlar kurultaya hazırlanıyor...

 

Sınıf devrimcileri, 10 Şubat günü İstanbul’da yapılacak Devrimci Kadın Kurultayı’nın çalışmalarını sürdürüyor.

İzmir’de, Çiğli Organize’de Roteks, Vena ve Belgü Tekstil’de çalışan işçilere Emekçi Kadın Bülteni ulaştırıldı. Yine kurultay hazırlıkları kapsamında örgütlenen kampanya çerçevesinde tekstil, plastik ve metal fabrikalarında işçilerden imza toplanıyor.

Ankara’da “8 Mart’ın tarihsel ve sınıfsal önemi ve 8 Mart tutumu” başlıklı seminer Sincan’da 27 Ocak günü gerçekleştirildi. 8 Mart gündemli bir seminer de, 29 Ocak akşamı Ekim Gençliği tarafından gerçekleştirildi.

Kızılay, Tuzluçayır, Tekmezar, Şirintepe ve Ege mahallelerine afişler yapıldı. Sincan’da 12. Cadde’de ve merkezde kurultay çağrıları yapılırken, kadın emekçilere ve kurumlara yönelik etkinlik çağrıları devam etti. Dikmen ve İlker caddelerine de afişler yapılırken, birebir ev ziyaretleriyle emekçiler panele davet edildi.

Sendikalar, odalar, demokratik kitle örgütleri de ziyaret edilerek kadın sorunun sınıfsal kökeni üzerine tartışmalar yapıldı.

Bursa’da faaliyetler afişlerin yapılmasıyla devam etti. Afişler merkez, İnönü Caddesi, Atatürk Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Fomara Meydanı, Fevzi Çakmak Caddesi, Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Ulubatlı Hasan Bulvarı, Namazgah ve Gökdere hattına yapıldı. Afiş çalışması sırasında sınıf devrimcilerine para cezası kesildi.

GOP’ta BDSP’liler haftalar önce eğitim ve okuma çalışmalarına başladılar. Kadın kurultayının gündemlerinin yer aldığı eğitim ve okuma çalışması haftalık sunumlar şeklinde gerçekleştirildi.

Kurultay materyalleri sanayi havzalarında ve mahallelerde kullanıldı. Elmabahçesi, Topkapı, GOP, Gazi Mahallesi, Karadolap Mahallesi başta olmak üzere birçok alana afişler yapıldı. Kurultay çağıran bildiriler mahallelerde ve fabrikalarda kullanıldı. Ev toplantıları ile kurultay hazırlıkları sürdürüldü.

Esenyurt BDSP, 26 Ocak günü Esenyurt ve Beylikdüzü’nde emekçi kadınların katılımıyla ev toplantıları düzenledi. Toplantılarda, ‘Maden’ filmi izlendi. Küçükçekmece’deki Şahintepe Cumartesi Pazarı ile Atatürk Mahallesi’ndeki Pazar Pazarı’nda ve Zeytinburnu metrobüs çıkışında kurultaya çağrı bildirileri emekçilere ulaştırıldı.

İkitelli-Atatürk Mahallesi civarına Devrimci Kadın Kurultayı afişleri yapıldı. İkitelli Tatlıses Köprüsü’nde de ajitasyonlarla yapılan bildiri dağıtımı sırasında Kızıl Bayrak emekçilere ulaştırıldı.

Pendik merkezde kurultay bildirilerinin dağıtımı yapıldı. Ajitasyon konuşmaları ile emekçiler kurultaya çağırıldı. Kurultay afişleri Konaşlı, Aydınlı, Esenyalı, Sanayi ve Aydos mahallerine, işçi ve emekçilerin geçiş güzergahlarına yapıldı.

Gebze ve Çayırova’da kurultay afiş ve bildirileri mahallelerde ve merkezi noktalarda kullanıldı.

Tatlıkuyu, Fen İş, Mudurnutepe, Develi Durağı’na, Ulaştepe ve Emek mahallelerine yaygın bir şekilde afişler yapıldı. Mevlana Mahallesi, Ulaştepe ve Mudurnutepe’de yaygın bir şekilde bildiri dağıtımı yapıldı.

Kayseri şehir merkezinde kurultay çağrı afişleri kullanıldı. Battalgazi, Dersim ve Ziya Gökalp semtlerinde hazırlık toplantıları yapıldı.

Emekçi Kadın Komisyonu 27 Ocak’ta “8 Mart’ın tarihsel arka planı” konulu bir seminer düzenlendi.

Adana’da 26 Ocak günü Sanayi İşçileri Derneği’nde “anne-baba-çocuk iletişimi” konulu bir söyleşi gerçekleşti. İkinci seminer konusu olan “kadın sorunu ve sosyalizm deneyimleri” 27 Ocak günü tartışıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir-Ankara-Bursa-İstanbul-Gebze-Kayseri-Adana

 

 

 

 

Ankara’da kurultay çağrısına saldırı

 

Ankara’da Devrimci Kadın Kurultayı bildirilerini dağıtan ve saldırıya uğrayarak gözaltına alınan sınıf devrimcileri, 29 Ocak günü gece saatlerinde serbest bırakıldılar.

Bildiri dağıtımı yapmak için Balgat’ta bulunan Sementa Tekstil fabrikasının önünde bulunan 2 sınıf devrimcisine patron-ÖGB ve ustabaşı olduğu tahmin edilen 15-20 kişilik bir grup saldırdı. Henüz dağıtıma başlamadan saldırıya uğrayan sınıf devrimcilerini bir işçi yakını aracına alarak alandan uzaklaştırabildi. Bu olay üzerine, başka bir devrimci, düşen eşyaları almak için olay yerine gittiğinde aynı grubun sözlü tacizine uğradı. Bunun üzerine çıkan kısa süreli arbedenin ardından polis geldi. Saldırgan grubu alandan uzaklaştıran polisler kadın devrimciye kimlik sordu. Bu keyfi tutumu kabul etmeyen sınıf devrimcisi fabrika çıkışı esnasında işçilere yaşananları teşhir etti. Kimlik göstermeyen devrimci sivil polisler tarafından gözaltına alınmak istendi. Daha sonra iki sınıf devrimcisi daha olaya müdahale etmek için geldiğinde toplamda 3 kişi zorla -biber gazlı saldırı ile- gözaltına alındı. Devrimciler gözaltı sırasında “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Katil polis hesap verecek!” sloganlarını attılar.

Bu sırada fabrikadaki bazı işçilerin devrimcilere sahip çıktıkları görüldü.

Gözaltına alınan devrimciler Balgat 10 Nisan Polis Karakolu’na götürüldü. Sementa patronundan ve saldırgan gruptan şikayetçi olmak isteyen devrimciler, gözaltı işlemi yapılmadığı halde keyfi bir biçimde saatlerce alıkonuldu. TMŞ ve Güvenlik Şube ile konuşan polis amirinin “Biz ceza verecek birşey bulamadık” sözleri durumun keyfiliğini ortaya koydu. Saldırı sırasında darp edilen sınıf devrimcisi rapor alarak şikayetçi oldu. Gece 01.30 sıralarında ise 3 kişi de serbest bırakıldı.

Ankara BDSP’den basın toplantısı

BDSP, saldırıyla ilgili olarak 30 Ocak günü İHD Ankara Şube’de bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

“Devrimci sınıf faaliyeti engellenemez! Sementa patronu hesap verecek!” başlığıyla düzenlenen basın toplantısında ilk olarak BDSP adına yapılan açıklama okundu. Basın metninde Sementa patronunun sınıf düşmanı kimliği teşhir edildi ve bu tür saldırıların devrimcilerin iradesi ve kararlılığı karşısında sökmeyeceği vurgulandı. Patron-polis işbirliğine de değinilen BDSP açıklamasında saldırının tesadüf olmadığı ve başka hazımsızlıkların ürünü olduğu belirtildi.

Daha sonra saldırı esnasında darp edilen ve gözaltına alınan devrimciler yaşadıklarını anlattılar.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

Devrimci Kadın Kurultayı’na yürüyoruz”

 

“Özgürlük, eşitlik ve sosyalizm mücadelesinde Devrimci Kadın Kurultayı”na 2 hafta kala çalışmalarını sürdüren sınıf devrimcileri 27 Ocak Pazar günü yaptıkları eylemle mücadeleyi büyütme ve kurultaya katılım çağrısı yaptı.

Ümraniye’den sınıf devrimcileri kurultay gününe çağıran bir eylem yaptı. “Emperyalist savaşa ve NATO’ya karşı çıkıyoruz, Devrimci Kadın Kurultayı’na yürüyoruz” şiarlı eylemde emperyalist savaş vurgusu ön plana çıktı.

Demokrasi Caddesi Üçler Market’in önünde yürüyüşle başlayan eylem Sarıgazi Meydanı’nda okunan basın metniyle son buldu.

Eyleme İTO-Teknopark direnişçi işçileri de destek verdi.

İzmir’de 27 Ocak günü Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirilen eylemde “Kadına yönelik şiddete, cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye karşı mücadeleyi büyütelim, Devrimci Kadın Kurultayı’nda buluşalım” ozaliti açıldı.

Açıklamanın ardından çevredeki emekçi kadınlara “Emekçi Kadın Bülteni” verilerek panele çağrı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye-İzmir