31 Ocak 2014
Sayi: KB 2014/05

Yerel seçimler ve reformist payandalar
Erdoğan: “Orada olmayan başbakan!”
AKP, salgın hastalıklar ve “biyolojik silahlar”
Yakılıp-yıkılan, boşaltılan Lice’nin davasına da sürgün
Polis şiddeti, etkileri ve sonuçları tartışıldı!
MİB MYK Şubat Ayı Toplantısı
Yatağan işçileri erteleme oyununa gelmemelidir
Taşeron köleliğine karşı mücadeleye!
“Örgütlenmek ve mücadele etmekten başka çare yok!”
KESK davasında 24 tahliye!
YATSAN’da patron TEKSİF’i seçti!
Gebze’de yeni bir mücadele mevzisi açılıyor!
Marksizm, burjuva temsili kurumlar ve parlamentarizm
Davos sorunların kaynağıdır
Akdeniz’de askeri güçlerini süreklileştiriyorlar
Ukrayna krizi aşılamıyor
Dönem gericiliğe ve sermayeye hizmetle kapandı!
Ekim Gençliği okurundan Yusuf Devran’a mektup
Devrim Okulları başladı
İzmir’de ‘İsyan’ çıktı!
İstanbul yağmalanıyor!
Kadın İstihdam Paketi’ni reddediyoruz
OSTİM-İVEDİK patlaması
‘Gezi tutsaklarına özgürlük!’
Ali İsmail Korkmaz davasına katılalım, katillerden
hesap soralım!
Haziran Direnişi yargılanamaz
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devrim Okulları başladı

 

Devrimci Liseliler Birliği (DLB), İzmir ve Kartal’da Devrim Okulları’nın ilk dersini 28 Ocak’ta gerçekleştirdi.

İzmir

Devrim Okulları’nın ilk dersi “AKP, Gezi Direnişi ve geleceğimiz!” başlığıyla Eğitim-Sen Karşıyaka Şubesi’nde yapıldı. DLB adına yapılan açılış konuşmasında Devrim Okulları’nın programı paylaşıldı.

Sunumda, Haziran Direnişi’nin kazanımlarına değinildi. Direnişin, ardında mücadele ruhu bıraktığı belirtildi. Direniş sonrası gençlik üzerinde kurulan baskı uygulamalarına dikkat çekilerek sistemin gençlikten korktuğu ifade edildi. Ayrıca yolsuzluk operasyonlarına değinilerek sistemin gençliğe gelecek veremeyeceği söylendi. Sunum “Bu daha başlangıç” ifadesiyle son buldu.

Sunumun ardından canlı tartışmalar yapıldı. Gezi Direnişi’nden deneyimler ve liselerde yaşanan sorunlar paylaşıldı. İkinci dönem mücadelenin daha da yükseltilmesi gerektiği, özellikle devamsızlık sorununun yakıcılığıyla öne çıktığı belirtildi. Yerel olarak çıkarılan İsyan bülteninin ikinci sayısının planlanması yapıldı. Ayrıca gelen bir öneri üzerine ‘Devrim Okulları anı defteri’ oluşturuldu. Tartışma sonrasında katılımcılar düşüncelerini defter sayfalarına yazdı.

Son olarak stand çalışmasının planlanması ve ikinci dersin hazırlıkları konuşuldu. Bağlama dinletisi ve sohbetlerle Devrim Okulları’nın ilk dersi bitirildi.

Anı defterinden seçmeler:

* Bugün arkadaşım sayesinde ilk kez Devrim Okulu etkinliğine katıldım. Gezi Direnişi hakkında konuştuk. Orta okullu olmama rağmen benim ve benim gibi arkadaşlarımın da sorunları var. Bunu dile getirdik. Konuşurken kendimi özgür hissettim.

* İlk dersimizde öğrencilerin hangi yönetim altında nasıl zorluklarla karşılaştığını, Gezi olaylarında gençliğin sokağa dökülüşünü konu olarak işledik. Hepimizin görüşlerini paylaşması bizi bütünleştirdi. Öğrencilerin bir bütün olarak hareket etmesi yönetimin bizi etkileyemeyeceğini gösterdi.

Kartal

Kartal’da ilk günde “Bir dünya görüşü olarak Marksizm” konusu tartışıldı.

Konu ile ilgili yapılan sunum sorularla başladı. “Hiç düşündünüz mü?” sorusuna verilen yanıtlarla dünyanın ve insanlığın oluşumu üzerinde duruldu. Birçok kişinin katılım sağladığı bu bölüm güncel sorularla devam etti. Birçok gelişimin ve sorunun insanın ve doğanın ihtiyaçları ile ilişkili olduğu ifade edildi.

Kısa bir aranın ardından kapitalistlerin ve emekçilerin yaşamları karşılaştırıldı. Bu durumda sorgulamanın önemine değinildi. İnsanın bunları anlaması için bir dünya görüşüne sahip olması gerektiği vurgulandı.

Tarihte birçok filozofun her şey hakkında bir sürü sorundan ve sorudan bahsettiği fakat önemli ve gerekli olanın bu durumun değişimi için emek harcanması olduğu vurgulandı.

Buradan da Marks’ın ifadesi olan “Filozoflar yalnızca dünyayı farklı yorumladılar, aslolan onu değiştirmektir” sözü ile Marksizm’e giriş yapıldı. Bu manada yaşam ve düşünce bütünlüğü üzerine görüşler ifade edilerek Marksizm’in doğaya, insana, yaşama bakarken neden ‘emeği’ esas aldığı vurgulandı. Günlük yaşamlardan verilen örneklerin, belirtilen görüşlerin ardından tartışma bölümü bir dahaki tarih ve konu kararlaştırılarak sonlandırıldı.

Ardından bağlama eşliğinde hep birlikte marş ve türküler söylendi.

Son olarak “Zamana Karşı” adlı filmin gösterimi yapıldı. Tartışılan konularla örtüşen film, izleyenlerin büyük beğenisini kazandı.

Liselilerin Sesi / İzmir-Kartal

 

 

 

 

EÜ’de direniş tutsakları için faaliyetler

 

Ege Üniversitesi’nde Ekim Gençiliği faaliyetleri düzenli olarak stand açılarak devam ederken Haziran Direnişi tutsaklarının sesi de üniversiteye taşınıyor.

23 Ocak’ta Gezi tutsak ailelerinin 2 Şubat günü gerçekleştireceği etkinliği duyuran ve 7 Şubat’ta görülecek Gezi tutsaklarının mahkemesine çağıran afişler kampüse yaygın şekilde yapıldı. “Gezi Direnişi Yargılanamaz!” şiarıyla yine mahkemeye çağıran ozalitler kampüsün merkezi noktalarına asıldı.

Öğrenci çarşısında stand açılarak Kızıl Bayrak ve Ekim Gençliği satışı yapıldı. Tutsaklar için sürdürülen imza kampanyasının çalışması devam ettirildi.

Ayrıca İzmir’deki Gezi Direnişi’nden tutsak alınanlar için 2 Şubat ‘ta İzmir Sanat’ta gerçekleştirilecek dayanışma etkinliği için hazırlanan davetiyelerin satışı yapıldı. Hafta başından beri açılan standa ve imza kampanyasına öğrencilerin final dönemi olmasına rağmen ilgisi yoğundu.

Ekim Gençliği / Ege Üniversitesi

 

 

 

 

DLB’nin sesi Bakırköy’de

 

Devrimci Liseliler Birliği (DLB), 25 Ocak’ta Bakırköy Meydan’da açtığı standla liseli gençliğe devrim mücadelesini büyütme çağrısı yaptı.

Liselilerin Sesi, Ekim Gençliği ve Kızıl Bayrak’ın satışı ajitasyon konuşmaları ile gerçekleştirildi. Sık sık yapılan ajitasyon konuşmalarında kapitalist düzenin çürümüşlüğü teşhir edilirken “Bu pisliği devrim temizler!” denildi. Liseli gençliğe DLB saflarında örgütlenme çağrısı yapıldı.

Dergi dağıtımının ardından DLB imzalı stickerlar ve yazılamalar yapıldı.

Liselilerin Sesi / Bakırköy

 
§