29 Ağustos 2014
Sayı: KB 2014/35

Gerçek barışa ulaşabilmek için
tek yol anti-kapitalist direniş!
AKP’nin yeni şefi Davutoğlu
Toplu mezarlar ülkesi
Barajdaki ihmaller katliama dönüştü
Kavel’den Alpagut’a, Greif’ten Yatağan’a…
Türk-İş Başkanı’nın bakanlık koltuklarında gözü var!
Satış taslağı MESS’in masasında
Deva işçileriyle dayanışma büyüyor!
"Birlik olalım, haklarımıza sahip çıkalım!"
Cam işçisinin iradesi: TEKLİFE HAYIR!

“Tek Gıda-İş, işverenler sendikası olmuş”

Kafesan işçisi
boyun eğmiyor!

Eğitim Sen: Siyasal kadrolaşmaya hayır!

Barış sorunu - V. İ. Lenin
ABD saldırganlığının yeni bahanesi IŞİD
ABD: Servet-sefalet uçurumunun vahim boyutlar kazandığı ülke
ABD’de polis yok,
ordu var!
Ebola yayılıyor
Sınıfa karşı sınıf ve
sınıf temelli devrimcilik!
Emeğin bahçesinde festival coşkusu
DGB’yi mücadele içinde yaratalım!
"Kızıl Bayrak’la güçlendim"
Zulmünü artır ki çöküşün hızlansın! - Evrim Erdoğdu
Hastaneye gitmek lüks mü?
Kadınlardan Ortadoğu’daki katliamlara tepki
Halkların Vietnam'dan doğan güneşi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Barajdaki ihmaller katliama dönüştü

 

Sermaye hükümeti AKP’nin baraj politikası Siirt’te yaşanan baraj taşkınında katliama yol açtı. Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali baraj kapaklarından bırakılan suyun yol açtığı faciada aralarında çocukların da olduğu 6 kişi yaşamını yitirdi.
Baraj ve sudan kaynaklanan tehlikeleri bildirmek için sadece baraja yakın bölgeye siren sesini duyuracak ses sisteminin olduğu, geriye kalan 20 kilometrelik gibi büyük bir alanda hoparlör olmadığı ifade ediliyor. Görgü tanıkları, suların aniden yükseldiğini ve piknik yapan ailelerin sulara kapıldığını anlattı.

Limak ihmalleri örtbas ediyor

AKP iktidarı döneminde aldığı yüklü ihalelerle kasasını dolduran Limak Şirketler Grubu, Botan Çayı’ndaki taşkına ilişkin, “Grubumuza ait Alkumru ve Kirazlık hidroelektrik santrallerinin olağan çalışma prosedürü içerisinde üretime geçilmiş olup herhangi bir taşkın, baraj kapağı arızası ya da kapakların açılması söz konusu değildir” iddiasında bulundu.

Limak’a ait baraj gölünün yapımı sırasında birçok işçi alınmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Kurul bir hafta önce toplandı

Diğer yandan, yaşanan faciadan sadece 9 gün önce yani 15 Ağustos günü, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz başkanlığında “Siirt İl Taşkın Koordinasyon Kurulu Toplantısı” yapıldığı ortaya çıktı.
Valiliğin resmi internet sitesinde yer alan toplantı bilgisinin ayrıntılarına göre ise, Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Ceyhun Dilşad Taşkın, DSİ 10. Bölge Müdür Yardımcısı Fırat Tutşi, 104. Şube Müdürü Yusuf Korkutata, Taşkın Koordinasyon Kurulu üyeleri ile görevli teknik ekip katıldı. Toplantıda Vali Mustafa Tutulmaz, il sınırları içerisinde sel baskınlarının, can ve mal kaybına neden olmaması için yasa ve yönetmelikler çerçevesinde çeşitli tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Ancak, hiçbir tedbir alınmayarak faciaya davetiye çıkarıldı.

İlk facia değil

Barajda, 2011 yılında da kapakların yine aniden açılması nedeniyle bir aileden üç kişi yaşamını yitirmişti. Baraj inşaatı boyunca ise işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle üç işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Çeşitli kazalarda 26 işçi yaralandı.
AKP iktidarından aldığı tam destekle enerji alanındaki yatırımlarını son yıllarda arttıran ve toplam sekiz baraj ve HES’i bulunan Limak Holding’in inşa ettiği Alkumru Barajı Hidroelektrik Santrali’nin açılışı 19 Mayıs 2011′de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve AKP iktidarının şefi Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilmişti.

Bu açılışın ardından yaklaşık üç ay sonra 4 Eylül 2011 tarihinde baraj kapaklarının aniden açılması sonucu suya giren üç kişi hayatını kaybetmişti.

Aynı aileden 3 kişi kurtarılamazken, 13 yaşındaki Kader Özbey’i ise çay kenarında bulunanlar kurtarmıştı. Görgü tanıkları o zaman da kapakların uyarı yapılmadan açıldığını ve üç kişinin sudan çıkmaya fırsat bulamadığını söylemişti.

Bu olayın üzerinden üç yıl geçmesine rağmen neredeyse aynı şekilde gerçekleşen bir olayın daha yaşanması Limak Şirketler Grubu’nun insana, çevreye ve doğaya zerre kadar değer vermediğini gösterdi.

Limak’a AKP’den tam destek

Limak Şirketler Grubu’nun sahibi veya ortaklığı olduğu diğer projeler de işçilere mezar oldu. Dersim’de Bilgin Enerji ve Limak ortaklığı olan Darenhes Elektrik tarafından yapılan Pembelik Barajı’nda geçtiğimiz Mart ayında 22 yaşındaki Şirin Bulduk adlı işçi, tanker kullanma ehliyeti olmamasına rağmen kullandığı aracın yoldan çıkması sonucu iş kazasında can verdi.

ABD ve NATO’nun Ortadoğu’daki inşaat ihalelerini alarak yükselişini sürdüren Limak’ın adı Sabiha Gökçen Havaalanı ihalesi ile BOTAŞ yolsuzluk davasıyla anılıyor. İstanbul’daki 3. havalimanı ihalesini alan firmalardan biri olan Limak Holding ayrıca TOKİ işbirliğiyle Mersin’de Akdeniz Oyunları için yapılmak üzere 25 bin kişilik stad ihalesini aldı. Limak Holding patronu Nihat Özdemir, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın elinden “Enerji Oscar Ödülü’nü” alan bir emek düşmanı.

Bakan Eroğlu’na göre barajda ölenler suçlu

Afyonkarahisar’a yaptığı ziyarette gazetecilerin, Siirt’teki baraj suyunda kaybolanlara ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, şunları ifade etti: “Dere içine 3 noktaya hem ışıklı hem de sesli ikaz yapılmış. Nedense vatandaşların bir kısmı çıkmış ama bir kısmı dere içinde kalmış. Herhalde ‘Bana bir şey olmaz’ diye düşündüler. Olayla ilgili cumhuriyet başsavcılığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı soruşturma başlattı.”

 

 

 

 

Baraj katliamına eylemli tepki

 

Siirt’te Botan Çayı üzerinde kurulu Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali kapaklarının açılması sonucu meydana gelen taşkında 6 kişinin yaşamını yitirmesi Siirt’te gerçekleştirilen eylemle protesto edildi. KESK Siirt Şubeler Platformu öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe KESK üyeleri, Siirt Belediye Eş Başkanı Belkiza Beştaş Epözdemir, DBP, HDP ve CHP’nin yöneticileri de katıldı.
Siirt Belediyesi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, baraj faciasında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıyarak, Güreş Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Kızılay İş Merkezi önüne ulaştıktan sonra kitle adına KESK Şubeler Platformu’ndan Osman Yüztaş açıklama yaptı.

Yüztaş, sözkonusu baraj nedeniyle daha önce de can kayıplarının yaşandığına dikkat çekerek, “2011 yılında 1,5 ayda 17 kişi bu şekilde hayatını kaybetti. Son olarak Sermaye hükümeti AKP’nin baraj politikası Siirt’te katliama yol açtı. Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali baraj kapaklarından bırakılan suyun yol açtığı faciada aralarında çocukların da olduğu 6 kişi yaşamını yitirdi” dedi.

İstanbul’da Patika Ekoloji Kolektifi ve çeşitli çevre örgütleri ise katliamı Limak Holding önünde protesto etti. Ayazağa Metro istasyonu çıkışında buluşan yaşam alanı savunucuları, Limak Holding’in bulunduğu Giz Plaza’ya yürüdü ve katil Lİmak Holding’i teşhir etti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Ekoloji Meclisi, İstanbul Kent Savunması ve Kuzey Ormanları Savunması Galatasaray Lisesi önünde 1 saatlik oturma eylemi gerçekleştirerek, Limak’ı kınadı ve artan iş cinayetlerine dikkat çekti.

Siirt’te yaşanan faciadan Limak kadar devletin de sorumlu olduğuna dikkat çekilen eylemde iş cinayetlerine ilişkin şunlar söylendi: “Sadece bir gün içinde dört iş cinayeti işlenmiştir. İş cinayetleri ile de sürekli gündemimizi işgal eden 3. köprü inşaatında, Ordu’da HES inşaatında, Bursa’da yol inşaatında ve Bartın’da işçileri taşıyan serviste dört vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.”

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§