29 Ağustos 2014
Sayı: KB 2014/35

Gerçek barışa ulaşabilmek için
tek yol anti-kapitalist direniş!
AKP’nin yeni şefi Davutoğlu
Toplu mezarlar ülkesi
Barajdaki ihmaller katliama dönüştü
Kavel’den Alpagut’a, Greif’ten Yatağan’a…
Türk-İş Başkanı’nın bakanlık koltuklarında gözü var!
Satış taslağı MESS’in masasında
Deva işçileriyle dayanışma büyüyor!
"Birlik olalım, haklarımıza sahip çıkalım!"
Cam işçisinin iradesi: TEKLİFE HAYIR!

“Tek Gıda-İş, işverenler sendikası olmuş”

Kafesan işçisi
boyun eğmiyor!

Eğitim Sen: Siyasal kadrolaşmaya hayır!

Barış sorunu - V. İ. Lenin
ABD saldırganlığının yeni bahanesi IŞİD
ABD: Servet-sefalet uçurumunun vahim boyutlar kazandığı ülke
ABD’de polis yok,
ordu var!
Ebola yayılıyor
Sınıfa karşı sınıf ve
sınıf temelli devrimcilik!
Emeğin bahçesinde festival coşkusu
DGB’yi mücadele içinde yaratalım!
"Kızıl Bayrak’la güçlendim"
Zulmünü artır ki çöküşün hızlansın! - Evrim Erdoğdu
Hastaneye gitmek lüks mü?
Kadınlardan Ortadoğu’daki katliamlara tepki
Halkların Vietnam'dan doğan güneşi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Deva işçileriyle dayanışma büyüyor!

 

Deva İlaç patronu işçilerin sendikalaşmasının önüne geçebilmek için işten atma saldırısına tam gaz devam ediyor. Sendikalı işçi kıyımındaki artış her geçen gün artarken Petrol-İş üyesi işçiler sendika hakkını kazanana kadar direnişi sürdürmekte kararlılar. Diğer yandan, bölgedeki ilerici, devrimci ve duyarlı güçler Deva İlaç işçileriyle sınıf dayanışmasını yükseltiyorlar.

Dayanışma için birlikte mücadele

24 Ağustos’ta BDSP’nin çağrısı üzerine Çerkezköy Emek Bileşenleri Deva direnişiyle ilgili bir toplantı yaptı. Toplantıya Umut Sen, Eğitim Sen, HDP, BATİS, PSAKD bileşenleri katıldı. Toplantıda işçi sınıfının olumsuz çalışma koşulları ve buradan doğan örgütlenme eğilimlerinin sermaye tarafından işten çıkarma gibi saldırılarla karşılaştığı aktarıldı. Buna karşı ilerici, devrimcilerin sermayenin işçi sınıfına dönük saldırılarına karşı yürüteceği dayanışmanın önemi üzerine konuşuldu. Özellikle son dönemde Çerkezköy’de gerçekleşen örgütlenme deneyimlerinde gözle görülür bir artış olduğu belirtildi.

Mevcut sendikal anlayışların işçi sınıfının fiili-meşru mücadele hattını görmezden gelen tutumları eleştirildi. Toplantı sonucunda; öncelikle Deva direnişinin sürecini anlatan, dayanışmaya çağıran bildiri hazırlanması ve işçi duraklarında dağıtımının yapılması kararı alındı.

25 Ağustos günü, hazırlanan bildiriler işçi duraklarında dağıtıldı. Dağıtım sırasında oldukça canlı sohbetler gerçekleşti.

Mücadele dayanışmayla büyüyor

Petrol-İş Sendikası işten çıkarma saldırılarına karşı 26 Ağustos Salı günü fabrika önünde basın açıklaması yaptı. 26 Ağustos günü iki işçi daha işten atıldı.

Açıklama öncesi Greif direnişçisi Engin Yılgın, sermayenin saldırılarına ve sendikal bürokrasiye karşı yürüttükleri direnişi özetleyerek sınıf dayanışmasına vurgu yaptı. Ardından söz alan Petrol-İş Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova, Greif sürecini yakınen izlediklerini ve desteklediklerini dile getirerek “Deva patronu yaklaşık dört yıl önce bu işyerinde sendikasızlaştırma operasyonu yaptı. Deva patronuna karşı biz dört yıldır örgütlenme mücadelemizi sürdürüyoruz. Türkiye’de sendikalaşma önündeki yasalar ve kolluk güçleri sermayeden yana” dedi. “Deva’da bayrağımız tekrar dalgalanana kadar bu mücadelenin arkasındayız” diyen Düşova, bundan kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini söyledi. Eyleme Greif işçileri, Hakan Plastik işçileri, Elba Bant işçileri ile Çerkezköy Emek Bileşenleri katıldı.

Kızıl Bayrak / Trakya

 

 

 

 

Boyun eğip gitmiyorlar!

 

Hak gasplarına uğrayan işçiler boyunlarına eğip patronların saldırılarına göz yummuyorlar.

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde 130 tekstil işçisi, çalıştıkları firmanın ücretlerini gasp ederek fabrikayı kapatması üzerine fabrikayı terk etmeme kararı aldı.

İflas gerekçesiyle işçilerin ücretlerini ödemeden kaçan patrona tepki gösteren işçiler 180 bin TL alacaklarının ödenmediğini söylüyorlar. 130 işçi, haciz görevlilerinin fabrikaya gelmesi üzerine eşyalara ödenmeyen ücretleri karşılığında el koymak istedi. Eşyaların satılıp, gasp edilen ücretlerinin telafi edilmesini isteyen işçiler, karşılarında polisi buldu.

Polisler, haciz görevlilerinin çalışma yapması için işçilerin eylemini engellemeye çalıştı. Haciz görevlileri de fabrikadaki eşyaların tespiti için çalışma yaptı.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan İlker Orman Ürünleri fabrikasında 2,5 aydır maaşlarını alamayan işçiler fabrika içinde 22 Ağustos’ta bekleyişlerine başladı. 100 işçinin çalıştığı fabrikada eylemlerini devam ettiren bir grup işçiyi 26 Ağustos’ta Greif, Hakan Plastik işçileri ve Çerkezköy Emek Bileşenleri ziyaret etti.

Ziyaret sırasında patronla görüşmeye giden işçiler görüşmenin sonucunu aktardı. Patron işçilere çalışmalarını, üretmelerini ancak bu şekilde ücretlerini alabileceklerini söyledi.

Ziyarette BDSP ve Greif işçileri, deneyimsiz olan işçilere fiili-meşru mücadele hattını anlatarak özellikle Fen-İş ve Karşı Gazetesi direniş örneklerini canlı anlatımlarıyla aktardılar. İşçiler ise bu konuşmaları baz alarak toplantı yaptılar ve mücadele kararlılığıyla ziyaret sona erdi.

 

 

 

 

Munzur Su grevi bitirildi

 

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Munzur Su’da işçiler talepleri için 22 Ağustos’ta fiili greve çıkmıştı.

Munzur Su yönetimi, sonraki genel kurula kadar yetkili olmadığı mazeretine sarılarak sözleşmeyi imzalamaktan kaçmıştı. TİS görüşmeleri daha önce de yapılmış, şirket yönetimi olumsuz tavrını sürdürmüştü. Bu nedenle grev kararı askıda tutulurken, karşı tutum değişmeyince işçiler üretimi durdurmuştu.

Grevle ilgili açıklamalarında “yasadışı” vurgusu yapan şirket yönetimi Şengal’e gönderdiği yardım sularını duygu sömürüsü için öne sürmüştü. Munzur Su’da grev 4. gününde sendika ile ‘görüşmelere başlanması’ üzerine bitirildi.

Gıda-İş yönetimi “Munzur Su fabrikasında grevin 4. gününde yönetim kurulunun sendikamızla görüşmelere başlaması, sendikayı tanıması ile grevi sonlandırdık” açıklaması yaptı.

 

 

 

 

CarrefourSA işçilerinden eylem

 

Ümraniye CarrefourSA işçileri tazminat haklarının gasp edilmesini protesto etmek için Kozyatağı’nda bulunan CarrefourSA önünde 27 Ağustos’ta basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı.

Kozyatağı Metro çıkışında toplanıp Kozyatağı CarrefourSA önüne yürüyen işçiler, mağaza önüne geldiklerinde basın açıklaması yapıldı. İşçiler adına açıklamayı okuyan Ali Bingöl, mağazanın habersiz bir şekilde kapatılarak ortada bırakıldıklarına dikkat çekti.

Yıllardır gece-gündüz demeden, insan onuruna yakışmayan ücretlerde çalıştırıldıklarını belirten Bingöl, AVM’nin kapanması ile tazminatlarını alarak çıkmak istediklerini belirtti. AVM yöneticilerinin tazminatların ödeneceğini belirtmesine rağmen adım atmadığklarını bildiren Bingöl, Türk-İş’e bağlı Tez Koop-İş Sendikası’nın üyesi olduklarını ama sendika yöneticilerinin “TİS gereği başka mağazalara gitmek zorunda olduklarını belirttiklerini” ifade etti. Sendika yöneticilerinin işçilerin işten çıkarılması ile de ortalıkta gözükmediklerinin altını çizdi. Bu sendikacılığın işçi sınıfı sendikacılığı olmayacağını belirten Bingöl, DİSK’e bağlı Nakliyat-İş’in kendilerine sahip çıktığını dile getirdi. Ardından işçiler Kozyatağı CarrefourSA önünde oturma eylemi yaptılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 
§