29 Ağustos 2014
Sayı: KB 2014/35

Gerçek barışa ulaşabilmek için
tek yol anti-kapitalist direniş!
AKP’nin yeni şefi Davutoğlu
Toplu mezarlar ülkesi
Barajdaki ihmaller katliama dönüştü
Kavel’den Alpagut’a, Greif’ten Yatağan’a…
Türk-İş Başkanı’nın bakanlık koltuklarında gözü var!
Satış taslağı MESS’in masasında
Deva işçileriyle dayanışma büyüyor!
"Birlik olalım, haklarımıza sahip çıkalım!"
Cam işçisinin iradesi: TEKLİFE HAYIR!

“Tek Gıda-İş, işverenler sendikası olmuş”

Kafesan işçisi
boyun eğmiyor!

Eğitim Sen: Siyasal kadrolaşmaya hayır!

Barış sorunu - V. İ. Lenin
ABD saldırganlığının yeni bahanesi IŞİD
ABD: Servet-sefalet uçurumunun vahim boyutlar kazandığı ülke
ABD’de polis yok,
ordu var!
Ebola yayılıyor
Sınıfa karşı sınıf ve
sınıf temelli devrimcilik!
Emeğin bahçesinde festival coşkusu
DGB’yi mücadele içinde yaratalım!
"Kızıl Bayrak’la güçlendim"
Zulmünü artır ki çöküşün hızlansın! - Evrim Erdoğdu
Hastaneye gitmek lüks mü?
Kadınlardan Ortadoğu’daki katliamlara tepki
Halkların Vietnam'dan doğan güneşi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kafesan işçisi boyun eğmiyor!

 

Yerel seçimlerden sonra Çiğli Belediyesi’nde başkanlık koltuğuna oturan Hasan Aslan, Kafesan işçilerinin maaşlarını sözleşme zamanı dolmadan düşürmeye çalışıyor. Kafesan şirketinin Mayıs ayındaki ihaleye girememesi sonucu ihaleye dışardan farklı firmalar girdi. İhaleyi Çibel ve Turkuaz firması aldı. İşçilerin iki ayrı taşeron firmasına tepkisi sonucu Turkuaz, Çibel’in alt işvereni olarak devreye girdi. Yani Turkuaz, işçileri “alt işveren” olan Çibel şirketine devretti.

Yeni dönemde Çibel isimli taşeron firma bünyesinde çalışacak olan işçiler, yeni şirkette maaşlarının düşürüldüğünü öğrenince eyleme geçtiler. Ağustos ayı bordroları verilmeyen işçiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu arayarak maaşlarının düşürüldüğünü öğrendi. Maaşlarının düşürülmesine tepki gösteren işçiler, 25 Ağustos’ta Çiğli Belediyesi Harmandalı Şantiyesi’nde iş bıraktı. Yaklaşık 800 işçinin, hak gaspı ve maaşların düşürülmesi karşısında belediye yönetimine karşı öfkeli olduğu gözlendi.

İşçilere hakaret edip kaçtılar

Çiğli Belediye Başkanı Hasan Aslan, saat 09.00’da şantiyeye geldi. Şantiye Müdürü Murat Hançer, Hasan Aslan’la yan yana bulunduğu sırada, işçiler hakkında “Bu namussuzlar” ifadesini kullandı. Hançer’e tepki gösteren işçiler, sloganlarla üstüne yürümeye başladı.

Belediye Başkanı Hasan Aslan’ın “Ne sendikanızı ne de temsilcilerinizi tanıyorum” ve “İzmir Büyükşehir Belediyesi de taşerona geçti” sözleri üzerine işçiler “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganı atarak sendikal haklarının sonuna kadar arkasında olacaklarını dile getirdiler. Belediye Başkanı Hasan Aslan da işçilerin slogan atıp üzerine yürümesinin ardından şantiyeden kaçtı.

Maaşlarının 600 TL’ye yakın bir miktarda düşürülmesini protesto edip bir günlük iş bırakan Kafesan işçileri akşam saatlerinde 13 arkadaşlarının işten atıldığı haberini aldı. Belediye önünde bekleyiş devam ederken, CHP’li yöneticiler işçilerle konuşmaya geldi. İşçiler Hasan Aslan’ın aşağıya inip konuşmasını istedi. Hasan Aslan’ın “onların hiçbirini tanımıyorum” ve “görüşmek istemiyorum” demesi üzerine işçilerin bazıları kapıya yüklenip belediye binasına girmeye çalıştı.

Bir günlük uyarı eyleminin ardından sendika üyesi 13 işçinin işten çıkartılmasına iş bırakarak yanıt veren işçilerin kararlı tutumu sonuç verdi. 26 Ağustos’ta hizmet üretimini durduran işçilere, işten atılan 13 işçinin işe geri alındığı açıklandı.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

Kalıp-San patronundan geri adım

 

Topkapı Maltepe’de kurulu olan Kalıp-San’da çalışan Cafer Kalağ hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılmıştı. Cafer Kalağ haksız yere işten atılmayı kabul etmeyerek fiili ve hukuki mücadeleyi başlatacağını duyurmuştu.

İşçilerin Birliği Derneği ile birlikte fabrika önünde basın açıklaması yapılarak haksız işten atmaya ve kuralsız çalışmaya karşı mücadele edileceği ifade edilmişti. Fabrika önünde yapılan açıklama Kalıp San yönetimini rahatsız etti.

İşçilerin Birliği Derneği, Kalıp-San’ın üretim yaptığı firmalar olan Vestel ve Bosch’a Kalıp-San’daki haksızlığı ve kuralsız çalışmayı anlatan mektup yazmıştı. Mektupta Kalıp-San’daki hukuksuz ve keyfi uygulamaların 1. dereceden muhatapları oldukları ifade edilmişti. Bundan sonraki hak mücadelesinin hedefi olacakları vurgulanmıştı. Mektupların gönderilmesinden kısa bir süre sonra Kalıp-San yönetimi Cafer Kalağ’ın alacaklarını gerçek maaşı üzerinden hesaplayarak bankaya yatırdı. Cafer Kalağ’ı da arayarak alacaklarının yatırıldığı bildirildi.

Kızıl Bayrak / GOP

 

 

 

 

Küçükçekmece’de işçi toplantısı

 

Küçükçekmece’de hak gaspları karşısında neler yapılabileceği üzerine panel gerçekleştirildi.

22 Ağustos'ta gerçekleşen toplantının gündemi “Patronların her türlü hak gaspı saldırılarına nasıl cevap verebiliriz? Yasal olarak haklarımız neler? Yaşadığımız sorunlar karşısında yalnız değiliz!” oldu.

Sunum, dernek temsilcisinin iş cinayetleri ve iş kazaları ile ilgili verdiği bilgiler ve bunlara karşı örgütlü mücadele çağrısı ile başladı. Çağdaş Hukukçular Derneği’nden Avukat Gülvin Aydın’ın yaptığı sunumda işe girişten işten çıkışa kadar olan çalışma boyunca karşılaşılabilecek bir dizi hak gaspı ve bunlara karşı yapılması gerekenler anlatıldı.

Sunumu ilgiyle dinleyen emekçiler, sunum sonunda avukata sorularını yöneltti. Canlı geçen soru-cevap bölümünden sonra dernek temsilcisi, fiili-meşru mücadelenin öneminden bahsederek yasaları bilmenin bu mücadeleyi güçlendireceğini belirtti.

Konuşmada Greif, ÇELMER gibi direnişler anlatılarak örgütlülüğün önemi vurgulandı ve tüm emekçilere fabrikalarda örgütlenme çağrısı yapıldı.

Emekçiler bu panellerin sürekli olmasını talep ettiler.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece

 

 

 

 

Antalya’da sendikalı işçi kıyımı

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde toplu sözleşme için yetki alan Güvenlik-İş’in 10 üye ve yöneticisi işten çıkarıldı.

Türk-İş’e bağlı Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası (Güvenlik-İş), 470 üye sayısıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yetkili sendika ilan edildi. 520 sendikalı güvenlikçinin çalıştığı Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Koruma ve Zabıta Daire Başkanlığı’nda taşeron olarak çalışan 10 işçi ise ‘performans düşüklüğü’ gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşten çıkarılan 6 işçinin sendikada yönetici olduğu öğrenildi.

Sendika yöneticileri ise üyelerine başka bir sendikaya geçmeleri yönünde baskılar yapıldığını ancak baskıların sonuç vermediğini ifade etti. Yöneticiler kendilerinin işten çıkarılması ile sendika üyesi işçilere gözdağı verilmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde bir emekçiyi daha Alevi olduğu için işten çıkarmıştı. Yerel seçimlerin ardından emekçileri teker teker arayan belediye yönetimi işçilere nereli olduklarını sorarak fişleme işlemine başlamıştı.

 
§