19 Eylül 2014
Sayı: KB 2014/38

Sınıf mevzilerine, direnişe!
Gerici çeteler ve polis İşçilerin Birliği Derneği’ne saldırdı
Mücadele mevzilerimizi koruyacağız!
“Anadilde eğitim hakkı” talebine saldırı
Saldırılara karşı okulları mücadele alanlarına dönüştürelim!
Tetikçi katiller
21 yıldır korunuyor
AKP iş güvenliği eylem planını açıkladı
İşçi katili devlet!
Şov sürüyor, işçiler ölüyor!
İŞKUR işçileri hakları ve gelecekleri için Ankara’da!

Maden işçisine işsizlik sopası

MİB MYK Eylül toplantısı

Emperyalist saldırganlık ve savaşın alanı genişletiliyor
Filistin halkına
İsrail zorbalığı
Abbas İsrail’in Lahey’de yargılanmasını engelledi
Lear işçileri saldırılara karşı bakanlığa yürüdü!
Kapitalizm ve gençlik
DGB faaliyetleri
STFA EML’de Oğuzhan için eylem ve anma
“Yürüyüşümüz ve adımlarımız hızlanıyor!”
Pandora'nın televizyonu
Ulucanlar'da
devrimci irade
kazandı, devrim kazandı!
Zindanlardaki hak ihlalleri devam ediyor!
Hayat boşluk tanımaz!
Van elinde bir öksüz havası Dağlı sevdaların kentli kavgası: Ruhi Su
Kavganın sürdüğü her yerde NERUDA ve şiiri yaşıyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Şov sürüyor, işçiler ölüyor!

 

10 işçiye mezar olan Torun Center şantiyesinde yaşanan işçi katliamının ardından inşaatlar işçilere tabut olmaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in “iş güvenliği şovları” işçi ölümlerine derman olmuyor.

3. kattan düşerek can verdi

Konya’da, çalıştığı inşaatın üçüncü katından düşen işçi hayatını kaybetti. Kıyas Kahraman (47) akşam mesai bitiminde çalıştığı 5 katlı inşaatın 3. katından aşağı düştü. İş çıkışı olduğu için diğer işçiler birlikte gitmek için bekledikleri Kıyas Kahraman’ın aralarında olmadığını fark etti. Bunun üzerine Kıyas Kahraman’ın en son çalıştığı yere bakmak için inşaatın önüne geldiklerinde arkadaşlarını yerde yatarken buldular. Kıyas Kahraman’ın hayatını kaybettiği belirlendi.

Yük asansöründe kaçak vardı

Kırşehir’de yaşanan iş cinayeti ise Torun Center şantiyesindeki katliamı akıllara getirdi. Kırşehir’de çalıştığı inşaatta elektrik akımına kapılan ve ağır yaralanan 19 yaşındaki Serkan Aydın iş cinayetine kurban gitti. Aydın, tedavi gördüğü Kayseri’deki hastanede yaşamını yitirdi.

Bağbaşı Mahallesi’nde yapımı devam eden TOKİ inşaatında mermer işçisi olarak çalışan Serkan Aydın, kaçak bulunduğu ifade edilen yük asansöründe akıma kapıldı.

Düşerek can verdiler

İstanbul Esenyurt’ta Kristal Şehir Şantiyesi’nde 23 yaşındaki Ordulu işçi Metin Boğmalık 8. kattan düşerek can verdi.

Boğmalık, hafta tatili olan pazar günü inşaatta çalışıyordu. Metin’in ölümüne, basit bir güvenlik önleminin maliyet olarak görülüp temin edilmemesi ve denetimsizlik neden oldu. Metin Boğmalık, en pahalısı 250 TL olan emniyet kemeri olsaydı, dengesini kaybetse bile inşaatın üst katından düşmeyecekti.

Kartal Cevizli Mahallesi’nde 8 katlı inşaatın en üst katından vinç yardımıyla aşağıdaki kamyona kalas indiren 49 yaşındaki Ahmet Çakmak, bir anda dengesini kaybetti. Dengesini kaybeden işçi en üst kattan aşağıda kalasların yüklendiği kamyonun içine düşerek can verdi.

Zonguldak’ta ise, bir inşaatın 2’nci katında çalışırken düşen 45 yaşındaki Mehmet Albayrak yaşamını yitirdi. İnşaattan düşmesinin ardından ağır yaralanan Albayrak’ın, tedavi altına alındığı hastanede yaşamını yitirdiği belirtildi.

Genç işçi ölüme yollandı

Diplomalı işsizlik gerçeğiyle karşı karşıya kalarak kölece ve kuralsız çalışma koşullarına adım atan genç işçiler de iş cinayetlerine kurban gidiyor.

İzmir’de, üniversite eğitimini bu yıl bitirdikten sonra ailesine destek olmak için inşaatlarda çalışmaya başlayan 25 yaşındaki Mehmet İsa Dumlu, alçı işleri yaptığı binanın beşinci katından asansör boşluğuna düşerek yaşamını yitirdi.

Aydın Nazilli’deki bir inşaatta Ali Aşir inşaattan düşerek yaşamını yitirdi. Sıvası yapılan 3 katlı binanın ikinci katında iskelede dengesini kaybeden evli ve bir çocuk babası Ali Aşir, kafa üstü yere düştü. Ali Aşir, doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Ankara’da iş cinayeti

Ankara Altındağ’da yapımına devam edilen bir AVM’nin inşaatında çalışan 21 yaşındaki Ümit Can, asansör boşluğunda kaynak yaptığı sırada kaynak makinesinin üzerine düşmesi sonucunda ağır yaralandı.

Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan genç işçi hayatını kaybetti.

 

 

 

 

 

Önce katliam sonra işçi kıyımı

10 işçiyi göz göre göre ölüme yollayan Torunlar GYO, işçi katliamıyla ilgili gerçekleri basın ve kamuoyuyla paylaşan işçileri de kapı önüne koydu.

İşçilerin 32. kattan yere çakıldığı asansörün sorumlularından Emrah Acar ile şantiye önünde eylem yapan işçilerden 20’si tazminatları ödenerek işten atıldılar.

Asansör sorumlularından Emrah Acar, inşaatta asansörlerin bozuk olduğu yönünde uyarılarda bulunduklarını buna rağmen önlem alınmadığını, işe beş gün önce giren işçinin ‘asansör sorumlusu’ yapıldığını anlatmıştı. Yine Acar gibi inşaatta çalışan işçiler şantiyedeki olumsuz şartları basına anlatmıştı.

Acar’la birlikte muhasebeye giden işçilere çalıştıkları süreye göre tazminatları ödendi. İşçiler şantiye yatakhanesindeki eşyalarını toplayıp inşaatı terk etti. 6 aylık çalışması karşılığında Acar’a 3 bin TL tazminat verildi.

 

 

 

 

 

BEDAŞ işçileri: Tabuta girmeyeceğiz!

 

DİSK/Enerji-Sen üyesi işçiler Taksim’de yaptıkları eylemle, BEDAŞ’ın işten çıkarttığı 26 işçinin işe geri alınmasını ve güvenli çalışma koşullarının sağlanmasını istediler.

İşçiler, “BEDAŞ’ta can güvenliği istedik işten atıldık! İşten atılan işçiler geri alınsın!” pankartı açarak Talimhane’deki BEDAŞ Genel Müdürlüğü binasına kadar yürüdü.

İş cinayetinde katledilen işçilerin isimlerinin bulunduğu temsili bir tabut taşıyan işçiler, yürüyüş sırasında BEDAŞ yönetiminin işçilere yönelik tutumunu teşhir ettiler.

Yürüyüşün ardından, işçiler adına açıklama yapan Hakan Demirci, BEDAŞ’ın Soma veya Ali Sami Yen olmasını istemediklerini ve işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin derhal alınmasını talep ettiklerini belirtti.

Ardından temsili tabut BEDAŞ’ın önüne bırakıldı. İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin isimlerinin okunmasının ardından eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 
§