6 Mart 2015
Sayı: KB 2015/09

Üniversitelerde artan faşist saldırganlığa karşı mücadele
En zenginler listesi açıklandı!
Bir korkunun itirafı
Gelenek AKP ile sürüyor
Özgecan’ları da Pozantı ve Şakran’ı da unutma!
‘Meclisten geçer, sokaktan geçmez!’
‘Umutsuzluk yerine inanç ve yaratıcılık’
Polis devletine karşı birleşik mücadeleye!
MİB MYK Mart Ayı Toplantısı Sonuçları
DEV TEKSTİL’in kuruluş süreci tamamlandı
Yerel bültenlerde baharın devrimci çağrısı
Kafkas Şeker’de kıyım ve direniş!
Divan işçileri mücadeleyi sürdürüyor
Kadın sosyalizmle özgürleşir!
Özgecan eylemleri ışığında 8 Mart - S. Soysal
Ukrayna'da kriz büyüyor
Filistin'e teslimiyet dayatılıyor!
Ortadoğu ve emperyalistler arası çatışma - A. Destan
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden...
Münster'de Kürt sorunu ve seçimler paneli
EÜ öğrencileri saldırıyı anlattı
DGB mücadeleyi meclislerle örüyor!
DLB devrimci faaliyeti büyütüyor
Edebiyatın çınarı sonsuzluğa uğurlandı
Patron sendikaları hesap verecek!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Divan işçileri mücadeleyi sürdürüyor

 

DİSK/Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan ve Taşdelen’deki fabrika önünde direnişe geçen Divan Turizm işçileri hafta boyunca gerçekleştirdikleri eylemlerle Koç Holding’in sendika düşmanlığını protesto ettiler. Direniş ise 3. haftasına girdi.

Direniş alanında bekleyen işçilere dayanışma ziyaretleri gün geçtikçe artıyor. Kristal-İş Sendikası’nda örgütlü Yapı Merkezi işçileri 28 Şubat günü direnişçilere dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

Divan Otel önünde eylem

Divan işçileri 1 Mart'ta Taksim’deki Divan Otel önünde eylemdeydi. TRT Radyosu önünde toplanan işçilere Ülker direnişçileri, Dev Turizm-İş üyeleri, Dora Otel direnişçileri, EMEP, DİP, UİD-DER de destek verdi.

Yürüyüş sırasında teşhir konuşmaları yapılırken eylemi takip eden Akit gibi gerici basın organlarına Gıda-İş üyeleri tepki gösterdi. İşçiler, Koç’a karşı oldukları için eylemi takip eden yandaş basının Ülker direnişini sansürlemesini protesto etti.

Divan Otel önünde yoğun çevik kuvvet ve sivil polis ablukası altında açıklama gerçekleştirildi. Otel önünde Divan Turizm işçileri adına açıklamayı Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan okudu.

Koç’a rahat yok!

4 Mart’ta Divan Pastaneleri’nin Ümraniye’deki şubesi önünde eylem gerçekleştirildi. Divan Pastanesi’nin arka sokağında buluşan işçiler ara sokaklardan caddeye çıktılar ve pastanenin önüne geçtiler.

Sendikaya üye oldukları için işten atıldıklarını vurgulayan işçiler, insanca çalışma ve yaşam koşulları için direndiklerini, sendikalı olarak işe başlamak istediklerini vurguladılar.

Divan Pastanesi’nin önüne gelindiğinde ise işçiler içerideki müşterilere ve yöneticilere seslendiler. Divan Pastaneleri’nin 10-20 yıllık ustalarının bugün dışarıda soğuğa, yağmura, kara rağmen direndiklerini ve işe dönene kadar mücadelelerine devam edeceklerini vurguladılar. İçerideki müşterilerden bir kısmı alkışlar eşliğinde pastaneden ayrıldılar. Pastane önünde Ali Koç’un “çocuklarımın geleceğinden emin değilim” sözlerine atıfta bulunarak, Koç Holding’in 52 işçinin çocukları için kaygı duyup duymadığı soruldu. Hamile kadınları gece geç saatlere kadar mesaiye zorlamanın, işçilere bağırmanın insanlık olmadığı vurgulanarak işletmenin müdürleri teşhir edildi.

Divan Pastanesi önündeki eylemin ardından Divan’ın üretim yaptığı Starbucks önüne geçildi. İşçiler “Yediğiniz kek ve pastaların ustaları bizleriz, işimizi geri istiyoruz. Bu yiyeceklerin paketlerini artık memurlar yapıyor. Direnişimize destek olun” çağrısında bulundular.

Divan işçileri için dayanışma

Divan işçileri için İşçilerin Birliği Derneği işçi ve emekçilere dayanışma çağrısında bulundu. Direnen işçilerin sesini fabrikalara ulaştıran sınıf devrimcileri ayrıca “Direnen Divan Turizm AŞ. işçileri yalnız değildir; sınıf dayanışmasını büyütelim!” şiarlı ve İşçilerin Birliği Derneği imzalı afişleri merkezi noktalara astı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

 

 

 

Kartal Adliyesi’nde taşeron işçileri direnişte

 

‘Dünyanın en büyük adliyesi’ olarak nitelendirilen İstanbul Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nde çay ocaklarında çalışan taşeron işçileri keyfi biçimde işten atıldı. İşten atılan taşeron işçileri adliye önünde 2 Mart’ta direnişe geçti.

Bu sürecin ardından MFS isimli taşeron şirketin yerine yeni bir taşeron şirket geldi. Yeni taşeron şirket ise işçileri keyfi gerekçelerle işten çıkardı.

Farklı zamanlarda tek tek işten çıkarılan taşeron işçilerinin bir kısmı sabah saatlerinden itibaren “Adalet sarayında adaletsizlik”, “İşimizi geri istiyoruz” yazılı dövizlerle beklemeye başladı.

3 Mart sabahı Büro Emekçileri Sendikası üyeleri, işten atma saldırısını ve direnişi duyuran, adliye emekçilerine de boykot çağrısı yapan bildirilerin dağıtımını işçilerle birlikte gerçekleştirdi.

Öğle saatlerinde ise BES, Kartal Hukukçular Derneği, ÇHD, Yargıçlar Sendikası ve Yargıçlar ve Savcılar Birliği tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Yargıçlar ve Savcılar Sendikası, Kartal Hukukçular Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği adına da konuşmalar yapıldı. Son olarak ise Büro Emekçileri Sendikası adına basın metni okundu ve hâkimler, avukatlar, tüm yargı emekçileri ve adliyeye gelen emekçiler boykota çağrıldı.

Emekçi Kadın Komisyonları da “Kadın erkek el ele mücadeleye!” ve “Adliyede direniş kazanacak!” şiarlı dövizleriyle eyleme katıldı.

MFS temsilcilik Turizm Gıda Müzik ve Prodüksiyon San.Tic. Ltd. Şti. bünyesinde yemekhane, kafetarya, çay ocaklarında çalışan taşeron işçileri geçtiğimiz yılın Ekim ayında maaşlarının ödenmemesi nedeniyle iş bırakmıştı. İşçiler direnişlerinde kazanıma ulaşmışlardı.

Kızıl Bayrak / Kartal


 

 

 

 

Somalı madencilerden eylem

 

Soma’daki işçi katliamının ardından işsiz kalan madenciler hala tazminatlarını alamadılar.

Tazminatları ödenmeyen madenciler, Atatürk Caddesi üzerinden, katledilen madencilerin isimlerinin yer aldığı pankart ve taleplerinin yer aldığı dövizlerle Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi Müdürlüğü (ELİ) önüne 4 Mart günü yürüyüş gerçekleştirdi.

“Sadaka değil hakkımızı istiyoruz!” sloganıyla yürüyen işçiler, ELİ Müessesesi Müdürü Hakkı Duran ile görüşmek istedi. İşçiler görüşme taleplerine yanıt alamadıkları için ELİ önünde oturma eylemi yaptı.

 

 

 

 

Namet’te direniş sürüyor

 

Gebze’de kurulu Namet’te Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçiler mücadeleye devam ediyor.

Namet’te sendikaya üyelikler devam ederken atılan işçiler 2 Mart sabahı işe giriş saatinde yaptıkları eylemle kararlılıklarını bir kez daha gösterdiler. Fabrika önüne yürüyen işçiler ile polis arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Gerginliğin ardından işe gelen işçilere dönük konuşmalar yapıldı. İçeride yapılan baskıların mücadeleyi engellemeyeceği, fabrikaya sendikanın gireceği, umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini vurgulayan konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda Namet patronunun “Benim arkamda Bakanlar var. AKP hükümeti var. Burada Namet yasaları geçer” dediği de belirtildi.

İşçilerin yaptığı eylemden rahatsızlık duyan Namet patronu işe gelen işçileri alelacele içeri aldı. Patron, işe gelen işçilerin kapı önündeki işçileri görmemesi için elinde geleni yaptı. Gece vardiyasından çıkan işçilerin servisleri ise üretim alanına çekildi. Onların önüne ise Namet patronu kendi TIR'larından birini çekti. Bu şekilde vardiyadan çıkan işçilerle eylem yapan Namet işçilerinin bağını koparacağını sandı.

Buna karşı işçiler karşı kaldırıma geçerek içerideki arkadaşlarının görebileceği noktadan konuşmalar yapmaya devam ettiler. Namet patronu yine TIR'ın yönünü değiştirerek görüş mesafesini kapattı. Vardiyadan çıkışta servislere binen işçiler ise hızla fabrikadan çıkartıldı. Namet işçilerini yalnız bırakmayan sınıf devrimcileri de eylemde yerlerini aldılar. Ayrıca yerel işçi gazetesi GREV’in son sayısı da işçilere ulaştırılarak gazete üzerine sohbetler yapıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze

 
§