6 Mart 2015
Sayı: KB 2015/09

Üniversitelerde artan faşist saldırganlığa karşı mücadele
En zenginler listesi açıklandı!
Bir korkunun itirafı
Gelenek AKP ile sürüyor
Özgecan’ları da Pozantı ve Şakran’ı da unutma!
‘Meclisten geçer, sokaktan geçmez!’
‘Umutsuzluk yerine inanç ve yaratıcılık’
Polis devletine karşı birleşik mücadeleye!
MİB MYK Mart Ayı Toplantısı Sonuçları
DEV TEKSTİL’in kuruluş süreci tamamlandı
Yerel bültenlerde baharın devrimci çağrısı
Kafkas Şeker’de kıyım ve direniş!
Divan işçileri mücadeleyi sürdürüyor
Kadın sosyalizmle özgürleşir!
Özgecan eylemleri ışığında 8 Mart - S. Soysal
Ukrayna'da kriz büyüyor
Filistin'e teslimiyet dayatılıyor!
Ortadoğu ve emperyalistler arası çatışma - A. Destan
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden...
Münster'de Kürt sorunu ve seçimler paneli
EÜ öğrencileri saldırıyı anlattı
DGB mücadeleyi meclislerle örüyor!
DLB devrimci faaliyeti büyütüyor
Edebiyatın çınarı sonsuzluğa uğurlandı
Patron sendikaları hesap verecek!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden...

 

Tunus’ta öğretmenler grevde

Tunus’ta on binlerce öğretmen maaşlarının yükseltilmesini talep ederek greve gitti. Grev nedeniyle öğrenciler sınavlara giremedi. Hükümet kitlesel bölgesel protestolar nedeniyle Libya ve Tunus arasında seyahat edenlerden alınması planlanan özel vergiyi de geri almak zorunda kaldı.

Cezayir'de polis saldırıları

Cezayir’in İn Saleh kentinde hafta sonu fracking kuyularını protesto eden bölge halkı ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Halk iki ayı aşkın bir süredir neredeyse her gün petrol kuyularına karşı protestolarını sürdürüyor. Protestocular bu kez ABD petrol şirketi Halliburton’un çitlerle çevrilen bölgesine girmeye çalıştı. Polis protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz kullandı, onlarca yaralanma ve tutuklama var.

Kosta Rika'da muz işçileri direniyor

Kosta Rika’da ABD şirketi Del Monte’in yan kuruluşu olan Bandeco’da çalışan işçiler bir ay önce başladıkları protestolarını sürdürüyor. Muz şirketi Bandech bu yılın Ocak ayında 300’den fazla işçiyi işten atmıştı. Patron muz işçilerinin örgütlü olduğu Sitepp (Sindicato Trabajadores de la Empresa Publica y Privada) sendikası ile imzaladıkları toplu sözleşme kararlarına da uymayacağını açıkladı. Patron yeni toplu sözleşmeyi kendisine yakınlığı ile bilinen sarı sendika Untrabasi (Unión Trabajadores de Bananeros Sixaola) ile imzaladı.

Del Monte Foods adına Orta Amerika, Kolombiya, Ekvador ve Brezilya’da çalışan Bandeco böylece müzakerelerde sadece sendikayı devre dışı bırakmakla kalmadı, 253 sendikalı işçiyi de yeniden işe almayı reddediyor.

İşten atılan işçilerin büyük bir çoğunluğu Panama'nın Ngöbe-Buglé bölgesinde yaşayan yerli halktan oluşuyor. İşten çıkarılmaları protesto eden işçiler üretimi durdurdular, yolları ve köprüleri işgal ettiler. İşçiler işten atılan arkadaşların derhal geri alınmasını ve toplu sözleşmelerde kazandıkları hakların verilmesini savunuyorlar

Bandeco şirketinin protestolara cevap vermemesi üzerine grevdeki muz işçileri bir çözüme ulaşmak ve taleplerini kabul ettirebilmek için eylemleri ile Kosta Rika ve Panama hükümetleri üzerinde basınç uygulamayı amaçlıyorlar.

İsrail’de işten çıkarmaya protesto

1 Mart’ta Histadrut Sendika Federasyonu’nun çağrısı üzerine Kudüs’te Başbakan Netanyahu’nun binası önünde toplanan 2500 sendikalı işçi protesto gösterisi düzenledi. İşçiler ülkenin güneyindeki ICL’de işten atılmaları protesto ediyorlar. Histadrut Sendikası önümüzdeki hafta bölgesel bir genel grev yapacağını duyurdu. Daha önce de sendikanın çağrısı ile greve gidilmiş, barikatlar kurulmuştu

Avustralya'da kitlesel protestolar

Avustralya’da sendikalar Abbot hükümetinin emek karşıtı politikalarına karşı eylem günü çağrısı yapmıştı. Hükümet işçi ve emekçilerin sosyal haklarını gasp ederek işçi ve emekçilere saldırıya geçti. Emeklilik yaşı kademeli olarak 65’ten 70’e çıkarıldı. Yurtdışında yaşama kararı alan emeklilerin maaşlarına el konulacak. İşçilerin sağlık güvencesi, hafta sonu çalışmaları, fazla mesai ödenekleri ve gece vardiyalarına ilişkin saldırılar da sürüyor.

Sendikanın çağrısına uyan on binlerce kişi hükümetin sosyal yıkım politikalarını geri çekmesini talep ederek protesto gösterileri düzenledi. İşçiler işyerlerinin yok edilmesinin yanında sosyal hakların kısıtlanmasına, kamu kurumlarının özelleştirilmesine karşı da direniyorlar.

Eyleme inşaat, otomotiv, hizmet ve birçok işkolunda çalışan işçilerin yanı sıra eğitim ve sağlık gibi kamu kurumlarından emekçiler de katıldı.

ACTU sendika merkezi Melbourne’daki gösterilere 50 bin ve Sydney’de de 20 bin kişinin katıldığını açıkladı.

Almanya’da öğretmenler grevde

Almanya’da toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alamayan kamu emekçileri iş bıraktı.

Sendikalar yüzde 5,5 ücret artışı ve bir defaya mahsus 175 Euro ödeme talep ediyor. İş sözleşmelerinin sürelerinin sınırlandırılmasına son verilmesi ve stajyerlere işyeri güvencesi talep ediliyor.

İşveren yüksek maliyeti gerekçe göstererek emeklilik hakkını yeniden düzenlemeyi planlıyor ve maaşların tarife kapsamında belirli gruplara göre yapılandırılmasını istiyor. Kamu emekçileri ise buna karşı çıkıyor.

İş bırakma eylemleri toplu sözleşme görüşmelerinin bir sonraki turu olan 16-17 Mart tarihlerine kadar devam edecek.

Bilim Eğitim Sendikası (GEW) iş bırakma eylemlerinin Berlin, Kuzey Ren-Vestfalya, Saksonya, Saksonya-Anhalt ve Thüringen’de yoğunlaşacağını duyurdu.

Norveç Havayolları’nda uçuşlar iptal

Norveç Havayolları Norwegian Air’de 40 pilotun hafta sonu başlattıkları greve geçtiğimiz Çarşamba sabahı 650 pilot daha katılınca Norwegian Air’in tüm seferleri iptal edildi. Danimarka, Norveç ve İsveç havaalanlarında 35 bin yolcu saatlerce beklemek zorunda kaldı.

Üç aydır süren pazarlıklarda bir anlaşmaya varamayan pilotlar, toplu iş sözleşmesinin Norwegian ana şirket olan Norwegian Air Shuttle ile değil, kardeş şirket olan Air Norway ile yapılmasına karşı çıkıyorlar. Pilotlar şartları kabul edilinceye kadar greve devam edeceklerini açıkladılar. Norwegian Air’in 100’ü Danimarkalı olmak üzere 700 pilotu bulunuyor.

Şirketin müdürü, kardeş şirket Air Norway’in iflasını açıklayarak greve bir şekilde son vermeyi düşündüklerini söyledi.

kizilbayrak.net için derleyen: Eylem Güneş


 
§