24 Nisan 2015
Sayı: KB 2015/16

Sınıfımız ve onurumuz için kavgaya, 1 Mayıs’a!
AKP’nin kozu devlet terörü!
“Haklarımız, avukatlık mesleği saldırı altında”
Soma Davası: Düzenin aynası
Katliam davasına karartma talebi
Metal işçisinin büyük isyanı
Metal işçisinin öfkesi mücadeleye dönüştü!
Türk Metal’in kaderi pamuk ipliğine bağlı
MİB’den Renault işçilerine: Yumruk gibi kenetleneceğiz!
Sendikal ihanete ve sermayeye karşı direnen metal işçilerini selamlıyoruz!
İlbeyli işçileri hakları için eylemde
DİSK/Tekstil’de yeni ihanetler için yola devam
‘Rüyalar’ sektöründe kabustan uyananlar
Seçimler, düzen partileri, HDP ve solda parlamentarizm
Düzen siyasetine sendikal bürokrasiden destek!
BDSP: Sınıfın kızıl bayrağı altında 1 Mayıs'ta alanlara!
Ümraniye'de çok yönlü 1 Mayıs hazırlığı
Mamak'ta coşkulu 1 Mayıs şenliği
İşçi bültenlerinde 1 Mayıs rüzgarı
Ankara’da coşkulu 1 Mayıs etkinliği
İzmir’de DGB-DLB’den 1 Mayıs pikniği
Ermeni soykırımı ve burjuva propagandanın iğrenç yüzü
Kapitalizm Akdeniz'i mezarlığa çevirdi
ICOG’dan 1 Mayıs çağrısı
Alman devleti bir polis devletidir!
İşçiler, emekçiler ve gençler ayakta!
Eğitimde özelleştirme saldırısı
Bozuk düzende sağlam çark olmaz
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçiler, emekçiler ve gençler ayakta!


Çeşitli ülkelerde ve sektörlerde işçiler grev yolunu tutarken gençlik de talepleri için mücadeleden vazgeçmiyor...

Almanya’da demiryollarında grev

Tren Makinistleri Sendikası (GDL), 21 Nisan’da 3 günlük bir grev başlattı. Alman demiryolları şirketi Deutsche Bahn (DB) ile toplu sözleşme görüşmelerinin 16. oturumunda da DB yönetiminin uzlaşma göstermemesi üzerine Alman Makinistler Sendikası GDL grev kararı aldı. Sendika, makinistler için yüzde 5 oranında ücret artışı ve haftada 1 saat daha az çalışma talep ediyor. Ayrıca fazla mesainin sınırlandırılmasını ve emeklilik düzenlemesinin iyileştirilmesini istiyor. Sendika bu talepleri 20 bini aşkın makinist ve demiryolu ulaşımında görev yapan 17 bin personel için talep ediyor.

Alman Makinistler Sendikası GDL’nin, 37 bin civarındaki makinist ve tüm demiryolları çalışanları için görüşme yapmak istemesi ve Deutsche Bahn’ın buna karşı çıkması, uzlaşma sağlanamayan noktalardan biri.

Almanya’da yeni grev hazırlığı

Almanya’da hizmet sektöründe örgütlü
ver.di Sendikası toplu sözleşme görüşmelerinin 5. oturumunda anlaşma sağlanamaması üzerine, belediyelerin iyi bir teklifle masaya oturmaması durumunda yuvalarda haftalarca sürebilecek grevlerin yapılacağı uyarısında bulundu.

Ver.di ve GEW sendikaları daha iyi bir sınıflandırmayla 240 bin çocuk eğitmeni, bakıcı ve sosyal hizmet personelinin maaşlarının iyileştirilmesini talep ediyor.

Polonya’da 30 bin emekçi yürüdü

Varşova’da sendikaların çağrısına uyan maden işçileri, eğitim emekçileri ve itfaiyeciler iş ve daha yüksek ücret talepleri için yürüdü. Yürüyüşe 30 bin emekçi katıldı.

Sendikalar, okulların kapanmasının sona ermesini, asgari ücretin arttırılmasını, emeklilik ve vergide reform istiyor. Özellikle az gelirlilerin vergilerinin düşürülmesi, kadınların 35 ve erkeklerin 40 çalışma yılı sonrasında emekli olmaları talep ediliyor.

Avrupa genelinde TTIP protestoları

AB ile ABD arasında imzalanması planlanan Transatlantik Serbest Ticaret ve Yatırım Anlaşması’na (TTIP) karşı Avrupa çapında işçiler, emekçiler ve gençlik sokaklara çıkarak anlaşmayı protesto etti.

TTIP’e karşı küreselleşme karşıtı hareketlerin çağrı yaptığı eylemlere on binlerce kişi katıldı. ATTAC hareketinin verdiği bilgiye göre 750 farklı eylem ve etkinlik gerçekleştirildi. Sadece Almanya’da 230 eylem düzenlendi.

Almanya’da en kitlesel protesto gösterisi Münih’te yapıldı. Gösteriye 20 bin kişi katıldı. Berlin’de de 4 bin kişi Potsdam Meydanı’nda ve Brandenburg Tor’daki AB Temsilciliği’nin etrafında insan zinciri oluşturdu. Stuttgart’ta düzenlenen yürüyüş ve mitinge ise bin 500 kişi katıldı. Gösterilerde yapılan konuşmalarda ABD’deki çalışma şartlarının, çevreye verilen zararın olduğu gibi Avrupa’ya taşınacağına dikkat çekildi. Eğitim, sağlık, iş, demokratik hakların rafa kaldırılacağına vurgu yapıldı, neoliberal politikalar protesto edildi.

TTIP’e karşı protesto gösterilerine Avusturya’da 22 bin kişi katıldı.

İspanya’da telekomünikasyon grevi

İspanya’da Mart ayının son haftası telekomünikasyon sektöründe binlerce kişinin başlattığı grev sürüyor. Telefónica emekçileri insanlık dışı çalışma koşullarına ve düşük ücretlere karşı greve gitmişti. Üye sayısı daha az olan sendikaların başlattığı greve şimdi de CCOO ve UGT gibi büyük sendikalar da destek verdi. Her iki sendika, üyelerini her hafta iki gün iş bırakma eylemine çağırdı.

Telefónica emekçileri haftada 7 gün 12 saat çalışıyorlar ve bunun karşılığında 700 Euro maaş alıyorlar.

Güney Afrika’da ırkçılık protestosu

Güney Afrika’da yabancı düşmanlığı protesto edildi. Geçtiğimiz hafta Durban kentinde, Afrikalı göçmenlerin ev ve iş yerleri basılarak yağmalanmış, çok sayıda göçmen evlerinden çıkarılmıştı. Olaylarda 6 kişi hayatını kaybetmişti. Afrikalı göçmenlere yapılan saldırıları protesto eden 5 bin kişi ayrımcılığın sol bulması için sokağa çıktı.

Güney Afrika’da işsizliğe paralel olarak ülkede göçmenlere karşı saldırılar da artıyor. Saldırılara en çok Somali, Zimbabve, Mozambik, Malavi ve Nijerya’dan gelen göçmenler maruz kalıyor. Bu saldırılar en çok Johannesburg’da yaşanıyor. Güney Afrika’da 2008 yılında 60 kişi ırkçılar tarafından öldürülmüştü.

Binlerce göçmen saldırılardan sonra göçmen kamplarında kalmaya başladı.

Mısır’da inşaat işçileri eylemde

Mısır’da Giza kentinde 1700 inşaat işçisi 22 Nisan günü greve başladı. Çeşitli inşaat şirketlerinde çalışan işçiler 10 aydır ücretlerini alamıyorlar. İnşaat işçileri hükümetin, yaşadıkları sorunlarla ilgilenmesini talep ediyorlar.

Şili’de yüz binlerce öğrenci eylemde

Şili’de 200 bin öğrenci harçlara ve yolsuzluk skandalına karşı sokağa çıktı. Yürüyüşe sadece başkent Santiago’da 100 binin üzerinde lise ve üniversite öğrencisi katıldı.

Yürüyüşe Şili Üniversite Öğrencileri Birlikleri Konfederasyonu (CONFECH) çağrı yaptı. “Şili’nin ihtiyaçlarına yolsuzlar karar veremez” sloganıyla gerçekleşen yürüyüşe üniversite ve lise öğrencileri, öğretim üyeleri ve eğitimcilerle birlikte, yeni iş yasasına karşı mücadele eden işçi ve emekçiler, ulusal hakları için direnen yerli Mapuche halkı, çevre örgütleri ve çok çeşitli kitle örgütü de destek verdi.

 
§