19 Haziran 2015
Sayı: KB 2015/24

Düzenin çözümsüzlüğü ve yeni mücadele dönemi
Sınır çetecilere açık, emekçi halka kapalı!
Türkiye damgalı işbirliği
Eski mürettebat yeniden sahnede!
Lale devrinden fetret devrine doğru...
Sermayenin Demir(eli)
Son genel seçimler solda tasfiyeciliği güçlendirdi H. Yağmur
Ermenek'te işçi katillerine büyük öfke
Çan işçileri: İşçi sınıfı uyanıyor!
Polimer işçileri grevde!
"15-16 Haziran Direnişi ve Metal Fırtınası"
"Ölmek var, dönmek yok!"
Metal işçisi birliğini güçlendiriyor
MİB’i susturamadınız, susturamayacaksınız!
Sendikalar ve sınıf mücadelesi
Metal işçileri ve MİB engelleri aşa aşa ilerledi! - 1
Metal direnişi yedi düvele karşı verilmiş bir savaştır!
Kirli ve kanlı bir suç çetesinin Bilderberg toplantısı
Kadına yönelik şiddeti düzen siyaseti körüklemektedir!
Kadına yönelik şiddet ve 'iyi hal' indirimi üzerine
Devrimci gençlik kampına çağrı
"Türkiye siyasi tarihinde Filistin" paneli yapıldı
Sınıf savaşına yüreği yetmeyenler işine baksın!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçisi birliğini güçlendiriyor

Metal işçilerinin Bursa’dan başlayarak bir dizi kentte gerçekleştirdiği direniş ve fiili grevlerin ardından MESS-Türk Metal ittifakının devreye soktuğu karşı saldırılar sürüyor. Henüz istifaların yaşanmadığı fabrikalarda ise Türk Metal yeni çöküşlerin önünü alabilmek için çabalıyor.

Mücadele devam ediyor

Eskişehir Arçelik’te Türk Metal’den istifalar tüm hızıyla devam ediyor. İşçiler, şirketin İstanbul’daki fabrikasında çalışan işçilere seslenerek “Sıra sizde, ne duruyorsunuz?” diyorlar.

Ototrim işçileri 13 Haziran’da fabrikalarında eylem yaparak “Şov devam etmeli” dediler. İşçiler “Ototrim burada dimdik ayakta!” sloganı attılar.

Trakya’daki fabrikalarda da Türk Metal’e yönelik tepkiler dile getiriliyor. Metal İşçileri Birliği’nin Facebook sayfası üzerinden paylaşımlarda bulunan işçiler, gözlerin Trakya Döküm ve B/S/H işçilerinde olduğunu, bu fabrikalardan gelecek haberleri beklediklerini ifade ediyorlar.

Türk Metal’i fabrikalarından silen, patronun işten atma saldırısı karşısında üretimi durdurarak kazanan EGO işçileri, fabrikada hala kandırılmaya çalışıldıklarını ve işçiler üzerinde baskı kurulduğunu bildirdiler.

TTF’de de Türk Metal’in yeniden fabrikaya girmeye çalıştığı, bunu yaparken de “yaşananlardan ders aldığı” yalanına sarıldığı belirtildi.

Bursa’da bulunan Cansan Alüminyum’da bir araya gelen işçiler 17 Haziran'da 08.00-16.00 vardiya çıkışında eylem yaptı. Alkış ve ıslıklarla Türk Metal çetesini protesto eden işçiler “Türk Metal istifa!”, “Cansan uyuma aşına sahip çık!” sloganlarını haykırdı.
Yine Bursa’da bulunan Rollmech’te de 17 Haziran'da alkış ve ıslıklarla eylem yapılarak Türk Metal protesto edildi.

 

“Temsiliyet hakkı Delphi İşçi Birliği’nindir!”

Bursa’da Delphi işçileri 16 Haziran günü fabrikalarında yaptıkları eylemle yönetimi uyardı. İşçiler kendi iradeleriyle seçtikleri 5 temsilciye Türk Metal çetesinin temsilcileriyle eşit koşullarda oda tahsis edilmesini istedi. Yönetim tarafından Delphi İşçi Birliği’ne tahsis edilen odadaki eksikliklerin giderilmesi için yönetimle yapılan görüşmelerden sonuç alamayan işçiler, sloganlar eşliğinde kısa süreliğine idari binayı işgal ettiler.

Bunun uyarı amaçlı olduğunu belirten Delphi İşçi Birliği şu açıklamayı yaptı:

“Direnişimizin sonucunda elde ettiğimiz haklardan olan ve 5 temsilciyle TM ile eşit imkanlarda oda tahsisinin de sözünü aldığımız yönetim tarafından tahsis edilen ‘Delphi İşçi Birliği’ odamızda eksik donanımların tamamlanması için yapılan görüşmelerin tıkanması sonucu ile bugün A ve C vardiyalarının katılımı ile yapılan eylemde...

İdari bina işçiler tarafından saat 16:00 itibariyle sloganlar eşliğiyle kısa süreliğine işgal edilmiştir.. Bu eylem işçiler tarafından yönetime uyarı niteliği taşımaktadır.. Bu süreçte işçiler yönetime yeterince taviz vermiş ve daha fazlasını vermeyeceğini göstermiştir.. Kimse unutmasın ki Delphi’de temsiliyet hakkı TM nin değil Delphi İşçi Birliği’nindir.

Eğer birileri Delphi’de iş barışından bahsetmek istiyorsa binlerce kişinin önünde verilen sözlerini hatırlamalıdırlar....”

 

Gebze ZF Sachs’ta sözcüler seçildi

Gebze ZF Sachs’ta işçiler Türk Metal’den istifaların tamamlanmak üzere olduğunu duyurdular. ZF Sachs işçileri 17 Haziran günü sandıklarını kurarak sözcülerini seçtiler. İşçiler Renault ve Tofaş işçilerine seslenerek “Siz de kurun sandıkları” diyorlar.

 

Valeo’da seçimler yapıldı, baskılar sürüyor

Valeo’da işçiler sandıkları kurarak temsilcilerini seçtiler. Temsilci seçimlerinin ardından ‘daha güzel bir ortamın olduğunu’ belirten işçiler, diğer fabrikalardan işçilere de sandıkları kurarak temsilcileri seçme çağrısında bulundular.
Buna karşılık, Türk Metal işçiler üzerinde baskı kurmaya çalışıyor. Türk Metal temsilcisinin işe yeni girenlere baskı yaptığı belirtilirken, şube başkanı da fabrikaya geldi ancak konuşma yapamadan gitti.

 

“Renault’a örnek olsun”

Metal İşçileri Birliği (MİB) de Valeo’daki seçimlerin Renault’a örnek olması gerektiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:
“Renault’ta, sözcüler sandık kurulsun denildiğinde bazı arkadaşlar kıyameti koparıyor. ‘Aman fırsatçılar aday olacak’, ‘Aman kargaşa çıkacak’ diyorlar.

Ama bakın temsilcilik seçimlerinin sandıklar kurularak yapıldığı Valeo’da böyle sorunlar yaşanmadığı gibi, seçimler her türlü kargaşalık ihtimaline de son verdi.

Nasıl mı oldu?

Valeo yönetimi sözcülere, ‘Seçime ne gerek var biz sizi tanıyoruz zaten. 2017’ye kadar siz temsilcisiniz’ dedi. Ama sözcüler ‘Hayır sandık kurulsun, biz seçimle gelelim’ dediler.

Kapının önünde sandıklar kuruldu. Toplam 5 aday çıktı. Bunlardan birkaçı da TM’nin yönlendirdiği adamlardı. Bu kişiler yoğun bir seçim çalışması da yaptılar. Direnişin öncüleri özel bir çalışma yapmaya bile gerek görmedi. Sonuç ne mi oldu?

Açık oy farkıyla mücadeleye öncülük edenler temsilci seçildiler.
Fabrikadaki tüm tartışmalar sona erdi. Arkadaşlarımız büyük bir özgüven ve yönetim nezdinde daha kesin bir meşruiyet kazandı. İşler yoluna girdi.

Peki Renault’ta neden işler böyle yürümüyor? Sözcüler neden sandıktan uzak duruyor?

Böylelikle kendilerini yıpratmıyorlar mı?

Kim neden korkuyor?”

 

Tofaş’ta işçi temsilcileri yönetimle görüştü

Tofaş’ta işçilerin seçtiği temsilcilerle yönetim 16 Haziran günü bir görüşme yaptı.

İşçiler toplantıda Tofaş yönetiminin kendilerinin işçilere para vermek istediklerini ancak MESS’e üye diğer ufak iş yerlerinin vermeyebileceğini gerekçe göstererek ‘orta yol düşündüklerini’ söylediklerini aktardı.

İşçiler “Tofaş işçisi için orta yol, emeğinin hakkı olan iyileştirmedir. Yani Bosch sözleşmesi baz alınarak yapılacak iyileştirme...” ifadelerini kullandılar

 

 

EGO işçileri grevle kazandı

Tekirdağ Çorlu’da EGO-Elektrikli Ev Aletleri AŞ’de Türk Metal çetesini eleştirdikleri için 5 işçinin işten atılmasının ardından üretimin durdurulmasıyla başlayan grevin 2. gününde işçiler kazanıma ulaştı.  Çok sayıda kadın işçinin bulunduğu EGO fabrikasında iki vardiyada da üretimi durdurarak fabrikadan ayrılmayan işçiler taleplerini elde etti.

11 Haziran akşam saatlerinde fabrika yönetimiyle işçi temsilcileri arasında yapılan görüşmede, patronun atılan işçilerin geri alındığını açıklaması ve diğer talepler için “şimdi gidin, yarın iş başı yapın, görüşürüz!” yönünde görüş bildirmesinin ardından direnişe devam kararı alan işçilerin talepleri patron tarafından kabul edildi.

Türk Metal’in silindiği fabrikada patron, 5 işçinin işbaşı yapmasını kabul etti. Patronla işçi temsilcileri arasında yapılan görüşmede, işçilerin sendikal tercihine saygılı olunacağı sözü alındı. Bundan sonraki sendikal tercih sürecini ise fabrikada işçilerin ortak kararı ile belirleneceği işçi temsilcileri tarafından açıklandı. Ücret iyileştirmesi noktasında görüşmeler devam edecek.

 

 


 
§