4 Mart 2016
Sayı: KB 2016/09

MESS, devlet ve sendikal bürokrasi saldırıya geçti
Savaşa, sosyal yıkıma ve gericiliğe bütçe!
Sur’da yeni bir katliam hazırlığı
Katillere yasal koruma!
İşçi sınıfı, meşruluğuna yaslanarak kazanacaktır!
Sınıf devrimcileri fiili-meşru mücadeleye çağırdı
DİSK’ten saldırılara karşı eylemler
Esas sorun patronların mülkiyeti gasp etmesidir
Saadet Sakız işçilerinden ek zam talebi
“Karanlığa teslim olmayacağız!”
Renault’da kıyım ve direniş
Renault’da saldırı MİB’lilere gözaltı
Kadın İşçi Kurultayı Sonuç Bildirgesi
Türkiye’de kadın işgücü ve gelişimi - 4
Dünya kadın örgütlenme deneyimleri üzerine - 4
Bin yılların mirası
Komintern: Dünya devriminin partisi - A. Engin Yılmaz
Suriye’de ateşkes süreci ve savaş tehditleri
“Muhafazakarlar” geriliyor “Reformcular” güçleniyor
İsviçre’de ‘yabancı’ düşmanı yasa teklifi reddedildi
Devrimci gençlik faaliyetleri sürüyor
Bıjî Heştê Adarê
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Karanlığa teslim olmayacağız!”

 

24 Şubat 2016 tarihinde gerçekleştirilen ‘Aday Öğretmenler İçin Danışman Semineri’ esnasında Eğitim Bir Sen’li olan bir öğretmenin İstiklal Marşı ve saygı duruşu esnasında “Allah’ın dışında kimseye saygı gösterilmez” demesi üzerine gelişen süreçte Eğitim Sen İstanbul 5 No’lu Şube Başkanı’na yönelik linç kampanyasına karşı, Eğitim Sen üyeleri 1 Mart’ta Kartal Kaymakamlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Susmuyoruz, korkmuyoruz, karanlığa teslim olmuyoruz” yazılı ozalit açan Eğitim Sen’li öğretmenler “Karanlığa teslim olmayacağız!” sloganı attılar. Eylemde Eğitim Sen Genel Merkezi adına konuşan Hanım Koçyiğit şunları söyledi:

“Yaşananlar hukuksuzluk ve geri anlayışlar nedeniyle ortaya çıkıyor. AKP iktidarının toplumun her alanını değiştirmeye çalışmasını protesto ettiğimiz için buradayız. Bir öğretmen televizyonda ‘çocuklar öldürülmesin’ dediği için tehdit edildi. Bugün devrimci, sol, sosyalist kesimleri aydınlık nesiller yetiştirmeye çalıştıkları için hedef gösteriyorlar. Her yerde laik, bilimsel eğitim mücadelesini verdik, vermeye devam edeceğiz. Bugün bu yaşananlar tesadüf değil. Kadına, topluma, eğitime, küçük kız çocuklarına olan bakışı takip ediyoruz. Bütün bunları görüyoruz. Bilim emekçileri olarak bunlara sessiz kalmayacağız.”

Eylemde yapılan basın açıklamasında ise “Karanlığa, gericiliğe karşı parasız, laik, bilimsel, demokratik, anadilinde bir eğitimi savunmaya devam edeceğiz” dendi.

 

 

 

 

İş güvencemize ve yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz!”

 

Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube, 25 Şubat’ta, “İş güvencemize ve yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz” şiarıyla Karşıyaka’da Ankara İlkokulu önünde eylem gerçekleştirdi. “Biz kadınlar iş güvencemizden ve yaşam hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz!” pankartının açıldığı eylemde açıklamayı Şube Kadın Sekreteri Dilek Kanlıbaş Demir yaptı.

Demir, kadınların yaşamları üzerinde kurulan erkek egemen ablukaya karşı seslerini, sözlerini ve mücadelelerini büyütmek için alanlarda olduklarını söyledi. Demir, her gün yeni katliamların yaşandığına, kadın cinayetlerinin hız kesmeden devam ettiğine dikkat çekti. Kadın emeğinin giderek değersizleştirildiği, kadın emekçilere güvencesizliğin dayatıldığı, savaşın güzelliklere ve yaşama dair tüm hakikatleri yok etmeye çalıştığı böylesi yakıcı bir süreçte susmadıklarını ve itaat etmediklerini belirtti. 7 Haziran’dan sonra başlayan saldırı ve katliamları teşhir eden Demir, kadınlara yönelik baskılara, yasaklara ve kadınların emeğinin görülmemesine karşı alanlarda olmaya devam edeceklerini vurguladı.

 

 

 

 

KESK’ten Şişecam işçilerine ziyaret

 

İstanbul Bekyoz’daki Kristal-İş Sendikası Genel Merkezi önünde direnişlerini sürdüren Şişecam işçilerini direnişin 113. gününde (25 Şubat), Tüm-Bel Sen ve KESK Şubeler Platformu ziyaret etti.

KESK Şubeler Platformu adına yapılan konuşmada, işçiler ve emekçilerin ne zaman bir hak mücadelesi verse karşılığında işten atıldıkları belirtildi. Açıklamada, Şişecam işçilerinin emekleri sayesinde, işçilerin ve emekçilerin Şişecam’ı, Paşabahçe’yi tanıdığı ifade edildi. Artvin’de madene karşı direnen emekçilerin kazandığı belirtilerek direnen, birlik olan işçi ve emekçilerin her zaman kazandığı ifade edildi. Sendikaların bugün, patron sendikası durumunda olduğu, işbirlikçi, sarı sendika istemedikleri belirtilerek direniş selamlandı.

Direnişçi işçiler adına yapılan konuşmada ise, KESK Şubeler Platformu’na ziyaretleri için teşekkür edildi. Direniş süreçleri ile ilgili bilgi verildi. Mücadele geleneklerini sürdüreceklerini belirten işçiler sarı sendika değil, gerçek sendika istediklerini bir kez daha vurguladılar.

Eyleme DEV TEKSTİL de destek verdi.


 

 


Emekli-Sen’den zam protestosu

 

DİSK’e bağlı Emekli-Sen İstanbul Şubeleri, 27 Şubat’ta Taksim’de gerçekleştirdikleri eylemle emekçilere yapılan sözde zamlara karşın son dönemde temel tüketim mallarına yapılan fahiş zamları protesto etti. Ekonomik krizin faturasının emekçi ve emeklilere ödetilme politikasına tepki gösterdi.

Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde basın açıklamasını Emekli-Sen Genel Sekreteri Rahime İldemir Bayrak okudu.

Bayrak, AKP dönemindeki bütün ekonomik ve sosyal politikaların işçi ve emekçilerin aleyhine olduğunu; zammın yılda bir defaya mahsus 100 TL olduğunu belirtti.

Ocak ayı enflasyon verilerine değinen Bayrak, bu zam aldatmacasının yanı sıra temel tüketim maddelerine gelen zamlarla emekçilerin alım gücünün ve yaşam standardının daha da düştüğünü belirtti. Savaş ve sömürü politikasına karşı mücadele çağrısıyla açıklamayı sonlandırdı.


 
§