1 Temmuz 2016
Sayı: KB 2016/25

Katil sermaye devleti ve dinci-gerici AKP iktidarıdır!
Gericiliğe karşı devrimci direnişin toplumsal dayanağı işçi sınıfıdır!
Türkiye-İsrail anlaşması; dinci gericilikle ırkçı-Siyonizm aynı safta!
AB kapısı, Türkiye ve sahte umutlar
Atatürk Havalimanı’nda bombalı saldırı
Sermaye baronları teftişte!
“Birlik olursak kazanırız, bölünürsek yok oluruz!”
Soma AŞ ile sendika işçilerin tazminatlarını geciktiriyor
MİB MYK Haziran Ayı Toplantısı Sonuç Bildirgesi
İSDEMİR’de neler oluyor?
Emperyalistler arası hegemonya kavgasında yeni bir dönemeç
Fransa’daki sınıf ve kitle hareketinin anlamı, etkileri ve geleceği
Brexit: ‘AB hülyası’na ağır darbe
Metal Fırtına ve Çerkezköy B/S/H/ deneyimi
Derby Lastik Fabrikası işgali deneyimi ışığında...
Georgi Dimitrov sosyalizm mücadelesinde yaşıyor!
Gençlik mücadelesinde üniversiteler
Eğitimde dinci gericiliğin geldiği nokta
Sivas Katliamı’nın 23. yıldönümü
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Soma AŞ ile sendika işçilerin tazminatlarını geciktiriyor

 

Soma Katliamı sonrasında işsiz kalan Soma Kömür İşletmeleri AŞ çalışanlarının tazminatlarının ödenmediği ve ödemelerin geciktirilmeye devam ettiği ortaya çıktı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Soma Kömür İşletmeleri AŞ ile Türkiye Maden İşçileri Sendikası arasında yapılan anlaşma doğrultusunda Ekim 2015’ten itibaren işçilerin alacağı toplam 34.2 milyon TL’nin 23 taksitle işçilere aktarılacağını bildirmişti. Fakat bugüne kadar yalnızca 5 taksite karşılık gelen miktarın işçilere ödendiği su yüzüne çıktı.

Son olarak da söz konusu şirket ile sendika arasında Nisan ayında yine bir protokol yapıldığı, bu kapsamda ödemelerin geciktirilmesinin de yolunun düzlendiği gözler önüne serildi. Nisan 2016’da yapılan yeni protokol doğrultusunda işçilerin alacaklarının ödenmesine Ağustos ayında tekrar devam edilecek. Protokolde, işçilere ödenmeyen 29.1 milyon TL’lik miktarın 13 taksitle Ağustos 2016 ile 2017 arasında ödeneceği yer aldı. Bu ise 2 bin 800 işçinin tazminatlarının aylarca ödenmeyeceği ve işçilerin şirket-sendika işbirliğinde oyalandığı anlamına geliyor.

Konuyla ilgili detayları aktaran CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel protokolün yenilenmesinin TMSF’nin Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin mallarını satarak işçilerin alacaklarının ödenmesini engelleme amacı taşıdığına dikkat çekti. Özel “Burada yapılan iş TMSF’nin işverenin malını satmasını engellemeye yönelik. İşveren TMSF’ye hiçbir protokol yollamasa, TMSF, işverenin malını satacak ve işçiye ödeyecek. Bu yüzden TMSF yine ödeme yapmayacak. Sendika ile Soma AŞ arasındaki anlaşmayı bekleyecek. Yine ödenmezse yine aynı şey yaşanacak. Bu, tam bir işçiyi satma anlaşması. Biz bu filmi bir kere gördük, yine aynı film. Yine para ödenmeyecek” diyerek işçilerin haklarının gasp edildiğine dikkat çekti.

Özel, mağdur olan işçilerin ciddi sıkıntılar içerisinde olduğunu da sözlerine ekleyerek bir kısmının işsiz olduğunu, çoğunun borçları olduğunu, kredi kartı borçlarının biriktiğini ve çok sayıda işçinin haciz tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

 

 

 

 

Devletten maden patronlarına bir kıyak daha

 

Soma Katliamı’nın ardından madenlerdeki çalışma koşullarında düzenlemeler yapılacağını söyleyen ve bu sayede maden işçilerini oyalamaya çalışan sermaye devleti, şimdi de maden patronlarının ödemesi gereken ücretlere ortak olarak “yüklerini hafifletecek.”

Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Yeraltı Kömür İşletmelerinde İşçi Maliyetlerine Uygulanacak Desteğe İlişkin Tebliğ’ Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Soma Katliamı’nın ardından kömür madenlerinde yeraltında çalışan işçilere ödenmesi zorunlu hale getirilen iki asgari ücret ödenmesi uygulamasının yarısı devlet tarafından karşılanacak.

Tebliğe göre, yeraltı linyit kömürü madenlerinde çalışan işçiler iki kat asgari ücret olan net 2 bin 600 lira maaş almaya devam edecek. Ancak işçi ücretlerinin yarısı devlet tarafından ödenecek. Madencilik işinden elde edilecek tüm kâr patronlara kalırken, işçi ücretlerinde yapılacak devlet kıyağı sayesinde patronların kâr oranları arttırılacak.

Yanı sıra, devletin ödemeleri doğrudan işçiye değil, patrona yapılacak. Yani işçi ücretlerinin denetimi yine patronun elinde olacak.

Öte yandan, uygulamanın 1 Ocak 2016’da başlaması gerektiği belirtilerek, geriye dönük 5 aylık maaşların bayram öncesinde yatırılacağı öne sürüldü. Ancak bu ödeme de doğrudan işçilere değil, patronlara yapılacak. Patronların hesabına yatırılan paranın kullanımı da yine patronların denetiminde olacak.

 

 

 

 

 

BDSP Avcılar Belediyesi’ndeki direnişi ziyaret etti

 

Esenyurt Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), sendikalaştıkları için işten atılan ve belediyenin karşısında direnişini sürdüren Avcılar Belediyesi temizlik işçilerini direnişlerinin 54. gününde (25 Haziran) ziyaret etti.

Ziyaret için Emekliler Parkı girişinde buluşan BDSP’liler buradan sloganlarla direniş alanına yürüdü.

Direniş alanında BDSP’lileri direnişçi işçiler alkışlarla ve sloganlara eşlik ederek karşıladı. Direniş alanında BDSP temsilcisi tarafından kısa bir konuşma yapıldı. Konuşmada, emeğine, onuruna, geleceğine ve sendikal haklarına sahip çıkarak kölece çalışmaya karşı direnen temizlik işçileri selamlandı. Ardından kiralık işçilik, bireysel emeklilik ve kıdem tazminatı saldırılarına değinilerek sermayenin topyekûn saldırılarına karşı işçi sınıfının topyekûn direnişe geçmesi gerektiği ifade edildi. “Bu bayrağı Avcılar’da dalgalandıran temizlik işçilerinin mücadelesi mücadelemizdir” denilerek konuşma sonlandırıldı.

BDSP temsilcisinin konuşmasının ardından Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şubesi adına bir konuşma yapılarak BDSP selamlandı. Konuşmaların ardından hep birlikte direniş çadırına geçildi. Çaylar içilerek sohbetler edildi. Yaklaşık 3 saat süren ziyarette işçilerle süreç üzerine sohbetler edilerek Greif Direnişi anlatıldı. Ziyarette Kızıl Bayrak gazetesi ve BDSP’nin 2 Temmuz etkinliklerinin el ilanları da işçilere ulaştırıldı.

Ziyarete Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası da (DEV TEKSTİL) destek verdi.


 

 

 


Kayseri’de kıdem tazminatı faaliyeti

 

19 Haziran Pazar günü işçi toplantısı gerçekleştiren Kayseri İşçi Birliği, kıdem tazminatının gaspı planına karşı 24 Haziran’da da Organize Sanayi Bölgesi’nde dağıtım yaptı.

“Kıdem tazminatı hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” çağrısını içeren el ilanlarının dağıtımı sanayide çalışan işçiler tarafından ilgiyle karşılandı. Dağıtım sırasında işçilerle kısa sohbetler yapıldı.

Bazı işçiler de el ilanlarının dağıtımına yardım ederken yüzlerce el ilanı işçilere ulaştırıldı.

 
§