10 Mayıs 2020
Sayı: KB 2020/Özel-2

1 Mayıs’ın ardından...
1 Mayıs dayatmaları ve sendikal bürokrasi
Sendikal bürokrasinin 1 Mayıs perişanlığı
2015 Metal Fırtına!
İstanbul’da 1 Mayıs eylemleri
İzmir’de 1 Mayıs eylemleri
İzmit’te yasağa rağmen 1 Mayıs
AİM 1 Mayıs’ı ‘evde kalamayanlar’ ile kutladı
Dört bir yanda 1 Mayıs
Anti-faşist zaferin 75. yıldönümü…
Anti-faşist mücadele ve komünistler - A. Eren
Almanya’da 1 Mayıs kutlamaları
Dünyada her yer 1 Mayıs’tı!
Paris’te yasaklara rağmen 1 Mayıs
İsviçre’de 1 Mayıs
Dünyanın aşıyla imtihanı
Yaktıkları kızıl meşale yolumuzu aydınlatıyor
Denizler dört bir yanda anıldı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İzmir’de 1 Mayıs eylemleri

 

İzmir 1 Mayıs Dayanışma Platformu Gaziemir Serbest Bölge girişinde ve Çiğli merkezde 1 Mayıs eylemleri gerçekleştirdi. Her iki eylem de işçi servislerinin vardiya giriş çıkışına ve akşam vardiya dönüşüne denk getirildi.

Eylemlerde platform adına yapılan açıklamalarda 1 Mayıs’ın 150. yılına vurgu yapılarak, dünyada yaşanan krizlere değinildi. Ayrıca, bu yılki 1 Mayıs’ın dünyada ve Türkiye’de salgın sürecinde karşılandığı belirtilerek; sağlık ve eğitim sistemlerinin dünya ölçeğinde çöktüğüne vurgu yapıldı. Emperyalist dünyanın merkezi olan ABD ve diğer emperyalist ülkelerde bile virüs ile mücadelede iflas ettiğinden bahsedildi. AKP iktidarının ise koronavirüsle mücadele adı altında patronlara teşvik kredileri verirken işçilere açlık ve yoksulluk dayattığı belirtildi. Evde kal çağrıları yapan iktidarın işçileri üretim alanlarına göndermeye devam ettiğinin altı çizildi. İşten çıkarmaların ve ücretsiz izinlerin yasalaştığından bahsedildi. İktidarın koronavirüs salgınını fırsat bilerek sokağa çıkmaya yasaklarını devreye soktuğuna, yine bu bahaneyle 1 Mayıs kutlamasını engellediğine değinildi.

Açıklamanın devamında ise işçi ve emekçilere iş yerlerinde, fabrikalarda ve bulundukları her alanda koronavirüs önlemlerini alarak 1 Mayıs coşkusunu yaşatma çağrısı yapıldı. Eylemlerde sık sık “Yaşasın 1 Mayıs yaşasın mücadelemiz!”, “ İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “ Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” ve “Genel grev genel direniş!” sloganları atıldı.

Yapılan basın açıklamalarına çevredeki insanların ilgisi gösterdiği gözlendi.

1 Mayıs çağrısına engelleme girişimi

Çiğli Güzeltepe Mahallesi’nde 1 Mayıs Dayanışma Platformu olarak 1 Mayıs’ı her yerde kutlama çağrısı yapıldı.

Uğur Mumcu Parkı’nda Güzeltepe emekçilerini 1 Mayıs günü evlerinde, işyerlerinde 1 Mayıs’ı kutlama çağrısı yapmak için toplanıldı. Burada polisin engelleme girişimiyle karşılaşıldı. Yürüyüş yaptırmayacakları, basın açıklaması için de 4 kişiye izin verecekleri dayatmalarında bulunan polise, “Bizler çağrımızı yapacağız” denilerek mahallede müzik ve ajitasyon konuşmaları eşliğinde mahalle dolaşılmaya başlandı.

Faaliyet sırasında bir süre sonra polis tekrar engellemeye girişimiyle müzik ve konuşmaya izin vermeyeceklerini öne sürdü. 1 Mayıs Dayanışma Platformu’nun kararlı duruşu ile müzik ve ajitasyon eşliğinde mahalle dolaşıldı. Yürüyüş boyunca Güzeltepe emekçileri alkışlar ve zafer işaretleri yaparak destek verdiler.

Yürüyüşün sonunda Firdevs Düğün Salonu önünde gerçekleştirilen program 1 Mayıs marşıyla başladı. Polisin 1 Mayıs çağrısına karşı tahammülsüz tutumu ve engelleme girişimi teşhir edildi. 1 Mayıs’ın önemi üzerinde durulan konuşmada, dünyada ve Türkiye’de kapitalist-emperyalist sistemin krizlerinin yarattığı sonuçlara kısaca değinildi. Böylesi bir süreçte koronavirüs salgınına karşı iktidarın kendi rant ve talanları için fırsat kolladığı, sokağa çıkma yasağı ilan etse de işçileri fabrikalara gönderdiği belirtildi. İşten çıkarmaların sözde yasaklandığı iddiasıyla ücretsiz izinlerin yasallaştırıldığı ifade edilen konuşmada, 1 Mayıs’ın koronavirüs bahanesiyle yasaklandığı ifade edildi.

Yapılan konulmalarda “1 Mayıs çağrılarını yapanlara barikat kurmak yerine fabrikalarda koronavirüse rağmen işçileri çalıştıran patronlara barikat kursunlar, kadın ve çocuk taciz ve tecavüzcülere barikat kursunlar” dendi. Program “Yaşasın 1 Mayıs” sloganıyla bitirildi.

Aynı saatlerde sınıf devrimcileri Uzundere’de de işçi ve emekçileri her yeri 1 Mayıs alanına çevirmeye çağırdı. Öncelikle bir açıklama yapıldı ve virüs bahanesiyle işçi ve emekçilerin haklarının gaspedildiğine dikkat çekildi. 1 Mayıs’ın salgınla birlikte kölelik koşullarının dayatıldığı bir dönemde karşılandığı ifade edildi.

Sermayenin sınıf kiniyle davrandığı bu dönemde 1 Mayıs’ın kutlanmasının önemine vurgu yapıldı. Tüm mahalledeki emekçilerin 1 Mayıs’ı kullandıktan sonra 1 Mayıs Marşının okunmasının ardından emekçilerin alkışlarıyla açıklama sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

 

İzmir’de işçilerden 1 Mayıs eylemleri

 

Genel-İş 8 Nolu Şube ise Çiğli Belediyesi işçileri ile şantiyede 1 Mayıs açıklaması yapıldı. Sabah 10.30’da başlayan 1 Mayıs programına BDSP ve EİB katıldı. 1 Mayıs programına, ölüm orucunda ölümsüzleşen Mustafa Koçak ve Helin Bölek anılarak başlandı. Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in yaşaması için Grup Yorum üzerindeki baskıların son bulması istendi. Devamında, Çiğli Belediyesi müzik korosunun türkü ve marşları Grup Yorum için söyleyeceği vurgusuyla müzik dinletisi yapıldı.

Dinletinin ardından işçi sınıfının mücadelesinde şehit düşenler adına saygı duruşuyla devam eden program, Genel-İş 8 Nolu Şube adına konuşmayla sürdü. Konuşmada dünyada ve Türkiye’deki krize değinilerek koronavirüs salgınının faturasının işçi ve emekçilere kesilmeye çalışıldığına dikkat çekildi. Acil üretim ve hizmet birimleri dışında tüm işçilere ücretli/idari izin verilmesi talebi vurgulandı.

Koronavirüs sürecinde 1 Mayıs’ın karşılandığı, eylemlerin yasaklandığı bir dahaki 1 Mayıslar’ın alanlarda daha güçlü kullanacağı ifade edilerek 1 Mayıs’ın ruhuyla mücadele edecekleri ifade edilerek konuşma bitirildi.

Yine gün boyu 1 Mayıs açıklamaları devam etti. Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ise saat 10.30’da Çiğli Araştırma Hastahanesi’nde 1 Mayıs açıklaması yaptı. Açıklamaya Ege İşçi Birliği de destek verdi. Açıklamada “Sağlık hizmetini üretenler olarak emeğimize sahip çıkıyor, Yaşasın 1 Mayıs diyoruz!” vurgusu yapıldı. Salgınla mücadele ederken yitirilen emekçiler anıldı. Açıklamada; insan onuruna yaraşır bir gelecek ve çalışma koşulları; barış içinde savaşsız, sömürüsüz bir dünyada yaşama ve yaşatma talepleri dile getirildi. Devamında “Taleplerimizi tüm dünya emekçileri ile birleştirerek tek ses/tek yürek olarak haykırdığımız 1 Mayıs’ı bu yıl işyerlerimizde salgına karşı önlemlerimizi alarak karşıladık” denildi.

“İnsanlığı ve doğayı öldüren sömürü düzenine mahkûm değiliz!” sözleriyle başka bir dünyanın mümkün olduğu vurgulanarak açıklama bitirildi.

Ege Üniversitesi’nde ise saat 12.30’da 1 Mayıs açıklaması gerçekleştirildi. İzmir 1 Mayıs Dayanışma Platformu pankartları ve önlükleri ile bu açıklamaya da katıldı.

SES, ülke çapında olduğu gibi İzmir’deki bir dizi hastanede de 1 Mayıs açıklaması yaparak Koronavirüs nedeni ile ölen meslektaşlarını andı.

Kızıl Bayrak / İzmir