10 Mayıs 2020
Sayı: KB 2020/Özel-2

1 Mayıs’ın ardından...
1 Mayıs dayatmaları ve sendikal bürokrasi
Sendikal bürokrasinin 1 Mayıs perişanlığı
2015 Metal Fırtına!
İstanbul’da 1 Mayıs eylemleri
İzmir’de 1 Mayıs eylemleri
İzmit’te yasağa rağmen 1 Mayıs
AİM 1 Mayıs’ı ‘evde kalamayanlar’ ile kutladı
Dört bir yanda 1 Mayıs
Anti-faşist zaferin 75. yıldönümü…
Anti-faşist mücadele ve komünistler - A. Eren
Almanya’da 1 Mayıs kutlamaları
Dünyada her yer 1 Mayıs’tı!
Paris’te yasaklara rağmen 1 Mayıs
İsviçre’de 1 Mayıs
Dünyanın aşıyla imtihanı
Yaktıkları kızıl meşale yolumuzu aydınlatıyor
Denizler dört bir yanda anıldı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Paris’te yasaklara rağmen 1 Mayıs

 

Fransa’da işçi sınıfının uluslarası birlik mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’ta, koronavirüsün yayılmasını engelleme adına uygulanan OHAL yasalarıyla her türlü eylem ve etkinlik yasaklanmıştı. Sendikalar işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta evde kalma, sosyal medya üzerinden ve kapı, pencere ve balkonlarda döviz ve pankartlarla kutlama çağrıları yapmıştı. Sendikaların evde ve sosyal medya üzerinden kutlama çağrısı büyük ölçüde karşılık bulsa da Paris ve birçok banliyölerinde işçi ve emekçiler “öfkemizi eve kapatamayacaksınız!” şiarlı çağrılarla yasağa rağmen 1 Mayıs’ta sokağa çıkmayı tercih etti, sermaye ve Macron yönetiminin yasaklarını tanımayarak eylemler düzenledi.

Paris’te ilk eylem sabah saat 10.00’da Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi (GDDK) tarafından Republique Meydanı’nda gerçekleştirildi. Eylem öncesi kolluk güçleri polis ve jandarmanın onlarca araçla konuşlandığı meydanda, resmi/sivil yüzlerce kolluk gücü de eylemlere saldırı için hazır edilmişti.

GDDK bileşenleri bu baskıya rağmen koronavirüs tedbirleri alarak pankart ve dövizlerle eylem yaptı. “En büyük virüs kapitalizm, tek aşı sosyalizm!”, “Hayatlarımız ya da onların kârları!”, “Kapitalizm öldürür!” şiarlarının yazılı olduğu pankart ve dövizler taşındı. Polis de eyleme saldırmakta gecikmedi. Saldırıya sloganlarla cevap veren devrimcilerden 5 kişi işkenceyle gözaltına alındı.  30’a yakın kişinin katıldığı eylemde herkesin birer birer sokak izin belgeleri kontrol edilerek neredeyse herkese izinsiz gösteriye katılmaktan ceza yazıldı.

GDDK iki hafta öncesinden saat 10.00 için Republique Meydanı’na eylem çağrısı yapmıştı. GDDK’nın günler öncesinden yaptığı çağrı ve kitlelerin sokağa çıkmasından duyduğu korku sermaye hükümetini o kadar tedirgin etmiş ki yüzlerce kolluk gücü eylemin ardından saatlerce Republique ve çevresinden ayrılmadı. Eylem RT televizyonu, Reuters, Revolution Permanent ve değişik ulusal ve uluslararası basın tarafından da izlenirken basın çalışanları da polis tacizine maruz kaldı.

Banliyölerde de polis terörü

GDDK’dan ayrı olarak “Paris Devrimci 1 Mayıs Platformu” da Republique Meydanı’nda saat 14.00’te eylem yapacaktı. Fakat sabahki polis saldırısının ardından bu eylemi iptal eden Platform, Paris banliyölerinden Evry, Creil, Meulun, Pierrefitte Villiers Le Bel’de yerel sembolik eylemler gerçekleştirdi.

Paris ve banliyölerinde de semt ve mahallelerde kurulan yerel 1 Mayıs inisyatifleri eylemler düzenledi. Saat 13.00’te Montreuil’e yapılan çağrı için polis sokakları abluka altına aldı ve kitlelere dayatmalarda bulunarak terör estirdi. Bölgeye yüzlerce polis yığılırken metro çıkşlarında yoğun kontroller gerçekleşti, birçok kişiye ceza kesildi. Yardıma muhtaç yaşamak durumunda kalanlara destek veren, Paris ve çevresinde faliyet yürüten insani yardım kuruluşu “Brigades de Solidarité Populaire-Halk Dayanışma Tugayları” çalışanları da polisin saldırısına maruz kaldı. Yardım için sırada bekleyen insanlara polis azgınca saldırıda bulundu.

Bunların dışında, sembolik eylemler de yaşandı. CGT sendikasında örgütlü bir grup işçi Bastille Meydanı’na pankartla çıktı. Ayrıca Paris 18. bölge ve 20. bölge belediyesi önlerinde de 1 Mayıs’ı sokakta kutlamak isteyen işçi ve emekçiler eylemler yaptı.

Pantin’de yürüyüş

93. bölge Pantin’de ise akşam saat 20.00’de 100’e yakın sarı yelekli ve değişik mesleklerden işçi-emekçi korsan 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirdi. Bir saat boyunca Pantin sokaklarında sloganlar ve coşkulu marşlarla dolaşan eylemcilere pencere ve balkonlardan slogan ve marşlarla eşlik edildi. Eylemciler binalardan selamlanırken, sokaklardan geçen araçlar da klaksonlarla desteklerini sundu. Enternasyonal Marşı söylenerek bitirilen eylemde polis yürüyüşü arkadan araçla takip etmekle yetindi. Sarı Yelekliler Pantin oluşumu yasaklı korona günlerinde daha önce de korsan yürüyüş gerçekleştirmişti.

Kızıl Bayrak / Paris