10 Mayıs 2020
Sayı: KB 2020/Özel-2

1 Mayıs’ın ardından...
1 Mayıs dayatmaları ve sendikal bürokrasi
Sendikal bürokrasinin 1 Mayıs perişanlığı
2015 Metal Fırtına!
İstanbul’da 1 Mayıs eylemleri
İzmir’de 1 Mayıs eylemleri
İzmit’te yasağa rağmen 1 Mayıs
AİM 1 Mayıs’ı ‘evde kalamayanlar’ ile kutladı
Dört bir yanda 1 Mayıs
Anti-faşist zaferin 75. yıldönümü…
Anti-faşist mücadele ve komünistler - A. Eren
Almanya’da 1 Mayıs kutlamaları
Dünyada her yer 1 Mayıs’tı!
Paris’te yasaklara rağmen 1 Mayıs
İsviçre’de 1 Mayıs
Dünyanın aşıyla imtihanı
Yaktıkları kızıl meşale yolumuzu aydınlatıyor
Denizler dört bir yanda anıldı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Denizler dört bir yanda anıldı

 

Sermaye devletinin 6 Mayıs 1972’de idam ettiği devrimci önderler Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, pek çok ilde yapılan eylem ve etkinliklerle anıldı.

İstanbul’da anma etkinliklerinden öne çıkan alanların başında, dönemin devrimci gençlik hareketinin 6. Filo’yu denize döktüğü Dolmabahçe geldi. Devrimci Gençlik Birliği’nin de anma yaptığı Dolmabahçe’deki bir diğer anmayı gençlik örgütleri ortak bir şekilde düzenledi. Anma etkinliğine katılanlar salgından kaynaklı fiziki mesafe ve diğer tedbirleri uygularken, kitleyi abluka altına alan polisin kurallara uymadığı gözlendi.

Saygı duruşu ile başlayan anmada gençlik örgütleri adına yapılan açıklamada kapitalist-emperyalistlerin saldırganlığının sürdüğüne dikkat çekilerek şunlar söylendi:

“Bugün burjuvazinin devleti kendi sınıf çıkarları doğrultusunda örgütleniyor. Siyasal ve ekonomik krizlerden baskı ve şiddetle kurtulmaya çalışıyor ama çabaları nafiledir. Nasıl ki Denizler bu topraklara anti-emperyalist mücadeleyi kazıdılarsa, Amerikan 6. Filo’sunun döküldüğü denizde bugünün kan emicileri de yerlerini bizlerin mücadelesiyle bulacaktır.”

Konuşmanın ardından denize Üç Fidan anısına karanfiller bırakıldı.

Emek Partisi (EMEP) Gençlik Meclisi de Dolmabahçe’de anma etkinliği düzenledi. Saygı duruşunun ardından meclis adına Metekağan Yıldırım konuştu. Yıldırım konuşmasında “Onları asanlar, idam ipini boyunlarına geçirenler Denizleri asmak çözüm olur sanıyorlardı ancak beklentileri yerle bir oldu! Denizler 48 yıldır yüzlerce binlerce gencin adında, mücadelesinde, kararlılığında, cesaretinde yaşıyor, yaşamaya da devam edecek” dedi.

İstanbul Kadıköy’de akşam saatlerinde anma gerçekleştirildi. Süreyya Operası önünde HDP, ESP, Devrimci Parti, Kaldıraç tarafından düzenlenen anmada ortak açıklama okundu. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın anıları önünde saygı ile eğildikleri, ideallerine bağlılıklarını yineledikleri ifade edildi. Basın açıklamasının devamında şu sözlere ver verildi:

“Şimdi bu bayrağı daha yükseklerde dalgalandırma zamanı. Ezilenleri yok sayan, geleceksizliğe mahkum eden düzene karşı devrimin ve sosyalizmin bayrağını, üç fidanın, Mahirlerin, İboların, Mazlumların bayrağını zafere ulaştırma zamanı. Üç Fidan’a sözümüz budur. Biz kazanacağız.”

Anmada “Deniz, Yusuf, Hüseyin! Sürüyor sürecek mücadelemiz!” ve “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganları atıldı.

Dersim’de Sanat sokağında yapılan anmayı EMEP, HDP, ESP, CHP, SGDF, Partizan, SMF ve Dersim Barosu gerçekleştirdi.

Saygı duruşunun ardından Denizler için konuşmalar yapıldı. Anma etkinliği konuşmaların ardından Metin Kahraman’ın söylediği türkülerle  bitirildi.

Diyarbakır’da SGDF ve ESP, Denizleri anma etkinliği gerçekleiştirdi. Saygı duruşunun ardından ESP ve SGDF adına konuşmalar yapıldı.

Manisa Emek ve Demokrasi Platformu, Manisa Eğitim Sen binasında açıklama yaparak Denizler’i andı. Platform adına açıklamayı Eğitim Sen Şube Başkanı İsmail Şener okudu.

Adana’da EMEP Adana İl Örgütü ve Adana Emek Gençliği, il binasında açıklama yaparak Denizleri andı. Açıklamayı Emek Gençlik üyesi Adnan Karataş yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, şube binasında açıklama yaptı. Açıklamayı İHD İskenderun Eşbaşkanı Ayten Kılınç okudu.

İzmir’de çeşitli ilçelerde yapılan etkinliklerin yanısıra İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı. Açıklamayı İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına Hülya Ulaşoğlu okudu.

Ayrıca Gebze, Antalya, Denizli, Çorum,Kayseri , Eskişehir, Balıkesir, Muğla, Mersin, Samsun, Elazığ, Antep, Malatya, Bolu, Bursa, Erzincan, Van ve Rize’de Denizler için anma etkinlikleri yapıldı.

 

 

 

 

 

DGB Dolmabahçe’de Üç Fidan’ı andı

 

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilişlerinin 48. yılında Devrimci Gençlik Birliği (DGB), Dolmabahçe’de anma gerçekleştirdi. 

“Özgürlüğüne ve geleceğine sahip çık, düzene karşı Deniz ol!” şiarıyla gerçekleştirilen anmada yapılan konuşmada, Denizlerin Amerikan emperyalizminin askeri donanması 6. Filo’yu Dolmabahçe’de denize döktükleri hatırlatıldı. Sermaye devletinin 6 Mayıs 1972 tarihinde Üç Fidan’ı asarak işçilerin, emekçilerin, ezilen halkların ve gençlerin devrim mücadelesini bitiremediği vurgulanan konuşmada, dünden bugüne devrim mücadelesinin Asya’dan Avrupa’ya, Latin Amerika’dan Ortadoğu’ya kadar dünyanın dört bir yanında sürdüğü ifade edildi. Gençliğin de özgürlük ve gelecek mücadelesinin devam ettiğinin altı çizilen konuşmada, emperyalist kapitalist sisteme karşı Deniz olma çağrısı yapıldı.

Konuşmanın ardından başta Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan olmak üzere devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. 

Sonrasında DGB adına basın açıklaması okundu. Devamında, “Güneşi içenlerin türküsü” şiirinin okunduğu anmada, “Gündoğdu Marşı” hep bir ağızdan söylendi.

Marşın ardından karanfiller denize atıldı. Anmada sıklıkla “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler, 6. Filo’yu unutmayın!”, “Deniz, Yusuf, Hüseyin, sürüyor, sürecek mücadelemiz!” sloganları atıldı. 

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

 

Denizler polis terörüne rağmen anıldı

 

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilişlerinin 48. ölüm yıldönümü vesilesiyle, gençlik örgütleri Karşıyaka Mezarlığı’ndaydı. Mezarlığı saran polisin taciz ve baskılarına rağmen, slogan ve marşlarla devrimci önderler anıldı, mücadelede yaşatılacakları haykırıldı.

Sermaye devleti, korona salgınını öne sürerek, -tıpkı 1 Mayıs’ta yapmak istediği gibi- 6 Mayıs anmasını da engellemek niyetindeydi. Salgınla ilgili gerekli tedbirler alınmasına karşın mezarlığı saran kolluk kuvvetleri “sosyal mesafe” gibi bahanelerle birçok dayatmada bulundular.

Saat 13.00’te anma programını gerçekleştirmek için alanda toplanılırken, mezarlığın girişini tutan polis yığını, flamaları ve ozalitleri içeri almadı. Polisin keyfi dayatmalarına, tacize dönüşen üst araması da eklendi. Mezarlığa girildiğinde ise polis, slogan atmamak ve açıklama yapmamak kaydıyla mezara karanfil bırakılabileceği dayatmasını öne sürdü. 

Kortej oluşturulduktan sonra gelen 2 gencin korteje katılmasını engellemeye çalışan polis, buna izin vermeyen gençlere saldırdı. 2 genci “GBT’sine bakıp, bırakacaklarını” söylemelerine rağmen, gençler kaçırırcasına gözaltına alındı. Kalan kitle ise sloganlar eşliğinde mezarlığa geçti.

Polis dayatmalarına karşın mezarlık başında basın açıklaması yapılan anma, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganlarıyla son buldu. Açıklamada polisin göstermiş olduğu keyfi tutum da teşhir edildi.  Mezarlıktan çıkarken, Gündoğdu Marşı söylendi. 

Anmanın ardından gözaltına alınan iki gencin durumunu takip etmek ve onları karşılamak için hastane yakınlarında tekrar toplanıldı. Gözaltına alınan iki kişi para cezası kesilerek serbest bırakıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara