10 Mayıs 2020
Sayı: KB 2020/Özel-2

1 Mayıs’ın ardından...
1 Mayıs dayatmaları ve sendikal bürokrasi
Sendikal bürokrasinin 1 Mayıs perişanlığı
2015 Metal Fırtına!
İstanbul’da 1 Mayıs eylemleri
İzmir’de 1 Mayıs eylemleri
İzmit’te yasağa rağmen 1 Mayıs
AİM 1 Mayıs’ı ‘evde kalamayanlar’ ile kutladı
Dört bir yanda 1 Mayıs
Anti-faşist zaferin 75. yıldönümü…
Anti-faşist mücadele ve komünistler - A. Eren
Almanya’da 1 Mayıs kutlamaları
Dünyada her yer 1 Mayıs’tı!
Paris’te yasaklara rağmen 1 Mayıs
İsviçre’de 1 Mayıs
Dünyanın aşıyla imtihanı
Yaktıkları kızıl meşale yolumuzu aydınlatıyor
Denizler dört bir yanda anıldı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

AİM 1 Mayıs’ı ‘evde kalamayanlar’ ile kutladı

 

Covid-19 salgınının ve sokağa çıkma yasağının gölgesinde geçen 2020 1 Mayıs’ında işçi ve emekçiler çeşitli biçimlerde taleplerini dile getirmeye, 1 Mayıs’ın sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya çağrısına yanıt vermeye devam ediyorlar.

Ankara İşçi Meclisi (AİM) de 1 Mayıs planlamaları çerçevesinde sabah saatlerinde sokağa çıkma yasağına ve resmi tatile rağmen çalışmak zorunda bırakılan işçilerle buluştu.

Hazırladıkları 1 Mayıs tişörtleriyle, 1 Mayıs Marşı’nın yazılı olduğu kartlarla süslenen kızıl karanfillerle hastaneleri ve marketleri ziyaret eden AİM’liler sağlık ve market işçilerinin 1 Mayıslarını kutladılar; birlik, mücadele ve dayanışma çağrısı yaptılar. Ayrıca AİM’liler bugün resmi tatil nedeni ile çalışmayan ancak salgın sürecinde en ağır koşullarda çalışmaya devam eden kargo işçilerine de kızıl karanfillerini dün gerçekleştirdikleri ziyaretlerle ulaştırdılar.

Ziyaretlerden ve böyle bir günde hatırlanmaktan duydukları memnuniyetlerini dile getiren işçiler 1 Mayıs günü çalışmak zorunda bırakılmaları karşısında ise “Bizi böyle bir günde nasıl rezil ettiklerini herkes görsün!” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Ankara İşçi Meclisi, gerçekleştirdiği ziyaretlerde ve yürüttüğü çalışmalarda tüm işçi ve emekçileri akşam saat 20.20’den itibaren bulunduğu her alanda 1 Mayıs Marşı’nı söylemeye çağırıyor.

1 Mayıs eylemine polis saldırısı

Ankara Tuzluçayır’da Aka-Der, Alınteri, BDSP, DAD, Devrimci Parti, HDK, ESP, HDP, Partizan’ın örgütleyicisi olduğu 1 Mayıs eylemi gerçekleştirildi.

Tuzluçayır’da kortej oluşturularak sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş boyunca “Yaşasın 1 Mayıs, bîji yek gulan!”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından devrim şehitleri adına 1 dakikalık saygı duruşuna geçildi. Sonrasında basın metni okundu. 

Sermaye ve AKP iktidarının ücretsiz izin dayatmasına, salgınla birlikte yeterli önlemleri almamasına, işçi ve emekçilere reva gördüğü sağlıksız çalışma koşullarına değinilen açıklamada, baskıya ve sömürüye karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Eylemin ardından polis saldırısı gerçekleşti. 5 kişinin gözaltına alındı. Gözaltına alınan 3 BDSP’li ve 2 Aka-Der üyesine “Umumi Hıfzıssıhha Kanunu”ndan 3.150’şer lira para cezası kesildi. Gözaltılar Devlet Demiryolları hastanesinden serbest bırakıldılar.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

 

Kayseri’de 1 Mayıs eylemi

 

Kayseri’de Emek ve Demokrasi Platformu başından itibaren koronavirüs salgını koşullarında bile 1 Mayıs’ı kutlama kararlılığı ile hareket etti. Bu çerçevede çeşitli araçlarla 1 Mayıs çağrısını işçi ve emekçilere ulaştırmak için çaba gösterdi.

Kayseri Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri 30 Nisan’da Kayseri kent meydanındaydılar. Salgın nedeniyle sosyal mesafeyi koruyarak basın açıklaması gerçekleştirdiler. Basın açıklamasını Eğitim-Sen Şube Başkanı ve KESK dönem sözcüsü Sedat Ünsal okudu. Sedat Ünsal basın açıklamasını okumadan önce salgında yaşamını yitiren Disk Dev Yapı İş İstanbul Avrupa yakası temsilcisi Hasan Oğuz şahsında, 1 Mayıs ve emeğin korunması mücadelesinde ölümsüzleşenleri selamladı.

Sedat Ünsal işçi ve emekçileri öldüren düzene, kapitalizme karşı işçi ve emekçileri mücadeleye çağırdı.  Ünsal; “Kapitalist sistemin yol açtığı savaşlar, ekonomik krizler, işsizlik, eşitsizlik, yoksulluk, güvencesizlik, işçi cinayetleri, kadın bedeni ve emeği sömürüsü insanlığı, dünyayı yok oluşun eşiğine getirdi. Salgın düzenin nasıl çürüdüğünü, çöktüğünü kamusal hizmetlerin piyasalaştırılmasının kitlesel ölümlere nasıl zemin sunduğunu en açık, en dramatik hali gözler önüne serdi” dedi.

1 Mayıs’ta alanlarda olmanın önemine değinen Ünsal; “Uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü için sembolik de olsa alanlarda, Taksim Meydanı’nda, sendikalarımızda, evlerimizde, balkonlarımızda, 1 Mayıs Marşı’mızı hep birlikte söyleyelim. Baharın coşkusuyla güzel günler göreceğimizin inancıyla pankartlarımızı sallayalım, sloganlarımızı haykıralım” dedi.

AKP iktidarının işçi sınıfına ve emekçilere yönelik saldırılarına değinen KESK Dönem Sözcüsü, Sedat Ünsal konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Ülkemizde salgın, yaşam ve çalışma koşullarının çok ağırlaştığı, işsizliğin rekor üzerine rekor kırdığı, krizin faturasını işçi ve emekçilere çıkarmak için ciddi adımların atıldığı, yandaş konfederasyonlarla yapılan satış sözleşmesiyle kamu emekçilerinin sefalet ve açlık sınırında yaşam mücadelesi verdiği bir dönemde patlak verdi. İktidar gerekli tedbirleri zamanında almadığı gibi, ‘çarkalar dönsün’ diyerek fabrikalarda inşaatlarda binlerce işçiyi ‘ya salgından ya da açlıktan ölüm’ seçenekleriyle baş başa bıraktı”

1 Mayıs eylemine Emek ve Demokrasi Platformu’nun öznesi olan DİSK, KESK, demokratik kitle örgütleri, BHH ve Emek Partisi destek verdi.  

BDSP ve Kayseri İşçi Birliği ise özgün araçlarla 1 Mayıs çağrısını işçi ve emekçi kitlelere duyurmak için özel çaba içinde oldu. Bugün de BDSP ve Kayseri İşçi Birliği 1 Mayıs’a ilişkin dövizleriyle açıklamada yerini aldı.

Basın açıklaması boyunca “Yaşasın 1 Mayıs İşçi Bayramı!”, “Ücretli izin istiyoruz!”, “Korona değil kapitalizm öldürüyor!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!” sloganları haykırıldı.

Kızıl Bayrak / Kayseri