10 Mayıs 2020
Sayı: KB 2020/Özel-2

1 Mayıs’ın ardından...
1 Mayıs dayatmaları ve sendikal bürokrasi
Sendikal bürokrasinin 1 Mayıs perişanlığı
2015 Metal Fırtına!
İstanbul’da 1 Mayıs eylemleri
İzmir’de 1 Mayıs eylemleri
İzmit’te yasağa rağmen 1 Mayıs
AİM 1 Mayıs’ı ‘evde kalamayanlar’ ile kutladı
Dört bir yanda 1 Mayıs
Anti-faşist zaferin 75. yıldönümü…
Anti-faşist mücadele ve komünistler - A. Eren
Almanya’da 1 Mayıs kutlamaları
Dünyada her yer 1 Mayıs’tı!
Paris’te yasaklara rağmen 1 Mayıs
İsviçre’de 1 Mayıs
Dünyanın aşıyla imtihanı
Yaktıkları kızıl meşale yolumuzu aydınlatıyor
Denizler dört bir yanda anıldı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Dört bir yanda 1 Mayıs

 

Koronavirüs salgınına rağmen dört bir yanda 1 Mayıs eylemleri gerçekleştirildi. Fiziki mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen eylemlerde işçi ve emekçiler taleplerini haykırdı.

Adana’da Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, Uğur Mumcu Meydanı’nda ortak 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi. Dün gerçekleştirilen eylemde “Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan!” sloganları atıldı. Polis eyleme katılımı 20 kişi ile sınırlandırmak istedi. Kısa süreli gerginlikler olan eylem açıklama sonrası sonlandırıldı.

Antakya’da üç ayrı 1 Mayıs eylemi dün gerçekleştirildi. DİSK, KESK, TMMOB, HTO “Yaşasın 1 Mayıs” diyerek eylem gerçekleştirdiler. İkinci olarak HDP, SYKP, EMEP, TİP ve SODAP 1 Mayıs eylemi gerçekleştirdiler. Üçüncü eylem ise Halkevleri, Kaldıraç, TÖP-G 1 tarafından gerçekleştirildi.

Balıkesir’de Alihikmetpaşa Meydanı’nda, Edremit’te Şehit Hamdi Bey Meydanı’nda, Bandırma’da Cumhuriyet Meydanı’nda ve Ayvalık’ta Cumhuriyet Meydanı’nda, sendikalar, odalar ve siyasi partilerin temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen basın açıklamalarında işçi ve emekçilerin 1 Mayıs’ı kutlandı.

Bursa’da Fomara Meydanı’nda yapılacak eylemi iptal eden DİSK, KESK, TMMOB, TTB açıklamayı Bursa Akademik Odalar Birliği önünde gerçekleştirdi. Gemlik’te ise Gemport limanında çalışan işçiler, işyerlerinde 1 Mayıs’ı kutladı.

Çorum’da Çorum 1 Mayıs Platformu tarafından yapılan 1 Mayıs eylemi Kadeş Barış Meydanı’nda, gerçekleştirildi. Fiziksel mesafe kurallarına dikkat edilerek gerçekleştirilen eylemde yapılan açıklamada şunlar belirtildi:

“Sermaye değil halk egemenliğini esas alan, sömürüye karşı emeğin haklarını koruyan, toplumsal zenginliğe el koyan yüzde 1’in değil toplumun yararını esas alan yeni bir toplumsal düzenin kurulması şarttır.”

Çanakkale Gestaş’da, Zonguldak TTK Limanı’nda, İstanbul Şehir Hatları İşletmeleri, İstanbul Deniz Otobüsleri, İzmir Deniz Limanı’nda 1 dakika düdük çalındı. Uluslararası Deniz Ticaret Odası ve ITF’nin kararıyla yapılan eylem 1 Mayıs için gerçekleştirildi.

Dersim’de Emek ve Demokrasi Platformu 1 Mayıs’ı Seyit Rıza Meydanı’nda gerçekleştirdiği eylem ile kutladı. Eylemde 77’de ve 10 Ekim Ankara Katliamı’nda katledilenler için saygı duruşu yapıldı. Platform adına yapılan açıklamada mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

Dersim’de DİSK’e bağlı Enerji-Sen üyesi işçiler AKSA’ya ait Fırat Elektrik Dağıtım AŞ önünde 1 Mayıs’ı kutladılar. “Asıl salgın sermayedir” denilen açıklamada slogan atılarak sonlandırıldı.

Dersim Burmageçit Köyü’ndeki köylüler de 1 Mayıs’ı yaptıkları açıklama ile kutladılar. Üretici köylüler olarak taleplerini sıralayarak eylemi sonlandırdılar.

Elazığ’da KESK Şubeler Platformu, Hozat Garajı Meydanı’nda yaptığı açıklamayla ile 1 Mayıs’ı kutladı.

İskenderun’da ise emek ve demokrasi güçleri adına 1 Mayıs eylemi gerçekleştirildi.

İstanbul’da Türk-İş, Hak-İş, Birleşik Kamu-İş, HakSen, Sağlık Hizmetleri Sendikası, Sivil Memurlar Sendikası sırasıyla Taksim Meydanı’na gelerek Taksim Anıtı’na çelenk bıraktı.

İstanbul Avcılar’da belediye işçileri şantiyede 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi. Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şubesi’nin düzenlediği eylem ile 1 Mayıs kutlandı.

Lüleburgaz’da ise Emek Platformu Lüleburgaz Kongre Meydanı’nda 1 Mayıs açıklaması gerçekleştirdi.

Malatya’da Emek ve Demokrasi Güçleri, Emeksiz Üst Kavşağı’nda bir araya gelerek 1 Mayıs’ı kutladı.

Mersin Limanı’nda çalışan Liman-İş üyesi işçiler video çekerek 1 Mayıs’ı kutladı.

Samsun’da iki ayrı eylem yapıldı. KESK, DİSK, TÜRK-İŞ, TTB ve TMMOB, İstiklal Caddesi Süleymaniye Geçiti’nde temsili 1 Mayıs eylemi gerçekleştirdi. Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri de Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelerek 1 Mayıs’ı kutladı.

 

 

 

 

 

Mersin’de 1 Mayıs açıklamaları

 

Devletin Covid-19 salgınını fırsata çevirerek 1 Mayıs’ı yasaklamasının ardından, Mersin’de 30 Nisan günü işçi ve emekçi sendikaları tarafından temsili 1 Mayıs kutlamaları yapıldı. Tümtis, Yol İş, Birleşik Metal İş, Genel İş, Sağlık Emekçileri Sendikası ve Tüm Bel Sen örgütlü oldukları iş yerleri önünde çeşitli açıklamalar yaptılar. 

Mersin Cumhuriyet Meydanı’nda ise Emek Demokrasi Platformu tarafından 10 kişilik temsili katılımla bir basın açıklaması yapma kararı alındı. Eylem saati geldiğinde meydanda çeşitli sendika ve kitle örgütlerinden yaklaşık 30 kişi toplandı. Tertip komitesiyle yaptıkları anlaşmayı gerekçe gösteren kolluk güçleri, 10 kişiden fazla katılımla yapılacak bir eyleme izin verilmeyeceğini söylediler. Sosyal mesafeye dikkat edilerek meydanda toplanmış olan işçi ve emekçiler bu yaklaşımı protesto ettiler.

Yapılan konuşmalarda asıl amaçlananın 1 Mayıs’ı yasaklamak olduğu, sosyal mesafeyi ihlal edenlerin kolluk güçleri olduğu dile getirildi. Toplanma yerinde açıklama yapan Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TESKTİL) Çukurova Temsilciliği ise başta Mersin olmak üzere tüm kentlerde tekstil işçilerinin salgın başladığından beri işçi sağlığını tehdit eden riskli koşullarda çalıştırıldıkları, gerekli hiçbir önlemlerin alınmadığı ve denetimin yapılmadığı, bu nedenle işçilerin koronavirüse yakalanıp hayatını kaybettiği dile getirildi. Sözde önlem adı altında 1 Mayıs’ı yasaklayanların, gerek sokağa çıkma yasağı ilen edilen, gerekse diğer günlerde işçi sağlığını düşünmediği ifade edildi.

10 kişilik tertip komitesi ise kendini kitleden kopararak polisin gösterdiği yerde açıklama yaptı. İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta emekçileri bölen bu tutum DEV TESKTİL tarafından sloganlarla protesto edildi. Polis barikatının gerisinde kalan emekçiler ise 1 Mayıs marşları ve sloganlarla bu duruma tepki gösterdi.

Kızıl Bayrak / Mersin

 

 

 

 

 

İstanbul’da 1 Mayıs şehitleri anıldı

 

İstanbul 1 Mayıs Platformu, 1 Mayıslar’da katledilenleri 30 Nisan’da gerçekleştirdiği basın açıklamalarıyla andı.

DİSK, TMMOB, KESK, İstanbul Tabip Odası yöneticilerinin yanı sıra, 1 Mayıs Platformu’ndaki siyasi parti ve örgütlerden sınırlı sayıda temsilcinin katılımıyla anma gerçekleştiriliyor. 

İlk olarak, Taksim’de ‘77 1 Mayıs›ında katledilenler, Kazancı Yokuşu’nda düzenlenen açıklama ile anıldı. Anmada 1 Mayıs Platformu adına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu platform adına açıklamayı yaptı. 9’u kadın 34 kişinin katledilmesini lanetlenerek ‘77 1 Mayıs şehitleri anıldıktan sonra Şişhane Parkı’na yürüyüş yapıldı. Burada, 1 Mayıs 1989’da katledilen Mehmet Akif Dalcı anıldı. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk Dalcı’yı anarak konuşma gerçekleştirdi. KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ayfer Koçak da söz aldı ve salgında da çalışmaya mahkum edilen işçilerin yaşamının hiçe sayıldığına dikkat çekti.

Kadıköy’de ‘96 1 Mayıs’ında katledilen işçi-emekçiler Hasan Albayrak, Dursun Odabaş ve Yalçın Levent için anma gerçekleştirildi.

Taksim anmasına saldırı

Koronavirüs salgınını bahane eden AKP iktidarı 1 Mayıs’ta sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasağa rağmen “1 Mayıs yasaklanamaz” diyerek Taksim Anıtı’na çelenk bırakmak isteyen sendika ve meslek örgütleri temsilcilerine polis saldırdı.

DİSK önünde toplanan sendika ve meslek odaları temsilcileri Taksim Anıtı’na çelenk bırakmak istediler. Temsili heyetin Taksim’e yürümesine izin vermeyen polis eyleme saldırdı. Sendika ve meslek örgütü temsilcilerinin arasında olduğu 24 kişi gözaltına alındı.