10 Mayıs 2020
Sayı: KB 2020/Özel-2

1 Mayıs’ın ardından...
1 Mayıs dayatmaları ve sendikal bürokrasi
Sendikal bürokrasinin 1 Mayıs perişanlığı
2015 Metal Fırtına!
İstanbul’da 1 Mayıs eylemleri
İzmir’de 1 Mayıs eylemleri
İzmit’te yasağa rağmen 1 Mayıs
AİM 1 Mayıs’ı ‘evde kalamayanlar’ ile kutladı
Dört bir yanda 1 Mayıs
Anti-faşist zaferin 75. yıldönümü…
Anti-faşist mücadele ve komünistler - A. Eren
Almanya’da 1 Mayıs kutlamaları
Dünyada her yer 1 Mayıs’tı!
Paris’te yasaklara rağmen 1 Mayıs
İsviçre’de 1 Mayıs
Dünyanın aşıyla imtihanı
Yaktıkları kızıl meşale yolumuzu aydınlatıyor
Denizler dört bir yanda anıldı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İsviçre’de 1 Mayıs

 

Basel’de kitlesel, devrimci ve coşkulu 1 Mayıs

Bu yıl olağanüstü koşullarda karşılanan 1 Mayıs, İsviçre Basel’de aralarında BİR-KAR’ın da bulunduğu İsviçreli ve Türkiyeli devrimci gruplarca oluşturulan “Devrimci 1 Mayıs Platformu” tarafından kitlesel katılım ve coşkuyla kutlandı. Gelenekselleşen ve kurumsallaşan Devrimci 1 Mayıs Platformu, hazırlık çalışmalarına önceden bir dizi toplantı örgütleyerek başlamıştı. Bu çerçevede ortak bir çağrı bildirisi hazırlanmış ve dağıtılmıştı. Miting ve yürüyüş haberi ayrıca sosyal medya etkili kullanılarak kamuoyuna duyurulmuştu. 

1 Mayıs günü saat 14.00’da Klybeckstrasse’nin çeşitli noktalarında toplanmaya başlayan kitle, çeşitli grupların pankartlarını açması ve coşkulu sloganları haykırmasıyla birlikte başlamış oldu. Caddenin birçok noktası önceden duvarlara asılan pankartlarla süslenmişti. Miting düzeninde başlayan ve nispeten uzun süren toplanma yerindeki etkinliğin ardından yürüyüşe geçildi. Örgütleyicilerin de beklemediği bir kitleselliğin sağlanmasıyla coşku daha da yükseldi. Balkonlarda ise dayanışmacı tepkilerle eyleme katılım sağlandı.

Dreirosenbrücke’den itibaren coşkulu sloganlarla başlayan yürüyüş izinsiz olmasına ve kentin en merkezi caddelerinden geçen uzun bir güzergah kullanılarak yürünmesine rağmen polisin hiçbir müdahalede bulunmaması dikkat çekti. Korona koşullarında küçük grupların bile bir araya gelmesine müsaade etmeyen polisin 500 kişiyi aşkın bir kitlesellikle yapılan eyleme müdahale etmemesi, kitleselliğin yanı sıra bir dizi başka faktöre bağlı yorumlansa da Basel’de Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun kazandığı mevziiyle ve 1 Mayıs’ın kutlanacağına ilişkin ortaya konulan kararlılıkla da açıklanabilir.

Devrimci marşların ve sloganların coşkuyla haykırıldığı yürüyüşe İsviçreli sol akımların ve anti-faşist grupların hemen tümüyle gençlik kitlesinden oluşan güçlü katılımı dikkat çekti. Türkiyeli sol gruplardan Halk Cephesi, MLKP, SYKP, Partizan, TKEP/L, PDD ile Kürt hareketine bağlı kurumlar bayrak ve pankartlarıyla katılım sağladılar. BİR-KAR ise Almanca olarak “Kapitalist sömürüye, işsizliğe ve sosyal hak gasplarına karşı mücadeleye!” pankartıyla yürüyüşe katıldı. 

Sendikaların ve liberal kurumların katılım sağlamadığı, korona nedeniyle belirsizliğin yanı sıra korkunun da yaşandığı koşullarda katılımıyla, coşkusuyla, kararlılığı ve içeriğiyle devrimci bir 1 Mayıs kutlaması yapmak, tümüyle Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun başarısıdır.

Kızıl Bayrak / Basel

***

Cenevre’de 1 Mayıs eylemi

Koronavirüs salgınının dünya kapitalist sistemini felce uğrattığı bir dönemde 1 Mayıs farklı biçimlerde de olsa dünyanın birçok yerinde kutlandı. 1 Mayıs eylemlerinden biri de İsviçre’nin Cenevre kentinde yapıldı.

Üç büyük sendikanın düzenlediği 1 Mayıs etkinliği, sınırlı bir kitle katılımıyla, saat 11’den 14’e kadar sürdü. Evlerin balkonlarından, pencerelerinden de ıslık ve alkışlar eşliğinde Enternasyonal marşı seslendirildi. 

1 Mayıs etkinliği sırasında sendikalar adına yapılan konuşmalarda, sermayenin yaratmış olduğu krize değinildi ve salgına karşı alınan önemlerin ve açıklanan yardım paketlerinin bir avuç tekelin çıkarları için olduğu vurgulandı.

İşçi ve emekçiler için hiçbir ciddi yardım yapılmadığı söylendi. Şimdiden birçok sektörden sokağa atılan işçiler arasında ciddi yoksulluğun baş gösterdiği aktarıldı. Etkinlik sloganlar atılıp marşlar söylenerek bitirildi. 

Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın proletarya enternasyonalizmi!

 Kızıl Bayrak / Cenevre

 

 

 

 

 

Atina’da binlerce emekçi alanlardaydı

 

Koronavirüs salgını nedeniyle 1 Mayıs’ta alanlara çıkış, bazı istisnalar dışında sembolik sınırlarda kaldı. Pek çok ülkede otoriteler, gösterilere katılımı sınırlayan bir tutum sergilediler. Salgının emekçilerde yarattığı tedirginliğin de katılıma olumsuz etkisi oldu. Buna rağmen Yunanistan’ın başkenti Atina’da kutlanan 1 Mayıs farklı oldu. 

Salgını fırsat bilen sendikal bürokrasi, bu yıl birçok ülkede alanlara çıkmaktan uzak durdu. Kimi ülkelerde ise sembolik katılımlı eylemler yapıldı. Yunanistan’da ise sendikalar, işçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma, mücadele günü 1 Mayıs’ı Atina’daki Sintagma meydanda kutlama kararı aldı. 

Korona salgınına rağmen Atina’daki kutlamaya binlerce işçinin-emekçinin katılması dikkat çekti. Aralarında fiziksel mesafe bırakarak toplanan işçiler, emekçiler, gençler meydanı doldurdu. 1 Mayıs’a binlerce emekçinin katılması, korona salgınına rağmen kitlesel eylemlerin yapılabileceğini gösterdi. Atinalı emekçiler, gerekli fiziksel mesafe bırakılarak maske, eldiven gibi koruyucu araçlar kullanarak nasıl kitlesel bir eylem yapılacağını pratikte gösterdiler. 

Eylemi örgütleyen Yunanistan Komünist Partisi ile PAME (Tüm İşçilerin Militan Cephesi) üyeleri, Sintagma Meydanı’nda taleplerini haykırdılar. Krizin faturasını ödememek için 10 yıldan beri mücadele eden işçi sınıfıyla emekçiler, salgına takılmadan alanlara çıkıp yükselttikleri şiarlarla, mücadelenin devam edeceği mesajını verdiler.