İçindekiler:

25 Aralık 2020
Sayı: KB 2020/Özel-28

Pandemi yılı ve işçi sınıfı
Sermaye iktidarı KDP-PKK çatışmasını kışkırtıyor
Bir garip yolsuzluk hikayesi
Çıplak arama dayatması insanlık onuruna saldırıdır!
Soytarılar tarihin çöplüğünü boylayacaklar!
“Devlet hakikatten hoşnut olmuyor”
MİB: Yaşatacak olan örgütlü gücümüzdür!
İşçinin isyanı ve ötesi
Eğitim Sen’de kriz ve sendikal bunalım
28 Şubat’ın dümen suyunda “TKP Açılımı” / 2 - H. Fırat
Alman kolluk güçlerindeki faşist örgütlenmeler / 3
BM’nin İnsani Gelişme Raporu üzerine
Veysel Akgül yoldaşı kaybettik!
“İfşa hareketi”nin gösterdikleri
“Taleplerimiz için de mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor!”
Gençlik mücadelesi ve 2020
Roboski Katliamı 9. yılında…
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Soytarılar tarihin çöplüğünü
boylayacaklar!

 

“Google’ı Abdülhamid buldu”, “İstanbul Sözleşmesi çok kan dökecek”, “Ben evrim kitaplarını bir ay boyunca okudum, ispat edilmemiş bir şeyin okutulması bence saçmadır, müfredatta olmamalıdır”, “Hitler nasıl Polonya’ya anında girdiyse biz Yunanistan’a adeta elimizi kolumuzu sallaya sallaya gireriz.”, “Yahudiler Kur’an-ı Kerim’de lanetli ırktır. Kur’an’da yazılı tek bir ayeti dahi kabul etmeyen kafirdir” ve Musul’un tartışıldığı bir programda “Louis Althusser Marksist bir sosyologdur, karısını baltayla öldürmüştür. Nietzsche yatırıldığı deliler hastanesinde öldü. Foucoult eşcinseldi, AİDS’den öldü bu adam bize nasıl örnek olsun.” gibi ırkçı, şoven, cinsiyetçi ve anti-bilimsel sözler, bugünlerde yine bir cümlesi ile çok konuşulan Ebubekir Sofuoğlu’na aittir.

Yakın zamanda Akit TV’de yayınlanan bir tartışma programına katılan Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi sözde Profesör Ebubekir Sofuoğlu, Z kuşağını hedonist (Hazcı) olmakla suçladıktan sonra üniversiteler için “Sayın Cumhurbaşkanımız da vurguladı. Neredeyse fuhuş evleri” dedi. Bu sözler toplum genelinde tepkiyle karşılandı. Sosyal medya üzerinden Sofuoğlu’na dair on binlerce gönderi paylaşıldı. İktidarın beslemelerinden olan bu sözde profesörün “gaf”ına karşı iktidar, imajının zedelenmemesi kaygısıyla saray soytarısının üstünü tek kalemde çizdi. Sakarya Üniversitesi rektörlüğü Sofuoğlu hakkında soruşturma açacağını duyururken, sırasıyla YÖK Başkanı Yekta Saraç’tan, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’tan, AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan da Sofuoğlu’nun söylemlerini doğru bulmadıklarına ilişkin açıklamalar geldi. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı ise Sofuoğlu hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa sürüklemek, tahrik veya aşağılamak” suçundan hakkında soruşturma başlattı.

Berat Albayrak’ın istifasının ardından 20 saat boyunca suskun kalan yandaş medya bu olayın ardından da bir süre nabız yoklaması gerçekleştirdi. Öyle ya, söz konusu “profesör” sonuç olarak AKP’nin besleyip büyüttüğü sözde akademisyenlerdendi. Bundan kaynaklı bekleyip görmeleri gerekiyordu. Neyse ki lağım medyasının imdadına, tepkilerin basıncında kalan AKP hızlıca yetişti ve çok geçmeden söz konusu soytarı hakkında açıklamalarda bulunuldu.

Bu sözlere karşı lağım medyasından “Aslında öyle demek istememişti” gibi sesler de yükselmedi değil. Tüm bu tabloyu hazmedemeyen saray soytarısı ise halen daha sosyal medya hesabı üzerinden pervasız açıklamalar yapmaya devam ediyor. Sözlerinin çarpıtıldığını iddia ettiği gibi, sözlerinin arkasında olduğunu da söylüyor. Hizmetkarlığını yaptığı iktidarın bizzat sözcüsü tarafından (İbrahim Kalın) dışlanmayı sindirememiş olacak ki, hakkında söylenenler için şikayetçi olacağını da belirtti. Sofuoğlu, bu gücünü tıpkı kurduğu cümlesinin başında da belirttiği gibi cumhurbaşkanından ve onun düzeninden almaktadır. Fakat tüm bunların rahatlığı ile sarf ettiği sözler hiç de düşündüğü gibi “hoş görü” ile karşılanamamıştır. Çünkü toplumsal basınç buna müsaade etmemiştir. Bu çirkef sözlerin önünü açan, bizzat üniversiteliler için “kızlı-erkekli aynı evde kalıyorlar” diyerek evlere baskınlar düzenlettiren Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bu soytarıların önünü açan, ilerici akademisyenlerin ihracı ile dinci-gericileri ihya eden, akademiyi adeta ayaklar altına alan AKP-MHP iktidarından başkası değildir. Üniversiteler AKP-MHP eliyle Sofuoğlu türevi yandaş-gericiler yuvası haline dönüştürülmüş, onların eline teslim edilmiştir.

Her gün milyonlarca işçi ve emekçinin izlediği TV kanallarında bu soytarılardan onlarcasına rastlıyoruz. En başta da belirtildiği gibi AKP’yi ve medyasını bu sözler karşısında “rahatsız” eden tek şey toplumsal tepkidir.

Bu kirli düzen devam ettiği sürece daha nice Sofuoğlu ile karşılaşacağız ve benzerlerinin bizzat iktidar tarafından harcanışlarını göreceğiz. Çünkü bu düzen devam ettiği sürece, bu soytarıların yaratmak istediği bilinç bulanıklığına olan ihtiyaç da bitmeyecektir.

M. Nevra

 

 

 

 

 

Aralık’ta PCR pozitif sayısı 543 bini aştı

 

Pandeminin 9. ayında Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından hazırlanan “Aile Hekimliği Pandemi Anketi”nin Aralık 2020 sonuçları açıklandı ve TTB sonuçlara ilişkin online basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısına TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları, TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Emrah Kırımlı katıldı.

Aile hekimleri aracılığıyla, koronavirüs (Covid-19) pandemisindeki durumu aktaran çalışmaya 75 farklı ilden bin 520 aile hekiminin katıldığı belirtildi. TTB’nin çalışmasına göre, aile hekimliği listelerinde Kasım ayında 476 bin 293 olan PCR pozitif sayısı Aralık ayında 543 bin 39’a yükseldi. Kasım ayında izlemde olan kişi sayısı ise 1 milyon 435 bin 214’den 1 milyon 519 bin 815’e çıktı.

TTB’nin Aile Hekimliği kolunun hazırladığı çalışmanın verilerine göre, Eylül ayında 186 bin 780, Ekim ayında 143 bin 732, Kasım ayında ise 476 bin 293 PCR pozitif vaka sayısı tespit edildi. Aralık ayında tespit edilen 543 bin 39 PCR pozitif ile birlikte dört ayda TTB’nin tespit ettiği toplam PCR pozitif sayısı 1 milyon 349 bin 884’e yükselmiş oldu. 

Tedbirlerin kapsamına dair “soru işareti”

Anket çalışmasına ilişkin sunum yapan TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Emrah Kırımlı şu ifadeleri kullandı:

“Biz bu çalışmaya başladığımızda sokağa çıkma yasağı tedbirleri başladı. Bu tedbirlerin yansımasını bazı yerlerde gördük bazı yerlerde göremedik. Bu da tedbirlerin kapsamlılığıyla ilgili soru işareti doğuruyor.” 

Sunumunun devamında, Kırımlı salgının yoğun bir şekilde sürdüğüne işaret ederek şunları aktardı:

“Kasım ayında Türkiye genelinde aile hekimine düşen Kovid-19 hasta sayısı 19 iken Aralık ayında 22’ye çıktı. İzlem hastası sayısı Kasım’da 59 iken 63’e çıktı. Salgın İstanbul’a gelince tüm Türkiye’de önlem alınıyor. Bu günlerde İstanbul’da büyük oranda azaldı, İstanbul’dan gidince tedbirler de gevşeyecek ama öyle değil. Tüm Türkiye’ye baktığımız zaman görüyoruz ki bazı illerde salgın yoğun bir şekilde devam ediyor.