İçindekiler:

19 Mayıs 2023
Sayı: KB 2023/07

Seçim oyununda ilk perde kapandı
Dengeyi devrimci sınıf mücadelesi değiştirecek!
Sefalet koşulları ancak örgütlü mücadeleyle aşılır
Talan düzenine dair yeni ifşaatlar
Pişkince alay ediyorlar!
Gerici-faşist rejiminin seçim "vaatleri"
Rejim ağır bilançonun sorumlusudur!
AKP'nin nefret söylemi
Alınlarını seccadeye koyup şükrettiler ve...
İş cinayetleri katliama dönüştü!
"Mata süreci böyle bitmemeliydi"
Direnişçi Kocar işçilerinden kamuoyuna
Devrimci parti ve legal alanın kullanımı
Denizlerin mücadelesi sandıklara hapsedilemez!
İbrahim Kaypakkaya mücadelemizde yaşıyor!
İşçi sınıfı iktidarından ne anlıyoruz?
Yine ırkçı-Siyonist rejimden yine katliam
Arap Birliği Şam'a geri döndü!
ABD göçmen düşmanlığını sürdürüyor
Gültekin Malcı ile dayanışma devam ediyor
Kimi, neden protesto ettik?
Devrimci 1 Mayıs Korteji'nden açıklama
Basın özgürlüğünün güvencesi mücadeledir!
Üniversitelerin sesi yükseliyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Direnişçi Kocaer işçilerinden kamuoyuna...

 

Direnişçi Kocaer işçilerinin kamuoyuna yaptıkları açıklama şöyle:

İşçi kardeşlerimiz, emekçi kardeşlerimiz! Bizler 2015 yılında Kocaer’de çalışma koşullarına, ücretlere ve haksız işten atmalara karşı birlik olup “Arkadaşım yoksa üretim de yok!” diyerek patronların sömürü düzenine Kocaer işçileri olarak bulunduğumuz fabrikada baş eğmeyerek birliğimizden gelen gücümüzle hareket ettik. Birçoğumuz o dönem tazminatsız işten atıldık, tüm bu zorlu koşullara rağmen geri adım atmayarak demir-çelik havzasında her gün bu baskıyı yaşayan sınıf kardeşlerimizin sesi olmaya gayret ettik. Kocaer önünde yürüttüğümüz haklı davamızı 15 gün süren bir kapı önü direnişiyle kamuoyuna ayrıca duyurduk. Sonraki süreçte bu haklı davamız mahkemede de lehimize sonuçlandı. Fakat mahkememiz 8 sene sürdü. Bir kez daha gördük ki adalet sistemi işçilere gelince ya yavaş işliyor ya da hiç işlemiyor. Bugün geldiğimiz süreçte ise kıdem tazminatlarımızın ve işe iadeden doğan ücretlerimizi almada ciddi sorunlar yaşıyoruz.

Sürecimizin hukuki aşamasında davamızın avukatlığını üstlenmesi için hep beraber Aliağa’da bulunan Koçoğlu Hukuk Bürosu’na başvurmuş ve Zülküf Koçoğlu’na vekaletlerimizi ortaklaşa vermiştik. Bugün gelinen süreçte İstinaf’ta lehimize sonuçlanan haklarımızın bir kısmı günlerdir Zülküf Koçoğlu’nun hesabına yatmış olmasına rağmen bu ücretler kalan 5 arkadaşımızın hesaplarına halen yatmamaktadır. Konuyu bu noktaya taşımamak için gösterdiğimiz onlarca çabaya Zülküf Koçoğlu sürekli bizleri pazartesi-cuma diyerek günlerce oyalamıştır ve hakkımız olan bu parayı çeşitli gerekçelerle geciktirmiştir. Bu hak edişlerimizin yatmaması Zülküf Koçoğlu’nun sorumluluğundadır, bunun üzerini hiçbir gerekçe kapatamaz.

Açıkçası bu saatten sonra bu mesele bir kişinin Kocaer işçilerinin hakkını gasp etmeye yönelik çalışma girişimi olarak görmekteyiz ve nasıl Kocaer’de sömürü düzenine karşı sesimizi çıkardıysak, bugün de tazminat haklarımızın gaspına karşı sesimizi yine hep birlikte gür bir şekilde çıkaracağımızı başta Aliağalı emekçiler olmak üzere tüm kamuoyuna bildiriyoruz. Kimse Kocaer işçilerini sınamasın, yalnız görmesin. Zülküf Koçoğlu’nun bu süreçte kim olduğu belli olmayan aracıları devreye soktuğu durumlar da oldu. Bunu da detaylı biçimde kamuoyuna açıklayacağız. Meselenin özünü ve içeriğini anlamak için bu açıklama içine koymadık.

Bu süreçte tüm emek örgütlerini ve sivil toplum örgütlerini bu davamızı sahiplenmeye ve sesimizi yaymaya çağırıyoruz. Biz Kocaer işçileri olarak, bu meseleyi büyütmemizdeki bir diğer amaç da bu ülkede hiç kimsenin işçilerin hakkıyla oynamaya, kolayından cesaret edemesin diyedir. Bugün Kocaer işçilerine yapılan başka işçilere de yapılmasın diyedir. Bu meseleyi ilk olarak böyle bir duyuruyla açıkladık. Bundan sonraki süreçte ise ilerleyen günlerde Aliağa’da bir basın açıklaması yapacağımızı, basın açıklamasının tarihi belli olduğunda tekrar kamuoyuna duyuracağımızı bildiririz.

 

İşçi Emekçi Birliği’nden direniş ziyaretleri

 

İşçi Emekçi Birliği sıfır zam dayatmasına karşı greve çıkan İstanbul Kalkınma Ajansı Büro çalışanlarını ve İBB önünde direnen Bilal Atan’a 16 Mayıs Salı günü dayanışma ziyaretinde bulundu.

Tez-koop-iş üyesi İstanbul Kalkınma Ajansı Büro çalışanları toplu iş sözleşmesinde sıfır zam dayatmasına üzerine, Taksim Odakule’de greve çıktılar. Grevin 9’uncu gününde İşçi Emekçi Birliği destek ziyaretinde bulundu. Grevin selamlandığı konuşmada şu ifadelere yer verildi:

“Sömürü düzeninde patronlar her gün servetlerini katlarken biz emek veren, onları zenginleştiren işçiler enflasyon altında eziliyoruz. Bu yetmez gibi iş yerinde mobbing ve hak gasplarına uğruyoruz. Bugün size verilen sıfır zam teklifine karşı onurlu duruşunuz bize işçinin en güçlü silahının grev olduğunu hatırlatıyor. Biz işçi sınıfı direndikçe, birlik oldukça, dayanışmayı sürdürdükçe kazanmaya devam edeceğiz. İşçi Emekçi Birliği olarak sizi selamlıyoruz, grevinizi destekliyoruz.”

Ardından İBB’nin Saraçhane’de bulunan binası önünde direnen Ağaç AŞ işçisi Bilal Atan ziyaret edildi. “Yaşasın sınıf dayanışması” ve “direne direne kazanacağız” sloganlarıyla ziyaret alanına geçildi. Burada yapılan konuşmada her koltuğa oturan iktidarın sermayeyi korumak adına işçi sınıfı üzerinde baskı kurduğuna vurgu yapılarak AKP döneminde bu saldırıların hız kazandığı aktarıldı. “AKP sermaye iktidarının demir yumruğu olduğu için bu saldırıları hayata geçirebiliyor” denilen konuşmada İBB’nin dün AKP elinde bugün CHP elinde işçi sınıfa yönelik baskıları sürdürdüğüne dikkat çekildi. İBB yönetiminin işkencecileri koruduğu belirtilen konuşmada şunlar ifade edildi:

“Bizler hangi sermaye kurumu ya da partisi olursa olsun işçi sınıfına dönük saldırıları hayata geçiren her kurumun her partinin karşısında işçi sınıfının safında yer alacağız. Bilal arkadaşımızın talepleri karşılanana dek Bilal arkadaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”

 

Polimer ve  Polifleks’te TİS imzalandı

 

Polimer Danfoss’ta TİS sonuçlandı

Çerkezköy‘de bulunan Danfoss (Polimer Kauçuk) işyerinde sözleşme greve saatler kala imzalandı.

EATON fabrikası geçtiğimiz yıllarda Danfoss’a satıldı ve Petrol-İş‘in örgütlü olduğu fabrikada TİS‘te yaşanan tıkanma sonucu 17 Mayıs‘ta greve çıkma kararı alınmıştı. 16 Mayıs sabahtan itibaren Petrol-İş genel merkezinde süren görüşmeler gece saat 04.00’e doğru tamamlandı.

Petrol-İş İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Baranlı anlaşma sağlandığını sosyal medya sayfasından bildirdi.

İşçilerden alınan bilgilere göre anlaşma şu şekilde:

“2 yıllık imzalanan sözleşmede ilk yıl için ücretlere %100 zam yapıldı. Ayrıca yüksek enflasyondan dolayı 2023 asgari ücrete gelen zammın %50‘si seyyanen uygulanacak. Yıllık %2 kıdem zammı alındı.

İkinci yıl için ücretlere enflasyona artı %6 zam alındı.”

Polifleks Faurecia’da TİS imzalandı

Bursa’da bulunan Polifleks Faurecia’da TİS imzalandı. Petrol-İş üyesi işçiler sefalet dayatmasına karşı her gün eylem yaparak taleplerini dile getirmişti.

Anlaşmanın detayları şu şekilde:

İlk 6 ay %100,

İkinci 6 ay enflasyon +6,

Üçüncü 6 ay enflasyon +10,

Dördüncü 6 ay enflasyon +6, kıdem farkı için  0.50 kuruş ilk 6 ay ikinci 6 ay 0.50 kuruş daha zam yapıldı.

Kızıl Bayrak / Çorlu, Bursa