İçindekiler:

1 Temmuz 2023
Sayı: KB 2023/10

Rejimin saldırılarını püskürtmek için...
Merdan Yanardağ'a kumpas...
TÜSİAD'ın "demokrasi aşkı" mı nüksetti?
Gerici kuşatmaya karşı mücadele...
"Sivas Katliamı ortak mücadele noktası"
Sivas Katliamı 30. Yılında...
Hukuksuzluk rejimi iş başında!
Depremin üzerinden 150 gün geçti...
Asgari ücretin sefaleti
Çürümüş sendikal düzen aşılmalıdır!
DEV TEKSTİL GMYK toplantısı
Bir Kazım Doğan klasiği!
Antony Blinken'in Çin ziyareti
Emperyalist vahşetin ölüm bilançosu
Antony Blinken ne umuyor?
Rusya'da "isyan" ve olası sonuçları!
Paralı katil şirketler
Kopeng'da gizli toplantı
Ekonomik Forum!
Yunanistan'da yeni mülteci katliamı
Almanya demiryollarında süresiz grev kapıda
Dünyada grev ve eylemler
İsviçre'deki "Kadın grevi" üzerine
1. Avrupa Kadın Konferansı gerçekleşti
DGB MYK Haziran ayı toplantısı sonuçları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

DGB MYK Haziran ayı toplantısı sonuçları...

Özgürlüğümüz ve geleceğimiz için mücadeleye!

 

DGB MYK, haziran ayı toplantısında, dünya ve Türkiye’deki siyasal gelişmeler ve gençliğin gündemlerini ele alarak değerlendirdi. Yaz döneminde başta deprem bölgesi ile dayanışma olmak üzere çeşitli planlamalar yapıldı.

14-28 Mayıs seçimlerinin sonuçları toplumun geniş kesimlerinde büyük bir umutsuzluk havası yarattı. Seçim döneminde AKP-MHP iktidarının öne çıkardığı gerici-şoven söylemler, LGBTİ+ karşıtlığı toplumdaki gericiliği ve ayrımcılığı daha da derinleştirdi. Bunun yanı sıra burjuva düzen partilerinin topyekûn olarak dillendirdiği “mülteci karşıtlığı” ve ırkçı söylemler de bir başka sorun alanını oluşturdu.

Seçimlerle birlikte arka plana itilen deprem bölgesinde sorunlar ise tüm yakıcılığını sürdürüyor. Yüz binlerce insan nitelikli barınma koşullarına erişebilmiş değil. Yazla birlikte artan sıcaklar çadır ve klimasız prefabriklerde kalınmasını imkansız hale getiriyor. Salgın hastalıklar artmış durumda. Deprem bölgesindeki binlerce çocuk, iktidarın çözmeyi öncelik görmediği çeşitli bahaneler sonucu eğitim hakkından tamamen mahrum kaldı. Ayrıca depremi yaşamış ve deprem bölgesinde yaşayan on binlerce genç geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen lise ve üniversiteye geçiş sınavlarına eşit koşullarda katılamadı.

6 Şubat’ta yaşanan depremin ardından tekrar online eğitime geçilmesi ile birlikte eğitimde var olan tahribat daha da derinleşti. Depremde anlamlı bir dayanışma örgütleyen üniversiteli gençliğin dinamik tablosundan ve öfkesinden korkan sermaye iktidarı, online eğitim kararı vererek, pandemi ile birlikte yaşanan kayıpları 1,5 seneyi 2 seneye çıkardı. Birçok öğrenci online eğitime uygun ekipmanı olmadığı için ya da online eğitimi niteliksiz bulduğu için eğitimine ara verdi. Kapatılan yurtlar-evler barınma krizini daha da derinleştirdi. Ardından başlatılan hibrit (karma) eğitimin birçok üniversitede bir karşılığı olamadı. Zira barınma sorununu çözemeyen öğrenciler üniversitelerine gelemediler.

Gençlik, ekonomik krizden de payını alıyor. Ekonomik krizin de etkisiyle vakıf üniversitelerinde başlayan zam furyasına karşı gelişen eylemliliklerde bir başka önemli gündem olarak karşımızda duruyor. Çoğunlukla emekçi çocuklarının gidebildiği bir dizi vakıf üniversitesinde (Okan, Aydın, Üsküdar üniversiteleri) tıpkı geçen sene olduğu gibi bu sene de zamlara karşı eylemler gerçekleştirildi.

Sermaye devleti, seçimlerin ardından gençlik hareketinde/mücadelesinde öne çıkan BOUN ve ODTÜ olmak üzere birçok üniversitede yasak ve saldırılarını arttırdı. Her türlü eylem, gösteri, toplantı ve “dikilmek” BOUN’ün kayyım rektörü tarafından yasaklanırken, ODTÜ’de ise Onur Ayı kapsamında yapılmak planlanan eylemlere saldırılar gerçekleştirildi.

***    

Toplumda yaratılan karamsarlık tablosunu parçalamak, ekonomik krizin faturasını ödememek, deprem bölgesinde var olan yakıcı sorunların önüne geçebilmek, üniversitelerdeki baskı ve şiddet ortamını yırtıp atmak, nitelikli eğitim hakkına sahip çıkmak için örgütlü mücadeleyi yükseltmekten geçmektedir. Bu gündemler kapsamında DGB MYK olarak çeşitli tartışmalar yürüttük ve önümüzdeki döneme dair kararlar aldık:

- Gençliğin önündeki önemli gündemlerden biri mezuniyet törenleridir. Mezuniyetler başta ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi olmak üzere öğrencilerin sözünü söylediği birer eylem alanına dönüşmektedir. Bu eksende gerçekleşecek mezuniyet törenlerini takip edecek ve desteğimizle güçlendireceğiz.

- Yaz döneminde de gençlik kitlelerine dönük politik propaganda ve ajitasyon faaliyetimizi bulunduğumuz her alanda kesintisiz olarak sürdüreceğiz. Bu kapsamda güncel siyasal gelişmelerle bağını kuracağımız kitap, film ve drama gibi atölyeler gerçekleştireceğiz.

- Yaz çalışmasında deprem bölgesi için başlatılan dayanışma ve imza kampanyamızı sürdüreceğiz. Bu kapsamda dayanışmayı “hesap sorma” temelinde örgütleyecek ve deprem bölgelerini yalnız bırakmamak için deprem bölgelerine gidişler örgütleyeceğiz.

- Gerçekleştireceğimiz atölye çalışmalarının üretimlerini deprem bölgelerine taşıyacağız.

- Bugün içinde bulunduğumuz koşullar, haklar, özgürlükler, gelecek mücadelesinin tüm güncelliğini ve yakıcılığını bir kez daha göstermektedir. Bu eksende “Haklar, özgürlükler ve gelecek” mücadelesi yaz çalışmamızda en temel politikamız olacaktır.

Devrimci Gençlik Birliği

Haziran 2023

 

DGB’den yaz atölyelerine çağrı

 

Devrimci Gençlik Birliği, yaptığı çağrı ile yaz boyunca İstanbul’da atölyeler gerçekleştireceğini duyurdu. Yaz atölyelerinde ortaya çıkacak üretimi ağustos ayında deprem bölgesine taşıyacağını duyuran DGB’nin atölyelere ilişkin çağrısı şu şekilde:

Yaz atölyelerinde buluşuyoruz!

Üniversitelerimizde bir “online” dönem daha kapandı. Çoğumuz yaz sürecinde geçinebilmek ve okuyabilmek için çalışmak zorunda kalacak. Online eğitimle uzaklaştırıldığımız üniversitelerimizle, kampüslerimizle, arkadaşlarımızla mesafemiz her geçen gün büyüyor! İşte bizler bu mesafeyi tanımıyor, bir araya geliyoruz! Yaz sürecinde gerçekleştireceğiz film okuma, drama ve kitap okuma atölyelerinde buluşuyoruz. 

Drama Atölyesi: “Gerçek hayatta seyirciye yer yoktur. Herkes katılır yaşama”

“Ölümsüz ağaçlar dikmeye” çıktığımız yolda çocuklara bir günlüğüne dünyayı vermek için deprem bölgesindeki çocuklara yönelik tiyatro hazırlığı yapacağımız, birlikte yazıp birlikte oynayacağımız drama atölyemizde senin de yerin hazır.

Temmuz ayı programı

- Politik tiyatro nedir ve drama egzersizleri

- Drama egzersizleri ve kalem bizde

- Çocuk hakları üzerine drama çalışması

Ağustos ayı programı

- Çevre hakları üzerine drama çalışması

- Deprem bölgesindeki tiyatro için hazırlıklar

Kitap atölyesi

İçinde yaşadığımız kapitalist düzen insanlığı yok oluşa sürükleyen barbarlık sistemidir. İşte biz de bu düzeni anlamak ve değiştirmek için ilk adımı atıyor ve marksizm ideolojisini öğreniyoruz. Marks’ın da dediği gibi “Bugüne kadar filozoflar dünyayı yalnızca çeşitli biçimlerde yorumlamışlardır; oysa aslolan dünyayı değiştirmektir.”

Okunacak kitaplar

- Komünist Manifesto

- Ütopyadan bilime sosyalizm

- Ailenin, özel mülkiyetin ve devletin kökeni

- Devlet ve Devrim

- Sosyalizm ve Savaş

Film okuma atölyesi

Güncel konulara dair film okumalarında buluşacağız. Hep birlikte izleyip hep birlikte yorumlayacağız.

Temmuz ayı programı

- Yol

- Le seromoni