İçindekiler:

15 Ağustos 2023
Sayı: KB 2023/13

Haklar ve özgürlükler mücadelesini büyütelim!
Emekçiye düşman ekonomi programlarına devam!
Mızrak çuvala sığmıyor!
Enflasyon tahminleri
Diyanet
Direne direne kazanacağız!
Çürümüş rejim yıkılmayı bekliyor
Sendika başkanlarından "Saray gezisi"
Metal işçileri insanca yaşamak istiyor!
İşçi ve emekçi eylemlerinden...
100 işçiden 85'i sendikasız
Bir verip iki alıyorlar
Tarihsel temelleriyle Türkiye'de dinsel gericilik
Nijer'de askeri darbe ve tepkiler
ABD Basra Körfezi'nde gerilimi tırmandırıyor!
ABD-İngiltere suç ortaklığı
Dünyada grev ve eylemler
Emperyalizm insanlığın düşmanıdır
Wuppertal'da coşkulu Engels anması
"48 Filistinlileri" Siyonist hükümeti protesto ediyor
"Felaket toplulukları" ve 6 Şubat depremleri
Çocuk istismarcılarına "af" hazırlığı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İşçi ve emekçi eylemlerinden...

 

Gemi söküm işçileri eyleme devam ediyor

İzmir Aliağa’da bulunan AGS, Işıksan ve Blade işçileri düşük zamma karşı iş bırakma eylemlerine devam ediyor. Şantiyelerde bekleyen işçilere seslenen Ege İşçi Birliği “Birlikten kuvvet doğar!” dedi.

Ege İşçi Birliği’nin çağrısı şu şekilde:

“AGS, Işıksan ve Blade işçisi kardeşler, birlikten kuvvet doğar!

Şimdi hepimiz ayrı ayrı şantiyelerde üretime geçmeden bekliyoruz. Yaklaşık bir yıldır ‘gemi yok’, ‘burası kapanacak, taşınacak’ vs diye diye şartları iyice aşağı çektiler. İşçiye düşük ücreti, kötü çalışma koşulları dayatmayı sürdürdüler. Ancak bıçak kemiğe dayandı, ücretlerimiz krizle birlikte her geçen gün eriyor.

Bugün kimsenin ‘burdan bişey olmaz’ dediği yerde sizler bir adım atıp bu gidişe bir dur dediniz. Talep ettiğinizi kazanmak için daha fazla birlik olmaya, eylemi sürdüren şantiyedeki işçilerle omuz omuza vermeye ihtiyaç var. Bu havzada farklı şantiyeler var ama 22 firma patronu tek davranıyor, o halde işçiler de öyle davranmalı. Üç şantiye aranızda irtibatı kuvvetlendirmeli, yan yana gelmelisiniz. Ne kadar birlik olursanız o kadar güçlü durursunuz.”

Corning Kablo’da grev sürüyor

İşçi Emekçi Birliği, grevlerinin 26. gününde olan Corning Kablo işçilerini ziyaret etti.

Grev alanına “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Corning işçisi yalnız değildir”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarıyla grev alanına giden İEB, işçilere seslendi. Patronların ve sermaye devletinin işçi ve emekçilere dayattığı açlık ve sefalete karşı greve çıkan Corning işçileri selamlandı. İEB adına yapılan konuşmada, “İşçi sınıfının birliği bugün her zamankinden daha önemli” denildi.

Ağaç A.Ş işçileri eşit haklar istiyor

Ağaç A.Ş. işçilerinin Boğaziçi A.Ş. sözleşmesinden yararlanma talebiyle İBB önünde eylem yaptı.

DİSK / Birleşik Tarım-Orman İşçileri Sendikası İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) DİSK ile imzaladığı Boğaziçi A.Ş. sözleşmesinden Ağaç. A.Ş. işçilerinin de yararlanması için çağrı yaptı.

Tanzanya’da inşaat işçileri grevde

Tanzanya’da demiryolu inşaatında çalışan ve 7 aydır ücretlerini alamayan işçilerin başlattığı grev ikinci haftasında sürüyor.

FEDAŞ işçileri eylemlerine devam ediyor

Dersim’de Fırat Aksa Elektrik Hizmetleri AŞ (FEDAŞ) işçileri, düşük ücret zammına karşı iş yavaşlatma eylemi gerçekleştiriyor.

Fırat Aksa önünde yapılan açıklamada “Direne Direne Kazanacağız” denildi.

İşten atılan Sputnik Türkiye çalışanları eylem yaptı

İşten çıkartılan Sputnik Türkiye çalışanları, TGS ile birlikte 8 Ağustos’ta İstanbul, 9 Ağustos’ta Ankara ofisi önünde basın açıklaması yaptı.

Sputnik Türkiye’nin İstanbul ve Ankara ofislerinde çalışan 24 Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi işten çıkartıldı.

Amasya Suluova Şeker Fabrikası işçilerinden eylem

Amasya Suluova Şeker Fabrikası işçileri, sendikalaşma faaliyetinin engellenmeye çalışılmasına, mobbinge ve sefalet ücretine karşı açıklama düzenledi. Basın açıklaması sırasında işçiler “Sendika hakkımız engellenemez!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “İşveren elini sendikadan çek!” sloganlarını attı.

İşçilerin ailelerinin ve çocuklarının da katıldığı açıklamada işçiler, talepleri karşılanmazsa üretimden gelen güçlerinin kullanacaklarını ifade etti.

Antep’te tekstil işçilerinden eylemler

Antep Araban Başpınar OSB’de Koza Halı, Şireci Cotton ve Şireci Akrilik işçileri düşük zamma karşı iş bırakma eylemi başlatmıştı.

Antep’te sefalet zammına karşı çıktıkları için işten atılan Şireci işçileri direnişe başlamıştı.

İşçilerin direnişi sonuç getirdi, yönetimle yapılan görüşmede işçilerin talepleri kabul edildi.

Yüzde 34 zammı kabul etmeyerek yüzde 54 zam isteyen Koza Halı işçisi yapılan anlaşma sonucu üretime başladı.

EÜ Hastanesi işçileri eylemde

Ege Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde işçiler, geriye dönük alacaklarının ödenmesi için iş bırakma eylemlerine sürdürüyor.

Temizlik, yemekhane, hasta bakım, laboratuvar, bilgi işlem gibi hastanenin farklı birimlerinde çalışan yaklaşık 1800 işçi, acil işler dışında hizmet üretmiyor.

Özel Öğretmenler Sendikası’ndan eylem

Ankara ve İzmir‘de gasp edilmek istenen hakları için eylem yapan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, „Eğitimde sömürüyü, güvencesizliği durduracağız!“ dedi.

Ankara’da veteriner hekimler iş bıraktı

Ankara‘da veteriner hekimler şiddete şiddete karşı iş bıraktı. Şiddete uğrayan veteriner hekim Ceren Eroğlu‘na destek olmak için meslektaşları kliniklerini kapattı.

İzmir ve Ankara’da belediye işçileri iş bıraktı

Ankara’da Mamak, Etimesgut ve Çankaya Belediyesi işçilerinin ardından Yenimahalle Belediyesi işçileri de ek zam talebiyle iş bıraktı. İki gün iş bırakan işçiler direnişi sonlandırdı. Çankaya Belediyesi’nde sendika yöneticileriyle işçiler arasında bir arbede yaşandı ve işçilere şiddet uygulandı. Direnişten sonra işçiler açıklama yaptı.

İzmir’de Bornova, Buca ve Bayraklı Belediyesi’nde çalışan işçiler ek protokol talep etti.  Genel-İş Sendikası ile belediye yönetimleri arasında ek protokole ilişkin anlaşma sağlanamayınca işçiler iş bıraktı. Buca Belediyesi’nde işçiler, ek protokol ile yüzde 50 zam talep ediyor.

Bornova Belediyesi’nde ise ikinci yılın altıncı ayı için yüzde 20+30, toplamda yüzde 50 zam talebiyle ek protokol imzalanmasını istedi.

Çiğli Belediyesi‘nde ÇİBEL AŞ ile Genel-İş 8 No’lu Şube arasında ek zam protokolü imzalandı.

 

Plasmek’te direniş başladı...

 

“Emeğimiz, onurumuz, geleceğimiz için direnişteyiz”

Sancaktepe Plasmek Makina’da işten atılan iki TOMİS üyesi işçi direniş başlattı.

Geçtiğimiz günlerde düşük zam oranını kabul etmeyen TOMİS üyesi Plasmek İşçileri üretimden gelen gücünü kullanmıştı. Üretimi durduran işçilerden biri işten atılmış, üretimi durdurma eylemi patronla görüşme sürecine kadar devam etmişti.

Dün (14 Ağustos) itibariyle TOMİS üyesi bir işçi daha işten atıldı. Bugün (15 Ağustos) “Kölece çalışma koşullarına, düşük ücrete, sendikal faaliyete yönelik saldırılara, baskıya karşı emeğimiz, onurumuz, geleceğimiz için direnişteyiz!” diyerek direniş başladı.

TOMİS üyesi işçilerin talebi şu şekilde:

 - İnsanca yaşamaya yetecek ücret

 - Baskı ve mobbinge son

 - İşten atılan işçiler geri alınsın

 - Sendikal faaliyete yönelik saldırılar son bulsun!

Plasmek önünde direniş sürerken ikinci çay paydosunda içerideki işçiler yine dışarıya çaylarını getirdiler. İçerideki işçilerin bu dayanışması “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganıyla karşılandı. Bundan rahatsızlık duyan Plasmek sermayesi gölgelik alanda oturan direnişçileri “özel mülk alanımı ihlal ediyorlar” gerekçesiyle polise şikayet etti.

Bunun üzerine TOMİS sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

“Plasmek yönetimi aşağıda oturmamızdan rahatsız olmuş. Neden? Özel mülk alanına giriyormuş. Biz de yukarıda otururuz.”